abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
  Redactie Frontpage / Spellchecker zondag 26 september 2010 @ 09:27:34 #76
13151 crew  Rewimo
Nederduitse/Mevrouw qltel
pi_86852894
Het ziet er allemaal heerlijk uit ^O^
Most people don't listen with the intention to understand, they listen with the intention to reply.
<a href="http://bijenzonderzorgen.nl/" target="_blank" rel="nofollow">http://bijenzonderzorgen.nl/</a> beslist geen BIJ-zaak!
pi_86853115
Tezz, wat ziet dat er allemaal goed uit!!! Echt, zoals uniekhoorn al zegt: wat een prestatie.
Je bent een kanjer O+ (maar dat vonden je ouders en alle gasten vast ook! :D )
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_86853121
wow, super!

En kom maar door met die recepten O-)
Ja doei.
pi_86853264
Geweldig Tezz! En wat een mooie aankleding.
Dat bruidspaartje! O+
Am I evil? Yes I am!
Am I evil? I am man!
pi_86853275
quote:
Op zondag 26 september 2010 10:10 schreef krakkemieke het volgende:
Geweldig Tezz! En wat een mooie aankleding.
Dat bruidspaartje! O+
De details zijn ook super :Y Bijv. die kaartjes met wat het allemaal is vind ik ook geweldig leuk!
"Dear life, When I said "can my day get any worse?" it was a rhetorical question, not a challenge."
pi_86853328
:9
'Met een banaan door het water, later'
Franky boy | fanmail, hatemail, lovemail, sexmail | Tom
  Moderator / Redactie Sport zondag 26 september 2010 @ 10:28:23 #82
92686 crew  borisz
Keurmeester
pi_86853462
Tezz heldin _O_

Ziet er :9~ uit
winnaar wielerprono 2007 :) Last.FM
pi_86853992
Wow tezz! Wat een super prestatie! Ziet er zalig uit.
♥ ♥ 13-08-2002 ♥ ♥
  zondag 26 september 2010 @ 11:03:43 #84
16266 MissHobje
Dat zou ik ook zeggen!
pi_86854004
Wow wat veel werk :o!!!! maar ziet er super lekker uit allemaal zeg, kunnen we je inhuren voor een buffetje ;)
[b]Hobbelicious is back!
[/b]
pi_86854450
Het bruidspaartje is het originele van vroeger wat toen op de bruidstaart stond (jaja mijn moeder bewaart echt alles.....).

De kaartjes zijn ansichtkaarten van het oude Griekenand, gekocht bij een oud grieks 'moeke' op Chios (jaja mijn moeder bewaart echt alles....). Daar heb ik een strookje tekst opgeplakt met de griekse benaming van het gerecht en een kleine vertaling erachter.

Niet alles was op, maar ik had het buffet rond 22.30 uur op tafel staan en later op de avond, toen iedereen gegeten had heb ik nog bordjes met restjes gevuld en deze overal op de hangtafels gezet en die bordjes waren vannacht ook leeg. Alleen nog wat smeerseltjes en wat sardientjes over, de rest is op!

Jullie reacties zijn echt superleuk! Complimentjes krijgen is echt leuk, maar jullie zijn te lief O+ :@
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_86854484
quote:
Op zondag 26 september 2010 09:53 schreef motorbloempje het volgende:
wow, super!

En kom maar door met die recepten O-)
Moblo, welk recept wil je hebben? Als ik alles moet posten ben ik een uur aan het typen denk ik haha. Zeg het maar!
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_86854537
oh, dan moet ik even gaan kiezen! :o

keftedes, dolma's en euhm.. de souflaki? :9
Ja doei.
pi_86855246
heldin _O_
"Wie niet gelooft in wonderen, is geen realist."
pi_86855275
Dolmadakia's (voor ongeveer 40 stuks)

- bosje bladpeterselie (fijngehakt)
- bosje dille (fijngehakt)
- bosje munt (fijngehakt)
- eetlepel oregano (gedroogd)
- 3 lente uitjes in ringetjes
- 250 gram gekookte rijst
- 2 pakjes fetakaas
- 500 gram lamsgehakt
- 2 eieren
- peper/zout
- 2 pakjes of potten wijnbladeren (bij de turk te koop)
- 1 kippebouillon blokje
- scheut witte droge wijn
- sap van 1 citroen
- olijfolie

Kook de rijst net gaar. Doe het gehakt, de verkruimelde feta en de rijst in een kom en voeg alle kruiden en de lente-ui toe. Ook twee eitjes erdoor voor de smeuigheid. Goed kneden. Op smaak brengen met peper en zout. Ik proef altijd een beetje. Het gehakt is weliswaar rauw, maar het zou zonde zijn als je vulling niet goed op smaak is.
Peuter de wijnbladeren uit de pot/pak en spoel ze af onder de kraan. Dat is echt een vreselijk gepeuter...
Leg een wijnblad op je werkblad en snijd het steeltje en een stukje van de steelaanzet (= harde nerf) er uit. Leg een rolletje vulling op het wijnblad en rol de dolma zo dicht dat het een hermetisch pakketje is. Vouw eerst de zijkanten naar binnen en rol dan van beneden naar boven strak op.
Doe in een grote pan een laagje olijfolie op de bodem en leg de dolma's strak tegen elkaar. Gewoon stapelen. Zorg er wel voor dat ze strak tegen elkaar liggen, ze mogen niet gaan zweven in de pan want dan gaan ze open en mislukt het. Tussen de stapellagen door even wat citroensap en olijfolie er over sprenkelen.
Als je alles gerold hebt dan een flinke plens witte droge wijn er over, nog wat citroensap en een flinke scheut olijfolie. Vul verder bij met warm water waar je een kippebouillontabletje in hebt verkruimeld. De dolmadakia's moeten uiteindelijk net onder water staan.
Zet bovenop de dolma's een hittebestendig bord (zodat ze platgedrukt in de pan zitten) en zet hier eventueel nog iets zwaars bovenop, ze mogen echt niet gaan zweven tijdens het koken.
Dan aan de kook brengen en net tegen de kook aan ongeveer een uurtje laten pruttelen.
Dan zijn ze klaar! Succes met uit de pan vissen..........
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_86855430
Keftedes (ongeveer 20 stuks)

Voor het gehakt: - een kilo runder- of kalfsgehakt
- bosje peterselie
- half bosje munt
- eetlepel oregano (gedroogd)
- theelepel djinten
- eetlepel kaneel
- theelepel paprikapoeder
- zeezout/peper

Voor de saus:- twee rode uien, gensnipperd
- twee tenen knoflook, gesnipperd
- 2 blikjes tomaten op sap
- kneepje honing
- flinke scheut curry
- wat chilipoeder

Kneed alle ingredienten voor het gehakt door elkaar. Voeg eventueel een extra ei toe als het smeuiger mag, de ballen mogen niet te droog worden. Royaal met zout, anders wordt het te flauw.
Rol ovale balletjes ter grote van een pingpong bal ongeveer en bak de ballen net gaar in hete olijfolie. Laat goed uitlekken.

Zet de uitjes en knoflook aan (ik gebruik daarvoor dezelfde pan als waar ik net de ballen in gebakken heb, dus ook dat braadvocht) en bak ook het chilipoeder even mee. Vervolgens de tomaten uit blik er bij. Ik zorg dat de tomaten altijd nog een beetje grof blijven. Even door laten pruttelen.
Op smaak brengen met honing, curry, en alle andere dingen die in je keukenkastje staan net zolang totdat je de saus lekker genoeg vindt, haha.

Ballen terug in de saus en nog even goed door laten pruttelen samen, zodat de ballen ook de saus 'opnemen'. Garneren met gesnipperde lente ui.
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_86855475
Souflaki

Dat is eigenlijk geen recept, want ik heb kant-en-klare kruiden gebruikt. Wel originele souflaki-kruiden uit Griekenland, maar ik vind de gyroskruiden van Silvo ook lekker.
Varkenshaas in plakken snijden, olijfolie er over (royaal) en de kruiden. Een paar uur wegzetten zodat het goed in kan trekken. Vervolgens het vlees aan spiezen en grillen! (op de bbq of in een grillpan).
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_86855487
@moblo: ik kan snel typen haha dus als je meer recepten wenst, geen probleem!
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_86855540
super! Dank je!

ga binnenkort maar 's kijken of we iets bij kunnen dragen aan de familiedag die niet doorging door toestand van m'n schoonmoeder, door iedereen uit te nodigen en voor ze te koken en zulks, en dit buffet ziet er zó leuk en lekker uit... :o
Ja doei.
pi_86858624
_O_ geweldig Tezz!! Ziet er super uit allemaal!
pi_86871570
Ik kan alleen maar _O_ roepen :D
pi_86871695
quote:
Op zondag 26 september 2010 19:52 schreef Bluezz het volgende:
Ik kan alleen maar _O_ roepen :D
Thx!
Alleen met zelfspot kun je overleven...
  vrijdag 8 oktober 2010 @ 13:58:22 #97
63722 z80
I fink you freaky
pi_87321707
quote:
Op zondag 26 september 2010 12:00 schreef Tezz het volgende:
Dolmadakia's (voor ongeveer 40 stuks)

- bosje bladpeterselie (fijngehakt)
- bosje dille (fijngehakt)
- bosje munt (fijngehakt)
- eetlepel oregano (gedroogd)
- 3 lente uitjes in ringetjes
- 250 gram gekookte rijst
- 2 pakjes fetakaas
- 500 gram lamsgehakt
- 2 eieren
- peper/zout
- 2 pakjes of potten wijnbladeren (bij de turk te koop)
- 1 kippebouillon blokje
- scheut witte droge wijn
- sap van 1 citroen
- olijfolie

Kook de rijst net gaar. Doe het gehakt, de verkruimelde feta en de rijst in een kom en voeg alle kruiden en de lente-ui toe. Ook twee eitjes erdoor voor de smeuigheid. Goed kneden. Op smaak brengen met peper en zout. Ik proef altijd een beetje. Het gehakt is weliswaar rauw, maar het zou zonde zijn als je vulling niet goed op smaak is.
Peuter de wijnbladeren uit de pot/pak en spoel ze af onder de kraan. Dat is echt een vreselijk gepeuter...
Leg een wijnblad op je werkblad en snijd het steeltje en een stukje van de steelaanzet (= harde nerf) er uit. Leg een rolletje vulling op het wijnblad en rol de dolma zo dicht dat het een hermetisch pakketje is. Vouw eerst de zijkanten naar binnen en rol dan van beneden naar boven strak op.
Doe in een grote pan een laagje olijfolie op de bodem en leg de dolma's strak tegen elkaar. Gewoon stapelen. Zorg er wel voor dat ze strak tegen elkaar liggen, ze mogen niet gaan zweven in de pan want dan gaan ze open en mislukt het. Tussen de stapellagen door even wat citroensap en olijfolie er over sprenkelen.
Als je alles gerold hebt dan een flinke plens witte droge wijn er over, nog wat citroensap en een flinke scheut olijfolie. Vul verder bij met warm water waar je een kippebouillontabletje in hebt verkruimeld. De dolmadakia's moeten uiteindelijk net onder water staan.
Zet bovenop de dolma's een hittebestendig bord (zodat ze platgedrukt in de pan zitten) en zet hier eventueel nog iets zwaars bovenop, ze mogen echt niet gaan zweven tijdens het koken.
Dan aan de kook brengen en net tegen de kook aan ongeveer een uurtje laten pruttelen.
Dan zijn ze klaar! Succes met uit de pan vissen..........
zet er wel even bij dat het rollen van de wijnbladen de nodige tijd kost.
door in de pan eerst een laagje wijnbladen te leggen, en dit ook tussen elke laag te doen.
kun je als de Dolmadakia's gaar zijn deze makkelijk uit de pan halen.
en ben er achter gekomen dat de Dolmadakia's beter smaken als ze warm zijn (had ik voor de potluck moeten weten ;( )
Go away or i will replace you withe a very small shell script.
Der Gesunde weiß nicht, wie reich er ist.
If you torture the data long enough, it will confess to anything.
pi_87321841
quote:
Op vrijdag 8 oktober 2010 13:58 schreef z80 het volgende:

[..]

zet er wel even bij dat het rollen van de wijnbladen de nodige tijd kost.
door in de pan eerst een laagje wijnbladen te leggen, en dit ook tussen elke laag te doen.
kun je als de Dolmadakia's gaar zijn deze makkelijk uit de pan halen.
en ben er achter gekomen dat de Dolmadakia's beter smaken als ze warm zijn (had ik voor de potluck moeten weten ;( )
Ja het kost zeker veel tijd! Het rollen is een hoop werk....... Op de bodem leg ik inderdaad vaak bladeren om plakken te voorkomen. Maar tussen de lagen in niet, ik schep ze er gewoon uit met een schuimspaan!

En warm zijn ze inderdaad lekkerder, tenminste met dit recept. Wellicht met een andere vulling dat koud ook goed te doen is, maar deze serveer ik altijd warm!
Alleen met zelfspot kun je overleven...
pi_87322807
quote:
Op zondag 26 september 2010 12:00 schreef Tezz het volgende:
Dolmadakia's (voor ongeveer 40 stuks)

- bosje bladpeterselie (fijngehakt)
- bosje dille (fijngehakt)
- bosje munt (fijngehakt)
- eetlepel oregano (gedroogd)
- 3 lente uitjes in ringetjes
- 250 gram gekookte rijst
- 2 pakjes fetakaas
- 500 gram lamsgehakt
- 2 eieren
- peper/zout
- 2 pakjes of potten wijnbladeren (bij de turk te koop)
- 1 kippebouillon blokje
- scheut witte droge wijn
- sap van 1 citroen
- olijfolie

Kook de rijst net gaar. Doe het gehakt, de verkruimelde feta en de rijst in een kom en voeg alle kruiden en de lente-ui toe. Ook twee eitjes erdoor voor de smeuigheid. Goed kneden. Op smaak brengen met peper en zout. Ik proef altijd een beetje. Het gehakt is weliswaar rauw, maar het zou zonde zijn als je vulling niet goed op smaak is.
Peuter de wijnbladeren uit de pot/pak en spoel ze af onder de kraan. Dat is echt een vreselijk gepeuter...
Leg een wijnblad op je werkblad en snijd het steeltje en een stukje van de steelaanzet (= harde nerf) er uit. Leg een rolletje vulling op het wijnblad en rol de dolma zo dicht dat het een hermetisch pakketje is. Vouw eerst de zijkanten naar binnen en rol dan van beneden naar boven strak op.
Doe in een grote pan een laagje olijfolie op de bodem en leg de dolma's strak tegen elkaar. Gewoon stapelen. Zorg er wel voor dat ze strak tegen elkaar liggen, ze mogen niet gaan zweven in de pan want dan gaan ze open en mislukt het. Tussen de stapellagen door even wat citroensap en olijfolie er over sprenkelen.
Als je alles gerold hebt dan een flinke plens witte droge wijn er over, nog wat citroensap en een flinke scheut olijfolie. Vul verder bij met warm water waar je een kippebouillontabletje in hebt verkruimeld. De dolmadakia's moeten uiteindelijk net onder water staan.
Zet bovenop de dolma's een hittebestendig bord (zodat ze platgedrukt in de pan zitten) en zet hier eventueel nog iets zwaars bovenop, ze mogen echt niet gaan zweven tijdens het koken.
Dan aan de kook brengen en net tegen de kook aan ongeveer een uurtje laten pruttelen.
Dan zijn ze klaar! Succes met uit de pan vissen..........
Voorgekookte rijst, oregano, feta, ei en kippenbouilion? Is dit echt Griekse dolma?
pi_87322902
quote:
Op vrijdag 8 oktober 2010 14:29 schreef Landysh het volgende:

[..]

Voorgekookte rijst, oregano, feta, ei en kippenbouilion? Is dit echt Griekse dolma?
Geen idee! Ik begon met een origineel recept van google, maar door de jaren heen heb ik deze ingredienten zelf toegevoegd omdat dit (voor mij) het beste recept is! Ben een beetje gaan rommelen met hoeveelheden en werkwijze en zo vind ik ze het lekkerste.
Hoewel er in het originele recept ook feta, rijst en oregan zat hoor!
Alleen met zelfspot kun je overleven...
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')