Ja, maar het is beetje jammer dat zo'n vondst dus het land uit zou kunnen verdwijnen en dat er van de vindplaats weinig meer over is. Ook hoe de helm gevonden is (in 30 stukken) had nog veel informatie prijs kunnen geven.quote:
Lol ?quote:Op zondag 3 oktober 2010 17:31 schreef TheMagnificent het volgende:
Weinig zicht hadden ze waarschijnlijk ook, zo te zien.
Dit soort stukken horen in een museum, niet in een privé collectie waar ze in de vergetelheid raken. De vinder heeft natuurlijk het grootste recht om er mee te doen wat hij wilt. Maar de logische keuze zou toch het schenken van de helm aan een museum zijn.quote:Op zondag 3 oktober 2010 17:29 schreef Dagonet het volgende:
[..]
Ja, maar het is beetje jammer dat zo'n vondst dus het land uit zou kunnen verdwijnen en dat er van de vindplaats weinig meer over is. Ook hoe de helm gevonden is (in 30 stukken) had nog veel informatie prijs kunnen geven.
Ik denk eerder door een gewone soldaat.quote:Op zondag 3 oktober 2010 17:31 schreef TheMagnificent het volgende:
Werd dit serieus gedragen door Romeinse generaals/keizers tijdens militaire parades?
Zicht is ook niet zo heel belangrijk bij een parade natuurlijk.quote:Moet er vreemd uit hebben gezien. Weinig zicht hadden ze waarschijnlijk ook, zo te zien.
Schenken hoeft nog niet eens maar verkopen aan een museum, of verhuren.quote:Op zondag 3 oktober 2010 17:36 schreef FreezePop het volgende:
[..]
Dit soort stukken horen in een museum, niet in een privé collectie waar ze in de vergetelheid raken. De vinder heeft natuurlijk het grootste recht om er mee te doen wat hij wilt. Maar de logische keuze zou toch het schenken van de helm aan een museum zijn.
Precies. Ik vraag me af hoe ze zo'n ding gemaakt hebben. 't Zal wel van ijzer zijn.quote:Op zondag 3 oktober 2010 17:40 schreef FreezePop het volgende:
Ook mooi hoe die helm laat zien wat ze in die tijd gewoon al konden. Wat een vakmanschap.
Ik dacht dat het ook het gezicht van de drager bedekt. Maar het fungeerde dus slechts als helm (met het gezicht naar boven gericht)?quote:
quote:Op zondag 3 oktober 2010 17:41 schreef Boca_Raton het volgende:
[..]
Precies. Ik vraag me af hoe ze zo'n ding gemaakt hebben. 't Zal wel van ijzer zijn.
quote:
quote:Deze helm, gebruikt tijdens parades is enige tijd geleden gevonden in Cumbria in Engeland. De vinder, die de helm mag houden omdat losse bronzen objecten niet onder de Treasure Act vallen,
kijk eens naar de 2e en 3e foto in het plaatje?quote:Op zondag 3 oktober 2010 17:42 schreef TheMagnificent het volgende:
Ik dacht dat het ook het gezicht van de drager bedekt. Maar het fungeerde dus slechts als helm (met het gezicht naar boven gericht)?
Vakmanschap wat nu helaas (bijna) niet meer bestaat. Zulk handwerk kom je zelden nog tegen.quote:Op zondag 3 oktober 2010 17:40 schreef FreezePop het volgende:
Ook mooi hoe die helm laat zien wat ze in die tijd gewoon al konden. Wat een vakmanschap.
quote:
quote:Een zeldzame bronzen Romeinse helm met gezichtsmasker is gevonden in het Engelse Cumbria. De vondst werd gedaan met een metaaldetector en bestond oorspronkelijk uit 30 stukken. Het kostbare stuk is gerestaureerd door Christie's en wordt 7 oktober geveild. De helm moet meer dan 300.000 pond opbrengen.
'Discovery of a lifetime'
De helm is de Crosby Garrett Helmet gedoopt, naar het dorpje in Cumbria waar hij in mei is gevonden. Christie's omschrijft de vondst als de 'discovery of a lifetime' voor de vinder. Er zijn slechts twee vergelijkbare Romeinse helmen gevonden in Engeland, de Ribchester helm in 1796 (nu in het Britih Museum) en de Newstead helm in 1905 (te zien in Edinburgh).
Teken van excellentie
Het gezichtmasker van de Phrygische helm toont een geidealiseerde jongvolwassene in Griekse stijll, zonder baard maar met een overdadige krullenbos. Mogelijk zaten aan de helm kleurrijke linten vastgebonden. De helm is waarschijnlijk gedragen door Romeinse soldaten als teken van excellentie bij parades bij paardenraces (hippica gymnasia).
Dit evenement wordt beschreven ten tijde van keizer Hadrianus door de Romeinse gouveneur Arrianus van Nicomedia. Hij beschrijft, in de appendix van zijn Ars Tactica, hoe atleten in twee teams waren verdeeld die afwisselend aanvielen en verdedigden. De atleten zouden zelf deze helmen kopen om te dragen tijdens de parades rondom de wedstrijd.
Onderzoek
In de omgeving van de vondst hebben archeologen inmiddels onderzoek gedaan. Er zijn sporen aangetroffen van bewoning in het gebied, die eerder nog niet bekend waren. Aanvullend onderzoek kan meer informatie verschaffen over de context van de vondst.
Dat is dan ook niet gelukt, het lag in meer dan 30 stukken uiteen.quote:Op zondag 3 oktober 2010 21:51 schreef Demon_Hunter het volgende:
Echt prachtig, wonderbaarlijk ook hoe ze dat ding heel uit de grond hebben gekregen...
Hij lag in dertig stukken.quote:Op zondag 3 oktober 2010 21:51 schreef Demon_Hunter het volgende:
Echt prachtig, wonderbaarlijk ook hoe ze dat ding heel uit de grond hebben gekregen...
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |