FOK!forum / Culinesse à gogo / Chips met biersmaak
Michinwoensdag 22 september 2010 @ 18:13
Goedenavond!

Naar aanleiding van de Lay's reclame waarin je werd opgeroepen je eigen smaak te verzinnen. Vroeg ik me af of het mogelijk is om chips met biersmaak te maken? Is voor een verjaardag van een vriend die hier vaak grappen over maakt. Ook ben ik zelf wel benieuwd of dit lukt.

Ik zat zelf te denken aan aardappels koken in bier en daarna snijden en in de oven te doen. Maar weet niet of er nog meer mogelijkheden zijn.

Ik ben benieuwd wat voor ideeen jullie hebben!

Michin
Stink-uiwoensdag 22 september 2010 @ 18:15
chips met Fok!smaak (geen smaak dus)
GeelSuperKuikenwoensdag 22 september 2010 @ 18:15
Lijkt me wel een grappig idee, tvp :@
_Lokiwoensdag 22 september 2010 @ 18:17
Probeer het uit, zou ik zeggen!

http://www.foodlog.nl/geknipt/bericht/chips_met_biersmaak/

of importeer het :D
Pietverdrietwoensdag 22 september 2010 @ 18:18
Gewoon gezouten chips bestrooien met hop poeder.
pl4kkiewoensdag 22 september 2010 @ 18:21
quote:
Op woensdag 22 september 2010 18:13 schreef Michin het volgende:
Goedenavond!

Naar aanleiding van de Lay's reclame waarin je werd opgeroepen je eigen smaak te verzinnen.
Ben je hier niet een beetje laat mee? Is die actie niet allang weer over?
FruitenCowoensdag 22 september 2010 @ 18:24
quote:
Op woensdag 22 september 2010 18:21 schreef pl4kkie het volgende:

[..]

Ben je hier niet een beetje laat mee? Is die actie niet allang weer over?
O, en dat is een reden om er niet aan te beginnen? Proberen mag toch wel?
Michinwoensdag 22 september 2010 @ 18:24
quote:
Op woensdag 22 september 2010 18:21 schreef pl4kkie het volgende:

[..]

Ben je hier niet een beetje laat mee? Is die actie niet allang weer over?
Ja die actie is allang voorbij. Maar dat is wel het moment dat ik op het idee chips met biersmaak ben gekomen haha
pl4kkiewoensdag 22 september 2010 @ 18:25
quote:
Op woensdag 22 september 2010 18:24 schreef FruitenCo het volgende:

[..]

O, en dat is een reden om er niet aan te beginnen? Proberen mag toch wel?
Ja ik zeg er verder toch nix over. Je mag van mij alles proberen ;).

quote:
Op woensdag 22 september 2010 18:24 schreef Michin het volgende:

[..]

Ja die actie is allang voorbij. Maar dat is wel het moment dat ik op het idee chips met biersmaak ben gekomen haha
Ik wens je veel succes. Laat het ons ff weten als je chip hebt met biersmaak. Wel met amstel smaak :7. Dan kom ik wel bij je proeven. >:)
Nembrionicwoensdag 22 september 2010 @ 18:26
Andersom is ook een leuke uitdaging.
Barcaconiawoensdag 22 september 2010 @ 18:28
Ik zou geen bier gebruiken dat al gekoeld is en koolzuur bevat.
Bij het brouwen van bier kun je namelijk de aardappels direct meekoken in het brouwproces waardoor de optimale smaak veel sterker in je aardappels zal zitten. Bier dat al in een flesje gezeten heeft oid zal veel sneller slecht gaan smaken als je het opnieuw kookt.

Op internet valt ontzettend veel te lezen hoe je makkelijk en snel thuis bier kunt brouwen. Dan heb je wel de ideale weg iig.
Nembrionicwoensdag 22 september 2010 @ 18:32
quote:
Op woensdag 22 september 2010 18:28 schreef Barcaconia het volgende:
Ik zou geen bier gebruiken dat al gekoeld is en koolzuur bevat.
Bij het brouwen van bier kun je namelijk de aardappels direct meekoken in het brouwproces waardoor de optimale smaak veel sterker in je aardappels zal zitten. Bier dat al in een flesje gezeten heeft oid zal veel sneller slecht gaan smaken als je het opnieuw kookt.
Dat heeft dus totaal geen zin. Wort(zoals bier tijdens het brouwen heet) is niets meer dan een bonk suikerwater. Die smaak heeft het ook. Als de hop meegekookt is, proef je die nog niet. Dat ga je pas proeven na het gisten.


Oftewel: een heel erg slecht plan want er is gewoon geen biersmaak tijdens het brouwen.
Barcaconiawoensdag 22 september 2010 @ 18:35
quote:
Op woensdag 22 september 2010 18:32 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Dat heeft dus totaal geen zin. Wort(zoals bier tijdens het brouwen heet) is niets meer dan een bonk suikerwater. Die smaak heeft het ook. Als de hop meegekookt is, proef je die nog niet. Dat ga je pas proeven na het gisten.


Oftewel: een heel erg slecht plan want er is gewoon geen biersmaak tijdens het brouwen.
Ligt er aan welk bier je brouwt natuurlijk. De smaakingredienten van het bier gooit je er tijdens het koken bij en daarna kookt het nog even door om de smaak op te nemen voor het gaat gisten. In die tijd kun je ook je aardappels meegooien.
Het gaat sowieso slecht smaken als je bier uit een flesje oid gaat koken...
Michinwoensdag 22 september 2010 @ 18:39
Ik ga denk ik niet mijn eigen bier brouwen.. Nog tips qua merk bier?
Kan proberen om het te frituren/oven of gewoon in een pan met een laag olie. Dus ik heb wat te expirimenteren.
Nembrionicwoensdag 22 september 2010 @ 18:39
quote:
Op woensdag 22 september 2010 18:35 schreef Barcaconia het volgende:

[..]

Ligt er aan welk bier je brouwt natuurlijk. De smaakingredienten van het bier gooit je er tijdens het koken bij en daarna kookt het nog even door om de smaak op te nemen voor het gaat gisten. In die tijd kun je ook je aardappels meegooien.
Dat maakt dus echt niet uit. Het enige dat je ermee doet is je bier GIGANTISCH verzieken.

quote:
Het gaat sowieso slecht smaken als je bier uit een flesje oid gaat koken...
Bier uit flesje koken is inderdaad smerig. Alleen goed voor stoofvlees e.d. En dan moet je wel donkere bieren gebruiken.
Nembrionicwoensdag 22 september 2010 @ 18:40
quote:
Op woensdag 22 september 2010 18:39 schreef Michin het volgende:
Ik ga denk ik niet mijn eigen bier brouwen.. Nog tips qua merk bier?
Kan proberen om het te frituren/oven of gewoon in een pan met een laag olie. Dus ik heb wat te expirimenteren.
Ik kan je vertellen dat het geen goed idee is om natte aardappel in een hete pan vet te gooien.
Barcaconiawoensdag 22 september 2010 @ 18:42
quote:
Op woensdag 22 september 2010 18:39 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Dat maakt dus echt niet uit. Het enige dat je ermee doet is je bier GIGANTISCH verzieken.
[..]
Je wilt chips maken, geen bier. Als je het gewoon in een kleine oplage (pan van 3~4 liter ofzo) doet kun je het naderhand wegpleuren. Ingredienten voor bier zijn sowieso goedkoop.
Volg bijvoorbeeld dit recept: http://www.ehow.com/how_2172264_brew-india-pale-ale-ipa.html en pleur na stap 5 je aardappels er in. Ik kan je garanderen dat het beter smaakt en een zuiverdere biersmaak heeft dan als je aardappels in kant en klaar bier kookt.

Ik vrees alleen wel dat er weinig meer overblijft van de smaak na het frituren, maar dat is een kwestie van proberen.

quote:
Bier uit flesje koken is inderdaad smerig. Alleen goed voor stoofvlees e.d. En dan moet je wel donkere bieren gebruiken.
Nembrionicwoensdag 22 september 2010 @ 18:45
quote:
Op woensdag 22 september 2010 18:42 schreef Barcaconia het volgende:

[..]

Je wilt chips maken, geen bier. Als je het gewoon in een kleine oplage (pan van 3~4 liter ofzo) doet kun je het naderhand wegpleuren. Ingredienten voor bier zijn sowieso goedkoop.
Volg bijvoorbeeld dit recept: http://www.ehow.com/how_2172264_brew-india-pale-ale-ipa.html en pleur na stap 5 je aardappels er in. Ik kan je garanderen dat het beter smaakt en een zuiverdere biersmaak heeft dan als je aardappels in kant en klaar bier kookt.

Ik vrees alleen wel dat er weinig meer overblijft van de smaak na het frituren, maar dat is een kwestie van proberen.
[..]


En ik kan je garanderen dat het helemaal geen zin heeft. Je krijgt gewoon geen BIERsmaak aan je aardappel maar WORTsmaak.
Barcaconiawoensdag 22 september 2010 @ 18:47
quote:
Op woensdag 22 september 2010 18:45 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

En ik kan je garanderen dat het helemaal geen zin heeft. Je krijgt gewoon geen BIERsmaak aan je aardappel maar WORTsmaak.
Tja. Ik heb het (dan wel niet met aardappels, maar met andere dingen) vaker gezien (vriend van me brouwt thuis veel) en je merkt het wel. Maargoed, dit wordt een zinloze discussie. Je zou het moeten proberen om het te weten.
Nembrionicwoensdag 22 september 2010 @ 18:48
quote:
Op woensdag 22 september 2010 18:47 schreef Barcaconia het volgende:

[..]

Tja. Ik heb het (dan wel niet met aardappels, maar met andere dingen) vaker gezien (vriend van me brouwt thuis veel) en je merkt het wel. Maargoed, dit wordt een zinloze discussie. Je zou het moeten proberen om het te weten.
Ik brouw zelf ook.
Barcaconiawoensdag 22 september 2010 @ 18:49
quote:
Op woensdag 22 september 2010 18:48 schreef Nembrionic het volgende:

[..]

Ik brouw zelf ook.
Dan moet je het een keer proberen :P
Nembrionicwoensdag 22 september 2010 @ 18:51
quote:
Op woensdag 22 september 2010 18:49 schreef Barcaconia het volgende:

[..]

Dan moet je het een keer proberen :P
Dat hoeft dus niet want ik weet precies hoe het bier smaakt tijdens het brouwproces en dat smaakt totaal niet naar bier.
Michinwoensdag 22 september 2010 @ 18:57
Dus de conclusie als ik niet zelf ga brouwen is?

Gewoon proberen of gewoon niet doen?
Luchtkokerwoensdag 22 september 2010 @ 19:01
Dat lijkt me echt fucking smerig. Vind bier lekker, vind chips lekker, maar chips met biersmaak lijkt me echt verschrikkelijk.
Nembrionicwoensdag 22 september 2010 @ 19:04
quote:
Op woensdag 22 september 2010 18:57 schreef Michin het volgende:
Dus de conclusie als ik niet zelf ga brouwen is?

Gewoon proberen of gewoon niet doen?
Gewoon niet doen. Pak voor de grap eens een pilsje, stop dat in een steelpan en zet het even op zodat het warm is. Ruik er dan even aan. Kost je een paar dubbeltjes maar je weet gelijk waarom het geen goed idee is.
Tezzwoensdag 22 september 2010 @ 19:18
Ik ben bang dat het op de manier die je beschrijft niet lukt. Ik maak wel eens worstjes in biersaus en kook dan ook aardappels mee in het gerecht, maar die aardappels smaken na bereiding echt niet naar bier.

Wellicht is gezouten chips overgieten met bier en daarna drogen in de oven wel een optie, maar ik geloof niet dat het erg lekker wordt....
_Lokiwoensdag 22 september 2010 @ 19:21
Er is al bierchips, mensen.
Zie mijn post hier eerder ergens.
Nembrionicwoensdag 22 september 2010 @ 19:27
quote:
Op woensdag 22 september 2010 19:21 schreef _Loki het volgende:
Er is al bierchips, mensen.
Zie mijn post hier eerder ergens.
Ja, uit de fabriek ja...
Fokatiodonderdag 23 september 2010 @ 10:56
luister gewoon naar pietverdriet, dat is een culinair genie.
Nembrionicdonderdag 23 september 2010 @ 12:54
quote:
Op donderdag 23 september 2010 10:56 schreef Fokatio het volgende:
luister gewoon naar pietverdriet, dat is een culinair genie.
Ik luister "altijd" naar Piet maar toch denk ik dat hoppoeder niet je biersmaak zal geven :)