abonnement Unibet Coolblue
pi_90709405
Wat mooi die voorgevel en deur O+ Echt heel mooi!!
Balorig, niet te verwarren met ballorig!
Assumption is the mother of all mistakes....
  zaterdag 1 januari 2011 @ 23:45:33 #52
122173 MMach
met Fok-pensioen
pi_90729030
quote:
1s.gif Op zaterdag 1 januari 2011 14:57 schreef aloe_vera het volgende:
Mooie kozijnen en deur. Het ziet er erg stevig uit! Blijft al het hout onbehandeld om te vergrijzen of moet je het nog oliën of alleen de kozijnen schilderen of iets dergelijks?
De bedoeling is het onbehandeld te laten. Het is duurzaamheidsklasse 1 hardhout, met levensduur -onbehandeld- van tenminste 130 jaar. Lijkt me wel voldoende. We willen het laten vergrijzen, dus geen behandeling, dat maakt het ook permanent onderhoudsvrij.
De kleur wordt zoiets:

Het is een erg mooie kleur, dat diepe oranje, maar te opvallend voor deze gevel. In het grijs zal dat normaal gezien meer inblenden.

Wat info over Padoek:
quote:
zeer duurzaam en uitzonderlijk stabiel hout uit Midden- en West-Afrika;
fraai koraalrood tot paarsbruin kernhout, crèmekleurige spint;
heel geschikt voor hoogwaardige toepassingen zoals buitenschrijnwerk;
in België altijd ingevoerd als ruw gezaagd hout van topkwaliteit FAS (First & Second);
zeer zuivere metallische resonantie: ideaal voor muziekinstrumenten.

Herkomst
Afrikaans padoek is de commerciële naam voor de botanische soort Pterocarpus soyauxii Taub., en komt voor in Midden- en West-Afrika. Deze lichtboomsoort komt solitair voor in het altijd groene tropische regenwoud. De wind verspreidt zijn gevleugelde zaadjes. Hij verjongt zich gemakkelijk en natuurlijk. Zijn optimale groeigebied is Gabon en Kameroen.

Uitzicht
De bomen worden zo’n 50 meter hoog – waarvan de eerste 30 meter takkenvrij zijn. De schors scheidt roodachtige stoffen af. De kruin is sterk vertakt. Typisch voor deze boom zijn de zeer smalle (5 à 7 cm) aanloopwortels, die wel tot 6 meter hoog kunnen worden.

Kleur en tekening
Het kernhout van Afrikaans padoek is fraai koraalrood tot paarsbruin. Het wordt dan ook gebruikt als kleurstof in o.a. de textielnijverheid. Zonder afwerking verkleurt het door licht snel tot bruin. Het spinthout heeft een crèmekleur.
De kleur van het kernhout verschilt van locatie tot locatie. In het optimale groeigebied is ze koraalrood met zwarte strepen (Gabon) of homogeen rood in Kameroen. Aan de rand van het groeigebied (Congo, Congo-Brazaville) krijgt het kernhout lelijke witte vlekken. Maar dat verandert niets aan de duurzaamheid of mechanische eigenschappen.
De nerf is matig fijn, en soms komt er kruisdraad voor. Maar meestal heeft het hout een vrij gelijkmatige structuur.

Duurzaamheid
Het kernhout van Afrikaans padoek is zeer duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse I), het spint niet duurzaam (natuurlijke duurzaamheidsklasse V).

Droging en vochtgehalte
De houtpartijen komen shipping dry binnen. Droog het voorzichtig om droogscheuren te voorkomen, maar om vervorming hoeft u zich niet echt zorgen te maken.

Afwerking
De uitharding van afwerkingsproducten op basis van alkydharsen geeft soms plaatselijk problemen. Op voorhand ontvetten met alcohol of thinner helpt meestal. Watergedragen producten (acrylaten) kunnen een oplossing bieden.
Afrikaans padoek verkleurt door licht, dus de oppervlakteafwerking moet snel gaan. Los daarvan gaat de afwerking goed: de producten hiervoor worden meestal prima opgenomen.
  dinsdag 4 januari 2011 @ 22:42:35 #53
326272 PfenisBaron
diversiteitsprediker
pi_90860213
Vind de voordeur niet bepaald passen (los van de kleur), maar verder geweldig topic!
pi_90876454
Gelukkig nieuw jaar Mmach & consorten!
En wat wordt het al ruim en mooi! Ik begin er eindelijk doorheen te zien - bekende vrouwenkwaal, hoor ik wel eens... O+

Er werd al gewaarschuwd voor het trapgat boven - bij onze "bouwval"-verbouwing destijds heb ik mijn lief verzocht om een enigszins arbo-proof afdekking te regelen (i.v.m. mijn gemoeds- en nachtrust). Heeft hij van wat (afval-)balkjes en OSB-plaat een scharnierend, beloopbaar luik gemaakt dat keurig om de ladder viel, en in gebruik is gebleven tot de uiteindelijke trap geplaatst was en de wanden gestuct en geverfd.
  maandag 10 januari 2011 @ 13:37:51 #55
122173 MMach
met Fok-pensioen
pi_91112206
Even een bouw-voortgangsdipje zo blijkt. De afgelopen weken/weekenden bijna niets kunnen doen wegens te druk en bouwverlof waardoor ik bijna niet aan materiaal raak.

Nu ben ik bezig met het leggen van de resterende sanitair en cvleidingen (en dat zijn er een pak) en het plannen van de rest van de elektricteit.
Vooral erg veel keuzes maken op dit moment. En zeker nog aan het twijfelen tussen een normaal elektrisch systeem of eentje met laagspanningsgestuurde relais. Dat laatste biedt veel potentiele voordelen naar automatisering toe. But then again, is dat eigenlijk wel nodig?

Financieel gezien gaat het op dit moment nog goed met de budgetten en kunnen we elke maand ook een behoorlijk bedrag sparen. Blijft dan ook de keuze of ik eerst de zolder afwerk en dan pas de benedenverdieping (met het risico dat het geld op is halverwege de benedenverdieping), of dat ik eerst de noodzakelijke ruimtes en systemen afwerk en de zolder -die eigenlijk volstrekt bijkomstig is- pas later afwerk. Met het probleem van stof en vuil in de reeds afgewerkte stukken. Vermoedelijk wordt het toch de laatste optie.
pi_91117371
Wat bedoel je met het verschil tussen een laagspanningssysteem en een normale installatie? De relais moet je toch in de meterkast zetten, en dan nog steeds 220V naar de lampen/stopcontacten ed. Je hebt dan alleen veel meer kabels en leidingen nodig.
En hoe ga je dan de relais aansturen? Moet je toch ook weer een PLC achtig systeem voor hebben of iets anders.

Als je gaat automatiseren, lees je dan wel goed in, en kies niet voor het eerste de beste wat je tegenkomt. Elk systeem heeft zo z'n voor en nadelen.

En let op dat die componenten schreeuwend duur zijn. Weet niet wat voor relais je gaat gebruiken, maar een achtvoudige schakelactor die hier in de meterkast hangt is zo'n 400 euro. Is met het KNX systeem (een van de vele systemen die je kan kiezen voor automatisering). Nu is KNX wel één van de duurste, maar er zijn echt componenten voor bijna alles. Besturing van kleppen van je verwarming, LED verlichting, dieptesensoren voor waterputten, etc.
pi_91124402
quote:
1s.gif Op maandag 10 januari 2011 15:41 schreef _VoiD_ het volgende:
Wat bedoel je met het verschil tussen een laagspanningssysteem en een normale installatie? De relais moet je toch in de meterkast zetten, en dan nog steeds 220V naar de lampen/stopcontacten ed. Je hebt dan alleen veel meer kabels en leidingen nodig.
En hoe ga je dan de relais aansturen? Moet je toch ook weer een PLC achtig systeem voor hebben of iets anders.

Der zijn bussystemen, die hebben niet zoveel meer kabel nodig. M'n broer gaat dat in zijn nieuwbouw ook doen; hij gaat wss voor het systeem van Qbushttp://www.qbus.be/nl/home gebruiken. lijkt me wel handig systeem, en je bent niet verplicht van direct alles te automatiseren, is een modulair systeem
  Moderator maandag 10 januari 2011 @ 18:30:45 #58
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_91125095
Je zou kunnen overwegen om schakelingen met relais te maken en die aan te sturen door een 12 of 24 V relais; dan praat ik natuurlijk over de spoelspanning tussen A1 en A2; en dus niet over de contacten van het relais zelf; daar kun je gerust op 230 V iets mee gaan schakelen.

Denk in ieder geval goed na over wat je wilt gaan automatiseren en waarom en hoe, wil je bijvoorbeeld licht scenario's in kunnen stellen, of wil je de ventilatie en verwarming gaan regelen ?

In Nederland wordt vrij veel het Elux installatieconcept gebruikt, hoewel dat natuurlijk niet direct inhoud dat van alles geautomatiseerd is, maar je kunt eens kijken op http://www.elux.nl/ en
http://www.elux.nl/installateurs/technischeinformatie/ en dan daar even kijken tussen downloads om een idee te krijgen van de mogelijkheden. Ik zelf heb er geen ervaring in maar heb het al eens voorbij zien komen bij andere bedrijven. :)
pi_91127507
quote:
1s.gif Op maandag 10 januari 2011 18:13 schreef Archont het volgende:

[..]

Der zijn bussystemen, die hebben niet zoveel meer kabel nodig. M'n broer gaat dat in zijn nieuwbouw ook doen; hij gaat wss voor het systeem van Qbushttp://www.qbus.be/nl/home gebruiken. lijkt me wel handig systeem, en je bent niet verplicht van direct alles te automatiseren, is een modulair systeem
KNX is ook een bussysteem, maar je moet wel bedenken dat je naar alle schakelaars dus wel zo'n buskabel moet leggen. Dan gaat er via de buskabel een signaal terug naar bijvoorbeeld een actor (die ook aan de buskabel hangt), en dan stuurt deze actor lampen/etc aan. Je mag ze gelukkig wel doorlussen, dus dat scheelt.

Maar dan heb je dus sowieso ook extra leidingen nodig, want een 8 voudige actor uitsturen krijg je niet meer door één leiding naar een centraaldoos. En het zou zomaar kunnen dat het nog andere groepen zijn ook.
Wij hebben thuis dan ook geen enkele centraaldoos meer. Elke lampgroep gaat direct naar de meterkast. Dat zijn inderdaad gigantisch veel leidingen ;) Misschien beetje overkill, maar als ik bij mijn broer z'n appartementje met 7 groepen al zie hoe ramvol die centraaldozen zitten....
Ook hebben we bijna elke lampgroep op een automaat zitten. Ook overkill misschien, maarja, die automaten zijn niet super duur (totaal denk ik 60+ groepen).
  Moderator maandag 10 januari 2011 @ 19:24:39 #60
92034 crew  Vonkenboer
Geen woorden, maar draden !
pi_91127908
In België is het volgens mij normaal om "lichtgroepen" en "groepen voor wcd" toch gescheiden te houden ? In Nederland is dat namelijk niet het geval wij hebben hier gecombineerde eindgroepen voor de verlichting en wandcontactdozen voor algemeen gebruik, de grootte van de zekering bepaald hoeveel aansluitpunten (lichtpunten en/of wandcontactdozen) je maximaal op een groep mag hebben.

Daarnaast geld hier in Nederland dat je voor ieder vast opgesteld toestel of apparaat dat boven de 2 kW wat is op een geheel eigen groep moet. Verder is hier een hoofdschakelaar verplicht waar je in één handeling de hele kast mee kunt uitschakelen en moet je aardlekschakelaars toepassen (max. 4 groepen op één aardlekschakelaar).

Hoewel ik wel een beetje afdwaal; vroeg ik mij af hoe dat in België geregeld is.
pi_91129684
wij zitten ook in Belgie ;)
Maar weet ook niet precies hoe alle regelgeving hier werkt, doe de installatie ook niet zelf namelijk.
Aardlek moet volgens mij ook per 4 groepen, er zitten hier in ieder geval genoeg ;)

Wat ik je wel absoluut kan aanraden is om geschakelde stopcontacten te doen. Wordt bijna nergens toegepast, maar het is o zo makkelijk als je met de schakelaar niet alleen plafondlampen aan en uit kan doen maar ook een staande lamp die op een stopcontact zit. Uiteraard dan wel consequent het linker of rechter stopcontact geschakeld maken met de schakelaar ;) En eigenlijk ook alleen als je drievoudige wcd's hebt, bij twee is het dan toch te weinig als er eentje niet altijd aan is.
pi_91130542
quote:
1s.gif Op maandag 10 januari 2011 19:24 schreef Vonkenboer het volgende:
In België is het volgens mij normaal om "lichtgroepen" en "groepen voor wcd" toch gescheiden te houden ? In Nederland is dat namelijk niet het geval wij hebben hier gecombineerde eindgroepen voor de verlichting en wandcontactdozen voor algemeen gebruik, de grootte van de zekering bepaald hoeveel aansluitpunten (lichtpunten en/of wandcontactdozen) je maximaal op een groep mag hebben.

Daarnaast geld hier in Nederland dat je voor ieder vast opgesteld toestel of apparaat dat boven de 2 kW wat is op een geheel eigen groep moet. Verder is hier een hoofdschakelaar verplicht waar je in één handeling de hele kast mee kunt uitschakelen en moet je aardlekschakelaars toepassen (max. 4 groepen op één aardlekschakelaar).

Hoewel ik wel een beetje afdwaal; vroeg ik mij af hoe dat in België geregeld is.
Het is bij ons (vernieuwde installatie) wel zo dat iedere kamer een eigen groep heeft. Dit zonder domotica, natuurlijk extra groepen voor zware apparaten in bvb keuken en wasmachines.
  dinsdag 11 januari 2011 @ 10:37:58 #63
314941 Ai_KaRaMBa
Eat my shorts!
pi_91152821
quote:
1s.gif Op maandag 10 januari 2011 18:30 schreef Vonkenboer het volgende:
In Nederland wordt vrij veel het Elux installatieconcept gebruikt, hoewel dat natuurlijk niet direct inhoud dat van alles geautomatiseerd is, maar je kunt eens kijken op http://www.elux.nl/ en
http://www.elux.nl/installateurs/technischeinformatie/ en dan daar even kijken tussen downloads om een idee te krijgen van de mogelijkheden. Ik zelf heb er geen ervaring in maar heb het al eens voorbij zien komen bij andere bedrijven. :)
Ik ben in mijn eigen huis de electra aan het aanleggen volgens Elux. Het concept is mooi, maar het aanleggen is wel een hoop werk!
pi_91157312
quote:
14s.gif Op dinsdag 11 januari 2011 10:37 schreef Ai_KaRaMBa het volgende:

[..]

Ik ben in mijn eigen huis de electra aan het aanleggen volgens Elux. Het concept is mooi, maar het aanleggen is wel een hoop werk!
en dan is er geen klustopic over? -O-
  dinsdag 11 januari 2011 @ 13:33:47 #65
314941 Ai_KaRaMBa
Eat my shorts!
pi_91159443
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 januari 2011 12:35 schreef Ou-Tannu het volgende:

[..]

en dan is er geen klustopic over? -O-
Ik ben dat al wel een tijd van plan, maar het is er nog niet van gekomen :@
pi_91160281
_O_ wat ben je toch onwijs handig en echt respect voor je eeuwige doorzettingsvermogen. Gaat vast en zeker weer helemaal super worden jullie huis.
  woensdag 12 januari 2011 @ 19:40:28 #67
122173 MMach
met Fok-pensioen
pi_91227008
Intussen is mijn glas er nog altijd niet, net als mijn 26mm buizen voor de verwarming en dat regenweer blijft ook maar duren, grmbl.
In tussentijd dus maar wat werk gedaan dat eigenlijk nog niet moest.
De trap geplaatst, de vloer van de hal dichtgemaakt, een metalstudwandje van de hal dichtgemaakt en de muur die ook leuning zal worden is er al deels.

(je ziet hierop ook het trapje naar de verhoogde vloer. Heeft dezelfde afmetingen als de trap wat verderop. Let wel: de vloer komt nog 10cm hoger dan nu, dus die eerste trede is niet zo hoog als het lijkt)






De trap krijgt zeker nog zijn beschadigingen van verder renovatiewerk, maar dat is niet zo erg, gezien we die toch schilderen en ik liever een (licht) gehavende trap heb dan een spic and span, anders ziet dat er zo steriel uit :)
pi_91231171
Mooie trap ^O^ en wel zo veilig natuurlijk, vergeleken met een ladder.

Mocht je je toch bedenken qua beschadigingen, kun je hem misschien inpakken met stucloper. Hoewel dat voor een dichte trap zoals die van jou natuurlijk niet net zo makkelijk is als mijn open trap waarbij ik dat het gedaan.

Wel balen dat je ramen en verwarmingsleidingen er nog niet zijn. Zeker met al die regen ;(
pi_91257622
Mooi zo die trap, heb je bewust gekozen om de trap niet in de grondverf aan te laten komen?
  donderdag 13 januari 2011 @ 14:36:24 #70
122173 MMach
met Fok-pensioen
pi_91264077
Ik moest hem zelf nog ineen steken (als je toch al alles zelf doet is dat natuurlijk maar een kleintje), dus dat was geen mogelijkheid. Ik sluit niet uit dat ik hem binnenkort in de grondverf zet.

Intussen zijn de trapwanden bijna compleet. Als je in het halletje staat zal de layout uiteindelijk niet veel meer wijzigen. Zoals gezegd komt daar geen plafond en kan je naar het dak omhoog kijken. Daar zit een grote velux in (nu nog niet) wat normaal gezien echt wel helder zal zijn overdag. Je ziet ook een smal deurgat dat de toegang zal geven tot het mini technisch ruimtetje onder de trap. De bedoeling is dat dat gewoon een vlakke kastdeur wordt.



De muur links wordt binnenkort verdergezet naar rechts toe.

Alles van tussenmuren is gevormd uit een houten raamwerk met aan weerszijden OSB, daarop komt gyproc. Duurder dan dubbele gyprocbeplating, maar ook heel veel sterker normaal gezien.
  donderdag 13 januari 2011 @ 14:57:13 #71
163033 Xiphos
CorSec Commander
pi_91265034
En je kan met een normale schroef (vijs) wat ophangen :)
[_] <- Sign here
pi_91265058
en wij - nou ja jullie dan - hebben een trap !

's Avonds op tv komen af en toe ook pareltjes van verbouwingen voorbij op Discovery Channel om 23 uur en gepresenteerd door Kevin.
Gister bv. van een tussenwoning / arbeiderswoning.
Als ik dat zie, zou ik zo overnieuw beginnen...
Heb je het wel eens gezien?

Ook de grote projecten lopen vrijwel altijd vertraging op vanwege het glas productieproces en het leveren.
Ik dacht dat het typisch engels was.
  donderdag 13 januari 2011 @ 15:10:36 #73
27454 InTrePidIvity
Looks like it's broken...
pi_91265663
Waarom is de trapleuning eigenlijk dicht?
...it's rielie broken... It's rielie, rielie broken... Let's go wecycle!
[Tournament] Beste Remake
pi_91267582
Hoe hoog is het plafond? trap lijkt me aan de kleine kant... 11 tredes x +/-18cm optrede is een kleine 2m, correct?
pi_91267728
waar de trap is komt er geen plafond, en op andere plaatsen ligt de vloer lager
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')