FOK!forum / Culinesse à gogo / Simpele en budget vriendelijke recepten voor de feestdagen
paraDOTbewoensdag 1 december 2010 @ 20:39
Ik kan zelf nu wel een potje koken. Maar misschien zijn er goede hobbykoks onder de Fokkers die hun gemakkelijke recepten willen delen met mensen die geen keukenprins(ess)en zijn en weinig budget hebben. En toch misschien zelf wel iets leuks/lekkers willen klaarmaken met de feestdagen die voor de deur staan.

Wie weet doe ikzelf ook nog wel ideetjes op! :Y
simmuwoensdag 1 december 2010 @ 20:44
alle stamppotten en dan voor 2 dagen maken :) dat om te beginnen
BrandXwoensdag 1 december 2010 @ 20:48
Deze gaat naar CUL, daar zal je overgoten worden met de lekkere goedkope recepten :Y

Hoi mirjam O+
simmuwoensdag 1 december 2010 @ 20:53
pilav is lekker, goedkoop en heel makkelijk:

uitje snipperen, wok op vuur zetten. uitjes erin, beetje gehakte knoflook (naar smaak) erbij. hamlapjes (ik doe voor 3 personen zo'n 300 gram) in stukjes choppen en erbij. 1 of 2 (naar smaak weer, ik doe doorgaans eentje) blikje tomatenpuree erbij. beetje ketjap (alweer naar smaak :) ) erbij terwijl je ondertussen klaarstaan met een halve liter water en 1 rundvleesbouillonblokje :) dat erbij, een zo'n grote koffiemok rijst erbij doen en dan ff 5 minuutjes wachten. eventueel kan je hier er van alles bij doen. paprika, champignonnetjes, (voorgekookte) pompoen of boontjes, wat je wil. wel een beetje harde groentes. op het laatst een blik vruchten (perzik of abrikozen ofzo) in stukjes gehakt erbij. beetje sambal valt vaak ook wel in de smaak ;)

zachtjes laten pruttelen (het moet wat bubbelen, maar niet heel veel) terwijl je nu en dan roert. eet smakelijk!
Chewbalhaarwoensdag 1 december 2010 @ 21:02
:)
Goed topic :)

Wat ik een leuk, simpel receptje vind omdat het niet zo duur is, heel makkelijk is en niet alleen erg lekker is maar er ook erg leuk uitziet: Zelfgemaakte kip-cordon-bleu's.

Kipfiletje 1-2 minuutjes bruin dichtschroeien voor een mooi kleurtje, open snijden, vullen met kaas (cheddar, brie, wat dan ook), ham en spek. Eventueel beetje insmeren met eigeel en een beetje bloem of cornflakes. Een beetje versgemalen 4-seizoenenpeper er op maakt het niet alleen lekkerder, maar ziet er ook leuk uit. Afhankelijk van de dikte van je filetjes een minuutje of 12 in de oven bij een graad of 180. De ham/spek houdt de kipfillet ook lekker mals: zonder zal hij sneller droog worden.

^O^
Naamahwoensdag 1 december 2010 @ 21:07
http://www.smulweb.nl/138(...)rzikpreiboursinpasta

Kip met perzik en boursin. Hartstikke simpel en het lijkt heel wat, je kan nog googelen voor variaties. Kan met pasta of rijst.
Chewbalhaarwoensdag 1 december 2010 @ 21:10
quote:
1s.gif Op woensdag 1 december 2010 21:07 schreef Naamah het volgende:
http://www.smulweb.nl/138(...)rzikpreiboursinpasta

Kip met perzik en boursin. Hartstikke simpel en het lijkt heel wat, je kan nog googelen voor variaties. Kan met pasta of rijst.
Die ga ik ook eens proberen :)
simmuwoensdag 1 december 2010 @ 21:12
oh sorrie :@

ik miste helemaal het stukje: "voor de feestdagen". neem me niet kwalijk.

om het goed te maken het recept voor geitenkaastaartjes (voorgerecht)

bladerdeeg
geitenkaas (zo'n staaf)
bosbessenjam
wat thijm

ontdooi de bladerdeeg. leg er een plak (1 cm dik van zo'n ronde staaf) kaas op. kruiden met de thym. in de oven voor de bereidingstijd van het bladerdeeg. maak ondertussen een warm sausje van de jam en een beetje water. opdienen met sausje in een leuk kannetje ernaast.
paraDOTbewoensdag 1 december 2010 @ 21:19
quote:
14s.gif Op woensdag 1 december 2010 20:48 schreef BrandX het volgende:
Deze gaat naar CUL, daar zal je overgoten worden met de lekkere goedkope recepten :Y

Hoi mirjam O+
Dank je wel! :)
Chewbalhaarmaandag 6 december 2010 @ 02:37
stormlooptopic *O*
(schopje)
Opperprutsermaandag 6 december 2010 @ 02:50
Ik meld me aan!

Ik ben op zoek naar een recept voor een simpel wildgerechtje dat met name niet teveel naar wild smaakt (ik ben echt helemaal gek op wild, mn vriendin niet zo) dat nog enigszins makkelijk klaar te maken is. Een goeie saus is wel een must! Thanks!
Broertiemaandag 6 december 2010 @ 19:19
Bifteki met turks brood!
paraDOTbemaandag 6 december 2010 @ 19:34
Dat lijkt me zeer lekker :) Dat gaat ik van de week eens proberen...
Mirjammaandag 6 december 2010 @ 19:56
quote:
14s.gif Op woensdag 1 december 2010 20:48 schreef BrandX het volgende:
Deze gaat naar CUL, daar zal je overgoten worden met de lekkere goedkope recepten :Y

Hoi mirjam O+
oh, hai O+
BrandXmaandag 6 december 2010 @ 19:58
quote:
1s.gif Op maandag 6 december 2010 19:56 schreef Mirjam het volgende:

[..]

oh, hai O+
:{w nee, nou hoeft het niet meer.
foodlovermaandag 6 december 2010 @ 20:06
Zo maar wat ideetjes die -mits je slim winkelt- vriendelijk zijn voor je portemonnaie:

Voor:
- Stukje pate
- Zelfgemaakte foccacia
- Uiensoepje met stokbroodje gegratineerde kaas

Hoofd:
- Pasta met zalmsnippers, spekjes of garnaaltjes
- Aardappelgratin
- Varkensfiletlapjes a la saltimboca
- Risotto en gegrilde groenten uit oven
- Flinke pan zuurvlees met verse frieten

Na:
- Ijstaartje
- flensjes met kersen, ijs of chocosaus
AKnynkemaandag 6 december 2010 @ 20:45
quote:
1s.gif Op woensdag 1 december 2010 21:12 schreef simmu het volgende:
oh sorrie :@

ik miste helemaal het stukje: "voor de feestdagen". neem me niet kwalijk.

om het goed te maken het recept voor geitenkaastaartjes (voorgerecht)

bladerdeeg
geitenkaas (zo'n staaf)
bosbessenjam
wat thijm

ontdooi de bladerdeeg. leg er een plak (1 cm dik van zo'n ronde staaf) kaas op. kruiden met de thym. in de oven voor de bereidingstijd van het bladerdeeg. maak ondertussen een warm sausje van de jam en een beetje water. opdienen met sausje in een leuk kannetje ernaast.
Nog lekkerder is dat als je een boel rode uien in stukjes snijdt, heel langzaam laat garen in boter, totdat ze lekker zoet zijn, daar een flinke bups tijm overheen doet, dat op bladerdeeg, plak geitenkaas erbovenop en in de oven...mmmmm
Chewbalhaarmaandag 6 december 2010 @ 21:24
quote:
1s.gif Op maandag 6 december 2010 20:06 schreef foodlover het volgende:
Zo maar wat ideetjes die -mits je slim winkelt- vriendelijk zijn voor je portemonnaie:

Voor:
- Stukje pate
- Zelfgemaakte foccacia
- Uiensoepje met stokbroodje gegratineerde kaas

Hoofd:
- Pasta met zalmsnippers, spekjes of garnaaltjes
- Aardappelgratin
- Varkensfiletlapjes a la saltimboca
- Risotto en gegrilde groenten uit oven
- Flinke pan zuurvlees met verse frieten

Na:
- Ijstaartje
- flensjes met kersen, ijs of chocosaus
:{
simmumaandag 6 december 2010 @ 21:59
quote:
1s.gif Op maandag 6 december 2010 20:45 schreef AKnynke het volgende:

[..]

Nog lekkerder is dat als je een boel rode uien in stukjes snijdt, heel langzaam laat garen in boter, totdat ze lekker zoet zijn, daar een flinke bups tijm overheen doet, dat op bladerdeeg, plak geitenkaas erbovenop en in de oven...mmmmm
klinkt lekker :9
met blauwe kaas en peer kan ook, moet je wel de blauwe kaas heel dun snijden en wat uitvegen als het klaar is, want dat loopt niet altijd proper uit!

het loont ook de moeite om nu al de aanbiedingen in de gaten te houden voor bijvoorbeeld een leuk stuk rosbief of een flinke ham! tuurlijk is dat lekkerder als het niet ingevroren is geweest, gewoon niet vooraf claimen een tigsterrendiner te houden does the trick ;)
Cassandra87maandag 6 december 2010 @ 23:04
Niet specifiek voor de kerst maar wel érrug lekker:
* 500 gram lamsvlees, in dobbelstenen
* 2 eetl. olie
* 50 gram blanke amandelen
* 1 plukje saffraan, geweekt
* 50 gram suiker
* zout
* 1 stokje kaneel, in stukjes
* 2 eetl. amandellikeur
* 150 gram gedroogde vijgen
* 150 gram gedroogde appeltjes
* 2 eetl. limoensap
* peper
* 200 ml. water

Verhit de olie in een braadpan en bak het vlees in 2 porties al omscheppend bruin.
Neem het uit de pan. Schep de amandelen, de saffraan, de suiker, een beetje zout en het kaneelstokje erdoor; voeg 200 ml. water en de amandellikeur toe en breng het geheel aan de kook.
Doe het vlees met het uitgelopen braadvocht in de pan en laat het op laag vuur 45 minuten stoven.
Snijd de vijgen in stukken en doe ze met de appeltjes bij het vlees, laat het nog 20-25 minuten stoven.
Breng het gerecht op smaak met limoensap en peper en serveer het met rijst of couscous

Was spijtig dat t opwas!
utrecht1970woensdag 8 december 2010 @ 12:59
quote:
1s.gif Op maandag 6 december 2010 23:04 schreef Cassandra87 het volgende:
Niet specifiek voor de kerst
Ook niet budget aan de ingredienten te zien.
tombolafanwoensdag 8 december 2010 @ 13:06
De Kerst-allerhande staat trouwens ook vol met recepten die pp helemaal niet zo duur zijn :Y)
Broertiewoensdag 8 december 2010 @ 18:11
quote:
1s.gif Op maandag 6 december 2010 20:06 schreef foodlover het volgende:
Zo maar wat ideetjes die -mits je slim winkelt- vriendelijk zijn voor je portemonnaie:

Voor:
- Stukje pate
- Zelfgemaakte foccacia
- Uiensoepje met stokbroodje gegratineerde kaas

Hoofd:
- Pasta met zalmsnippers, spekjes of garnaaltjes
- Aardappelgratin
- Varkensfiletlapjes a la saltimboca
- Risotto en gegrilde groenten uit oven

- Flinke pan zuurvlees met verse frieten

Na:
- Ijstaartje
- flensjes met kersen, ijs of chocosaus

Ladies and gentlemen: We have a winner!!!!!!!! :9~ :Y)
Cassandra87woensdag 8 december 2010 @ 18:48
quote:
1s.gif Op woensdag 8 december 2010 12:59 schreef utrecht1970 het volgende:

[..]

Ook niet budget aan de ingredienten te zien.
Dat ligt eraan. Ik was 5,50 kwijt aan het vlees en de tutti frutti.
Rest had ik al in huis, maar de ingredienten vallen mee qua prijs hoor
krakkemiekewoensdag 8 december 2010 @ 19:13
Per persoon een rondje snijden uit een plakje bladerdeeg. Evt wat gehakte amandelen erop doen. Deeg bakken volgens de verpakking. Af laten koelen en doormidden snijden. Vullen met pate naar smaak. Serveren met veenbessenjam (Ikea) of cranberry compote.
Lo-Fiwoensdag 8 december 2010 @ 19:15
24 december menu 38 van De Chinees halen voor 4 personen. 25 + 26 dec. opwarmen in de magnetron.
paraDOTbedonderdag 9 december 2010 @ 16:20
quote:
1s.gif Op woensdag 8 december 2010 19:15 schreef Lo-Fi het volgende:
24 december menu 38 van De Chinees halen voor 4 personen. 25 + 26 dec. opwarmen in de magnetron.
}:|
megamandyzaterdag 11 december 2010 @ 01:57
quote:
1s.gif Op woensdag 8 december 2010 18:11 schreef Broertie het volgende:

[..]

Ladies and gentlemen: We have a winner!!!!!!!! :9~ :Y)
mmmm iedere verjaardag O+
haShemzaterdag 11 december 2010 @ 02:01
quote:
1s.gif Op woensdag 8 december 2010 19:15 schreef Lo-Fi het volgende:
24 december menu 38 van De Chinees halen voor 4 personen. 25 + 26 dec. opwarmen in de magnetron.
_O-