quote:
Op vrijdag 13 augustus 2010 11:11 schreef SingleCoil het volgende:Ik neem aan dat mensen hun best doen om gelukkiger te worden. Als dat lukt door jezelf te veranderen, prima toch? Ik zie het probleem niet, stel dat je jezelf helemaal niet kon veranderen, zou dat een zegen zijn?
Volgens mij is dat compleet afhankelijk van je mate van bewustzijn, de bewustwording van alles wat je bent en niet bent, waar je achter staat en achter wat niet, wat je presteert en wat je niet lukt.
Geluk en ongeluk zijn denk ik afhankelijk van de kloof tussen hetgene waarvan je je bewust bent en het ideaalbeeld dat je in je hoofd hebt.
Zwakzinnigen zijn zich schijnbaar van vrij weinig bewust, en hun idealen zijn op een bepaalde manier beperkt (ook daardoor beperkt) - over het algemeen lijken ze aardig gelukkig maar er kan gemakkelijk iets gebeuren dat ze niet bevalt en dan strookt waar ze zich bewust van zijn dus niet meer met hun gewilde ideaalbeeld. Als hun 'kijkhoek' vrij klein is en ze zich van weinig bewust zijn heeft een element dat niet strookt relatief des te groter, wat de intense en snelle omslag van blij naar panisch verklaart die je soms wel eens ziet.
Hoe meer je je bewust wordt van dingen, hoe meer gaandeweg ook je capaciteit groeit om te beschikken over die dingen en keuzes te maken die je wensen tevredenstellen. Maar de mens lijkt erop gebouwd te zijn een wil of ideaalbeeld te hebben dat van nature altijd wat ruim is, het groeit over het algemeen steeds maar mee en zorgt dat het moeilijk wordt om gelukkig te worden maar vooral om het te
blijven.
Vanwege het eerder genoemde voorbeeld denk ik dat een grote mate van bewustwording wel zeker kan zorgen voor meer stabiliteit. Als je je van veel bewust hebt gemaakt en dat hebt leren accepteren zal je niet al te aangeslagen zijn als er iets niet goed lukt wat je wilt. In praktijk blijkt het echter moeilijk om je mate van bewustzijn goed vast te houden, het is iets wat niet zonder moeite wordt volgehouden maar kan gemakkelijk weer (tijdelijk) wegzakken.
Boeddhisten hebben het vind ik heel goed in de gaten dat je jezelf ertoe moet zetten een stuk minder te willen. In mijn eigen ervaring is dat ook hetgene wat geluk schept. Je moet alleen niet zo weinig willen (en ascetisch worden) dat je je eigen ontwikkeling beperkt want dan heb je niet alleen geen ongeluk maar eigenlijk ook niet echt een leven. Balans en integratie zijn daarom heel belangrijk.