abonnement Unibet Coolblue
pi_85383928


[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #18

Welkom in het centrale whisky-topic, met daarin ruimte voor alles voor en over whisky en whiskey.

De voorgaande delen:
[CENTRAAL] Whisk(e)y Topic #1
[Centraal] Whisk(e)y Topic #2
[Centraal] Whisk(e)y Topic #3 - Slainte!
[Centraal] Whisk(e)y Topic #4 - Turf en hout
[Centraal] Whisky/Whiskey topic #5 - Uisge beatha
[Centraal] Whisky/Whiskey topic #6 - An òl thu uisge?
[Centraal] Whisky / Whiskey Topic #7 - Uisgebaugh-baul
[Centraal] Whisky / Whiskey Topic #8 - Loch Goo
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #9 Sherrybom & Peatmonster
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #10 van Speyside tot Islay
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #11 Whisky a Go Go
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #12 Liefst zonder IJS
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic#13 Alleen voor baardmannen?
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic#14 in heel veel smaken!
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #15 Dramming Time!
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #16 Schots? Iers? Japans?
[Centraal] Whisky /Whiskey Topic #17


Wat is whisky? :?
Whisky is een destillaat, dat wordt gestookt van granen; voornamelijk gerst, tarwe, rogge, en maïs. Hiertoe wordt uit de granen door middel van een speciaal proces, vergelijkbaar met het brouwen van bier, suiker onttrokken dat vervolgens vergist en gedestilleerd wordt in koperen destilleerketels. Daarna wordt het enige jaren op eikenhouten vaten gelegd om te rijpen.

De meeste whiskies worden gemaakt van meerdere soorten graan, die apart verwerkt worden en later weer bij elkaar gemengd. Dit noemt men blended whiskies. Voorbeelden die je vaak tegenkomt zijn Johnny Walker Red en Black Label, Vat69, Teachers, Famous Grouse, etc.

Andere whiskies worden van slechts één graansoort gestookt. Als die ene graansoort (gemoute) gerst is, dan heet het resultaat een single malt whisky. Is dat rogge, dan wordt het een straight rye whisky. De eerste zie je vaak uit Schotland (en soms uit Ierland), de laatste meestal uit de USA. Als zo'n whisky nu ook nog eens getapt wordt uit één vat, dan wordt het een single cask whisky genoemd.

De meeste whiskies die je gewoon koopt zijn dranken met een alcoholpercentage tussen de 40% en 46%; dat noemt men drinksterkte. Soms worden whiskies verkocht op hogere alcoholpercentages, zoals ze uit het vat vandaan komen. Dit noemt men dan vatsterkte, of cask strength whisky. Men kan er voor kiezen om de whisky op vatsterkte door er een beetje (bron)water aan toe te voegen iets soepeler drinkbaar te maken, dit is echter niet noodzakelijk.

Waar haal ik whisky? :?
De betere whisky vinden wij onder andere bij:

Ton Overmars slijterij te Amsterdam
Van Wees slijterij te Amersfoort
Van Zuylen slijterij te Loosduinen
Slijter Zonneveld te Maassluis
Whiskykoning te Den Bosch
Versailles te Nijmegen


of zo lang de Britse Pond weinig waard is:

The Whisky Exchange in de UK
Royal Mile Whisky in de UK


Bij de meeste van bovenstaande winkels is het ook mogelijk om online te bestellen zodat je voor een nieuwe of bijzondere whisky niet eens de deur uit hoeft *)


En wat als ik nog vragen heb? :?
Post de vraag in dit topic :7

Voor wie het weten wil: Hoe een whisky uiteindelijk smaakt is voor een groot (zo niet het grootste) deel afhankelijk van het vat waarin het bewaard is geweest. Tegenwoordig wordt de meeste Schotse whisky gerijpt in vaten die daarvoor in Amerika hebben gediend om bourbon in te laten rijpen. Vroeger werd er veel vaker whisky gerijpt in ex-sherryvaten. Vaak wordt er gezocht naar de beste mix van bourbonvat-whisky en sherryvat-whisky om een bepaald karakter te creëren voor een bepaalde botteling. Er zijn ook variëteiten die exclusief van bourbonvaten komen (veel Glenmorangies bijvoorbeeld) en sommige fabrikanten hebben echte 100% sherryvat-whiskies in het assortiment (veel Macallan, Glenfarclas en Aberlour).

vele honderden verschillende smaken?

Zeker!


Zó veel variatie met een soort drank? Veel meer verschillende smaken dan elke andere alcoholische drank die ik ken. zachte whisky, scherpe whisky, rokerige whisky, zoete whisky, medicinale whisky, frisse whisky, romige whisky, noem het maar op. Dus laat u door één slechte eerste ervaring niet uit het veld slaan. Helaas zitten er zeker bij de voordeligere flessen whisky ( onder de 30 euro) verhoudingsgewijs veel slechtere soorten. tussen. Probeer daarna gewoon eens een andere of haal bij de betere slijter een paar mini-flesjes (5cl) van enkele Single Malt Whiskies....en vergelijk die eens. u zult versteld staan van de varieteit.

Slechte whisky is natuurlijk beter te haggelen met flink veel ijs/water/cola ;)



Dramming?

Whisky drink je doorgaans uit een glas (toch?) In de diverse landen gelden er in de horeca verschillende regels over de hoeveelheid te schenken alcohol in een glas. In Nederland lijkt de standaard op 35ml te zitten voor een glaasje whisky. In de beter gesorteerde whiskybars kun je er ook voor kiezen om een halve hoeveelheid ( ± 2cl) aan te schaffen zodat je makkelijker meer smaken kunt vergelijken of proberen zonder dat je te snel onder invloed of blut raakt.
Een dram is echter een willekeurige hoeveelheid whisky die je inschenkt. De ene keer kies je er voor om een ruime hoeveelheid in te schenken zodat je de hele avond aan een glas kunt nippen. een andere keer neem je juist kleinere beetjes, of halve drams zodat je meerdere soorten kunt proberen.


Nog meer info nodig? dan kun je hier een forum vinden dat speciaal is gewijd aan whisky in al zijn verschijningsvormen

Drink verstandig, drink met maten
[ afbeelding ]

----Het leven is te kort om slechte whisky te drinken!----

[ Bericht 0% gewijzigd door ChickenSpikey op 17-08-2010 10:41:29 ]
  Moderator dinsdag 17 augustus 2010 @ 13:41:28 #2
45833 crew  Fogel
pi_85391248
Bestaan er eigenlijk een soort van whisky-cafes in Nederland? Ze hoeven natuurlijk niet uitsluitend whisky te verkopen (een kroeg die gespecialiseerd is in speciaal bier, verkoopt natuurlijk ook gewoon pils en fris), maar zeg dat de lat bij bv meer dan 25 a30 soorten ligt om zo'n stempel te krijgen?
I'm surrounded by morons!
TRV plannen/geboekt 2024:Nederland, UK, Nederland, UK, Nederland
TRV 2023: Bangkok, Los Angeles, Nederland/Belgie, Denemarken, Noord-Noorwegen, Londen, Thailand, Nederland, Gdansk, Nederland, Japan
TRV 2022: Los Angeles, New York, Nederland, Los Angeles, Nederland/Duitsland/Belgie, Noord-Noorwegen, Nederland, UK
pi_85391774
Whiskeycafe'niet in rotterdam zover ik weet,wel winkels die er een sport van maken zoals op de Nieuwe Binnenweg ed. ff googlen.
Yvonne schreef op maandag 31 oktober 2011 @
13:59:43 in DEF SC #282 aan AchJa & Co
Vanaf hier en nu stopt het in DEF én op FOK!
Ik wil hier een normale SC zonder gebitch!
pi_85392418
Tuurlijk!

- Whiskycafé L&B in Amsterdam
- North End Pub in Leiden
- De Heerenkamer (van H.R. Veldenbos)
  dinsdag 17 augustus 2010 @ 16:54:13 #5
128548 pavv
The computer says NO
pi_85399663
quote:
Op dinsdag 17 augustus 2010 14:05 schreef ChickenSpikey het volgende:
Tuurlijk!

- Whiskycafé L&B in Amsterdam
- North End Pub in Leiden
- Restaurant het Kompas, Texel
- Schots Restaurant Hielander, Alkmaar
- Van der Valk hotel Eindhoven heeft ook een aardige collectie Malts (stuk of 80) staan, iets gangbaarder spul.

quote:
- De Heerenkamer (van H.R. Veldenbos)
Deze laatste gaat er binnenkort mee stoppen, dus als je daar nog heen wilt (aanrader hoor) moet je vlot zijn.
pi_85406972
Café Jos in Nijmegen. Niet speciaal een whisk(e)y-café, maar ze hebben er wel heel erg veel :)
pi_85407049
quote:
Deze laatste gaat er binnenkort mee stoppen, dus als je daar nog heen wilt (aanrader hoor) moet je vlot zijn.
Stoppen..? :?
pi_85415481
quote:
Op dinsdag 17 augustus 2010 13:41 schreef Fogel het volgende:
Bestaan er eigenlijk een soort van whisky-cafes in Nederland? Ze hoeven natuurlijk niet uitsluitend whisky te verkopen (een kroeg die gespecialiseerd is in speciaal bier, verkoopt natuurlijk ook gewoon pils en fris), maar zeg dat de lat bij bv meer dan 25 a30 soorten ligt om zo'n stempel te krijgen?
hotel Terminus Den Bosch :Y
Nobody expects the Spanish Inquisition!
pi_85487135
Na al het single malt geweld van de afgelopen tijd maar weer eens een goedkope blend gehaalt. Een fles Vat 69 :P met een prijs van 13 euro voor een Liter is het een van de goedkoopste whisky's die ik ooit gehad heb :P .

Ik zag hem staan bij de lokale supermarkt slijter, en herkende hem uit Band of Brothers :')

De smaak valt me erg mee, ik had toch wel een vrij ranzige smaak verwacht zoals de meeste goedkope blends. Hij is erg milt, en ik proef de alcohol dan ook bijna niet in de whisky. Hij is lichtjes van smaak, en een heeft bijna wel iets weg van wijn :X Het voelt net alsof ik een vage limonade drink. Heeft weinig met whisky te maken kwa smaak.

Zeker wel een favoriet voor goedkope slobber whisky, drinkt erg snel weg :P , Famous grouse vind ik bijvoorbeeld erg ranzig, daarintegen vind ik Jim Beam (Bourbon >:O ) ook een lekkere slobber whiskey

Bij me vorige week aangeschafte bruichladdich peat is het zonde om meer dan 1 glas per week te nemen, daar moet je gewoon van genieten. Maar deze blend lurkt zeer goed weg *;

[ Bericht 2% gewijzigd door #ANONIEM op 19-08-2010 20:30:00 ]
pi_85488706
Zo, er staat voor over een paar dagen een tripje naar Edinburgh op het programma (een goed excuus om mijn smaakpapillen eens te verwennen). Heeft er iemand ervaring met het bezoeken van een distillerij in Schotland of iets anders wat een must is voor de whiskey liefhebber?
pi_85500387
Ik ben al een tijdje nieuwsgierig naar whisk(e)y, echter ben ik een totale leek op dit gebied.

Normaal ben ik meer van de wat zoetere mixdrankjes of cocktails (en voor jullie nu allemaal de fakkels en hooivorken tevoorschijn halen om me dit topic uit te jagen, wees gerust, ik kom hier niet vragen welke whisk(e)y ik het beste door de cola kan gooien :P), maar aan whisk(e)y heb ik me nog nooit echt durven wagen.

Nu ben ik een tijdje op internet aan het rondsnuffelen geweest om me een beetje te oriënteren, maar het aanbod is enorm en dat maakt het er allemaal niet makkelijker op.

Ik wil nu toch maar is de stap gaan zetten om een fles te kopen en het gewoon is te gaan proberen, maar er zijn uiteraard wel een paar eisen aan verbonden.

-hij moet niet te duur zijn (a. omdat het de eerste fles is en b. omdat duur niet perse goed of lekker is)
-hij moet makkelijk verkrijgbaar zijn (gewoon bij de lokale gall/mitra dus)
-hij moet wat zachter van smaak zijn (als beginner wil ik maar niet meteen het zware spul proberen)

Na wat ervaringen van mensen gelezen te hebben leek me dit een verstandige keuze om mee te beginnen.


Tullamore Dew

Tis dan niet meteen een Schotse single malt whisky, maar deze voldoet wel aan mn criteria...

Maak ik hiermee nu een juiste keuze, of kan ik beter voor wat anders gaan?

(overigens ben ik van plan in de toekomst door zowel Schotland als Ierland een rondreisje te gaan maken en zo kan ik mooi thuis vast uitzoeken of ik daar gelijk een whisk(e)yreisje van kan maken, of dat ik dat maar beter kan laten. Misschien is whisk(e)y drinken voor mij wel helemaal niet weggelegd.)
  maandag 23 augustus 2010 @ 18:09:46 #12
128548 pavv
The computer says NO
pi_85616528
prima whiskey om mee te starten en voldoet aan alle door jou genoemde criteria.

veel plezier ermee.
pi_85638402
quote:
Op donderdag 19 augustus 2010 21:07 schreef rgras het volgende:
Zo, er staat voor over een paar dagen een tripje naar Edinburgh op het programma (een goed excuus om mijn smaakpapillen eens te verwennen). Heeft er iemand ervaring met het bezoeken van een distillerij in Schotland of iets anders wat een must is voor de whiskey liefhebber?
Ik ben afgelopen voorjaar naar de chivas regal / Strathisla (lekkere whisky!) geweest.
Echt super. Een vd mooiste distillerijen van Schotland. Wel een pokke eind ver weg van Edinburgh bedenk ik me nu... Loch ness is btw ook niet al te ver ervandaan, dus een combi tripje van 1 dag is wel te doen denk ik.
hij kan altijd nog bacardi gaan serveren in het cafe van Lock, Stock and Two Smoking Barrels
pi_85638486
quote:
Op vrijdag 20 augustus 2010 03:17 schreef hagelslagfabrikant het volgende:
Ik ben al een tijdje nieuwsgierig naar whisk(e)y, echter ben ik een totale leek op dit gebied.

Normaal ben ik meer van de wat zoetere mixdrankjes of cocktails (en voor jullie nu allemaal de fakkels en hooivorken tevoorschijn halen om me dit topic uit te jagen, wees gerust, ik kom hier niet vragen welke whisk(e)y ik het beste door de cola kan gooien :P), maar aan whisk(e)y heb ik me nog nooit echt durven wagen.

Nu ben ik een tijdje op internet aan het rondsnuffelen geweest om me een beetje te oriënteren, maar het aanbod is enorm en dat maakt het er allemaal niet makkelijker op.

Ik wil nu toch maar is de stap gaan zetten om een fles te kopen en het gewoon is te gaan proberen, maar er zijn uiteraard wel een paar eisen aan verbonden.

-hij moet niet te duur zijn (a. omdat het de eerste fles is en b. omdat duur niet perse goed of lekker is)
-hij moet makkelijk verkrijgbaar zijn (gewoon bij de lokale gall/mitra dus)
-hij moet wat zachter van smaak zijn (als beginner wil ik maar niet meteen het zware spul proberen)

Na wat ervaringen van mensen gelezen te hebben leek me dit een verstandige keuze om mee te beginnen.

[ afbeelding ]
Tullamore Dew

Tis dan niet meteen een Schotse single malt whisky, maar deze voldoet wel aan mn criteria...

Maak ik hiermee nu een juiste keuze, of kan ik beter voor wat anders gaan?

(overigens ben ik van plan in de toekomst door zowel Schotland als Ierland een rondreisje te gaan maken en zo kan ik mooi thuis vast uitzoeken of ik daar gelijk een whisk(e)yreisje van kan maken, of dat ik dat maar beter kan laten. Misschien is whisk(e)y drinken voor mij wel helemaal niet weggelegd.)
Bushmills is mi een goede optie.
Eigenlijk heb ik tullamore maar 1 x op, en dat was voldoende :N
hij kan altijd nog bacardi gaan serveren in het cafe van Lock, Stock and Two Smoking Barrels
pi_85638532
quote:
Op dinsdag 24 augustus 2010 10:29 schreef mister_popcorn het volgende:

[..]

Ik ben afgelopen voorjaar naar de chivas regal / Strathisla (lekkere whisky!) geweest.
Echt super. Een vd mooiste distillerijen van Schotland. Wel een pokke eind ver weg van Edinburgh bedenk ik me nu... Loch ness is btw ook niet al te ver ervandaan, dus een combi tripje van 1 dag is wel te doen denk ik.
eeft een mooi artikel in Whisky etc gestaan over Strathisla. Kan je wel een exemplaar sturen als je wilt?
pi_85640252
quote:
Op dinsdag 24 augustus 2010 10:34 schreef ChickenSpikey het volgende:

[..]

eeft een mooi artikel in Whisky etc gestaan over Strathisla. Kan je wel een exemplaar sturen als je wilt?
leuk!

via email of pm?
hij kan altijd nog bacardi gaan serveren in het cafe van Lock, Stock and Two Smoking Barrels
pi_85640755
quote:
Op dinsdag 24 augustus 2010 11:32 schreef mister_popcorn het volgende:

[..]

leuk!

via email of pm?
pm is goed :)
pi_85647778
Net uit mn werk even bij de lokale Gall&Gall geweest, even rondgekeken tot ik de vraag kreeg of ik misschien wat hulp nodig had... Uitgelegd dat ik nog nooit echt whisk(e)y heb gedronken en niet zo goed wist wat ik eens moest nemen... De Tullamore Dew waar ik eigenlijk voor kwam (zie vorige post) hadden ze alleen nog maar op voorraad in literflessen en dat vond ik eigenlijk een maatje te groot, maar de vrouw die me hielp vertelde dat "die voor door de koffie zijn" al gebarende naar het volledige aanbod Ierse whiskeys...

Vervolgens verwees ze me door naar het gedeelte van het schap waar de Red Label en Famous Grouse stonden met het advies om daar mee te beginnen...

Ik heb gezegd dat ik er nog maar is even over na ging denken en ben met lege handen weer naar huis gegaan...

Is als beginner een fles whisk(e)y kopen nou gewoon zo moeilijk, of ben ik zelf gewoon een beetje moeilijk :?
pi_85649540
quote:
Op dinsdag 24 augustus 2010 14:54 schreef hagelslagfabrikant het volgende:
Net uit mn werk even bij de lokale Gall&Gall geweest, even rondgekeken tot ik de vraag kreeg of ik misschien wat hulp nodig had... Uitgelegd dat ik nog nooit echt whisk(e)y heb gedronken en niet zo goed wist wat ik eens moest nemen... De Tullamore Dew waar ik eigenlijk voor kwam (zie vorige post) hadden ze alleen nog maar op voorraad in literflessen en dat vond ik eigenlijk een maatje te groot, maar de vrouw die me hielp vertelde dat "die voor door de koffie zijn" al gebarende naar het volledige aanbod Ierse whiskeys...

Vervolgens verwees ze me door naar het gedeelte van het schap waar de Red Label en Famous Grouse stonden met het advies om daar mee te beginnen...

Ik heb gezegd dat ik er nog maar is even over na ging denken en ben met lege handen weer naar huis gegaan...

Is als beginner een fles whisk(e)y kopen nou gewoon zo moeilijk, of ben ik zelf gewoon een beetje moeilijk :?
Glenfiddich 12 is denk ik een goede om te starten.
Maar dat verschilt per persoon natuurlijk.
De eerste whisky die ik binnen hield was een Ierse: Een Connemara van 8 jaar _O-
pi_85650165
Misschien is het verstandig om eerst te verdiepen in het verschil tussen een blended en een single malt whisky :) Dat verschil is best groot, zowel in kwaliteit of smaak, maar ook in prijs
¯ _(ツ)_/¯
pi_85650316
quote:
Op dinsdag 24 augustus 2010 15:49 schreef Type-R het volgende:
Misschien is het verstandig om eerst te verdiepen in het verschil tussen een blended en een single malt whisky :) Dat verschil is best groot, zowel in kwaliteit of smaak, maar ook in prijs
Net zoals er weer heel veel verschil zit in de verschillende single malts (islay, speyside, etc.)
pi_85652130
Ja, het verschil tussen een blend, een blended malt en een single malt snap ik en ik heb ook al het een en ander gelezen over de verschillende kenmerkende smaakeigenschappen van de verschillende regio's in Schotland...

Daarnaast ook al het een en ander gelezen over de invloed van de gebruikte brandstof (wel of geen turf) en het gebruik van verschillende soorten vaten om de whisk(e)y in te laten rijpen op de uiteindelijke smaak.

Heb ook al wat rondgesnuffeld op diverse websites waar whiskeys/whiskies beoordeeld worden, met een omschrijving van de geur en smaak enzo. Zo ben ik uiteindelijk op die Tullamore Dew uitgekomen, omdat die niet te duur is, makkelijk verkrijgbaar, niet te zwaar en wat ik er van las sprak me wel aan.

Of zijn er andere dingen die ik eerst moet weten voor ik aan dit avontuur begin? :)

*had ik er trouwens al bij verteld dat ik vooral van zoetigheid hou? is misschien niet geheel onbelangrijk.
pi_85652281
quote:
Op dinsdag 24 augustus 2010 16:34 schreef hagelslagfabrikant het volgende:
Ja, het verschil tussen een blend, een blended malt en een single malt snap ik en ik heb ook al het een en ander gelezen over de verschillende kenmerkende smaakeigenschappen van de verschillende regio's in Schotland...

Daarnaast ook al het een en ander gelezen over de invloed van de gebruikte brandstof (wel of geen turf) en het gebruik van verschillende soorten vaten om de whisk(e)y in te laten rijpen op de uiteindelijke smaak.

Heb ook al wat rondgesnuffeld op diverse websites waar whiskeys/whiskies beoordeeld worden, met een omschrijving van de geur en smaak enzo. Zo ben ik uiteindelijk op die Tullamore Dew uitgekomen, omdat die niet te duur is, makkelijk verkrijgbaar, niet te zwaar en wat ik er van las sprak me wel aan.

Of zijn er andere dingen die ik eerst moet weten voor ik aan dit avontuur begin? :)
Misschien is het goed om een kleine tasting te bezoeken. Bij voorbeeld een Mitra Whisky Xperience (http://www.mitra.nl/proeverijen.php). Je betaalt dan 25,- intree en je kunt er alles gratis proeven. Je kunt daarna gericht, aan de hand van je proefnotities, je eerste whisky kopen (zelfs te bestellen op dit evenement met korting).
pi_85652745
quote:
Op dinsdag 24 augustus 2010 16:38 schreef ChickenSpikey het volgende:

[..]

Misschien is het goed om een kleine tasting te bezoeken. Bij voorbeeld een Mitra Whisky Xperience (http://www.mitra.nl/proeverijen.php). Je betaalt dan 25,- intree en je kunt er alles gratis proeven. Je kunt daarna gericht, aan de hand van je proefnotities, je eerste whisky kopen (zelfs te bestellen op dit evenement met korting).
hm, klinkt interessant...

Whisky Xperience Zuid-Holland
Zondag 24 Oktober, 14.00 tot 17.00 uur
Hotel Gorinchem,
Van Hogendorpweg 8-10 te Gorinchem
Entree: ¤ 25.00 per persoon

Das hier vlak om de hoek, ben er op de fiets nog sneller dan met de auto :P

Overigens staat er van 4 tot 14 oktober een 10 daagse vakantie naar Schotland op de planning, waarbij ik sowieso wel van plan was om een of meerdere distillerys te bezoeken (mocht ik de whisky niet lekker vinden, kan ik in ieder geval zien hoe het gemaakt wordt enzo :)) Mogelijke kandidaten die op de route liggen zijn Edradour, Talisker en Oban.
  dinsdag 24 augustus 2010 @ 17:02:24 #25
50458 Mert
___,,,,_(º-º)_,,,,___
pi_85653331
Voor de liefhebbers: http://www.maltstock.com/
Over 2 weken is het weer zover ;)
Learn young about hard work and manners - and you'll be through the whole dirty mess and nicely dead again before you know it. ~F. Scott Fitzgerald
XboxLive Gamertag: S2K Mert
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')