10.000 banen weg; VBM|NOV verbijsterdDe Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV en BBTV is verbijsterd over de mededeling - donderdag 18 november - van minister Hillen dat er 10.000 banen bij Defensie worden geschrapt en dat gedwongen ontslagen daarbij waarschijnlijk niet te vermijden zijn. Daarnaast maakte Defensie in een formele SOD-vergadering bekend geen dubbeltje extra aan haar medewerkers te willen spenderen.
Van fatsoenlijke arbeidsvoorwaarden kan voorlopig geen sprake zijn. Daarnaast kondigde het ministerie aan te willen onderzoeken in hoeverre de door haar als goud gerand' omschreven huidige arbeidsvoorwaarden ingrijpend kunnen worden versoberd.10.000 banen weg
Minister Hillen was overduidelijk in zijn mededeling. Hij deelde de vakbonden mee dat hij de Tweede Kamer per brief had laten weten rond de 10.000 arbeidsplaatsen bij Defensie te schrappen. Minister Hillen gaf aan dat gedwongen ontslagen daarbij niet uit te sluiten zijn.
De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV is van mening dat de minister hier wel heel erg hard van stapel loopt. Gezien de opbouw van het huidige medewerkersbestand en de enorme hoeveelheid vacatures is de VBM|NOV van mening dat van gedwongen ontslagen vooralsnog geen sprake kan zijn. De minister zaait, in de ogen van de VBM|NOV onnodig paniek onder zijn medewerkers.
Betrokkenheid
Het aankondigen van de mogelijke gedwongen ontslagen liet de minister samengaan met de stelling dat hij uit overtuiging minister van Defensie is geworden: "Dit is voor mij geen jongensdroom die uitkomt, maar een hele bewuste keuze". Om daar later aan toe te voegen dat hij 'sneuvelbereid' was als het om Defensie ging: Hij wil met volle overtuiging de voorliggende taak oppakken en invullen.
De VBM|NOV is van mening dat de woorden van de minister blijk gaven van een duidelijke diepe betrokkenheid bij de Defensieorganisatie en haar rol in de Nederlandse samenleving en daarbuiten. Die betrokkenheid heeft niet altijd alle bewindslieden op Defensie gekenmerkt.
Het is echter juist nu zaak deze woorden in daden om te zetten en te strijden voor de publieke zaak en Defensie in het bijzonder. Dat hebben wij als vertaling en uitleg van zijn woorden niet geproefd.
Nog minder
Dat de minister een aanzienlijke taak in het vooruitzicht heeft, bleek in het vervolg van de overlegvergadering, waar onder meer de totaal vastgelopen arbeidsvoorwaarden (CAO-) onderhandelingen aan bod kwamen.
Na het vertrek van minister Hillen heeft de Hoofd Directeur Personeel (HDP), de luitenant generaal Leijh, de huidige stand van zaken toegelicht. Ondanks de vele woorden die hij daarvoor gebruikte, was de kern van zijn boodschap eenvoudig.
Ten eerste is er helemaal nergens geld voor.
Ten tweede wil Defensie samen met de bonden nadenken over het terugbrengen van de goudgerande' regelingen die Defensie zou kennen. Onder meer de verschillende vergoedingen werd daarbij door de HDP als voorbeeld gebruikt.Daarnaast gaf Defensie aan wellicht te overwegen een deel van de gelden die vrijkomen door deze maatregelen te benutten voor arbeidsvoorwaarden.
Dat de vrijkomende gelden' gewoon van de medewerkers gestolen arbeidsvoorwaardengeld is, leek hierbij voor Defensie van geen belang.
De reactie van de VBM|NOV is duidelijk: Wij zullen als grootste vakbond bij Defensie niet meewerken aan het afbreken van onze arbeidsvoorwaarden. Het in deze tijd van crisis verder financieel uitkleden van onze leden is niet allen onwenselijk, het is zelfs buitengewoon onfatsoenlijk.
Wat nu?
De Vakbond voor Defensiepersoneel VBM|NOV is diep teleurgesteld over de houding van Defensie. Samen met de (kader)leden zullen wij ons beraden op de volgende stappen. Zoals eerder aangekondigd zullen ondermeer de actiemogelijkheden met de kaderleden worden geïnventariseerd en uitgevoerd. In eerste instantie zullen deze bescheiden van aard en omvang zijn of ludiek. Wij rekenen daarbij op uw steun.