quote:
Op donderdag 5 augustus 2010 06:21 schreef Zana het volgende:Even een ander vraag, hoe ziet bij jullie de binnenkant uit?
Ik had ooit die van mijn moeder (enkele keren maar gebruikt, dus geen oud ding), maar de binnenkant van de kan was zo ranzig (zelfs een beetje groen op sommige plaatsen) dat ik er snel geen zin meer had in koffie, is dat normaal dat de binnenkant van de kan lichtjes oxidieert?
Ja hoor, die aanslag is vrij normaal. Mijn ervaring is dat de oxidatie geen kwaad kan (het oogt alleen niet zo fris).
Waar je wel voor moet oppassen is dat je de moka niet gaat schoonschrobben! Dus geen afwasmiddel, schuursponsjes, etc. om die aanslag eruit te krijgen.
Alleen heet water (zo nodig een paar keer met alleen water laten koken) en je handen gebruiken is de beste manier om hem 'schoon' te maken (de aanslag verdwijnt alleen niet helemaal/helemaal niet).
Door té aggressief te gaan schrobben, loop je de kans dat je kleine aluminiumdeeltjes in je koffie krijgt; en dat is zéér ongezond! (en de koffie smaakt niet zo goed meer... mijn stelregel is: hoe ouder/gebruikter de moka, hoe lekkerder de caffè)
Mocht je de moka onverhoopt toch al onder handen hebben genomen met schoonmaakattributen en -middelen, dan raad ik je aan om:
1) koffie te zetten;
2) dit terug te gieten in het reservoir (als het voldoende afgekoeld is; brand je handen niet!);
3) en hiermee weer koffie zetten (er hoeft geen nieuwe gemalen koffie in de houder, laat het oude er maar lekker in)
4) en weer terug naar 2.
Dit proces een keer of 3, 4 herhalen.
Hierdoor vormt zich een laagje (film) aan de binnenkant van de moka die een afdoende bescherming biedt tegen de schadelijke eigenschappen van aluminium.
Wees daarna wel weer voorzichtig met te goed schoonmaken. Als je de moka regelmatig gebruikt (lees: elke dag), dan is het goed afspoelen voordat je er nieuw water en koffie indoet voldoende om hem schoon te houden.
[ Bericht 28% gewijzigd door Liguria op 05-08-2010 10:47:22 ]