abonnement Unibet Coolblue
pi_91111920
Sneeuw strop voor Air France-KLM

Het winterweer in Europa en de VS heeft Air France-KLM vorige maand miljoenen euro's gekost. De omzet liep terug met naar schatting 70 miljoen euro.

Door de zware sneeuwval in de laatste weken van vorig jaar werden minder passagiers vervoerd. Ook vielen vluchten uit en klanten annuleerden hun reis.

Air France-KLM moest extra kosten maken om gestrande reizigers op te vangen.

Het aantal passagiers op Europese vluchten liep in december met drie procent terug vergeleken met een jaar eerder.

In totaal vervoerde de luchtvaartmaatschappij afgelopen maand 5,4 miljoen passagiers, 1,6 procent minder dan in december 2009.

NOS
  Moderator dinsdag 11 januari 2011 @ 10:53:34 #52
8781 crew  Frutsel
pi_91153301
quote:
Noordzee blijft te warm
Ondanks de lange en koude winter van 2010 is de Noordzee te warm gebleven. Dat heeft de voorzitster van de Duitse dienst voor Zeevaart en Hydrografie, Monika Breuch-Moritz, vandaag in Hamburg gezegd.

Wegens de klimaatsverandering lag de temperatuur van het Noordzeewater gemiddeld een graad boven de waarde van het voorgaande decennium, zei Breuch-Moritz. Zelfs in januari zonk de temperatuur nauwelijks onder het gemiddelde van vele jaren. De huidige fase van warmte in de Noord- en Oostzee duurt nu al 23 jaar. Normaal waren de vroegere cycli van 8 tot 12 jaar. (belga/svm)
  Moderator dinsdag 11 januari 2011 @ 10:54:40 #53
8781 crew  Frutsel
pi_91153337




dat water :X

[ Bericht 22% gewijzigd door Frutsel op 11-01-2011 11:03:35 ]
pi_91153424
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 januari 2011 10:54 schreef Frutsel het volgende:
[ afbeelding ]

dat water :X
Wildwater kanoën in de stad.
<a href="http://www.vwkweb.nl/" rel="nofollow" target="_blank">Vereniging voor weerkunde en klimatologie</a>
<a href="http://www.estofex.org/" rel="nofollow" target="_blank">ESTOFEX</a>
  Moderator dinsdag 11 januari 2011 @ 11:03:46 #55
8781 crew  Frutsel
pi_91153671
quote:
1s.gif Op dinsdag 11 januari 2011 10:57 schreef -CRASH- het volgende:

[..]

Wildwater kanoën in de stad.
Kut, verkeerde topic :')
pi_91165927
Toowoomba, Queensland, Australie flash vloedgolf op 10 januari j.l.



La Niña -O-

Zie ook Weather Underground blog van Dr. Jeff Masters.

[ Bericht 0% gewijzigd door cynicus op 12-01-2011 19:59:48 (Domme fout :() ]
pi_91201312
Minstens 13 doden door noodweer in São Paulo

In de Braziliaanse deelstaat São Paulo zijn als gevolg van hevige regenval en aardverschuivingen minstens dertien mensen om het leven gekomen.

In São José dos Campos, zo'n 90 kilometer van São Paulo, kwamen drie vrouwen en twee jonge meisjes om. In de miljoenenstad São Paulo zelf vielen drie doden te betreuren. Heel wat straten staan blank en overal vormen zich kilometerslange files.

In Brazilië zorgen hevige regenbuien, vooral in januari en februari, elk jaar weer voor heel wat problemen en dodelijke ongelukken. Vooral de sloppenwijken, waar de woningen vaak illegaal worden opgetrokken op heuvels of hellingen, worden telkens zwaar getroffen. (belga/vsv)

HLN
  Moderator woensdag 12 januari 2011 @ 16:29:54 #58
8781 crew  Frutsel
pi_91217000
quote:
Dodental Brazilie loopt op
RIO DE JANEIRO (ANP) - Ten minste 31 mensen zijn woensdag in de buurt van het Braziliaanse Rio de Janeiro omgekomen door overstromingen en landverschuivingen, die worden veroorzaakt door hevige regens. Dat meldden de autoriteiten.

Onder de doden zijn vier brandweermannen die in het bergstadje Nova Friburgo hulp probeerden te verlenen, maar werden bedolven onder een aardverschuiving. Drie brandweermannen zijn nog vermist. In een andere stad, Teresopolis, kwamen elf mensen om door een aardverschuiving.

Deze week kwamen in totaal al 44 mensen om door de zware regenval in het zuidoosten van het Zuid-Amerikaanse land.
pi_91253630
quote:
Tientallen doden in ZuidAfrika sinds start regenseizoen

In Zuid-Afrika zijn sinds het begin van het regenseizoen, dat loopt van november tot en met februari, al ten minste 32 mensen om het leven gekomen, blijkt uit een voorlopige balans van de regering.

Twaalf mensen overleden in de provincie Gauteng, waar de steden Johannesburg en Pretoria sinds midden december meermaals getroffen werden door zware onweders.

Twintig anderen kwamen om in de provincie KwaZulu-Natal, aldus het ministerie, dat beschikt over gegevens van slechts vier van de negen Zuid-Afrikaanse provincies. Het aantal doden zou dus nog hoger kunnen liggen.

Volgens de lokale politie, geciteerd door het persagentschap Sapa, kwamen negentien mensen om door het noodweer in de provincie Oost-Kaap, waarvoor de regering dus geen gegevens heeft.
De slachtoffers verdronken, werden getroffen door de bliksem of werden meegesleurd door het water.

De hevige regens veroorzaakten eveneens grote materiële schade, maar de regering, die de bevolking opriep waakzaam te blijven vanwege de onheilspellende weerberichten, meent dat het te vroeg is om een schatting van de schade te maken. (belga/vsv)
  Moderator zondag 16 januari 2011 @ 14:22:49 #60
8781 crew  Frutsel
pi_91409696
quote:
Zeker 51 doden op de Filipijnen
Het noodweer heeft in de Filipijnen al aan 51 mensen het leven gekost. Er zijn ook nog steeds 16 vissers vermist. Dat heeft het Filipijnse ministerie van Civiele Bescherming vandaag gemeld.
Zeven vissers konden gered worden van een gekapseisde boot nabij de stad Pandan in de provincie Catanduanes. Een reddingsactie is gestart naar 16 vermisten.

"We hebben de vissers herhaaldelijk gewaarschuwd om niet uit te varen bij slechte weersomstandigheden", zegt Benito Ramos van het ministerie. "Maar deze vissers deden dat toch en enorme golven hebben hun boot doen kapseizen."

3,7 miljoen dollar schade
Volgens Ramos hebben de overstromingen, aardverschuivingen en andere incidenten ten gevolge van de zware regens sinds eind december in de Filipijnen ondertussen al aan 51 mensen het leven gekost, nadat vandaag opnieuw 4 dode lichamen aangetroffen waren bij verschillende ongevallen.

Meer dan anderhalf miljoen mensen zijn getroffen door het noodweer in de Filipijnen. De schade aan landbouw en huizen loopt volgens Ramos op tot omgerekend 3,7 miljoen dollar. Verwacht wordt dat de regens nog een tijd zullen aanhouden.
pi_91423789
Zon komt twee dagen te vroeg op in Groenland

ILULISSAT - De zon is in Groenland twee dagen te vroeg opgekomen. De zonsopgang tekent het einde van een anderhalve maand zonder zonlicht tijdens de winter. Wetenschappers vrezen dat dit een signaal is dat het ijs sneller smelt dan verwacht.

In de stad Ilulissat eindigt de donkere winterperiode als de zon even boven de horizon verschijnt. Voor het eerst is de zon er twee dagen te vroeg opgekomen. Wetenschappers staan voor een raadsel, al vermoeden ze dat de ijskappen in de omgeving lager zijn en de zon zo sneller toegang vindt tot de stad.

Als het ijs zakt, dan zakt ook de horizon. Daardoor ontstaat de illusie dat de zon vroeger opkomt. Dat is uiteraard niet het geval. Volgens een rapport zou de temperatuur in Groenland vorig jaar drie graden boven het gemiddelde gestegen zijn.

AD
pi_91455175
Koreaanse ambtenaren in lange onderbroek

Koreaanse ambtenaren hebben opdracht gekregen de verwarming lager te zetten en thermisch ondergoed te dragen om energie te sparen. Door de aanhoudende kou dreigt een elektriciteitstekort. Dat hebben de Koreaanse autoriteiten laten weten.

Het noodplan is van kracht op alle ministeries en staatsbedrijven, waar de verwarming twee keer per dag een uur uit moet. Het mag er sowieso niet meer dan 18 graden Celsius zijn. Dit wordt gecontroleerd.
Zondag was het in Seoul bijna min 18 graden, de laagste temperatuur in de Koreaanse hoofdstad in tien jaar tijd. In de zuidoostelijke havenstad Busan overleed een dakloze bij een temperatuur van bijna min 13 graden, een laagterecord in 96 jaar tijd. (belga/odbs)

HLN
pi_91457441
Provincies waarschuwen voor staat van dijken

(Novum) - Honderden kilometers dijken, dammen en duinen voldoen niet aan de wettelijke norm. In een brief aan minister van Infrastructuur en Milieu Melanie Schultz (VVD) waarschuwen provincies voor de staat van de waterkeringen.

Uit een recente toetsing blijkt dat de komende jaren aan voornamelijk dijken veel verbeterd moet worden om aan de wettelijke normen te voldoen. Van een acuut veiligheidsprobleem is geen sprake, meldt het Interprovinciaal Overleg, dat er voor pleit om opnieuw te kijken naar het toetsingssysteem van waterkeringen.

Momenteel kan een dijk alleen worden goedgekeurd of afgekeurd, een tussenweg is er niet. De provincies willen een verfijndere toetsing, waarbij elke kering een rapportcijfer krijgt. Ook moet er gekeken worden naar de gevolgen van een mogelijk doorbraak. Zo kunnen plekken die het meeste risico opleveren het eerst worden aangepakt.

Nieuws.nl
pi_91476681
Honderden slachtoffers winterweer Vietnam

(Novum/AP) - Door het extreme winterweer in het noorden van Vietnam zijn honderden mensen in het ziekenhuis opgenomen. Duizenden stuks vee, zoals koeien en buffels, kwamen door het barre weer om het leven. De meeste mensen werden opgenomen met ademhalingsproblemen.

De Vietnamese premir Nguyen Tan Dung heeft de lokale autoriteiten opdracht gegeven boeren te helpen bij het beschermen van hun vee. Een van de maatregelen is het bouwen van speciale schuilplaatsen voor de dieren.

Volgens de staatsmedia verwachten meteorologen dat het koude weer zich uitbreidt naar Midden-Vietnam. De temperatuur is gedaald tot min 3,6 graden Celsius, terwijl deze normaal zo rond de 15 graden Celsius ligt.

Nieuws.nl
pi_91549927
KNRM redt minder mensen uit het water

(Novum) - De Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM) heeft het vorig jaar minder druk gehad met reddingsacties dan in de twee jaren daarvoor. De reddingsboten rukten 1852 keer uit, waarbij 3288 mensen werden gered. Vorig jaar was nog sprake van een stijging. Toen werden 3365 mensen gered bij 2029 reddingsacties.

Ook het aantal geredde dieren is gedaald. Lag dat in 2008 en 2009 rond de 85, vorig jaar waren dat er 55. Toch was het met meer dan achttienhonderd acties volgens de KNRM druk. De drukte zou komen door het onstuimige weer.

In honderdzestig gevallen moesten schepen worden geholpen op een moment dat de windkracht zeven of meer was. De meeste reddingsacties werden in augustus uitgevoerd. In die maand viel ook de drukste dag. Op 15 augustus stond er een harde noordenwind met windkracht zeven. De reddingwerkers moesten die dag 47 keer in actie komen.

Nieuws.nl
pi_91574555
Klimmers bedwingen 200 meter hoge bevroren waterval in Noorwegen

De winter was tot nu toe streng in grote delen van Europa. Ook in Scandinavië maakte de temperatuur een flinke duik onder het vriespunt. In Noorwegen slaagden bergbeklimmers er zelfs in een 200 meter hoge waterval op te klauteren.



In Eidfjord kwam een woeste waterval tot stilstand toen de temperatuur het water deed bevriezen. Het kan er tijdens de winter gemakkelijk ongeveer -15 graden worden. De waterval is bijna 200 meter hoog en was nooit eerder beklommen. Tot Will Gadd en Christian Pondella, liefhebbers van extreme sporten, de bevroren waterval met slechts ijsbijlen te lijf gingen.

"Het is geweldig om als eerste deze waterval te beklimmen", zei de 40-jarige Christian, een fotograaf uit Californië. "Het was zeker -10 toen we aan het klimmen waren en het was erg zwaar. Gelukkig waren we warm gekleed."

"De waterval was zo mooi dat ik regelmatig stopte om foto's te maken, terwijl Will zich een weg naar de top baande." Voor 'ijsbergbeklimmers' is de streek in Noorwegen een soort Mekka geworden door de extreme weersomstandigheden. "We hadden het gevoel op de top van de wereld te staan. Het is ongelooflijk te bedenken dat dit de rest van het jaar een woeste waterval is." (gb)

HLN
pi_92338233
Harlingen sluit keermuur

In Harlingen is in verband met de hoge waterstand de keermuur gesloten. Het hoge water, opgezwiept door de harde wind, kan daardoor de bebouwing niet bereiken. Het is de eerste keer dat de keermuur, het sluitstuk van het Deltaplan dat in 2010 werd voltooid, wordt gebruikt.

Door de hoge waterstand zijn enkele veerdiensten naar Terschelling, Vlieland en Schiermonnikoog geschrapt.

Ook de luchtvaart heeft last van de harde wind. Schiphol heeft tientallen vluchten geannuleerd en adviseert reizigers om voor vertrek de website of Teletekst te raadplegen.

Aanhanger
Op de A2 bij Amsterdam-Holendrecht waaide een lege aanhanger van een truck om.

De NS heeft lange intercitytrajecten naar Alkmaar en Schagen in tweeën opgedeeld. Reizigers voor de kop van Noord-Holland moeten nu overstappen op Amsterdam CS.

Er zijn windstoten gemeten van 90 km/uur.

nos
pi_92459984
-edit-

topic was er al

35 dieren doodgevroren in een dierentuin van Mexico

[ Bericht 45% gewijzigd door #ANONIEM op 07-02-2011 14:59:01 ]
pi_92550264
Winderige zondag zorgt voor stroomrecord via windmolens

Op zondag 6 februari werd 12 procent van de verbruikte stroom in België opgewekt door windenergie. Dat nieuwe record is te danken aan de combinatie van een dag met veel wind en het lagere verbruik op een zondag, melden de Concentra-kranten op hun websites.

De Belgische windturbines halen nu een vermogen van 927 megawatt op een totaal van 15.000 MW productiecapaciteit van energie, zegt de Vlaamse WindEnergie Associatie. Daarvan bevindt zich 264 MW in Vlaanderen, 469 MW in Wallonië en 195 MW op zee. De turbines zijn goed voor een jaarproductie van meer dan 2 miljoen MWh, wat overeenkomt met het jaarverbruik van 720.000 gezinnen. De ambitie is om tegen 2020 op het land en op zee samen naar een geïnstalleerd vermogen van 5500 MW te gaan. (belga/tma)

HLN
pi_92588820
Eindelijk sneeuw in Peking

PEKING - Niet eerder moesten de inwoners van de Chinese hoofdstad Peking zo lang wachten op sneeuw, maar donderdag viel dan toch eindelijk een wit pak. De eerste 108 dagen van de winter viel geen sneeuw, een record sinds de metingen zestig jaar geleden begonnen. Dat meldde het Chinese staatspersbureau Xinhua.

De Chinese overheid probeert met chemische middelen zoveel mogelijk sneeuw te laten vallen in het droge noorden. De stoffen worden in de wolken geschoten, zodat deze meer vlokken produceren. Als de sneeuw smelt, is dat een zegen voor de boeren, die hun akkers lang niet zo dor hebben gezien.
In de winter van 1984 viel de sneeuw tot dit jaar het laatst: op 29 januari dwarrelden toen de eerste vlokken naar beneden. Een hele winter zonder sneeuw is in Peking sinds 1951 nog niet voorgekomen. Ook de droogte houdt al opvallend lang aan: deze winter kent de op een na langste droge periode in zestig jaar.

Telegraaf
  Moderator vrijdag 11 februari 2011 @ 11:13:09 #71
8781 crew  Frutsel
pi_92628949
Ze kloten dus weer met het weer daar :P
pi_92810961
Hevigste sneeuwval in ruim een eeuw treft Zuid-Korea



De hevigste sneeuwval in ruim een eeuw tijd heeft Zuid-Korea getroffen. Honderden huizen zijn al ingestort en het leger werd ingezet om de getroffen bewoners te helpen.

Al 12.000 soldaten werden op pad gestuurd om hulp te bieden. Vooral in de provincie Gangwon heeft het winterweer hard toegeslagen. "Ik ben 83 jaar oud. Dit is de ergste sneeuwval die ik mijn leven heb meegemaakt", zegt Park Chae-ran aan BBC. "Ik ben de soldaten erg dankbaar voor hun hulp."

Zuid-Korea maakt een extreme winter door en januari was de koudste maand sinds de jaren 60. In een stad in Gangwon viel op één dag zelfs 80 centimeter sneeuw. De schade zou al tot in de miljoenen oplopen. (gb)



hln







[ Bericht 16% gewijzigd door #ANONIEM op 15-02-2011 11:04:40 ]
  Moderator maandag 21 februari 2011 @ 13:33:37 #73
8781 crew  Frutsel
pi_93099276
quote:
12 mensen doodgebliksemd
In een dorp in het centrum van Burundi zijn woensdag bij een hevig onweer twaalf mensen doodgebliksemd, waaronder tien schoolkinderen.

Dat is vernomen van de burgemeester van het getroffen dorp Nyabikere in de provincie Karuzi, Leonidas Nakumuryango.

Drieënvijftig schoolkinderen werden met in ernst variërende verwondingen in het ziekenhuis opgenomen. Het schoolgebouwtje zelf liep grote materiële schade op.
:{
pi_93320790
Nederlanders van Zweedse ijsschots geplukt

(Novum) - Met een helikopter zijn zes Nederlandse schaatsers gered die vast waren komen te zitten op een ijsschots. Dat gebeurde vrijdag in het Vättermeer in het zuiden van Zweden. De Nederlanders zijn ongedeerd. Dat meldt de Zweedse krant GT Expressen.

De Nederlandse toerrijders waren aan het schaatsen op het meer toen een groot stuk ijs losbrak. Daardoor konden ze geen kant meer op. Met hun mobiele telefoon konden ze alarm slaan.

Een helikopter en twee hovercrafts gingen eropaf. De helikopter slaagde er na een uur in om de schaatsers uit hun hachelijke situatie te redden. Volgens een woordvoerder van de reddingsdienst is het ijs op het meer verraderlijk. "Ik zou me niet in die buurt wagen."

nieuws.nl
pi_93344752
Zeilers vermist bij Zuidpool

Drie zeilers zijn vermist bij de Zuidpool. Bij een zoekactie werden alleen een kapot reddingsvlot, een lege drinkfles en een roeispaan gevonden. De voorwerpen horen bij het verdwenen zeilschip Berserk.

Van de twee Noren en een Zuid-Afrikaan aan boord ontbreekt elk spoor. Het 14 meter lange stalen schip had dinsdag een automatisch noodsignaal uitgestuurd, tijdens zware golven en 40 graden vorst. Het schip biedt toeristen al jarenlang avontuurlijke reizen aan.

Kort voor de vermissing had de Berserk enkele Noren op het ijs afgezet. Die wilden in de voetsporen treden van de Noorse ontdekkingsreiziger Roald Amundsen die in december 1911 als eerste mens de Zuidpool bereikte.

Deze toeristen zijn nog op het ijs. Walvisbeschermer Paul Watson van organisatie Sea Shepherd, die het lege reddingvlot vond, vreest dat het schip is gezonken en de opvarenden verdronken. Dit stelde hij vrijdag op zijn website.

De Pers
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')