Houd in je achterhoofd dat jij degene bent met de informatie. Jij gaat de rest iets leren en jij bent de enige die weet wat je wilt vertellen.
Als je een stukje overslaat of niet goed vertelt, zal niemand het doorhebben als je gewoon door blijft gaan. Zij weten niet dat jij het over een paarse olifant wilde hebben. Dus als jij dan niet gaat stressen en aan gaat geven dat je het niet meer weet en je tekst kwijt bent, zal de rest het niet door hebben. Mochten er nou dingen wel mis gaan, maak er dan geen probleem van.
Als jij je druk maakt en de aandacht er op legt, zal de rest dat ook doen.
Zorg voor een leuke binnenkomer, een kort spelletje, een vraag, een opdracht, filmpje of anekdote. Zo heb je de aandacht meteen en hou je de aandacht ook makkelijker vast.
Afhankelijk van je onderwerp kun je de presentatie interactief maken. Houd een quiz, maak stellingen, laat je publiek in groepjes een opdracht uitvoeren, laat ze iets maken of iets zien. Door je publiek erbij te betrekken houd je de aandacht vast, en zo zorg je ervoor dat jij niet meer het middelpunt bent van de presentatie. Het publiek is dan met zichzelf bezig.
Probeer dingen uit om te kijken wat bij je past.
Bij mezelf merk ik dat ik het fijn vind om met materiaal te werken en daar een presentatie om heen te bouwen. Zo trek ik de aandacht naar het materiaal en staan niet alle ogen op mij gericht. Daardoor ben ik weer een stuk minder zenuwachtig en gaat het beter.
Succes!
- Oeps, zie nu dat je 'm al gehad hebt.. Hoe ging het?
Hoop dat je er misschien een volgende keer nog iets aan hebt...

-
Je gevoel is er om keuzes te maken. Je verstand om de keuzes te begrijpen.