?quote:Op vrijdag 5 november 2010 21:57 schreef timmmmm het volgende:
Op onze oudminister te quoten, alfa's kun je alles wijsmaken
Niet mee eens.quote:Op vrijdag 5 november 2010 21:55 schreef FoolWithMokey het volgende:
Is het nou daadwerkelijk waar dat Alfa studies makkelijker zijn dan Béta? Ik denk zelf dat het eigenlijk meer te maken heeft met je eigen aanleg, als je beter bent in techinische vakken zoals natuurkunde en wiskunde dan zul je Béta makkelijker vinden, en als je beter bent in de niet technische vakken zoals Nederlands/maatschappijleer dan zul je Alfa studies makkelijker vinden.
Maar als je bijvoorbeeld niet leuk vind om theorie in je hoofd te stampen, dan zul je Béta studies makkelijker vinden toch?quote:Op vrijdag 5 november 2010 22:03 schreef twaalf het volgende:
[..]
Niet mee eens.
- Als je goed bent in technische vakken, zul je zowel alfa als bèta als gamma makkelijker vinden.
- Als je slecht bent technische vakken, zul je alfa makkelijker vinden, gamma moeilijker en bèta nog moeilijker.
Het is natuurlijk een versimpeling van de werkelijkheid, maar in het algemeen is een bètastudie moeilijker.
Da's waar. Maar je vroeg niet of bèta's het leuk vinden om alfastudies te doen, maar of ze het konden. Want je had het over de moeilijkheidsgraad.quote:Op vrijdag 5 november 2010 22:05 schreef FoolWithMokey het volgende:
[..]
Maar als je bijvoorbeeld niet leuk vind om theorie in je hoofd te stampen, dan zul je Béta studies makkelijker vinden toch?
Alfa: geschiedenis, gamma: economie, bèta: sterrenkundequote:Op vrijdag 5 november 2010 22:05 schreef FoolWithMokey het volgende:
[..]
- Alfa studie
- Gamma studie
- Beta studie
Ben het hier deels mee eens.quote:Op vrijdag 5 november 2010 22:08 schreef twaalf het volgende:
[..]
Da's waar. Maar je vroeg niet of bèta's het leuk vinden om alfastudies te doen, maar of ze het konden. Want je had het over de moeilijkheidsgraad.
Kijk, ik kan me voorstellen dat een bèta inderdaad helemaal geen zin heeft in de alfa-meuk. Maar een bèta zou dat nog wel makkelijk kunnen halen. Een alfa heeft ook geen zin in bèta-meuk. Maar een alfa zou het niet makkelijk kunnen halen. Dat is het verschil in moeilijkheid.
qft niets aan toe te voegen.quote:Op vrijdag 5 november 2010 22:03 schreef twaalf het volgende:
[..]
Niet mee eens.
- Als je goed bent in technische vakken, zul je zowel alfa als bèta als gamma makkelijker vinden.
- Als je slecht bent technische vakken, zul je alfa makkelijker vinden, gamma moeilijker en bèta nog moeilijker.
Het is natuurlijk een versimpeling van de werkelijkheid, maar in het algemeen is een bètastudie moeilijker.
Qft.quote:Op zaterdag 6 november 2010 09:54 schreef Warren het volgende:
Meer mensen zijn beter in alfa dan in beta. Kortom, minder mensen kunnen beta, dus beta is moeilijker.
Als dat zo is, waarom zou je het dan een wetenschap noemen? Om je dingen wijs te laten maken kun je beter HBO gaan doen. Of je bekeren tot een geloof. Maar een opleiding waarbij je je iets wijs moet laten maken hoort niet in het WO thuis.quote:Op zaterdag 6 november 2010 13:05 schreef Renesite het volgende:
Je moet doen waar je goed in bent. Maar let wel: een technische bèta student kan beter niet iets gaan doen als Rechten omdat een bèta student niets wijs valt te maken en altijd een omweg probeert. Nee, net als economie is rechten vrij statisch en niet voor rede vatbaar. Dat is een bèta moeilijk wijs te maken.
In dit specifieke geval omdat TS denkt aan een overstap van beta naar alfa.quote:Op zaterdag 6 november 2010 12:53 schreef motorbloempje het volgende:
ja, nou, en dan is er bepaald wat er moeilijker is.. en dan?
waarom wil men dat weten?
Gezien zijn andere topic gaat het om HBO Informatica naar HBO Rechten.quote:Op zaterdag 6 november 2010 14:49 schreef caroline88 het volgende:
Welke studie doe je nu, welke Alfa studie wil je gaan doen en waarom lijkt je dat aantrekkelijker?
Je "springt" niet echt uit in Nederlandsquote:Op vrijdag 5 november 2010 21:55 schreef FoolWithMokey het volgende:
Is het nou daadwerkelijk waar dat Alfa studies makkelijker zijn dan Béta? Ik denk zelf dat het eigenlijk meer te maken heeft met je eigen aanleg, als je beter bent in techinische vakken zoals natuurkunde en wiskunde dan zul je Béta makkelijker vinden, en als je beter bent in de niet technische vakken zoals Nederlands/maatschappijleer dan zul je Alfa studies makkelijker vinden.
Ik was een scholier die voor alle vakken een 7 haalde en nergens in uitsprong. Ik doe nu een Béta studie en wil aan een alfa beginnen, is dit aan te raden/een verstandige keuze?
Ik vind dit eigenlijk een van mijn topics met weinig taalfoutenquote:Op zaterdag 6 november 2010 15:45 schreef Sosha het volgende:
[..]
Je "springt" niet echt uit in Nederlands. Ik zou bèta doen.
Verder ga ik ook niet zeuren, maar ik vond deze wel grappig, vooral vanwege de contextquote:Op zaterdag 6 november 2010 15:50 schreef FoolWithMokey het volgende:
[..]
Ik vind dit eigenlijk een van mijn topics met weinig taalfouten
Ik beschouw taalkunde liever als een bèta-wetenschap. Als je verhandelingen schrijft over de Soemerische culturen is dat alfa, maar puur de taal beschrijven heeft wel iets wiskundigs. Helemaal als je gaat kijken naar formele talen etc.quote:Op zaterdag 6 november 2010 15:43 schreef netflanders het volgende:
Ik heb natuurkunde en aardwetenschappen gestudeerd - zou je redelijk bèta kunnen noemen. Ook heb ik mij gewaagd aan vakken Sumerisch spijkerschrift. Geloof me wanneer ik zeg dat dat echt niet makkelijk was.
Beta's zijn vaak ook wel goed in de grammatica van een taal. Alleen de woordenschat en daarbij de mooie zinnen blijven een beetje achter.quote:Op zaterdag 6 november 2010 16:23 schreef twaalf het volgende:
[..]
Ik beschouw taalkunde liever als een bèta-wetenschap. Als je verhandelingen schrijft over de Soemerische culturen is dat alfa, maar puur de taal beschrijven heeft wel iets wiskundigs. Helemaal als je gaat kijken naar formele talen etc.
Wat bedoel je daarmee? Dat je Soemerisch kunt spreken en schrijven? Dat is ook niet echt het doel van taalkunde. Daarvoor moet je de 'Soemerische taal en cultuur' studeren (of hoe heet dat tegenwoordig? oude talen van het midden-oosten?). En dat laatste zal inderdaad grotendeels een alfastudie zijn.quote:Op zaterdag 6 november 2010 16:29 schreef Adames het volgende:
[..]
Beta's zijn vaak ook wel goed in de grammatica van een taal. Alleen de woordenschat en daarbij de mooie zinnen blijven een beetje achter.
Hij bedoelt dat bijvoorbeeld Latijn een heel logisch opgebouwde taal is qua grammatica, en daardoor goed te doorzien zonder taalgevoel. Bijna niet verkeerd te vertalen. Ik ben een echte alfa, maar vroeger op 't Gym deed ik Latijn tot en met het examenjaar met aardig wat echte bèta'squote:Op zaterdag 6 november 2010 16:38 schreef twaalf het volgende:
[..]
Wat bedoel je daarmee? Dat je Soemerisch kunt spreken en schrijven? Dat is ook niet echt het doel van taalkunde. Daarvoor moet je de 'Soemerische taal en cultuur' studeren (of hoe heet dat tegenwoordig? oude talen van het midden-oosten?). En dat laatste zal inderdaad grotendeels een alfastudie zijn.
Dat klopt ja, helaas zijn er tegenwoordig bij heel veel talen tal van uitzonderingen. Hierdoor zijn beta's niet meer zo goed als vroeger in talen omdat er minder samenhang in zit. Daarom is misschien een programmeertaal een beter voorbeeld. Je moet je immers precies aan de grammatica houden anders begrijpt de computer niet wat je wilt.quote:Op zaterdag 6 november 2010 16:48 schreef Sosha het volgende:
[..]
Hij bedoelt dat bijvoorbeeld Latijn een heel logisch opgebouwde taal is qua grammatica, en daardoor goed te doorzien zonder taalgevoel. Bijna niet verkeerd te vertalen. Ik ben een echte alfa, maar vroeger op 't Gym deed ik Latijn tot en met het examenjaar met aardig wat echte bèta's
Maar 'slimmer' vind ik altijd zo'n eng begrip... Je kunt ook op het VWO toch gewoon heel verschillende talenten hebben? Ik heb een hoog iq maar ben niet goed in natuur- en scheikunde en wiskunde, ben echt een talenmens, maakt dat me dan toch dommer dan iemand die goed is in wiskunde..?quote:Op zaterdag 6 november 2010 17:39 schreef ShadyLane het volgende:
Ik geef Latijn op een middelbare school. De leerlingen met een betaprofiel scoren gemiddeld hoger. Of dat door de specifieke 'logische structuur' van de taal komt weet ik niet, het zou kunnen, maar het zou me ook niet verbazen als deze leerlingen bij de andere talen net zo goed hoger scoren dan de gemiddelde alfaleerling, simpelweg omdat ze slimmer zijn of hoger mikken.
Helaas wel. Sorry dat je er zo achter moest komen.quote:Op zaterdag 6 november 2010 17:43 schreef Sosha het volgende:
[..]
Maar 'slimmer' vind ik altijd zo'n eng begrip... Je kunt ook op het VWO toch gewoon heel verschillende talenten hebben? Ik heb een hoog iq maar ben niet goed in natuur- en scheikunde en wiskunde, ben echt een talenmens, maakt dat me dan toch dommer dan iemand die goed is in wiskunde..?
Argumentatie graag. Volgens mij zijn er heel wat VWO'ers die beter zijn dan ik in wiskunde en toch een lager iq hebben, dus verklaar je nader.quote:Op zaterdag 6 november 2010 17:44 schreef netflanders het volgende:
[..]
Helaas wel. Sorry dat je er zo achter moest komen.
Je moet niet zoveel waarde hechten aan dat getalletje want het zegt niets. Trouwens wie zegt dat jou IQ goed gemeten is?quote:Op zaterdag 6 november 2010 17:45 schreef Sosha het volgende:
[..]
Argumentatie graag. Volgens mij zijn er heel wat VWO'ers die beter zijn dan ik in wiskunde en toch een lager iq hebben, dus verklaar je nader.
De ene test zal inderdaad beter zijn dan de andere... Aan tests op tv doe ik niet mee, veel stressquote:Op zaterdag 6 november 2010 17:48 schreef Dale. het volgende:
[..]
Je moet niet zoveel waarde hechten aan dat getalletje want het zegt niets. Trouwens wie zegt dat jou IQ goed gemeten is?
Nou, ik weet het niet. Hoe gaat het met Joopio die nu colleges geeft te Leiden. Hij was niet eens bevoegd. Ik had toch altijd het gevoel dat hij de studenten nog ff wat in de nek lult om zo zijn toch al goed pensioen nog wat aan te vullen.quote:Op zaterdag 6 november 2010 13:23 schreef twaalf het volgende:
[..]
Als dat zo is, waarom zou je het dan een wetenschap noemen? Om je dingen wijs te laten maken kun je beter HBO gaan doen. Of je bekeren tot een geloof. Maar een opleiding waarbij je je iets wijs moet laten maken hoort niet in het WO thuis.
Passen ze zo'n test niet aan, afhankelijk van de leeftijd? Er zijn toch genoeg peuters getest die een bijzonder hoog iq bleken te hebben? Het mijne is getest op mijn 18e, ben nu 27 en vermoed dat het eerder is gezakt dan gestegen. Voel me nu minder slim en scherp dan toenquote:Op zaterdag 6 november 2010 17:51 schreef FoolWithMokey het volgende:
IQ test vind ik sowieso vreemd, Ze moeten het niet alleen indelen per score maar ook per leeftijd. Ik denk niet dat bill gates ook een iq van 160 had toen hij nog 12 was.
Zo werkt een iq-score wel, die is relatief. Bij Mensa bijvoorbeeld mocht je lid worden als je (als ik het mij goed herinner) minstens op een van de drie onderdelen beter scoorde dan 98% van de bevolking.quote:Op zaterdag 6 november 2010 17:59 schreef unlimited het volgende:
Wat is de definitie van slimmer dan...? Als je iets weet wat de meerderheid niet weet ben je dan slimmer..
Ik koos wel voor een pakket met alleen maar talen (op aardrijkskunde naquote:Op zaterdag 6 november 2010 18:24 schreef ShadyLane het volgende:
Ik ben ook echt 'n talenmens en kwam de Mensa-barriere door, ik vind techniek gewoon niet leuk. Maar dat de betaprofielen gemiddeld de slimmere leerlingen herbergen zou ik toch wel durven stellen.
Het lijkt me niet dat mensen met een beta-belangstelling gemiddeld slimmer zijn dan mensen met een alfa-belangstelling, maar de alfavakken nemen genoegen met een lager blijk van inzicht bij de leerlingen en daardoor zullen degenen die meer moeite hebben met leren eerder voor die richting kiezen. Niet omdat ze zo dol zijn op talen, maar omdat je daar simpelweg de beste kansen hebt je diploma te halen.
Zo selecteert het zich. Dat zie je bij de profielen op de middelbare school, dat zie je bij de vervolgopleidingen.
Dit is zeker waar! Als je naar de mensen kijkt, zitten er slimmere en minder slimmere mensen overal. Maar de moeilijkheidsgraad (en dat is m.i. hetzelfde als het analytisch inzicht dat erbij komt kijken) van alfa is zeker lager.quote:Op zaterdag 6 november 2010 18:24 schreef ShadyLane het volgende:
Het lijkt me niet dat mensen met een beta-belangstelling gemiddeld slimmer zijn dan mensen met een alfa-belangstelling, maar de alfavakken nemen genoegen met een lager blijk van inzicht bij de leerlingen en daardoor zullen degenen die meer moeite hebben met leren eerder voor die richting kiezen. Niet omdat ze zo dol zijn op talen, maar omdat je daar simpelweg de beste kansen hebt je diploma te halen.
Zo selecteert het zich. Dat zie je bij de profielen op de middelbare school, dat zie je bij de vervolgopleidingen.
Het grappige was dat ik alleen in de eerste categorie, als talenmens, NIET in het 99e percentiel scoordequote:1) Verbale analogieën (Mensa's VAT): indicatie voor het verbaal redeneervermogen. Dit analytisch inzicht speelt een belangrijke rol bij alles wat men hoort en leest, wat betreft het snel kunnen onderscheiden van hoofd- en bijzaak.
2) Getal reeksen (Mensa's NAT): het vermogen de logica te ontdekken in reeksen getallen is een maat voor het inzicht in het werken met getallen (nummerieke aanleg). Tevens zegt dit onderdeel iets over de mate van creatief denken (nieuwe oplossingen kunnen bedenken) en de flexibiliteit om oplossingen te verwerpen en weer andere te bedenken.
3) Figuurpatronen (Mensa's Cattell): zegt iets over het abstract-logisch redeneervermogen. Het kunnen ontdekken van samenhang in figuurpatronen door logisch en kritisch te denken (o.a. van belang voor het inzicht van exacte studiestof).
Hmmm, hoe kan het dan zijn dat juist punt 2) getallenreeksen bij mij erg slecht is, ik zie het nooitquote:Op zaterdag 6 november 2010 18:34 schreef Sosha het volgende:
Gevonden, volgens mij:
[..]
Het grappige was dat ik alleen in de eerste categorie, als talenmens, NIET in het 99e percentiel scoorde
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |