abonnement Unibet Coolblue
pi_89710038
Kreeg daarnet aan het eind van het tweede (!) lesuur leerlingen bij me die pas het 7e en 8e uur weer les hebben. Eergisteren ontdekte een leerling bij aankomst op school dat hij de eerste vijf uur geen les had.

De bovenbouwleerlingen hebben nogal gatenkaasroosters, dus als er dan 1 of 2 van hun docenten ziek zijn heb je al direct dit soort grote gaten. Mentorouders geven al bij me aan dat dit niet goed is voor de motivatie, maar ik kan er helaas weinig aan verhelpen (eh, helemaal niets!)
pi_89714780
quote:
1s.gif Op zondag 5 december 2010 21:12 schreef ShadyLane het volgende:

[..]

Die man denkt zeker dat leraren 's avonds en in het weekend niet werken omdat hij dat zelf ook niet doet? ;)
het ging eerder over als je die uren verrekent met de werkelijk verwachtte taakuren het, tot de verbazing van veel docenten, over een jaar gemiddeld lager uitvalt dan de bedoeling is. er zijn nauwelijks docenten die dagelijks van half acht tot vijf op school zitten, bijvoorbeeld. De piekbelasting is zeer hoog, daar is geen ontkennen aan. maar als je van 8 tot 16 werkt dan zijn die anderhalf uur s avonds thuis, per dag, of een dagdeel in het weekend, niet meer dan te verwachten gezien het takenpakket.

maar goed, ik ben misshcien iets te zakelijk ingesteld hierin.
Kwak
pi_89715627
dat laatste was een spuit elf post, overigens, zie ik nu.

ik zit al de hele week ziek thuis. ik hoopte het uit te zingen tot de vakantie (standaard lerarengedrag) maar ik ben ingehaald door de realiteit. zit met een fikse bacteriele darmontsteking en moet absoluut rust houden en nog allerlei onderzoeken ondergaan enzo. beuh. voel me ook echt hondsberoerd. zit nu voor t eerst een half uurtje achter de pc en dat voelt al als te lang en vermoeiend, dus ik kán ook helemaal geen les geven, maar toch voelt t vreselijk om de kinderen net voor de kerst in de steek te laten...

ik zit net in de afronding van de eerste periode op de opleiding, die ik persé in 1 jaar wil afmaken, ivm stufi en kosten enzo, maar ik mis nu een heel vak (wordt in 1 week gegeven), etc. etc.

het zou kunnen dat dit weken gaat duren - dus zelfs tot na de kerstvakantie... het is niks voor mij, maar ik moet het dus maar over me heen laten komen...
Kwak
pi_89744161
kwakzor, in het 'takenpakket' van de gemiddelde leraar in Europa zitten wekelijks 20 lesuren, aan klassen van rond de 20 leerlingen, en die klassen zien ze gemiddeld per week vaker dan hier, waardoor ze minder verschillende klassen en (veel) minder verschillende leerlingen (met bijbehorende ouders) hebben.

Dan kan zo'n schooldirecteur, en een onbevangen beginnende docente in zijn kielzog, wel zeggen dat de gemiddelde Nederlandse leraar niet de bedoelde 41,5 uur per week haalt, maar er is een verschil tussen 2 uur joggen of 2 uur sprinten. Lesgeven + voorbereiding, nabereiding en bijbehorende contacten is in Nederland gewoon superintensief. Er is een reden waarom in Nederland een 0,8-baan voor leraren de standaard is i.p.v. een 1,0-baan.

Er zijn banen waar 'recuperatietijd' is ingecalculeerd en wordt doorbetaald. Doen alsof dat voor het Nederlands leraarsberoep niet nodig is en erop wijzen dat de 41,5 uur niet gehaald worden betekent een ontkenning van een van de belangrijkste oorzaken van ons lerarentekort. Met een ontkenning van de oorzaken los je een probleem niet op.

Beterschap trouwens! Nieuw jaar, fitte nieuwe start (hopelijk).
pi_89750955
Op een kantoor werk je 8 of 9 uur, en dat kan ook heel vermoeiend zijn (ik heb dat ook gedaan), maar het is niet te vergelijken met 8 uur lesgeven. Acht uur op een dag lesgeven is ook voor ervaren docenten te veel. Maar als ik 8 uur heb lesgegeven ben ik wel 'al' om drie uur vrij.

En de taakuren die je voor bepaalde taken krijgt, zijn structureel te weinig. Dus die anderhalf uur zijn in de praktijk echt meer. En dat je voor taken te weinig uren krijgt, is eigenlijk (voor zover mijn ervaring strekt) de regel.

Ik heb een baan van 0,92 maar in de praktijk heb ik meer dan een fulltime baan. En dan ben ik nog iemand die redelijk goed grenzen kan trekken. Het feit dat je in de middag redelijk op tijd naar huis kan, wordt meer dan ruimschoots gecompenseerd met al die uren die je in de avonden en de weekenden besteed aan nakijken, voorbereiden, toetsen maken, dingen regelen/organiseren, met mentorleerlingen bezig zijn, tafeltjesavonden, aanwezig zijn bij feesten, emails beantwoorden (want daar heb ik op school geen tijd voor), etc. Het gaat mij helemaal niet om die piekmomenten. Het is een permanent piekmoment.

Ik vind dat verder niet erg, want ik weet waar ik voor heb gekozen en dat heb ik bewust gedaan. Maar als rectoren zogenaamd 'zakelijk' gaan doen over dit soort dingen, zeg ik altijd: je zou raar staan opkijken als docenten zich echt zakelijk zouden gaan gedragen. :) . Het onderwijs moet het hebben van gedrevenheid, betrokkenheid, passie. Dat is tegelijkertijd jarenlang een excuus geweest om mensen onder te betalen, en geen hogere salarissen te geven aan mensen die 'alleen maar' lesgeven.
The real is always way ahead of what we can imagine.
pi_89750993
Dat neemt niet weg trouwens dat er docenten zijn die zich als lesboeren gedragen en altijd hun snor drukken als er iets moet gebeuren. Maar juist dan blijkt dat er veel andere docenten zijn die bereid zijn nog harder te werken en de boel op te vangen. Je kan het wel hebben over het aanpakken van die zogenaamde ' luie' docenten (door ze dus aan te spreken op hun verantwoordelijkheden of de 'formele' uren die ze zouden moeten maken), maar dan moet je het ook hebben over het verlagen van de werkdruk voor anderen, op een structurele manier.
The real is always way ahead of what we can imagine.
pi_89751114
Ik vergeet nog de begeleiding van profielwerkstukken waarbij ik met mijn vak ook altijd het haasje ben. Begeleiden van tien van zulke werkstukken. Staat het ergens in het taakbeleid (op mijn huidige en voorgaande school)? Ja, drie uurtjes ofzo. Ongeacht hoeveel werkstukken je doet.
Als je dan echt zakelijk bent, zeg je: oke ik doe er maximaal twee of drie. Maar dan staan er leerlingen voor je die zeggen: Niemand wil ons begeleiden! Alsjeblieft, mevrouw, alsjeblieft! We hebben zo'n leuk onderwerp bedacht!

}:| .

En nu moet ik echt aan het werk.
The real is always way ahead of what we can imagine.
pi_89756375
telefoontje van de dokter. mag echt niet aan de slag voor de kerstvakantie. nu moet ik iets verzinnen om aan de leerlingen als werk te geven, maar alles is op school... shit... kans bestaat dat ik zelfs na de kerst nog te zwak ben... verdomme.
Kwak
pi_89756927
Ik heb op mijn stageschool een baan aangeboden kregen. :). Het gaat om vervanging van een vertrekkende docente, 8 lesuren in de week, twee eerste klassen havo/vwo. Begin direct na de kerstvakantie en ben ontzettend blij met deze kans.
Still a little bit of your face I haven't kissed.
  vrijdag 10 december 2010 @ 12:39:06 #85
78654 Viking84
Going, going, gone
pi_89759012
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 december 2010 11:36 schreef kwakz0r het volgende:
telefoontje van de dokter. mag echt niet aan de slag voor de kerstvakantie. nu moet ik iets verzinnen om aan de leerlingen als werk te geven, maar alles is op school... shit... kans bestaat dat ik zelfs na de kerst nog te zwak ben... verdomme.
Geen collega die in de buurt woont en wat spullen langs kan brengen? :).
Niet meer actief op Fok!
  vrijdag 10 december 2010 @ 17:21:53 #86
183608 Droogstoppel
Let Bartlet be Bartlet
pi_89770287
Vijf weken in mijn oriëntatiestage dan toch eindelijk mijn eerste les gegeven gisteren, en hoewel het allemaal natuurlijk niet meteen van een leien dakje ging, vond ik de ervaring zelf geweldig!

Vandaag eerder weggegaan om luidkeels mijn ongenoegen te uiten tegen de onderwijsplannen van de heren Rutte (8 jaar gestudeerd) en Verhagen (11 jaar gestudeerd). Ik was de enige van mijn stagegroep die ging, de anderen keken me maar raar aan. Hadden er niet eens een mening over. Onthutsend vond ik dat, maar dat terzijde en offtopic.
pi_89771477
Ik was aan het student-zijn toen de docenten in Den Haag stonden en ik was net klaar met lesgeven toen de studenten in Amsterdam begonnen, dus ik fiets lekker tussen alles door qua onderwijsprotesten de la semaine. :+ Maakt het wel makkelijk om een reden te geven om niet te gaan. Paar mensen die ik ken waren luid aan het spreken over gaan en klagen enzovoort.
"Friendship is like wetting your pants. Everyone can see it, but only you can feel its warmth."
  vrijdag 10 december 2010 @ 18:08:20 #88
183608 Droogstoppel
Let Bartlet be Bartlet
pi_89771864
Oh, maar het maakt me ook niet uit of mensen gaan of niet (het is geen staking of zo, en ik kan begrijpen dat werk-/stage-/studiegerelateerde taken voorgaan bij een plaatselijke demonstratie) maar die onverschilligheid verbaasde me. Vooral omdat er nogal wat studenten bij zijn voor wie deze opleiding niet hun eerste is.
  vrijdag 10 december 2010 @ 19:45:45 #89
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_89776036
quote:
2s.gif Op vrijdag 10 december 2010 07:57 schreef mane het volgende:
Op een kantoor werk je 8 of 9 uur, en dat kan ook heel vermoeiend zijn (ik heb dat ook gedaan), maar het is niet te vergelijken met 8 uur lesgeven. Acht uur op een dag lesgeven is ook voor ervaren docenten te veel. Maar als ik 8 uur heb lesgegeven ben ik wel 'al' om drie uur vrij.
Ik heb op maandag 8 uur, dan ben ik van half 9 tot 16:00 uur aan het lesgeven. Dat is zo intensief dat ik, als ik maandag thuis ben, al helemaal leeg ben. En dan moet de week nog beginnen...
.
pi_89778722
quote:
Op vrijdag 10 december 2010 19:45 schreef Baba-O-Riley het volgende:

[..]

Ik heb op maandag 8 uur, dan ben ik van half 9 tot 16:00 uur aan het lesgeven. Dat is zo intensief dat ik, als ik maandag thuis ben, al helemaal leeg ben. En dan moet de week nog beginnen...
ik zei ook niet dat de taakbelasting niet te zwaar is, maar het is dan op papier wel zo dat je die dag nog een dikke twee uur taakbelastbaar bent.
Dat bedoelde ik met dat veel docenten hun taakuren niet daadwerkelijk vol maken, ook al voelen ze erg veel werkdruk.

De taak is wmb dus ook te groot, als je de zwaarte en de piekdruk meeneemt.
Kwak
pi_89778992
quote:
Op donderdag 9 december 2010 23:34 schreef ShadyLane het volgende:
kwakzor, in het 'takenpakket' van de gemiddelde leraar in Europa zitten wekelijks 20 lesuren, aan klassen van rond de 20 leerlingen, en die klassen zien ze gemiddeld per week vaker dan hier, waardoor ze minder verschillende klassen en (veel) minder verschillende leerlingen (met bijbehorende ouders) hebben.

Dan kan zo'n schooldirecteur, en een onbevangen beginnende docente in zijn kielzog, wel zeggen dat de gemiddelde Nederlandse leraar niet de bedoelde 41,5 uur per week haalt, maar er is een verschil tussen 2 uur joggen of 2 uur sprinten. Lesgeven + voorbereiding, nabereiding en bijbehorende contacten is in Nederland gewoon superintensief. Er is een reden waarom in Nederland een 0,8-baan voor leraren de standaard is i.p.v. een 1,0-baan.

Er zijn banen waar 'recuperatietijd' is ingecalculeerd en wordt doorbetaald. Doen alsof dat voor het Nederlands leraarsberoep niet nodig is en erop wijzen dat de 41,5 uur niet gehaald worden betekent een ontkenning van een van de belangrijkste oorzaken van ons lerarentekort. Met een ontkenning van de oorzaken los je een probleem niet op.

Beterschap trouwens! Nieuw jaar, fitte nieuwe start (hopelijk).
je begrijpt niet wat ik bedoel. Ik bedoel dat, omdat het veel zwaarder is dan de uren aangeven, wat blijkt uit de praktische onhaalbaarheid, die hele taakuren niet als maat moeten worden genomen.

Dus ook niet door docenten die gaan zitten rekenen over mentorleerlingen en salaris.

Wmb verdienen alle docenten een betere beloning, niet om iets kleins als wie heeft hoeveel mentorleerlingen, maar om deze retezware baan.
Kwak
pi_89779136
quote:
Op vrijdag 10 december 2010 12:39 schreef Viking84 het volgende:

[..]

Geen collega die in de buurt woont en wat spullen langs kan brengen? :).
helaas, se hebben geen extra exemplaren, die van mij zitten in mb kluis, en iedereen woont amsterdam if verder.
Kwak
pi_89798870
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 december 2010 20:52 schreef kwakz0r het volgende:

[..]

helaas, se hebben geen extra exemplaren, die van mij zitten in mb kluis, en iedereen woont amsterdam if verder.
Misschien ben ik te makkelijk, maar als je zo ziek bent dat er sprake van is dat je zelfs na de vakantie nog niet aan het werk kan, zou ik me om dit soort dingen dus helemaal niet druk maken. Eerst maar 'ns opknappen. Die kinderen redden zich ook wel als ze jouw bezielende leiding even moeten missen. Je collega's kunnen toch ook wel wat verzinnen om een klas aan het werk te zetten? En zo niet? Dan lezen ze maar 'ns een boek in de les, of je laat ze eens wat extra herhalen. Na de vakantie/als je weer terug bent, ga je dan wel weer kijken wat je gaat doen en hoe je gemiste stof weer in je programma propt.
Of ben ik nu een nepleraar :+ ?
pi_89804724
Nee, jij bent verstandig én ik kan niet loslaten. Na de vakantie kan ik wel weer werken hoor, maar dan word ik dus geconfronteerd met een ultrakorte voorbereiding voor het se van havo 4 én nog 4 weken om alle cijfers voor tweede rapport te verzamelen.

Plus, ik heb vorige week niet bepaald netjes mb spullen geregeld, alles in mn kluis geduwd, én er zijn nog wat cijfers die ingehaald én verwerkt én verbeterd én aargh administratie....

Maar day moet ik ids. Loslaten ja.
Kwak
  zaterdag 11 december 2010 @ 16:16:53 #95
67746 Baba-O-Riley
Out here in the fields
pi_89805387
Ik was in mijn beginjaren ook zo. Totdat ik tot de conclusie kwam: "school draait ook zonder jou gewoon verder". Als jij straks thuis zit, loopt het op school gewoon door. Jij bent niet onvervangbaar. Dus denk aan jezelf!
.
  zondag 12 december 2010 @ 00:11:04 #96
78707 TheSilentEnigma
Heldin, bazin, godin.
pi_89820502
quote:
1s.gif Op vrijdag 10 december 2010 19:45 schreef Baba-O-Riley het volgende:

[..]

Ik heb op maandag 8 uur, dan ben ik van half 9 tot 16:00 uur aan het lesgeven. Dat is zo intensief dat ik, als ik maandag thuis ben, al helemaal leeg ben. En dan moet de week nog beginnen...
Ik geef op vrijdag 7 uur les in 5 verschillende vakken aan 5 verschillende klassen (allemaal vmbo bbl/kbl). Het 8e uur (ben de enige op de verdieping die dan nog les heeft...) heb ik zelfs nog een techniekklas die voor mijn uur allemaal praktische vakken gehad hebben. Echt heel tof. :{
  zondag 12 december 2010 @ 09:09:16 #97
78654 Viking84
Going, going, gone
pi_89825500
quote:
13s.gif Op zondag 12 december 2010 00:11 schreef TheSilentEnigma het volgende:

[..]

Ik geef op vrijdag 7 uur les in 5 verschillende vakken aan 5 verschillende klassen (allemaal vmbo bbl/kbl). Het 8e uur (ben de enige op de verdieping die dan nog les heeft...) heb ik zelfs nog een techniekklas die voor mijn uur allemaal praktische vakken gehad hebben. Echt heel tof. :{
Gelukkig heb je dan het vooruitzicht dat het bijna weekend is :{.

Ik was op vrijdag ook 9 uur bezig: van 9 tot 16:45 (lesgeven en studiebegeleiding; gelukkig stelde het laatste uur weinig meer voor, omdat er dan niet zoveel lln meer waren).
Niet meer actief op Fok!
pi_90013010
Nog één dag. :% .
pi_90018448
Ja, nog een dag tot de lesvrije periode ;) (zo noem ik het voortaan, om het beeld bij te stellen dat wij twaalf weken per jaar alleen maar vakantie vieren. Voor je het weet pakt zo'n Van Bijsterveldt je een week zomervakantie af zonder compensatie).

Morgen alleen nog tot de eerste pauze les, dan kerstviering met de mentorkindertjes, dan borrel. Zometeen eens even negentien kaartjes proberen te voorzien van bij de betreffende leerling passende teksten.

Het mooiste aan deze 'lesvrije periodes' vind ik het feit dat ik twee weken lang niet om zes uur op hoef O+.
pi_90020476
Ik ben echt helemaal op :') verkouden, zere keel, en moe. Maar.. morgen nog vier uur lesgeven, dan kerstafsluiting met m'n V6-mentorklas en dan vakantie O+. De kinderen zijn ook moe, merk ik. Mijn bruggertjes "mevrouw, als hier nou een bed stond, dan kon ik zo wel in slaap vallen". Achgos :').

Ben benieuwd hoe de kerstviering met m'n klas gaat. Wat meisjes zouden wat lekker meenemen, de jongens wat drinken, er maakt iemand een kerstsonnet en we gaan de kerstaflevering van Family Guy kijken ( 8-) ). Komt vast wel goed!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')