L-ascorbinezuur | woensdag 13 oktober 2010 @ 18:29 |
Kefir (melkkefir; afkomstig van het Turkse woord köpürmek = schuimen) is een dikvloeibare, koolzuurhoudende en licht alcoholische melkdrank, die oorspronkelijk afkomstig is uit de Kaukasus en Tibet. Het wordt gemaakt met een mengsel van verschillende melkzuurbacteriën en gisten. De lichtzure en frisse smaak lijkt op die van drinkyoghurt. Aan kefir worden diverse gezondheidsbevorderende effecten toegeschreven. Inhoudsstoffen van melkkefir Micro-organismen: melkzuurbacteriën, gisten Gistingsproducten: koolzuur, ethanol (alcohol) Voedingsstoffen: eiwit uit melk, polysacharide Vitaminen of pro-vitaminen: vitamine A, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B6, vitamine B12, vitamine D, foliumzuur, nicotinezuur Mineralen: calcium, ijzer, jodium Hoewel bij de fermentatie de melksuiker grotendeels omgezet wordt in melkzuur is melkkefir niet geschikt voor mensen die een lactose-intolerantie hebben, omdat nog steeds zo'n 20 tot 50% van de lactose in de kefir aanwezig is. Bron: Wikipedia.org Meer informatie: Melkkefir.nl Kefir op Food-info.net Informatieve kefir website (EN). Food science central - Kefir, a complex probiotic (EN) Zijn er meer liefhebbers van Kefir op Fok? Ik maak het iedere dag en vind het nog steeds een smakelijke en verfrissende zuiveldrank. ![]() Ik zat overigens te twijfelen tussen CUL en LIF, wegens de gezondheidsbevorderende effecten. | |
boyv | woensdag 13 oktober 2010 @ 18:35 |
Doe eens jouw recept plaatsen aub ![]() Drink over het algemeen nooit zomaar melk, maar ben wel benieuwd. edit: zie in de links ook recepten overigens, even doorlezen | |
MiVer | woensdag 13 oktober 2010 @ 18:37 |
quote:Als vega ben ik liefhebber van nagenoeg alle zuivel. Maar het maken laat ik aan anderen over. Je vertelt niets over hoe je het maakt. Groetjes aan je wormenbak ![]() | |
L-ascorbinezuur | woensdag 13 oktober 2010 @ 18:40 |
quote:Ik drink de kefirdrank gewoon puur. Je maakt de drank door de kefir (= cultuur van melkzuurbacteriën en gisten) in een weckpot met melk te doen. Deze laat je dan 24 à 48 uur gisten op een donkere plaats. Vervolgens zeef je de inhoud van de weckpot. Je houdt dan de kefirkorrels en drank over. Met de kefirkorrels kun je weer opnieuw kefirdrank gaan maken. Dit kan in principe gewoon eindeloos doorgaan. | |
L-ascorbinezuur | woensdag 13 oktober 2010 @ 18:41 |
quote:De websites kunnen het waarschijnlijk beter uitleggen dan ik. ![]() | |
L-ascorbinezuur | woensdag 13 oktober 2010 @ 18:48 |
quote:Ik verwijs je graag door naar de post hierboven en de websites uit de OP. ![]() Wormenbak met compostwormen is helaas niet meer doorgegaan. ![]() Wel ga ik binnenkort meelwormen kweken. ![]() | |
MiVer | woensdag 13 oktober 2010 @ 19:12 |
quote:fijnproever ![]() | |
TimeJumper | donderdag 14 oktober 2010 @ 02:29 |
Brrr ziet er wel goor uit zeg die korrels die boven drijven. Door de gedachte alleen al zou ik het niet kunnen drinken. | |
L-ascorbinezuur | donderdag 14 oktober 2010 @ 09:30 |
quote:Het zijn gewoon witte korrels bestaande uit miljoenen bacteriën (o.a. L. acidophilus) en gisten. Dat is toch niet goor? Je maag zit ook vol met bacteriën. | |
L-ascorbinezuur | donderdag 14 oktober 2010 @ 12:08 |
Stormlooptopic! ![]() ![]() | |
Marouska | donderdag 14 oktober 2010 @ 13:07 |
zelf kefir maken. ![]() Ik had geen korrels, maar gewoon een goedje dat je de eerste keer met melk moest mengen. En dan elke keer een beetje opzij zetten, een paar lepels ongeveer, en nieuwe van maken. Mee gestopt toen ik onlangs ging verhuizen. Heb nog wel wat kefir ingevroren, binnenkort maar eens kijken of de boel na ontdooiing weer 'werkt' | |
L-ascorbinezuur | donderdag 14 oktober 2010 @ 13:11 |
quote:Als het niet werkt, heb ik nog wel wat over voor je. ![]() | |
Marouska | donderdag 14 oktober 2010 @ 13:13 |
quote:Lief van je. ![]() Ik vermoed eigenlijk dat 't gewoon werkt. Binnenkort maar eens uitvogelen, überhaupt heel interessant. | |
boyv | vrijdag 15 oktober 2010 @ 12:15 |
Ik ga het morgen of misschien straks al ook proberen. Laat het wel horen als ik het overleef ![]() | |
L-ascorbinezuur | zaterdag 16 oktober 2010 @ 16:06 |
quote:Tof. ![]() Je hebt al kefirkorrels? |