Volgens mij is het eerder, hoe hoger het inkomen, hoe breder de schouders. Het is niet per definitie zo dat iemand die hoger opgeleid is ook per definitie meer kans heeft op de arbeidsmarkt of hoog inkomen. Ik verwacht niet dat de gemiddelde classicus netto veel meer zal verdienen dan de gemiddelde loodgieter. Is het dan terecht om te verwachten dat de eerste jaren moet studeren en zich in de schulden moet steken om uiteindelijk net zoveel te verdienen als de tweede die dan al jaren aan het werk is?quote:Op donderdag 30 september 2010 19:11 schreef AlphaOmega het volgende:
Hoe hoger opgeleid, hoe breder de schouders, onder normale omstandigheden, en dit is je eigen last, op je eigen schouders.
Ik vraag me af of dat wel veel breder getrokken kan worden; accountancy is in mijn ogen niet echt een typische wetenschappelijke opleiding (dat zegt niets over het niveau, begrijp me goed). Kun je bijvoorbeeld een research master technische natuurkunde ook op een werken/leren-manier inrichten zoals bij het NIVRA vaak gebeurt? Ik betwijfel datquote:Op donderdag 30 september 2010 19:24 schreef AlphaOmega het volgende:
Mijn eerdere argument over een bredere basis leggen, die eventueel met steun uit het bedrijfsleven in een werk/studeer situatie kan worden opgetild naar een hoger niveau? Dan hoef jij de kosten niet eens te hebben, maar de druk om te presteren is er wel, omdat je ook direct in de werkende wereld te hebben.
Kijk eens naar mensen die accountant willen worden. De verstandigste weg is daar echt om het NIVRA te doen in een werk/leer traject, waarmee je het hoogste niveau kan halen als RA. Je moet presteren, anders is je baan in gevaar, maar je kan ook ergens een stap in een andere richting maken, door een ander financieel vakgebied te kiezen. Geen directe kosten voor je opleiding voor jezelf. Maar wel het hoogste niveau. Een vorm van studeren die veel breder getrokken kan worden.
Het is toch wel een beetje de toekomst. Verkoop je plan voor de toekomst aan een potentieel werkgever, en ontvang een beurs, met daarna de zekerheid van een baan aldaar? Als alternatief met wel een volle studie zonder werk ernaast. Dan moet je dus op het 'basis' onderwijs je al dermate ontwikkelen en presenteren dat je een beurs kan krijgen. En dan zijn we in de richting van het VS model... is het goed, mjah, geen idee, het zou heel goed kunnen zijn. Is het eerlijk en sociaal? Ja, iedereen komt in aanmerking voor een beurs... het moet vanuit je prestaties op school komen...quote:Op donderdag 30 september 2010 19:35 schreef Gaspedaal het volgende:
[..]
Bovendien vraag ik me af of een redenering zoals jij die nu presenteert wel aan de basis ligt van dit punt uit het regeerakkoord. Is de nieuwe regering écht van plan om de master op die manier te hervormen en wil men meer deeltijdstudenten? Of hebben CDA (wij willen de studiefinanciering houden!) en VVD (wij willen het afschaffen!) op één achternamiddag een ondoordachte tussenoplossing bedacht?
Nogmaals, voor accountancy werkt dat, maar werkt het ook voor geneeskunde en natuurkunde? Kun je dat zomaar afdwingen? En is het kabinet zoiets überhaupt wel van plan, of is men gewoon lukraak en visieloos aan het bezuinigen?quote:Op donderdag 30 september 2010 20:07 schreef AlphaOmega het volgende:
Het is toch wel een beetje de toekomst. Verkoop je plan voor de toekomst aan een potentieel werkgever, en ontvang een beurs, met daarna de zekerheid van een baan aldaar? Als alternatief met wel een volle studie zonder werk ernaast.
Nou, ik zou in Nederland geen VS-model willen, eigenlijk. Het klinkt heel leuk, die prestatiecultuur, maar in de praktijk komt het er juist eerder op neer dat - een paar uitzonderingen daargelaten - Yale en Harvard vooral bevolkt worden door studenten met hele rijke ouders, die zelf ook aan Harvard of Yale gestudeerd hebben. Moeten we dat willen?quote:En dan zijn we in de richting van het VS model... is het goed, mjah, geen idee, het zou heel goed kunnen zijn. Is het eerlijk en sociaal? Ja, iedereen komt in aanmerking voor een beurs... het moet vanuit je prestaties op school komen...
Er is hiermee ook geen rekening gehouden met deeltijd studenten die nominaal 6 jaar studeren.quote:Op donderdag 30 september 2010 20:45 schreef Gaspedaal het volgende:
[..]
Nogmaals, voor accountancy werkt dat, maar werkt het ook voor geneeskunde en natuurkunde? Kun je dat zomaar afdwingen? En is het kabinet zoiets überhaupt wel van plan, of is men gewoon lukraak en visieloos aan het bezuinigen?
Deeltijdstudenten krijgen sowieso geen studiefinanciering.quote:Op donderdag 30 september 2010 23:47 schreef superdrufus het volgende:
[..]
Er is hiermee ook geen rekening gehouden met deeltijd studenten die nominaal 6 jaar studeren.
Verhoging zou voor deze groep studenten ook niet werken.
Maar zouden dan wel na 4 jaar instellingsgeld moeten gaan betalenquote:Op vrijdag 1 oktober 2010 00:01 schreef Gaspedaal het volgende:
[..]
Deeltijdstudenten krijgen sowieso geen studiefinanciering.
Maak je maar niet druk, over 2 jaar heeft elke instelling hun eigen inholland afstudeertrajectquote:Op vrijdag 1 oktober 2010 09:41 schreef _Loki het volgende:
Ik hoop dat dit alleen ingaat voor studenten die nog moeten beginnen en niet die al aan het studeren zijn, anders ben ik flink de sjaak.
Dat elke instelling hun studenten zsm door die 4 jaar proberen te rammen met als gevolg dat studieprogramma's korter worden, makkelijker worden en als dat niet lukt een drastisch verkort vervangingsopdracht voor de resterende kosten voorschotelen om zo alsnog hun afstudeertargets te kunnen behalen.quote:Op vrijdag 1 oktober 2010 15:22 schreef _Loki het volgende:
En wat moet ik me daarbij voorstellen?:')
Dat wordt ook niks nee ><quote:Op vrijdag 1 oktober 2010 15:30 schreef superdrufus het volgende:
[..]
Dat elke instelling hun studenten zsm door die 4 jaar proberen te rammen met als gevolg dat studieprogramma's korter worden, makkelijker worden en als dat niet lukt een drastisch verkort vervangingsopdracht voor de resterende kosten voorschotelen om zo alsnog hun afstudeertargets te kunnen behalen.
Dat mag ik toch niet hopen.quote:Op vrijdag 1 oktober 2010 19:00 schreef borisz het volgende:
Zal pas in kunnen gaan in studiejaar 2012/2013 denk ik.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |