quote:
Op maandag 20 september 2010 19:58 schreef Huttenkloas87 het volgende:[..]
Klopt. Moet je nog rekening houden met de werkelijke ruimte? er komen natuurlijk keuken kastjes in en een koelkast in etc. De werkelijke ruimte wordt hierdoor zo weer een paar kuub kleiner?
Het wordt berekend aan de hand van de bruto inhoud, niet wat er netto overblijft.
Wel is het geheel afhankelijk van welke berekening je volgt, zo gaat de een uit van 75 W en de ander van 77 W per m3.
Weer andere sites gaan uit van het aantal buitenmuren, maar als de sites goed in elkaar zitten mag het elkaar eigenlijk niet gek veel ontlopen.
4*4*2.5*77 = 3080, volgens de 75 W methode is het 3000, voor goed geisoleerde huizen mag je er standaard al 10% vanaf trekken ofwel 2772 W of 2700 W, echter voor vrijstaande woningen moet je er weer 10% bij optellen waardoor je weer op 0 uit komt van wat er af mag en wat er bij opgeteld moet worden.
Nemen we de berekening van de buitenmuren volgens een andere site dan komen we voor ruimten kleiner dan 50 m3 inhoud met 1 buitenmuur op 70W per m3 of 85 W met 2 buitenmuren tot 100 W voor een hoekhuis of grote raamoppervlakten, dit geeft respectievelijk 2800W, 3400W of 4000W.
Hoe dan ook, je kan op je klompen wel aan voelen dat 1300W veel te weinig is, maar 4000 zou weer erg overdreven zijn.
Ga je van de standaard consumenten berekening uit, dan zit je gewoon rond de 3080 W.
Natuurlijk heb je dit vermogen een groot deel van het jaar niet nodig, maar als je het nodig hebt en het kan niet geleverd worden dan zit je ook niet lekker in je keuken.
De 3080W is berekend bij -10 graden buiten temperatuur en 20 graden binnen temperatuur, per graad kun je er ongeveer 5% bij optellen of af trekken.