abonnement Unibet Coolblue
  Moderator vrijdag 3 december 2010 @ 14:30:05 #76
8781 crew  Frutsel
pi_89475811
quote:
Aantal doden door kou in Europa stijgt

WARSCHAU - De vrieskou heeft in het midden en oosten van Europa inmiddels 45 slachtoffers geëist. Alleen al in Polen vielen er dertig doden door de winterse temperaturen, meldden officiële bronnen.

De afgelopen dagen werden in het land temperaturen tot ver onder de min 20 graden gemeten.

In Tsjechië bezweken er acht mensen door de kou, in Letland vijf en in Slowakije twee. In de meeste gevallen gaat het om dronken of dakloze mensen.
Klik hier!

Vorig jaar kwamen er in Polen bijna driehonderd personen om door de kou.
pi_89496978
In Nederland valt de kou wel mee: http://goo.gl/WFVJJ :+
pi_89579325
quote:
Het verenigd Koninkrijk had in de nacht van 2 op 3 december te maken met zeer lage temperaturen waardoor lokaal records zijn verbroken. Zo daalde het kwik in Leemans naar -17.9°C, het oude record stond op naam van 7 januari 1970 toen de temperatuur onderuit ging naar -15.0°C. Linton OP Ouse kwam uit op -17.3°C, Kerk Fenton -15.2°C en in Iverbervie NO.2 kon een temperatuur worden gemeten van -10.4°C. In de Ardennen ligt momenteel een pak sneeuw van gemiddeld 20 cm. In de Oost-Kantons ligt zelfs ruim 40 cm. Het spreekt dan ook vanzelf dat de meeste skipistes inmiddels zijn geopend.
Jan Visser
  Moderator dinsdag 7 december 2010 @ 11:23:12 #79
8781 crew  Frutsel
pi_89625475

quote:
Winterweer eist 13 nieuwe slachtoffers in Centraal europa
De lage temperaturen die Centraal-Europa in hun greep houden, hebben dertien bijkomende dodelijke slachtoffers gemaakt.

In Polen stierven vannacht nog eens negen mensen als gevolg van de kou, in Tsjechië vielen twaalf slachtoffers.

In vier landen van de regio was het winterweer al dodelijk voor 79 mensen.
  Moderator woensdag 8 december 2010 @ 13:33:42 #80
8781 crew  Frutsel
pi_89674056
quote:
Kou in Polen eist 53 levens in een week

WARSCHAU - In de eerste week van december zijn in Polen 53 mensen door kou om het leven gekomen. Dat maakte de politie woensdag bekend. Sinds november zijn in het land 68 mensen door de kou gestorven.

De politie roept burgers op informatie te verstrekken over mensen die in parken, stations of volkstuintjes bescherming zoeken tegen de kou. Ook wordt gevraagd om oudere alleenstaanden extra in de gaten te houden.

De politie voert sinds de inval van de winter extra controles uit op plaatsen waar veel daklozen verblijven. ''Maar we kunnen niet overal zijn'', aldus een politiewoordvoerder.

Hij waarschuwt tegen alcoholconsumptie als middel tegen de kou. Volgens de zegsman hadden de meeste slachtoffers voor hun dood alcohol gedronken.

Vorig jaar stierven in Polen door onderkoeling 289 mensen, van wie 102 in december.
  Moderator woensdag 8 december 2010 @ 14:04:23 #81
8781 crew  Frutsel
pi_89675273
quote:
Horrorwinter part II
Vanaf morgen beginnen de temperaturen gevoelig te stijgen met in het weekend zelfs tot 7 graden in Vlaanderen. Wie hoopt dat de winter al voorbij zou zijn, zal bedrogen uitkomen. Vanaf zondag neemt het kwik weer een ferme duik en als we de Duitse weerman Dominik Jung mogen geloven, wordt het zelfs het tweede deel van deze Europese horrorwinter met opnieuw Siberische temperaturen tot -15. West-Europa kan stilaan beginnen dromen van een witte kerst.

In München dachten ze gisteren dat de lente al in het land was met een voor deze tijd van het jaar uitzonderlijke 12 graden. Beieren en het zuiden van Duitsland genieten van een milde luchtstroom uit het zuiden, maar in het noorden en het oosten van het land is het nog koud. Volgende week wordt het zelfs berekoud met ijsdagen in heel Duitsland.

Ook bij ons berekoud
De kans is heel groot dat die nieuwe koudegolf ook tot bij ons zal doordingen. Vooral in de Oostkantons zullen ze het geweten hebben met midden volgende week maxima tot amper -5 en een nieuw pak sneeuw.

Witte kerst?
Als deze voorspellingen uitkomen, is dat geen goed nieuws voor de vele mensen die winterellende haten, maar uitstekend nieuws voor de uitbaters van skipistes in de Ardennen. Er ligt nu al een pak sneeuw tot 40 cm en vandaag kan er nog wat sneeuw bijvallen. In het weekend worden de maxima op de Hoge Venen licht positief, maar de sneeuw zou moeten standhouden. Mogelijk tot in de kerstvakantie die over dik twee weken begint. Dat zou het topjaar voor de wintersport in België mooi afsluiten. Of we ook in Vlaanderen een witte kerst zullen krijgen, is nu nog onmogelijk te voorspellen.
pi_89691202
http://www.bbc.co.uk/news/world-europe-11951703

quote:
Eiffel Tower shut and roads blocked by Paris snowfall

Heavy snow in Paris brought buses to a halt on Wednesday, suspended flights at Charles de Gaulle airport and prompted the closure of the Eiffel Tower.

Motorways in the Paris region were described as impassable as snow that had already hit other areas of France spread to the capital.

Elsewhere in Europe, a boy drowned in southern Spain when his father's car was swept into a flooded river.

In Poland, a further three people died because of the extreme cold.

The authorities there said 66 people had lost their lives since the severe wintry weather began in late November.

Record snow

The Meteo France service reported that one of its Paris weather stations had recorded 11cm (4.5in) of snow. The French capital has not seen a larger one-day snowfall since 1987.

Although the Paris Metro and rail network were operating normally on Wednesday, Charles de Gaulle airport closed for part of the afternoon until workers were able to clear the runways of snow.

The operators of the Eiffel Tower decided to close the monument as salt could not be used to tackle the snow and ice because of possible damage to the iron structure.

The national centre for traffic information described secondary routes in the Paris region as "catastrophic". By mid-afternoon, the bus operator RATP declared that not a single bus was running.

Scottish chaos

Scottish Transport Minister Stewart Stevenson faced calls to stand down because of the government's handling of the appalling conditions that left hundreds of drivers stranded in their cars on Monday night.

A large part of the M8 motorway between Scotland's two biggest cities, Edinburgh and Glasgow, was reopened on Wednesday afternoon, two days after ice and snow forced its closure.

In Spain, police recovered the body of a nine-year-old boy from a river bank after the car he was in was hit by water overflowing from the River Alcudia near the southern town of Almodovar del Campo.

His father and elder brother managed to escape the car and survived.

Flooding has forced the authorities in Ecija in Andalucia to move 3,000 people from their homes after the River Genil burst its banks.
pi_89714043
quote:
Sneeuw verlamt Parijs

PARIJS - De sneeuw heeft donderdag het verkeer in de Franse hoofdstad Parijs opnieuw lamgelegd. Woensdag viel er 11 centimeter sneeuw. Sinds 1987 viel er niet zo veel in één dag.

De Franse minister van Binnenlandse Zaken Brice Hortefeux riep automobilisten donderdag op hun voertuig te laten staan omdat de wegen nauwelijks begaanbaar zijn.

Duizenden reizigers op de luchthaven Charles de Gaulle moesten de nacht van woensdag op donderdag doorbrengen op het vliegveld omdat hun vluchten geannuleerd waren.

Enkele duizenden gestrande automobilisten sliepen in overheidsgebouwen, winkelcentra en sporthallen in en om Parijs. De Eiffeltoren werd woensdag gesloten, maar de toeristische attractie gaat volgens de autoriteiten in de loop van donderdag verdieping voor verdieping weer open.
pi_89720834
quote:
Winterweer houdt Europa in z'n greep
Niet alleen in Nederland houdt koning Winter huis. Ook in andere landen in het midden van Europa hebben sneeuw, ijs en kou een grote invloed op het dagelijkse leven.

Zo is in Luxemburg gisteren in vier uur tijd zo'n 30 a 40 centimeter sneeuw gevallen. Op sommige plaatsen ligt zelfs een halve meter sneeuw. Als gevolg daarvan ligt het complete openbare leven in het kleine landje stil. Alle scholen zijn dicht, snelwegen zijn afgesloten, veel winkels houden de deuren dicht en de nationale luchthaven ligt plat. Zelfs het mobiele telefoonnetwerk functioneerde na de flinke sneeuwstorm niet meer.

Ook in Duitsland zorgt het winterse weer voor veel overlast. Bij het Duitse Leipzig vond een ongeluk plaats op de gladde snelweg. In de stad zelf braken zeker 50 mensen een arm of een been omdat ze uitgleden op de spekgladde straten. Bij het plaatsje Kordel knalde een trein met 100 passagiers op een boom, die was gezwicht onder het gewicht van de sneeuw. En in de deelstaat Thüringen zitten duizenden mensen zonder stroom en in de kou, omdat door de sneeuw en ijsregens electriciteitskabels het hebben begeven.

In Frankrijk ondervindt het weg- en vliegverkeer ook veel hinder van het winterweer. Gisteren viel er in Parijs 11 centimeter sneeuw, waardoor het verkeer in de hoofdstad ook vandaag weer volledig werd lamgelegd. Sinds 1987 viel er niet zo veel in één dag. Automobilisten worden opgeroepen hun auto te laten staan, omdat de wegen nauwelijks begaanbaar zijn. Duizenden reizigers op de luchthaven Charles de Gaulle moesten vannacht op het vliegveld doorbrengen omdat hun vluchten geannuleerd waren.

Ook hebben enkele duizenden gestrande automobilisten vannacht geslapen in overheidsgebouwen, winkelcentra en sporthallen in en om Parijs. De Eiffeltoren werd gisteren gesloten, maar de toeristische attractie gaat volgens de autoriteiten in de loop van vandaag verdieping voor verdieping weer open.
pi_89761688
New Cold Wave, Snow Aim for U.K., Europe


After two weeks of some of the coldest late fall weather since modern records began, the United Kingdom will brace for yet another blast of cold and snow lasting until about Christmas.
Beforehand, however, a break in the cold will allow ice and snow to thaw across the U.K., Ireland and neighboring mainland Europe through Sunday or Monday. During this time, cold now gathering across the Arctic will begin to break out southward, paving the way for below-normal cold that lasts for a fortnight.
Already, travel authorities in the U.K., based on forecasts of coming cold and snow, have expressed fear that Christmas celebrations could be canceled in the event of major snowfalls in the days leading up to the holiday.



Inevitably, the cold wave will breed outbreaks of snow and bad news for the U.K., which has already suffered what has been called its earliest wintry blast in 17 years.
According to AccuWeather.com Meteorologist and Climate Expert Joe Bastardi, the first week of December was the coldest opening week of December in central England since 1879. What is more, it is the second coldest opening week here since the earliest records were taken in 1659, he said.
Temperatures have dived as low as -20.6° C (-5° F) in the Scottish Highlands and to nearly -17.8° C (0° F) in northern England and Wales.


A view of snowy Scotland during the recent snows and extreme cold (Photo posted on our AccuWeather.com Facebook page by Tom Merry)

The coldest December on record in the U.K. was 1981, when the average temperature was 0.2° C (32.4° F). A major two-week cold wave would put this record under threat of breaking.
Snow has fallen over an unusually broad swath of the U.K. and Ireland with immobilizing snowfall in spots.
Reports have said that Scotland has already suffered its worst snowfalls since 1963. Up to 76.2 cm (30 inches) of snow has fallen in the Edinburgh, Scotland, area with deep snowcover hanging on as of Thursday.
The U.K. Automobile Association has reportedly answered calls for more than 230,000 incidents within 14 days.
On Thursday, the U.K. Army was called out to help clear away snow and ice in hard-hit areas, reports said.
  vrijdag 10 december 2010 @ 15:01:13 #87
83025 INViCTuS
Mountains & Nature
pi_89764406
deze was ik al kwijt :)
Never Stop Exploring!
Life begins at the end of your comfort zone!
Follow me on Twitter: https://twitter.com/EdwinKr83 Instagram: https://www.instagram.com/edwinkr83/
pi_89768654
Ziet er goed uit! Eerst lekker warme vochtige oceaan lucht aanvoeren en dan BAM! knetterskoude poollucht er overheen.

Mooie kans op een witte Kerstmis *O*

Maareh, weerman Joe Bastardi een "Climate Expert" noemen.... tutut, major fail. O-)
  Moderator maandag 13 december 2010 @ 14:27:46 #89
8781 crew  Frutsel
pi_89886413
Europa: wachten op bar winterweer!

Niet alleen ons land heeft te maken met winterweer. De komende dagen valt een barre winter een groot deel van Europa binnen. Zo keren de sneeuw en vorst bijvoorbeeld terug op de Britse Eilanden.

De Pooldepressie die woensdag snel dichterbij ons land komt, zal niet alleen in ons land flink wat neerslag en winterweer geven.

In de nacht naar woensdag krijgen ook de Britse Eilanden met talrijke sneeuwbuien te maken waarbij de temperatuur weer flink onder nul raakt. Daar zal geen ontkomen zijn aan nieuwe overlast. Die sneeuwbuien houden vrijdag, vooral in de westelijke en noordelijke delen, als ook in de kustgebieden aan.

Maar ook Frankrijk en Duitsland krijgen te maken met overvloedige sneeuwval. Vrijdag volgen de Alpen en het centrale deel van Europa.

Van vrijdag op zaterdag trekt de sneeuwstoring door naar het oosten van Europa en de Balkan. Waarschijnlijk neemt de activiteit van het neerslaggebied alleen maar toe! Ook de hoger gelegen gebieden van Italië zullen met sneeuwval te maken krijgen.

En dus kunnen we stellen dat Europa de tweede weekhelft te maken krijgt met een heuse barre winter. Daalde het kwik afgelopen nacht in Duitsland lokaal al tot -13 graden. In Frankrijk vroor het nu nog slechts lokaal en de Britse Eilanden verliepen bijvoorbeeld vorstvrij. Centraal en Oost Europa hebben lichte tot matige vorst, de Baltische Staten hebben wel te maken met felle kou.

Dat gaat veranderen. Overal gaat de vorst invallen of flink toenemen. Felle kou zal een groot deel van Europa, zowel west, midden als ook Oost Europa gaan veroveren.
In Frankrijk zal het dan matig tot misschien wel streng gaan vriezen. Ook overdag is dan matige vorst mogelijk. Midden en oost Europa krijgen met (zeer) strenge vorst te maken.
Op de Britse Eilanden behoort het dooiweer dan ook weer tot het verleden en zal ook daar de winter weer ongenadig toeslaan.

Afgelopen nacht was Zweden het koudst met in Lycksele (211 meter) -28° op de thermometer.
Finland met -27 graden was goede tweede.
In het westen van Rusland sneeuwde het deze ochtend. Zo meldde Moskou een minimum temperatuur van -6 graden met lichte sneeuw. Wit Rusland (Minsk) was een stuk kouder met -13 graden. Ook daar sneeuw!

Bron
  Moderator vrijdag 17 december 2010 @ 15:18:47 #91
8781 crew  Frutsel
  Moderator vrijdag 17 december 2010 @ 15:21:03 #92
8781 crew  Frutsel
pi_90081841
Sneeuwoverlast in Italië en Engeland

In Noord- en Midden-Italië zorgt het winterse weer voor chaos op de wegen en het spoor. Florence is nauwelijks te bereiken, de luchthaven is gesloten. Ook in Lombardije is reizen per trein en auto haast onmogelijk.

De Britse politie roept de bevolking op dit weekeinde niet te reizen als dat niet strikt noodzakelijk is. Door hevige sneeuwval is het wegverkeer en het openbaar vervoer in grote delen van het Verenigd Koninkrijk ontwricht. Er wordt nog meer sneeuw verwacht.

Het weg-, vlieg- en treinverkeer was gisteren in grote delen van Europa ontregeld door het winterweer.

nos
pi_90086743
Banen Heathrow en Gatwick tijdelijk dicht

LONDEN - Door hevige sneeuwval zijn de start- en landingsbanen van de luchthavens Heathrow en Gatwick bij de Britse hoofdstad Londen zaterdag tijdelijk buiten gebruik gesteld. Dat meldde de BBC.

Tot 17.00 uur (Nederlandse tijd) kunnen geen vliegtuigen meer landen en opstijgen vanaf Heathrow, 's werelds drukste passagiersvliegveld. De banen gingen dicht om 11.00 uur. Gatwick houdt de banen dicht tot zeker 16.00 uur (Nederlandse tijd). Er wordt nu geprobeerd om de banen weer sneeuwvrij te krijgen.
In Londen viel zaterdag binnen enkele uren tot 15 centimeter sneeuw. Ook andere vliegvelden in het land kampen met problemen als gevolg van de hevige sneeuwval. Duizenden mensen zijn op de luchthavens gestrand.

bron
pi_90117218
Het is hier rondom Edinburgh ook weer gaan sneeuwen sinds vanmorgen.
De luchthaven is al gesloten
De voorspelling is dat er tussen de 10 en 20 cm kan vallen
Ikzelf zit net aan de andere kant van de rivier en sneeuwt hier wel maar het valt mee met de hoeveelheid die er gevallen is vandaag.
  Moderator maandag 20 december 2010 @ 12:34:41 #96
8781 crew  Frutsel
pi_90170943
quote:
Zelden geziene winterchaos in Vlaanderen
Een zelden geziene winter-ellende teistert Vlaanderen vanmorgen, maar het kan nog veel erger. In Wallonië is de situatie pas echt chaotisch. Bussen rijden niet of nauwelijks uit en een massa wegen zijn geblokkeerd door de overvloedige sneeuwval van de voorbije dagen. Op de E411 zijn zowaar bomen op de autosnelweg gedonderd. Ze begaven het onder het gewicht van de sneeuw en vielen op de rijweg. De civiele bescherming probeerde met man en macht de weg weer vrij te maken. Tussen Courrière en Custinne is de E411 al urenlang volledig geblokkeerd richting Luxemburg. Er lag ook een levensgevaarlijke ijslaag van liefst 5 cm op de E411. Tot minstens 15 uur vanmiddag geldt er zowel in Wallonië als in het Groothertogdom Luxemburg een verbod op vrachtverkeer boven de 7,5 ton. Wellicht krijgt het zuiden van het land vanmiddag nog extra sneeuw te verwerken.

Het verkeersverbod voor vrachtwagens van meer dan 7,5 ton op de autowegen en grote verkeersassen in Wallonië blijft maandag na 10.00 uur behouden, en dit tot nader order. Het verbod geldt minstens tot 15 uur, maar mogelijk nog langer. Dat maakte de Waalse openbare dienst (SPW) bekend. De SPW spoort autobestuurders bovendien aan tot "de grootste voorzichtigheid". Het verlengen van het verkeersverbod voor zware voertuigen komt er omwille van "een grote sneeuwstoring die momenteel boven het noordoosten van Frankrijk trekt en het zuiden van Wallonië nadert", klinkt het.

550 voertuigen ruimen sneeuw
De Franse autoriteiten hebben bovendien het vrachtverkeer (+7,5 ton) verboden in het noordoosten van Frankrijk en de Franse politie dringt erop aan dat eenzelfde maatregel in Wallonië behouden blijft.

Al het mogelijke personeel en materiaal van de verkeerspolitie en de SPW wordt in Wallonië ondertussen ingezet in de strijd tegen koning winter. Zo zijn op de Waalse wegen 550 voertuigen ingezet om sneeuw te ruimen en/of zout te strooien.

Ook in Luxemburg
Ook in het land Luxemburg heerst nog altijd een sneeuwchaos. Na nieuwe sneeuwval mogen vrachtwagens vanaf 7,5 ton nog steeds niet de wegen in het Groothertogdom Luxemburg op. De politie heeft vanochtend het sinds zondagavond ingestelde verbod verlengd tot minstens 15.00 uur, aldus een politiewoordvoerder. Hoofdoorzaak is dat de snelwegen in België vanwege de sneeuw in de Ardennen gesloten blijven voor het zware vrachtverkeer. (belga/kh)
  Moderator maandag 20 december 2010 @ 17:00:44 #97
8781 crew  Frutsel
pi_90185210
quote:
Helsinki: 70 cm sneeuw in één nacht
In Noord-Europa is men zwaar winterweer gewend maar de sneeuwval van de afgelopen uren is ook daar ongewoon te noemen. Zo viel er vannacht in Helsinki ongeveer 70 centimeter sneeuw. Dat is sinds 1915 niet meer gebeurd. De autoriteiten weten niet meer waar ze heen moeten met de geruimde sneeuw.

In het zuiden van Zweden moesten 100 van de 350 treinverbindingen afgelast worden wegens sneeuw. Toch blijven de Scandinaviërs behoorlijk onderkoeld bij de situatie: "Er bestaat geen slecht weer, er bestaat enkel slechte kleding", zo is een veelgehoorde uitspraak in het noorden van Europa. (belga/gb)
  Moderator dinsdag 21 december 2010 @ 11:21:48 #98
8781 crew  Frutsel
pi_90225053
quote:
Hoezo sneeuwoverlast?

AMSTERDAM - Een half jaar durende winter, twee meter sneeuw en temperaturen van 25 graden onder nul. Op veel Europese vliegvelden zullen ze er kijkend naar de huidige ellende van rillen, maar in Zweden en Finland blijven de luchthavens gewoon open.

"In de vijftig jaar dat deze luchthaven nu bestaat, zijn we nog nooit dichtgegaan vanwege de sneeuw. Stevige zijwind is veel lastiger", zo pocht een woordvoerder van vliegveld Arlanda in Stockholm.

De veelvuldig door winterweer overvallen luchthaven is sinds jaar en dag tot op de tanden bewapend tegen extreme kou en heeft veertig vaste sneeuwvegers in dienst, die in zes tot tien minuten een complete landingsbaan schoonvegen.

Ook in Helsinki, waar jaarlijks een gigantische berg van twee meter sneeuw neerdwarrelt, valt het vliegverkeer bijna nooit stil. "De laatste keer was geloof ik een half uurtje in 2003", aldus een woordvoerder van de luchthaven.

Ondanks dat in december al vijfenzestig centimeter sneeuw is gevallen, is er altijd wel een van de drie landingsbanen beschikbaar voor aankomende of vertrekkende toestellen. "Maar we hebben dan ook 250 verschillende sneeuwvoertuigen en -schuivers tot onze beschikking."

Net als op Schiphol hebben de Scandinavische luchthavens dezer dagen het meeste last van de gesloten vliegvelden in Engeland, Duitsland en Frankrijk, waardoor ook SAS veel vluchten moest annuleren.

Vliegtuigexperts wijzen er wel op dat sneeuwoverlast op een zeer drukke luchthaven als Heathrow het vliegverkeer veel sneller in de war stuurt en voor chaos zorgt. "Er hoeft maar iets te gebeuren en alles loopt vast. In Stockholm en Helsinki is het gewoon veel rustiger en zit er veel meer tijd tussen de start en landingen."
  Moderator dinsdag 21 december 2010 @ 11:29:54 #99
8781 crew  Frutsel
pi_90225376
quote:
Luchthaven Frankfurt weer uren dicht
FRANKFURT - De luchthaven van Frankfurt is dinsdagochtend opnieuw tijdelijk dicht geweest wegens de verse sneeuwval. Vanaf 5 uur 's ochtends kon geen enkel vliegtuig meer landen of vertrekken vanaf het grootste vliegveld van Duitsland. Dat meldden Duitse media.

Rond half negen kwam het vliegverkeer deels op gang, nadat een van de drie startbanen was vrijgegeven. Al meer dan 140 vluchten werden geannuleerd.

Sinds afgelopen donderdag veroorzaakt het winterweer grote problemen op vliegveld Frankfurt. De luchthaven heeft sinds het weekeinde clowns ingezet om de duizenden wachtende uitgeputte passagiers te helpen de uren door te komen.
pi_90477823
quote:
Het wordt een historische december in het noorden van Europa. In het zuiden van Zweden (Götaland) en in het oostelijk deel van Midden-Zweden (Svealand) gaat december de boeken in als de koudste kerstmaand in 120 jaar ofwel sinds de legendarische winter van 1890-1891 is de twaalfde maand niet meer zo koud geweest. Vandaag valt opnieuw veel sneeuw in het oosten van Zweden en ook in het zuiden van Finland. In de Finse hoofdstad Helsinki bedroeg de dikte van het sneeuwdek vanochtend maar liefst 49 centimeter. Ondertussen een groot gebrek aan sneeuw in delen van Noorwegen. In het wintersportgebied van Lillehammer en omgeving heeft in geen 25 jaar zo weinig sneeuw gelegen.

jan visser
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')