Qarinx | zaterdag 18 mei 2002 @ 22:07 |
Ik probeerde dus weer eens te "koken" gister... en het kwam er dus om neer dat ik gehaktballen wilde maken. Maar ik had echt geen idee wat voor kruiden of iets dergelijks je er doorheen kan doen. Uiteindelijk heb ik 'r maar wat peper overheen gedaan en die gehaktballen in de tomatensaus geflikkerd, die eigenlijk bedoeld is voor pasta. Anyway, weet iemand misschien lekkere variaties die je kan maken met gehakt | |
dethoom | zaterdag 18 mei 2002 @ 22:11 |
mn ma doet er wel es stukjes ui in ![]() | |
Lucille | zaterdag 18 mei 2002 @ 22:14 |
Variatietip: Snij een ui heel fijn, gooi dit bij het gehakt. Doe er een zo'n klein blikje tomatenpuree bij. Peper, zout. Schepje kerriepoeder. Een ei. Verkruimel een beschuit. Eventueel een schepje sambal. Eet smakelijk. | |
Qarinx | zaterdag 18 mei 2002 @ 22:16 |
quote:Hey thanx, there's more to the gehaktbal ![]() Ik ben zelf eigenlijk een hele lastige eter, dus ik weet ook niet wat lekker is en wat goed te combineren is | |
Lucille | zaterdag 18 mei 2002 @ 22:18 |
Oosterse variatietip: Scheutje sojasaus erbij en geroosterde sesamzaadjes toevoegen. Wat ook wel aardig is, dat is een gekookt ei (klein formaat en niet te lang gekookt, denk een minuut of 3 a 4 zodat eiwit hard is maar eigeel nog niet) van een laagje gehakt voorzien en dat geheel braden. | |
Meaghan | zaterdag 18 mei 2002 @ 22:19 |
Stroganoff kruiden van Silvo. Niet erg origineel, maar wel zo makkelijk en best lekker. | |
Erosjuhhh | zaterdag 18 mei 2002 @ 22:22 |
mijn moeder doet er altyd stukken brood (korst) door heen, je proeft ze in de gehaktbal zelf bijna nie meer, maar ook stukken ui vaak, en die zijn ![]() | |
Lucille | zaterdag 18 mei 2002 @ 22:23 |
Recept van Floor van der Windt-Dijselijnck (laten we hopen dat ze niet gaat zeuren over copyright). Op haar website kan je veel recepten vinden. http://people.zeelandnet.nl/vdwindt/koken/koken.htm
Alle ingrediënten (bloem uitgezonderd) worden door elkaar gekneed. Het geheim zit 'm in de aardappelen waardoor de ballen zo lekker rul blijven. De ballen worden een keer door bloem gewenteld en daarna een half uurtje in de koelkast gezet, zodat het deeg tot rust kan komen. | |
DaRealMac | zaterdag 18 mei 2002 @ 22:25 |
Blikje geconcentreerde tomatenpuree, fijngesneden uitjes, Maggi, ei, Tabasco, peper, zout, paprikapoeder, of een pre-mix zakje (zoals de al genoemde stroganoff), paneermeel, en dan braden in olie of boter. ![]() | |
Qarinx | zaterdag 18 mei 2002 @ 22:25 |
![]() hoe bedenken ze het | |
back2earth | zaterdag 18 mei 2002 @ 22:28 |
Ik kreeg hier laatst echt heeerlijke italiaans smakende gehaktballen!! Men vader had er een kruidenmix van het merk 'Silvo' doorheen gedaan. echte aanrader!!! | |
Qarinx | zaterdag 18 mei 2002 @ 22:30 |
quote:zijn silvo die oranje zakjes? | |
Lucille | zaterdag 18 mei 2002 @ 22:32 |
Ik zou bijna nog vergeten om te vermelden dat knoflook ook erg lekker is in de gehaktbal. | |
Lucille | zaterdag 18 mei 2002 @ 22:32 |
quote: ![]() Yes! Het Silvo assortiment is onderverdeeld in 7 groepen met ieder zijn eigen kleurcodering: [Dit bericht is gewijzigd door Lucille op 18-05-2002 22:36] | |
jerney | zaterdag 18 mei 2002 @ 22:34 |
Wat ik heel lekker vind is gewoon wat gehakt-compleetmix, knoflook, ui, mais en sambal erdoorheen. | |
Jojogirl | zaterdag 18 mei 2002 @ 22:35 |
Nu het toch over gehaktballen gaat... Hoe zorg je dat ze niet uit elkaar vallen? Want daar heb ik altijd last van. | |
Qarinx | zaterdag 18 mei 2002 @ 22:36 |
Wat ik wel weet is dat m'n moeder er soms witte wijn of bier doorheen gooit ![]() | |
Qarinx | zaterdag 18 mei 2002 @ 22:37 |
quote:Eeh, volgens mij bedoelde ik niet.. * Qarinx rent naar de keuken om ff te kijken wat wij nou hadden liggen [Dit bericht is gewijzigd door Qarinx op 18-05-2002 22:37] | |
Lucille | zaterdag 18 mei 2002 @ 22:37 |
quote:Beschuit verkruimelen (of paneermeel erbij met een theelepel bloem) plus een ei. Dat is de truuk. | |
Qarinx | zaterdag 18 mei 2002 @ 22:38 |
Ow, tis wel Silvo...maar dan een heel klein zakje.. | |
Qarinx | zaterdag 18 mei 2002 @ 22:39 |
Kan je ze beter in olijfolie of boter bakken?? Die van mij zagen er gister of heel licht uit of aangebrand.. maar niet zo mooi bruin | |
Jojogirl | zaterdag 18 mei 2002 @ 22:46 |
In boter wordt vlees mooier bruin dan in olie. | |
Lucille | zaterdag 18 mei 2002 @ 22:48 |
![]() Op de Silvo staan trouwens een heleboel recepten. GEHAKTSTOOFPOTJE Ingrediënten Voorbereiding Bereidingswijze Serveertip --------------------------------------------------------- OOSTERS GEHAKTGERECHT Ingrediënten Voorbereiding Bereidingswijze Serveertip --------------------------------------------------------- GEHAKTBALLETJES IN ROOMKAAS-SAUS Ingrediënten Voorbereiding Serveertip --------------------------------------------------------- GEHAKTBALLEN Voorbereiding Serveertip --------------------------------------------------------- HAMBURGERS Ingrediënten Voorbereiding Serveertip | |
Qarinx | zaterdag 18 mei 2002 @ 22:49 |
WOW! ![]() Lucille for chef-kokkin! | |
Lucille | zaterdag 18 mei 2002 @ 22:52 |
quote:Het kan allebij, maar doordat olijfolie heter wordt dan boter worden ze ook sneller bruin. Dus de kans op verbranden is dan wat groter. Daarom kan je beter boter met olijfolie in de pan doen. Dan blijft de temperatuur steken op het kookpunt van boter (iedereen die scheikunde gesnapt heeft weet dat een mengsel van 2 stoffen die je aan de kook brengt blijft staan op het laagste kookpunt van de twee totdat de stof uit het mensel is en gaat dan pas door naar het kookpunt van de tweede stof). | |
Lucille | zaterdag 18 mei 2002 @ 22:53 |
quote:Zo sta ik al bekend bij mijn vrienden. ![]() | |
K-otic | zaterdag 18 mei 2002 @ 22:54 |
Lucille kan jij wel zo lang in de keuken staan met je manke poot | |
Meaghan | zaterdag 18 mei 2002 @ 22:55 |
quote:Met Croma wordt vlees altijd mooi bruin, is mijn ervaring dan. Eerst de gehaktballen op hoog vuur lekker rondom bruin laten worden, dan het vuur laag zetten en door laten sudderen, totdat ze gaar zijn. | |
Qarinx | zaterdag 18 mei 2002 @ 22:55 |
quote:Is dit grappig bedoeld ![]() | |
Lucille | zaterdag 18 mei 2002 @ 22:55 |
quote:Het feit dat ik mank ben betekend niet dat ik niet kan staan of zo hoor. ![]() | |
K-otic | zaterdag 18 mei 2002 @ 22:57 |
quote:Nee was meer uit ongerustheid | |
Lucille | zaterdag 18 mei 2002 @ 22:58 |
quote:Met Croma kan ik echt niet overweg. Het staat maar een beetje te bruisen in de pan. Ik vind het echt 10 keer niks. | |
Meaghan | zaterdag 18 mei 2002 @ 23:01 |
quote:Dat heb ik nou met olie. Vlees bakken in olie gaat mij niet bepaald goed af en de smaak is anders, minder. Maar dat is puur persoonlijk natuurlijk. | |
Lucille | zaterdag 18 mei 2002 @ 23:03 |
En die jus van Croma, daar is helemaal geen land mee te bezeilen. Nog een reden voor mij om daar niet mee te braden. | |
Meaghan | zaterdag 18 mei 2002 @ 23:08 |
quote:Das waar. Daarom gebruik ik meestal jus uit een zakje, als ik het überhaupt gebruik. Als ik het zelf maak krijg ik meestal zo'n vette brij ![]() | |
Lucille | zaterdag 18 mei 2002 @ 23:17 |
quote:Ik voel hem al aankomen: het grote jus topic. De truuk is dus dat je niet alleen maar de olie in een juskom flikkert en dat op tafel zet. Dat is inderdaad bagger vet en niet lekker. Als je vlees gebraden hebt in een pan dan is de bodem dus bedekt met een donkere laag die vrij hardnekkig vast zit aan de pan. Echter, als je na het braden het vlees uit de pan haalt en wat water in de pan doet (pas dus wel op voor spattend vet, haal de pan dus even van het vuur) dan lost het geheel makkelijk op. Dit spul bevat dus alle smaakaroma' s die je wilt hebben. Dus als het opgelost is kan je aan de slag om de jus af te maken. Bijvoorbeeld met een scheut wijn. Alcohol laten verdampen door de pan weer op een laag vuur te zetten. Voeg wat kruiden toe (zoals marjolein, rozemarijn, larier), en lepeltje tomatenpuree of desnoods ketchup. Eventueel een klein beetje allerbinder om het geheel wat dikker te maken. En voila. | |
Meaghan | zaterdag 18 mei 2002 @ 23:32 |
quote:Thnx for the tip ![]() Ik doe er ook altijd water bij, maar ik blijf het te vettig vinden. Als ik er weer te veel water bij doe, is het natuurlijk minder vet, maar ook weer te vloeibaar en niet lekker van smaak. Naja, ik ben gewoon niet zo'n keukenprinses Maareh, ik dwaal af, 't ging hier immers over lekkere gehaktballen en niet over mijn "kookkunsten". | |
hollander172 | zondag 19 mei 2002 @ 11:52 |
Lekkere gehaktballen? Hmm ff denken, ik maak ze altijd zo: Gehakt (liefst stroganoffgehakt) Dit alles ff megen met elkaar, kleine balletjes van maken en dan door paneermeel heen rollen. | |
E.T. | zondag 19 mei 2002 @ 12:46 |
Mijn gehaktballen (en iedereen is er gek op!): Champignons klein snipperen In een kom de gehakt, kruiden, ei, teentje knoflook en champignons, paprika en ui doen (die laatste drie naar inzicht) (bak)boter smelten en de gehaktballen aanbraden. Ballen uit het vet halen en de rest van de champignons, paprika en ui in 't vet bakken. Ballen weer terug in de pan en even laten sudderen tot ze bijna gaar zijn. Dan water erbij gooien en een pakje jus-poeder. Nog even laten pruttelen.. en heerlijke gehaktballen en jus! | |
Rewimo | zondag 19 mei 2002 @ 22:44 |
De truc van oma: een koude gekookte aardappel door het gehakt mengen. Oma kookte de dag tevoren dus een extra aardappel en kneedde die door het gehakt. Verder natuurlijk een uitje, eitje en de gewone kruiden. Mjammmm...! ![]() oma, ik mis je | |
Karin | donderdag 27 februari 2003 @ 17:24 |
Wegens Gehaktballen een schopje omhoog. | |
wouter25 | donderdag 27 februari 2003 @ 17:25 |
Damn ik denk ik plaats even wat hoe ik een lekkere gehaktbal kan maken moet je zien wat een reacties echt heel goed maar nu kan ik niet meer kiezen ik denk dat ik alles eens ga printen en gewoon maar lekker uitproberen. Jullie zijn goed bezig ![]() | |
Qarinx | donderdag 27 februari 2003 @ 19:47 |
Hey, dit topic bestond ook nog ![]() Maarre... ik heb nog steeds een probleem met gehaktballen.. Ik krijg ze nooit goed gaar van binnen.. en ik weet nooit wanneer ze dat wel zijn.. dan moet ik ze maar doorsnijden om het te kunnen zien, maar dan is eigenlijk het hele gehaktbal idee weg | |
jerney | donderdag 27 februari 2003 @ 20:24 |
quote:Doe je als ze mooi bruin zijn afblussen met water en dan nog op laag vuur een tijdje laten pruttelen? | |
Qarinx | zaterdag 1 maart 2003 @ 17:52 |
quote: ![]() ![]() ![]() | |
Zworld | zaterdag 1 maart 2003 @ 18:05 |
offtopic ik kan me nog een Qarinx topic herinneren over pizza's die niet helemaal gelukt waren. ![]() Ouders afwezig. kan het alleen niet meer vinden. | |
Qarinx | zaterdag 1 maart 2003 @ 18:06 |
quote:Jah ik zag hem laatst nog ![]() Ben nog steeds geen keukenheld | |
Zworld | zaterdag 1 maart 2003 @ 18:07 |
quote:Nummer? * Zworld wilt weer lezen. | |
Qarinx | zaterdag 1 maart 2003 @ 18:10 |
quote:WAAAAAAAAAH die verdomde fungi pizza aangebrand :( Qarinx... mag ik een keer zo'n pizza komen eten? | |
Zworld | zaterdag 1 maart 2003 @ 18:13 |
quote: ![]() ![]() ![]() ![]() | |
Qarinx | zaterdag 1 maart 2003 @ 18:14 |
quote: ![]() ![]() Maar jij nog gehaktbaltips??? | |
Zworld | zaterdag 1 maart 2003 @ 18:16 |
quote:Zeker! Kant en klaar bij de HEMA vandaan. | |
PiperMaru | zaterdag 1 maart 2003 @ 21:52 |
Ik had vandaag bij wijze van experiment wat pindakaas door het gehakt gekneed. Was lekker!! ![]() | |
#ANONIEM | zondag 2 maart 2003 @ 00:02 |
In elk geval de stukjes ui niet vergeten! En een schepje sambal ![]() | |
BLoeMzTheeLepel | zondag 2 maart 2003 @ 01:53 |
Erm..![]() of stukjes Feta of Kaas of Tomaat oid. Lekker hoor ![]() Maar dat is als we wat extra's aan de gehaktbal willen.. | |
Sennaistop | donderdag 6 maart 2003 @ 08:29 |
Voor het gehakt kruiden staan genoeg ideen, zo'n zakje uit supermarkt doet het ook goed. Maar wat een leuke variatie is, is om met wat wijko (sate) een klein balletje te maken en daar je gehaktbal omheen draaien. erg lekker. ![]() | |
Dinus | donderdag 6 maart 2003 @ 09:23 |
quote:Prik er even goed in met een vork, als er roze vocht uitloopt is ie nog niet gaar, loopt er niks uit dan is ie oke! | |
Ashram | zaterdag 8 maart 2003 @ 01:05 |
Meestal doe ik er stukjes paprika tussen. Verder alleen echte boter. Zeker geen margarine. Wat ook heerlijk is, zijn chinese rundergehaktballetjes. Vers biefstuk, liefst een beetje vetter, heel fijne hakken. NOOIT met een mixer of dergelijke machinerie. De baking soda fungeert voornamelijk om het vlees mals te maken. Zeker niet te veel omdat het vlees dan weet TE zacht wordt. Na een tijdje is het vlees mals en kan je de balletjes vormen. Door de bewerking en de olie zou het vlees goed aan elkaar plakken en dan maak je er mooie balletjes van. Lekker gezond. Trouwens voor mee gedetailleerde instrcuties, moet je echt op het internet gaan zoeken. Ik wet zo geen site uit het hoofd. |