Waar? Kasteel CoevordenWanneer? Gisteren, 6 februari 2011
ImpressieKasteel Coevorden is een klein kasteeltje dat de laatste jaren enigszins in verval begon te raken. Het was in gebruik door de gemeente, dat er wel eens gasten ontving, maar zowel het exterieur als het interieur gaven nog weinig 'kasteelsfeer'. De huidige eigenaar Jos Wijland (ook van de Havixhorst) heeft het volledig gerestaureerd en er een prachtig pand van gemaakt. Buiten is het weer echt een mooi kasteel geworden, binnen is het prachtig ingericht in een stoere, robuuste en toch sfeervolle stijl. Bij aankomst loop je richting het kasteel dat sfeervol verlicht is, buiten staat een vuurkorf voor nog een beetje extra kasteelgevoel.
Onze jassen werden aangenomen en we werden naar de tafel begeleid. We begonnen met een huisaperitief. Ik weet niet precies meer wat dit was, maar het was iets met kaneel, anijs en nog iets, opgeschonken met (?). Het was in elk geval een heerlijk drankje!
We besloten te kiezen voor het vijf-gangen-kasteelmenu. Het kasteel-menu is een dagelijks wisselend menu, waarbij je kunt kiezen tussen drie, vier, vijf of zes gangen. Voor vier van ons gezelschap was er ook het bijbehorende wijn-arrangement, ik en mijn vriend moesten nog rijden (en drinken sowieso eigenlijk niet of nauwelijks alcohol, wat ik op zo'n moment heel jammer vind! Moeten we eens wat aan doen
)
Voor dat het menu begon kregen we nog een drietal amuses. Eerst werden twee koude amuses geserveerd:
Pastrami van rund met uiencompote en knoflookcrème, en een marshmellow van ponzu met dungesneden gamba. De pastrami was heel erg lekker, met de wat zoetige uien. De smaak van de citrusvrucht ponzu haalden we niet heel erg uit de tweede amuse, maar ook dit was een lekker hapje. Na de koude amuse volgde nog een warme amuse, een
romig soepje van pastinaak. Dit was heel eenvoudig maar héél erg lekker.
Na de amuses kwam er ook een schaal met kleine broodjes op tafel, met gezouten boter. Dit werd tot twee keer toe vervangen, dus bij de eerste vier gangen was er telkens brood op tafel.
De eerste gang van het menu was:
Mabré van eendenlever en rostbief van hert, verse mango met een poeder van sambal. Dit was een heel lekker gerecht, de combinatie van de mabré met frisse en zoete mango was heel verrassend en lekker. Het poeder van sambal paste er goed bij, al haalde ik de sambal er niet echt uit.
De tweede gang was:
Op de huid gebakken snoekbaars met kikkererwtenpuree, zwarte knoflook, romige jus van peterselie en een krokantje van gerookte paprika. Dit was voor iedereen één van de favorieten, de kikkererwtenpuree was ook heerlijk.
De derde gang:
Tongfilet met puree van truffelaardappelen, schuim van dragon en in sushi-azijn gemarineerde venkel. Waar de tweede gang voor iedereen een favoriet was, was dit de minst favoriete gang. Hoewel het lekker was, zat het tegen de zure kant aan, en viel het een beetje uit de toon bij de rest.
De vierde gang was vervolgens:
Runderbavette (van Black Angus rund) met koolrabi en knolselderij, aardappeltaartjes en een jus van rode kool. Het vlees was echt heerlijk, heel mals en smaakvol, en de jus van rode kool paste er heel goed bij. De aardappeltaartjes waren gewoon cilindertjes van aardappel, niet zo bijzonder, maar smaakte prima.
Voordat het toetje geserveerd werd, kregen we nog een 'dessertamuse', dit was een glaasje met
drie bereidingen van sinaasappel: gelei, schuim en Grand Marnier. Heel lekker fris, goed 'tussendoortje'.
Het toetje was:
Parfait van pure chocolade met een kern van romig karamel-ijs en afgebrand eiwit-schuim. Absoluut een heerlijk toetje! Iedereen heeft zitten genieten!
Hierna namen we nog koffie en thee, daarbij kregen we nog een plateau met verschillende bonbons en koekjes. Een balletje met kokos en citroen, een stukje brownie, een soort gelei van bessen met suiker, een koekje met amandel en een bonbon met heerlijke chocoladevulling.
Wij hebben echt een heerlijke avond gehad, en heerlijk gegeten! Het was voor ons alle zes voor het eerst dat we zo luxe uit eten zijn geweest, dus dat maakt alles natuurlijk extra bijzonder
De bediening was heel vriendelijk en de sfeer heel aangenaam. Ik had aangegeven allergisch te zijn voor noten, en daar werd waar nodig perfect rekening mee gehouden.
Kosten?We hadden al met al voor zes personen een vijf-gangen-diner, voor vier mensen een wijnarrangement, een huisaperitief, koffie/thee met friandises, een aantal flessen water en waren zo halverwege de vijfhonderd euro kwijt.
Cijfer?Hoog, in elk geval! Het was voor ons een eerste keer op dit niveau, dus erg objectief is het niet
Maar wat mij betreft een dikke 9!