M'n kat heeft al enkele weken diarree en ik heb wat staan googlen. Deze vraagstukken kwamen tijdens m'n research in me op:
MilbemaxZoals ik het begrepen heb moet je een kat bij voorkeur 4x per jaar tegen wormen behandelen. Hiervoor hebben we het 'wondermiddel'
Milbemax die elke worm in elk stadium (behalve de ei) uitroeit.
Maar voor zover ik begrepen heb kunnen wormen eitjes wel twee jaar oid in het lichaam blijven voordat ze uitkomen. Daarom helpt een jaartje Milbemax-en dus niet om het definitief uit te roeien.
Vraag:
Is het dan voldoende om bij huiskatten (die niet buitenkomen dus niet herbesmet raken) 2 jaar lang te behandelen en dan kan je er praktisch 99,9999% vanuit gaan dat het over is en kan je het Milbemax-en daarna stoppen (maar idd met kans op herbesmetting zodra ze weer een keer buiten rondlopen)?
====================
Panacur/fenbendazolHet product
Panacur werkt ook tegen wormen en tevens tegen Giardia, een eencellige parasiet (dus geen worm!) die diarree bij kat, hond en mens veroorzaakt en besmettelijk is van dier op mens en omgekeerd.
Panacur bestrijdt de Giardia parasiet die de meest waarschijnlijke reden is dat een kat/hond chronische diarree heeft. Maar 3 dagen lang een 1x een pilletje is voldoende om Giardia uit te roeien (totdat ze weer besmet raken) en het heeft verder geen bijwerkingen.
Nu was ik even aan het rekenen geslagen: Panacur 10x 500mg kost 16 euro en de gemiddelde kat hoeft maar 250 gram dus je snijdt de pil in 2en. Dan betaal je voor een halve tablet 80 cent. En dat zijn dus de kosten per dag (geen verzendkosten in dit verhaal gerekend). Dus een 3 dagen kuur kost je 2,40 euro.
twee feitjes:
- Giardia de meest waarschijnlijke reden is dat een kat/hond chronische diarree heeft...
- een dierenarts consult is 30 euro. Hoogstwaarschijnlijk krijg je Panacur mee om uit te proberen of het daarmee overgaat
Vragen:
- De meest logische handelswijze lijkt me om eerst zelf Panacur te proberen en pas als dat niet werkt de stap naar de dierenarts te maken, toch? Een retorische vraag maar ik vraag me af of ik in deze beredenering iets over het hoofd zie.
- als je kat Giardia heeft, kan je er dan vanuit gaan dat alle andere katten het ook hebben (maar eventueel geen symptomen vertonen omdat ze een sterkere weerstand hebben). Doe je er goed aan om ze gewoon preventief te behandelen met Panacur?
====================
Metronidazol/MetrazolAls Panacur niet werkt schijnt er een ander middel te zijn die ook Giardia bestrijdt maar meer bijwerkingen heeft. Metrazol dus. Dat is wat je na Panacur bij het volgende consult van de dierenarts voorgeschreven krijgt.
Vraag:
- is die dierenarts Metronidazol hetzelfde als wat mensen als recept van de huisarts meekrijgen tegen Giardia. Zoals ook deze
eFarma online apotheek verkoopt? Zoja, kan je daar je kat mee behandelen? Als je toch al door je kat bent geinfecteerd en (preventief) naar de huisarts moet voor een middeltje is dit wellicht interessant om te weten. Ik heb nergens last van dus het is meer een theoretische vraag.
====================
Hopelijk zijn hier kattenbaasjes die dit hele kat-met-diarree proces al een keer hebben meegemaakt die hun licht erover willen laten schjnen