Waarvan?quote:Op maandag 16 augustus 2010 06:51 schreef macferret het volgende:
@pietverdriet, heb jij er ook een recept van? hoeveelheden etc? lijkt me leuk om te schroeien op de bbq.
Jum!quote:Op maandag 16 augustus 2010 20:02 schreef Pietverdriet het volgende:
Rheinische Sauerbraten, Een stuk rundvlees marineren in rode wijnazijn en een kruidenmengsel (laurierblad, peperkorrels, mosterdzaad, wat kummel, jeneverbessen, piment) daar een dag of 4-5 in laten liggen. Dit laat je dan uitlekken, en dep je dan af. Aanbraden, en dan in de marinade stoven (eventueel met water erbij om het minder zuur te maken)
Vocht dan zeven en licht binden met wat verkruimelde Pompernickel of fries roggebrood, en rozijnen erbij doen. Afsmaken met appelstroop, melasse of stroop is ook lekker
Traditioneel is paardenvlees. Ik vermoed dat dit gerecht meegekomen is met de mijnwerkers naar limburg (suurvlees) , maar dat is slechts een vermoeden. Dit gerecht zie je in variaties namelijk in meerdere mijnstreken (kolen). Heeft er denk ik mee te maken dat er in de mijnen veel arbeiders zaten, en veel paarden. Dat waren meestal niet de beste knollen, en na dat ze zelfs in de mijnen waren afgeschreven is het zunt om ze te begraven of zo. Dus eet je ze op. Een oud mijnpaard lijkt me nogal taai en sterk van smaak. Dan help in azijn leggen.
Beetje zonde van het veulen, en ik ben stink jaloers dat je veulen hebt liggen.quote:Op maandag 16 augustus 2010 21:42 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Jum!Ik heb nog een stuk veulengebraad in de vriezer liggen waar ik nog geen plannen mee had maar dit lijkt me wel wat. Of is dat zonde van een perfect stuk veulen?
![]()
Het komt van zo'n ouderwets slachthuis en zag er zo ontzettend mooi uit dat ik al besloten had dat het met me mee naar huis mocht voor ik wist wat het was.
Ok dan doe ik er iets anders mee. Heb je suggesties?quote:Op dinsdag 17 augustus 2010 06:40 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Beetje zonde van het veulen, en ik ben stink jaloers dat je veulen hebt liggen.
Welk deel van het veulen is het?quote:Op dinsdag 17 augustus 2010 09:15 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Ok dan doe ik er iets anders mee. Heb je suggesties?![]()
Het is zo'n mooi stukje vlees dat zelfs mijn "je eet toch goddomme geen paarden!"-man geen nee kon zeggen toen ze zeiden dat het veulen was. En dan hebben we het over iemand die al paars aanloopt bij het zien van paardenrookvlees hè!
Geen idee eigenlijk.quote:Op dinsdag 17 augustus 2010 18:50 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Welk deel van het veulen is het?
Kruiden en zouten, aanbraden in een pan en dan in een oven van 140-150 graden garen met een thermometer checken kern zo een 55 graden.quote:Op dinsdag 17 augustus 2010 19:06 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Geen idee eigenlijk.Het heette veulengebraad maar dat is een beetje nietszeggend.
Qua vorm van het enorme stuk waar ze dit afsneed zou ik zeggen dat het een zijstuk was maar het kan ook maar zo van zijn buik of kont gekomen zijn. Het is in ieder geval een heel mooi gemarmerd stuk vlees, in het midden wat dikker en naar de kanten wat dunner.
Dankje.quote:Op dinsdag 17 augustus 2010 19:11 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Kruiden en zouten, aanbraden in een pan en dan in een oven van 140-150 graden garen met een thermometer checken kern zo een 55 graden.
Aansnijden en als het niet goed mals/gaar is temp wat hoger laten oplopen.
Dat is het wel volgens mij.quote:Op dinsdag 17 augustus 2010 19:11 schreef Pietverdriet het volgende:
[..]
Let wel, ik ga uit van een mooi stuk, dat net als Kalfsvlees bij 55 graden mooi roze zou moeten zijn
Zout, peper, foelie, paprika poeder, chili en heel weinig kruidnagel in een vijzel tot poeder stampen en daar mee inwrijven.quote:Op dinsdag 17 augustus 2010 19:12 schreef MinderMutsig het volgende:
[..]
Dankje.![]()
Heb je nog voorkeur qua kruiden bij veulen?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |