FOK!forum / Lifestyle / Melkkefir.
L-ascorbinezuurwoensdag 13 oktober 2010 @ 18:29
Kefir (melkkefir; afkomstig van het Turkse woord köpürmek = schuimen) is een dikvloeibare, koolzuurhoudende en licht alcoholische melkdrank, die oorspronkelijk afkomstig is uit de Kaukasus en Tibet.

Het wordt gemaakt met een mengsel van verschillende melkzuurbacteriën en gisten. De lichtzure en frisse smaak lijkt op die van drinkyoghurt. Aan kefir worden diverse gezondheidsbevorderende effecten toegeschreven.

Inhoudsstoffen van melkkefir
Micro-organismen: melkzuurbacteriën, gisten
Gistingsproducten: koolzuur, ethanol (alcohol)
Voedingsstoffen: eiwit uit melk, polysacharide
Vitaminen of pro-vitaminen: vitamine A, vitamine B1, vitamine B2, vitamine B6, vitamine B12, vitamine D, foliumzuur, nicotinezuur
Mineralen: calcium, ijzer, jodium

Hoewel bij de fermentatie de melksuiker grotendeels omgezet wordt in melkzuur is melkkefir niet geschikt voor mensen die een lactose-intolerantie hebben, omdat nog steeds zo'n 20 tot 50% van de lactose in de kefir aanwezig is.

Bron: Wikipedia.org

Meer informatie:
Melkkefir.nl
Kefir op Food-info.net
Informatieve kefir website (EN).
Food science central - Kefir, a complex probiotic (EN)

Zijn er meer liefhebbers van Kefir op Fok? Ik maak het iedere dag en vind het nog steeds een smakelijke en verfrissende zuiveldrank. :)

Ik zat overigens te twijfelen tussen CUL en LIF, wegens de gezondheidsbevorderende effecten.
boyvwoensdag 13 oktober 2010 @ 18:35
Doe eens jouw recept plaatsen aub :)

Drink over het algemeen nooit zomaar melk, maar ben wel benieuwd.

edit: zie in de links ook recepten overigens, even doorlezen
MiVerwoensdag 13 oktober 2010 @ 18:37
quote:
Op woensdag 13 oktober 2010 18:29 schreef L-ascorbinezuur het volgende:

.......
Ik maak het iedere dag .......
.......

Als vega ben ik liefhebber van nagenoeg alle zuivel. Maar het maken laat ik aan anderen over.
Je vertelt niets over hoe je het maakt.

Groetjes aan je wormenbak :D
L-ascorbinezuurwoensdag 13 oktober 2010 @ 18:40
quote:
Op woensdag 13 oktober 2010 18:35 schreef boyv het volgende:
Doe eens jouw recept plaatsen aub :)

Drink over het algemeen nooit zomaar melk, maar ben wel benieuwd.
Ik drink de kefirdrank gewoon puur.

Je maakt de drank door de kefir (= cultuur van melkzuurbacteriën en gisten) in een weckpot met melk te doen. Deze laat je dan 24 à 48 uur gisten op een donkere plaats.

Vervolgens zeef je de inhoud van de weckpot. Je houdt dan de kefirkorrels en drank over. Met de kefirkorrels kun je weer opnieuw kefirdrank gaan maken. Dit kan in principe gewoon eindeloos doorgaan.
L-ascorbinezuurwoensdag 13 oktober 2010 @ 18:41
quote:
Op woensdag 13 oktober 2010 18:35 schreef boyv het volgende:
Doe eens jouw recept plaatsen aub :)

Drink over het algemeen nooit zomaar melk, maar ben wel benieuwd.

edit: zie in de links ook recepten overigens, even doorlezen
De websites kunnen het waarschijnlijk beter uitleggen dan ik. :D
L-ascorbinezuurwoensdag 13 oktober 2010 @ 18:48
quote:
Op woensdag 13 oktober 2010 18:37 schreef MiVer het volgende:

[..]

Als vega ben ik liefhebber van nagenoeg alle zuivel. Maar het maken laat ik aan anderen over.
Je vertelt niets over hoe je het maakt.

Groetjes aan je wormenbak :D
Ik verwijs je graag door naar de post hierboven en de websites uit de OP. :D

Wormenbak met compostwormen is helaas niet meer doorgegaan. ;(
Wel ga ik binnenkort meelwormen kweken. :9
MiVerwoensdag 13 oktober 2010 @ 19:12
quote:
Op woensdag 13 oktober 2010 18:48 schreef L-ascorbinezuur het volgende:

[..]
Wel ga ik binnenkort meelwormen kweken. :9
fijnproever ^O^
TimeJumperdonderdag 14 oktober 2010 @ 02:29
Brrr ziet er wel goor uit zeg die korrels die boven drijven.
Door de gedachte alleen al zou ik het niet kunnen drinken.
L-ascorbinezuurdonderdag 14 oktober 2010 @ 09:30
quote:
Op donderdag 14 oktober 2010 02:29 schreef TimeJumper het volgende:
Brrr ziet er wel goor uit zeg die korrels die boven drijven.
Door de gedachte alleen al zou ik het niet kunnen drinken.
Het zijn gewoon witte korrels bestaande uit miljoenen bacteriën (o.a. L. acidophilus) en gisten.

Dat is toch niet goor? Je maag zit ook vol met bacteriën.
L-ascorbinezuurdonderdag 14 oktober 2010 @ 12:08
Stormlooptopic! :') ;(
Marouskadonderdag 14 oktober 2010 @ 13:07
zelf kefir maken. O+

Ik had geen korrels, maar gewoon een goedje dat je de eerste keer met melk moest mengen. En dan elke keer een beetje opzij zetten, een paar lepels ongeveer, en nieuwe van maken. Mee gestopt toen ik onlangs ging verhuizen. Heb nog wel wat kefir ingevroren, binnenkort maar eens kijken of de boel na ontdooiing weer 'werkt'
L-ascorbinezuurdonderdag 14 oktober 2010 @ 13:11
quote:
Op donderdag 14 oktober 2010 13:07 schreef Marouska het volgende:
zelf kefir maken. O+

Ik had geen korrels, maar gewoon een goedje dat je de eerste keer met melk moest mengen. En dan elke keer een beetje opzij zetten, een paar lepels ongeveer, en nieuwe van maken. Mee gestopt toen ik onlangs ging verhuizen. Heb nog wel wat kefir ingevroren, binnenkort maar eens kijken of de boel na ontdooiing weer 'werkt'
Als het niet werkt, heb ik nog wel wat over voor je. :)
Marouskadonderdag 14 oktober 2010 @ 13:13
quote:
Op donderdag 14 oktober 2010 13:11 schreef L-ascorbinezuur het volgende:

[..]

Als het niet werkt, heb ik nog wel wat over voor je. :)
Lief van je. :)

Ik vermoed eigenlijk dat 't gewoon werkt. Binnenkort maar eens uitvogelen, überhaupt heel interessant.
boyvvrijdag 15 oktober 2010 @ 12:15
Ik ga het morgen of misschien straks al ook proberen. Laat het wel horen als ik het overleef
L-ascorbinezuurzaterdag 16 oktober 2010 @ 16:06
quote:
Op vrijdag 15 oktober 2010 12:15 schreef boyv het volgende:
Ik ga het morgen of misschien straks al ook proberen. Laat het wel horen als ik het overleef [ afbeelding ]
Tof. :D

Je hebt al kefirkorrels?