Als ik me even onze oude moederhaard weer voor de geest haal...
Begin met de gasaanvoer. Er lopen een aantal pijpen naar je moederhaard, waarvan er één een gaspijp is. Soms zit vlakbij de haard een kraantje / draaiknop. Zorg dat die open staat (tegen de klok in is open).
Als het goed is, heeft de moederhaard ergens een klepje / deurtje wat je open kunt doen. Daarachter zit meestal een draaiknop waarmee je de warmte kunt regelen, en een aantal knoppen.
Die van ons had een grote knop met een bliksemschicht (de ontsteking), een knop met een rode stip (de 'opstartknop') en een knop met een zwarte stip (de uit-knop).
Druk de rode-stip knop in en houdt deze ingedrukt. Je hoort een klein beetje gas stromen. Druk op de bliksem-knop. Je ziet een vonk in de haard, en daarna een klein vlammetje (de waakvlam). Zie je de vlam niet, wacht dan een seconde en druk de vonk-knop nogmaals in. Blijf terwijl je dit doet de rode-stip knop inhouden!
Als het je gelukt is om een klein vlammetje te maken, moet je de rode-stip knop nog even inhouden totdat dat deel van de kachel opgewarmd is. Als de kachel namelijk merkt dat er gas stroomt terwijl hij niet warm is, schakelt hij automatisch het gas uit.
Als je de knop kunt loslaten zonder dat het vlammetje uitgaat, kun je met de draaiknop de kachel wat warmer zetten. Zorg wel dat er op dat moment de stekker inzit, zodat de kachel het warme water naar de radiatoren stuurt. Als de stekker er niet inzit (en het water dus niet rondgepompt wordt), kan de haard zijn warmte niet kwijt en zal na een tijdje uitspringen (overhittingsbeveiliging).
Zo moet het lukken denk ik, niet?

[edit]
Ik vergeet nog wat. Bij moederhaarden (en geisers) is het erg belangrijk dat ze hun afvoergas goed kwijt kunnen. Anders heb je kans dat je haard koolmonoxide de kamer in stuurt. Laat hier jaarlijks een installateur even naar kijken (in veel gevallen regelt je huurbaas dat voor je).