abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_89480530
Onze 2 jaar oude Nefit Topline cv-ketel doet het probleemloos. Hij is in juli nog nagekeken, beetje schoongemaakt en verder geen problemen.

De douche heeft een waterbesparende douchekop, en er komt een straal uit die acceptabel is. Het lijkt iets minder dan het vorige huis, maar niet heel erg.

Tot ik deze week toevallig onder de douche ging terwijl de ketel vol aan het stoken was, wat normaal eigenlijk niet gebeurt. Toen kwam er een echt flinke straal warm water uit de douche, wat eigenlijk opeens heel comfortabel was.

Kan het dat de warmwatertoevoer ' beter' werkt als de cv-ketel hard moet werken?
Of is er een instelling in de ketel die ik kan aanpassen zodat er altijd meer warm water uit komt?
unieke geschenken, exclusieve cadeaus uit de mooiste Nederlandse bomen:
handgemaakte houten vazen http://www.hetmooistehout.nl
handgemaakte houten schalen http://www.houtenschalen.nl
pi_89481517
Omdat die douchekop de flow beperkt gaat je ketel op halve kracht stoken. Die wordt automatisch geregeld aan hand van de heet water afname, het zal dan ook wel even een brainfart zijn geweest van de ketel om evengoed nog volle bak naar de douche te knallen. Die douchekop zou ik gewoon weg lazeren, slaan nergens op en de "besparing" is minimaal. 2 minuten eerder de kraan dicht draaien scheelt meer.

Ook mijn Vaillant begrijpt die dingen niet helemaal waardoor hij gaat twijfelen tussen halfgas en volgas. Met een yoyo'ende douche straal als gevolg :N
pi_89484069
quote:
1s.gif Op vrijdag 3 december 2010 16:13 schreef JurriaanK het volgende:

Of is er een instelling in de ketel die ik kan aanpassen zodat er altijd meer warm water uit komt?
Stel je douchekop in op GEEN waterbesparen.

Voila, opgelost.
pi_89510830
Ik ken je type nefit niet, maar ik vermoed dat deze ook digitaal wordt gestuurd. Bij de meeste al dan niet alle Combi-CV ketels kan je de bedrijfstemperatuur en de temperatuur van het warm water instellen. Veel is afhankelijk van het type ketel, de één is een doorstroomtoestel de ander heeft in ingebouwd boilertje. Bij doorstroomtoestellen is ook de temperatuur van het leidingwater dat binnenkomt van belang wat betreft de temperatuur voor wanneer het de wartewisselaar weer verlaat. In de winter is het water wat binnenkomt aanzienelijk kouder en zal het water bij onveranderde instelling de ketel ook minder warm uitstromen. Ik maak uit jouw verhaal op dat je waarschijnlijk een doorstroomtoestel hebt.

Wanneer een ketel al aanstaat omdat de verwarming dit vraagt is de warmtewisselaar dus reeds warm op ingestelde bedrijfstemperatuur en zal je ook meteen warm(er) water hebben. Staat de verwarming uit dan is dus ook de wisselaar koud en wanneer je dan warm water wil duurt het even voordat het water langzaam steeds warmer wordt. Staat bij verwarming de bedrijfstemperatuur op 80 graden dan zal ook het warm water warmer zijn ook al staat deze weer op een lagere temperatuur ingesteld. Het is dus een beetje een wisselwerking die nooit perfect maar alleen bij benadering is in te stellen. Maar in principe maakt het geen bal uit want ook al staat de warmwatervraag op 60 graden je moet dan toch altijd bijmengen met koud water. bijna niemand zal een douche van 60 graden kunnen harden. :)
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')