FOK!forum / Culinesse à gogo / Vlees wassen in azijn ???
N.I.M.B.Y.vrijdag 13 augustus 2010 @ 19:49
Wat heeft dat nu weer voor nut?

Ik las het in een Surinaams recept en vraag me dus af waarom met azijn ?
Felixavrijdag 13 augustus 2010 @ 19:51
Azijn wordt gebruikt om vlees dat lang moet sudderen, lekker mals te maken.
Myraelavrijdag 13 augustus 2010 @ 19:51
Het maakt vlees malser of iets? Tenminste, daarom moet het bij stoofvlees.
ukgavrijdag 13 augustus 2010 @ 19:55
dood schimmels en bacterien
N.I.M.B.Y.vrijdag 13 augustus 2010 @ 19:59
Aha dus malser en schimmel doden.

Maar wordt het vlees dan niet zuur/bitter door de azijn? of moet je het heel vluchtig doen?
Mirjamvrijdag 13 augustus 2010 @ 20:32
quote:
Op vrijdag 13 augustus 2010 19:55 schreef ukga het volgende:
dood schimmels en bacterien
neen, het bevat een eiwit-splitsend enzym, waardoor bepaalde verbindingen sneller afgebroken worden, en het vlees dus sneller mals wordt
Mirjamvrijdag 13 augustus 2010 @ 20:32
geldt als het goed is ook voor ananassap en kiwi
Red_85vrijdag 13 augustus 2010 @ 20:36
quote:
Op vrijdag 13 augustus 2010 20:32 schreef Mirjam het volgende:

[..]

neen, het bevat een eiwit-splitsend enzym, waardoor bepaalde verbindingen sneller afgebroken worden, en het vlees dus sneller mals wordt
Dit.
Ik gebruik het ook regelmatig in kipmarinades. Een klein beetje en het vlees wordt nog malser. Niet te veel, anders heb je zure kip.. nie lekkah
ikhouvannoodlesvrijdag 13 augustus 2010 @ 21:02
Mijn moeder maakt de kip altijd met azijn schoon om de veren lucht weg te halen ofso.
ukgavrijdag 13 augustus 2010 @ 21:43
quote:
Op vrijdag 13 augustus 2010 20:32 schreef Mirjam het volgende:

[..]

neen, het bevat een eiwit-splitsend enzym, waardoor bepaalde verbindingen sneller afgebroken worden, en het vlees dus sneller mals wordt
Jaan, wij kregen vroeger alleen oud en beschimmeld vlees. dus het was noodzaak eerst met azijn te behandele
RobinOokvrijdag 13 augustus 2010 @ 22:08
Surinamers zijn sowieso niet goed wijs, die wassen al hun vlees. Niet alleen de kip.
ukgavrijdag 13 augustus 2010 @ 22:30
quote:
Op vrijdag 13 augustus 2010 22:08 schreef RobinOok het volgende:
Surinamers zijn sowieso niet goed wijs, die wassen al hun vlees. Niet alleen de kip.
behalve zichzelf dan
RobinOokvrijdag 13 augustus 2010 @ 22:32
Nee, zoiets banaal zul je mij niet horen zeggen.
Tinkepinkvrijdag 13 augustus 2010 @ 22:34
Zijn wel meer mensen die hun vlees wassen hoor. Zo gek is het niet.

Een aanrader is trouwens een mooi stuk paardenvlees een week in een marinade van azijn, kruiden, rozijnen en appelstroop te leggen en dan te braden. Erg lekker.
Pietverdrietvrijdag 13 augustus 2010 @ 22:36
quote:
Op vrijdag 13 augustus 2010 22:34 schreef Tinkepink het volgende:
Zijn wel meer mensen die hun vlees wassen hoor. Zo gek is het niet.

Een aanrader is trouwens een mooi stuk paardenvlees een week in een marinade van azijn, kruiden, rozijnen en appelstroop te leggen en dan te braden. Erg lekker.
Rheinische Sauerbraten. Mannetje is daar gek op
RobinOokvrijdag 13 augustus 2010 @ 22:36
quote:
Op vrijdag 13 augustus 2010 22:34 schreef Tinkepink het volgende:
Zijn wel meer mensen die hun vlees wassen hoor. Zo gek is het niet
Wel.
Tinkepinkvrijdag 13 augustus 2010 @ 22:37
quote:
Op vrijdag 13 augustus 2010 22:36 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Rheinische Sauerbraten. Mannetje is daar gek op
Mijn mannetje ook. Maar dat is dan ook een Duitser :P
Pietverdrietvrijdag 13 augustus 2010 @ 22:37
quote:
Op vrijdag 13 augustus 2010 22:37 schreef Tinkepink het volgende:

[..]

Mijn mannetje ook. Maar dat is dan ook een Duitser :P
Mijne ook
Pietverdrietvrijdag 13 augustus 2010 @ 22:38
quote:
Op vrijdag 13 augustus 2010 22:36 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Wel.
Ach mens, ga toch koken
Tinkepinkvrijdag 13 augustus 2010 @ 22:38
quote:
Op vrijdag 13 augustus 2010 22:36 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Wel.
Als ik vers vlees haal bij mijn slager zitten er weleens botsplinters aan. 'Die was ik er dus toch mooi even af.
dalaiblamazaterdag 14 augustus 2010 @ 19:05
Als het recept lam of geit bevat dan MOET je altijd het vlees eerst kort in azijn leggen en dan wassen!!

Lamsvlees en geit , stinkt. Period. En iedereen die beweert dat het niet zo is, heeft nooit gewassen lam of geit gegeten en is een fiespeukie.
Zowel lammetjes als geit gaat bij mij eerst 10 minuten in een azijnbad en daarna goed afspoelen. Daarna is die overheersende geur en smaak weg en blijft het mooie over.
Daarom lusten veel mensen ook geen geit of lam, ze hebben dan dat stinkvlees gehad. Die hoef ik ook niet.
Na de badjes mooi uitbenen en ontvliezen en je hebt echt parels vlees. Het mooiste rozerode vlees wat er is.
Pietverdrietzaterdag 14 augustus 2010 @ 19:06
quote:
Op zaterdag 14 augustus 2010 19:05 schreef dalaiblama het volgende:
Als het recept lam of geit bevat dan MOET je altijd het vlees eerst kort in azijn leggen en dan wassen!!

Lamsvlees en geit , stinkt. Period. En iedereen die beweert dat het niet zo is, heeft nooit gewassen lam of geit gegeten en is een fiespeukie.
Zowel lammetjes als geit gaat bij mij eerst 10 minuten in een azijnbad en daarna goed afspoelen. Daarna is die overheersende geur en smaak weg en blijft het mooie over.
Daarom lusten veel mensen ook geen geit of lam, ze hebben dan dat stinkvlees gehad. Die hoef ik ook niet.
Na de badjes mooi uitbenen en ontvliezen en je hebt echt parels vlees. Het mooiste rozerode vlees wat er is.
:') :') :')
dalaiblamazaterdag 14 augustus 2010 @ 19:08
quote:
Op vrijdag 13 augustus 2010 21:02 schreef ikhouvannoodles het volgende:
Mijn moeder maakt de kip altijd met azijn schoon om de veren lucht weg te halen ofso.
Klopt, versgeplukte kip moet je ook in azijnbad doen. Anders hangt er zo'n lijkenlucht omheen. >:)

Ik verbaas me erover dat mensen het niet weten. Of je eet dan alleen supermarkt vlees , of je bent dol op stinkvlees.
dalaiblamazaterdag 14 augustus 2010 @ 19:09
quote:
Op zaterdag 14 augustus 2010 19:06 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

:') :') :')
Sorry, ik spreek niet zo goed autistisch. Wat zit je dwars jongen?
Vivizondag 15 augustus 2010 @ 19:03
quote:
Op vrijdag 13 augustus 2010 22:38 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ach mens, ga toch koken
:D!
macferretmaandag 16 augustus 2010 @ 06:51
@pietverdriet, heb jij er ook een recept van? hoeveelheden etc? lijkt me leuk om te schroeien op de bbq.
r2d22maandag 16 augustus 2010 @ 13:16
]Als het recept lam of geit bevat dan MOET je altijd het vlees eerst kort in azijn leggen en dan wassen!!

Lamsvlees en geit , stinkt. Period. En iedereen die beweert dat het niet zo is, heeft nooit gewassen lam of geit gegeten en is een fiespeukie.
Zowel lammetjes als geit gaat bij mij eerst 10 minuten in een azijnbad en daarna goed afspoelen. Daarna is die overheersende geur en smaak weg en blijft het mooie over.
Daarom lusten veel mensen ook geen geit of lam, ze hebben dan dat stinkvlees gehad. Die hoef ik ook niet.
Na de badjes mooi uitbenen en ontvliezen en je hebt echt parels vlees. Het mooiste rozerode vlees wat er is.[/me


Wat een onzin
Pietverdrietmaandag 16 augustus 2010 @ 19:16
quote:
Op maandag 16 augustus 2010 06:51 schreef macferret het volgende:
@pietverdriet, heb jij er ook een recept van? hoeveelheden etc? lijkt me leuk om te schroeien op de bbq.
Waarvan?
dalaiblamamaandag 16 augustus 2010 @ 19:50
quote:
Op maandag 16 augustus 2010 19:16 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Waarvan?
De sauerbraten denk ik zo ;)

En die wil ik ook. Ik denk dat mijn moeder een vreugdedansje maakt.
Pietverdrietmaandag 16 augustus 2010 @ 20:02
Rheinische Sauerbraten, Een stuk rundvlees marineren in rode wijnazijn en een kruidenmengsel (laurierblad, peperkorrels, mosterdzaad, wat kummel, jeneverbessen, piment) daar een dag of 4-5 in laten liggen. Dit laat je dan uitlekken, en dep je dan af. Aanbraden, en dan in de marinade stoven (eventueel met water erbij om het minder zuur te maken)
Vocht dan zeven en licht binden met wat verkruimelde Pompernickel of fries roggebrood, en rozijnen erbij doen. Afsmaken met appelstroop, melasse of stroop is ook lekker
Traditioneel is paardenvlees. Ik vermoed dat dit gerecht meegekomen is met de mijnwerkers naar limburg (suurvlees) , maar dat is slechts een vermoeden. Dit gerecht zie je in variaties namelijk in meerdere mijnstreken (kolen). Heeft er denk ik mee te maken dat er in de mijnen veel arbeiders zaten, en veel paarden. Dat waren meestal niet de beste knollen, en na dat ze zelfs in de mijnen waren afgeschreven is het zunt om ze te begraven of zo. Dus eet je ze op. Een oud mijnpaard lijkt me nogal taai en sterk van smaak. Dan help in azijn leggen.
RobinOokmaandag 16 augustus 2010 @ 21:01
Dacht ook meteen "hee, zoervleis"! :9
Pietverdrietmaandag 16 augustus 2010 @ 21:16
Het is trouwens lekkerder half / half azijn te doen met rode wijn vind ik, maar dan is het geen mijnwerkersgerecht meer.
MinderMutsigmaandag 16 augustus 2010 @ 21:42
quote:
Op maandag 16 augustus 2010 20:02 schreef Pietverdriet het volgende:
Rheinische Sauerbraten, Een stuk rundvlees marineren in rode wijnazijn en een kruidenmengsel (laurierblad, peperkorrels, mosterdzaad, wat kummel, jeneverbessen, piment) daar een dag of 4-5 in laten liggen. Dit laat je dan uitlekken, en dep je dan af. Aanbraden, en dan in de marinade stoven (eventueel met water erbij om het minder zuur te maken)
Vocht dan zeven en licht binden met wat verkruimelde Pompernickel of fries roggebrood, en rozijnen erbij doen. Afsmaken met appelstroop, melasse of stroop is ook lekker
Traditioneel is paardenvlees. Ik vermoed dat dit gerecht meegekomen is met de mijnwerkers naar limburg (suurvlees) , maar dat is slechts een vermoeden. Dit gerecht zie je in variaties namelijk in meerdere mijnstreken (kolen). Heeft er denk ik mee te maken dat er in de mijnen veel arbeiders zaten, en veel paarden. Dat waren meestal niet de beste knollen, en na dat ze zelfs in de mijnen waren afgeschreven is het zunt om ze te begraven of zo. Dus eet je ze op. Een oud mijnpaard lijkt me nogal taai en sterk van smaak. Dan help in azijn leggen.
Jum! :9 Ik heb nog een stuk veulengebraad in de vriezer liggen waar ik nog geen plannen mee had maar dit lijkt me wel wat. Of is dat zonde van een perfect stuk veulen? :@

Het komt van zo'n ouderwets slachthuis en zag er zo ontzettend mooi uit dat ik al besloten had dat het met me mee naar huis mocht voor ik wist wat het was. O+
fespomaandag 16 augustus 2010 @ 22:06
azijn in de kipmarinade :Y
schijnt het malser van te worden aldus Rudolph van Veen :')
RobinOokmaandag 16 augustus 2010 @ 23:06
Ja, duhuh. Dat is het principe van marineren ja. Iets zuurs toevoegen.
Zokunendinsdag 17 augustus 2010 @ 03:26
Zelfs yoghurt schijnt te werken om vlees malser te maken (werkt vooral bij nugget achtige dingen denk ik)
Pietverdrietdinsdag 17 augustus 2010 @ 06:40
quote:
Op maandag 16 augustus 2010 21:42 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Jum! :9 Ik heb nog een stuk veulengebraad in de vriezer liggen waar ik nog geen plannen mee had maar dit lijkt me wel wat. Of is dat zonde van een perfect stuk veulen? :@

Het komt van zo'n ouderwets slachthuis en zag er zo ontzettend mooi uit dat ik al besloten had dat het met me mee naar huis mocht voor ik wist wat het was. O+
Beetje zonde van het veulen, en ik ben stink jaloers dat je veulen hebt liggen.
MinderMutsigdinsdag 17 augustus 2010 @ 09:15
quote:
Op dinsdag 17 augustus 2010 06:40 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Beetje zonde van het veulen, en ik ben stink jaloers dat je veulen hebt liggen.
Ok dan doe ik er iets anders mee. Heb je suggesties? :9
Het is zo'n mooi stukje vlees dat zelfs mijn "je eet toch goddomme geen paarden!"-man geen nee kon zeggen toen ze zeiden dat het veulen was. En dan hebben we het over iemand die al paars aanloopt bij het zien van paardenrookvlees hè!
Pietverdrietdinsdag 17 augustus 2010 @ 18:50
quote:
Op dinsdag 17 augustus 2010 09:15 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Ok dan doe ik er iets anders mee. Heb je suggesties? :9
Het is zo'n mooi stukje vlees dat zelfs mijn "je eet toch goddomme geen paarden!"-man geen nee kon zeggen toen ze zeiden dat het veulen was. En dan hebben we het over iemand die al paars aanloopt bij het zien van paardenrookvlees hè!
Welk deel van het veulen is het?
MinderMutsigdinsdag 17 augustus 2010 @ 19:06
quote:
Op dinsdag 17 augustus 2010 18:50 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Welk deel van het veulen is het?
Geen idee eigenlijk. :@ Het heette veulengebraad maar dat is een beetje nietszeggend.
Qua vorm van het enorme stuk waar ze dit afsneed zou ik zeggen dat het een zijstuk was maar het kan ook maar zo van zijn buik of kont gekomen zijn. Het is in ieder geval een heel mooi gemarmerd stuk vlees, in het midden wat dikker en naar de kanten wat dunner.
Pietverdrietdinsdag 17 augustus 2010 @ 19:11
quote:
Op dinsdag 17 augustus 2010 19:06 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Geen idee eigenlijk. :@ Het heette veulengebraad maar dat is een beetje nietszeggend.
Qua vorm van het enorme stuk waar ze dit afsneed zou ik zeggen dat het een zijstuk was maar het kan ook maar zo van zijn buik of kont gekomen zijn. Het is in ieder geval een heel mooi gemarmerd stuk vlees, in het midden wat dikker en naar de kanten wat dunner.
Kruiden en zouten, aanbraden in een pan en dan in een oven van 140-150 graden garen met een thermometer checken kern zo een 55 graden.
Aansnijden en als het niet goed mals/gaar is temp wat hoger laten oplopen.
Let wel, ik ga uit van een mooi stuk, dat net als Kalfsvlees bij 55 graden mooi roze zou moeten zijn
MinderMutsigdinsdag 17 augustus 2010 @ 19:12
quote:
Op dinsdag 17 augustus 2010 19:11 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Kruiden en zouten, aanbraden in een pan en dan in een oven van 140-150 graden garen met een thermometer checken kern zo een 55 graden.
Aansnijden en als het niet goed mals/gaar is temp wat hoger laten oplopen.

Dankje. ^O^
Heb je nog voorkeur qua kruiden bij veulen?
MinderMutsigdinsdag 17 augustus 2010 @ 19:13
quote:
Op dinsdag 17 augustus 2010 19:11 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]
Let wel, ik ga uit van een mooi stuk, dat net als Kalfsvlees bij 55 graden mooi roze zou moeten zijn
Dat is het wel volgens mij. :Y
Pietverdrietdinsdag 17 augustus 2010 @ 19:16
quote:
Op dinsdag 17 augustus 2010 19:12 schreef MinderMutsig het volgende:

[..]

Dankje. ^O^
Heb je nog voorkeur qua kruiden bij veulen?
Zout, peper, foelie, paprika poeder, chili en heel weinig kruidnagel in een vijzel tot poeder stampen en daar mee inwrijven.
(of gebruik steakkruidenmix)
MinderMutsigdinsdag 17 augustus 2010 @ 19:21
Merci.
Pietverdrietdinsdag 17 augustus 2010 @ 19:24
En ik ben nog steeds stinkend jaloers op je veulentje.
Damn
:9~ :9~ :9~ :9~