abonnement Unibet Coolblue
pi_86899229
Kims update staat ergens in kleutertopic. Niks nieuws. Op school gaat het wel heel goed. En spelen met vriendinnetjes en vriendjes gaat ook goed.
Thuis redelijk. Maar doordat Tyler nu niet thuis mag zijn iig t/m woensdag is ze erg in de war.
En ik ben strontchago vandaag.

Fijn dat het bij de bso met Job goed gaat!

Sneu dat Cato geplaagd wordt en daarom vaker in haar broek plast. Of lees ik dat verkeerd?
Ik zag een foto voorbij komen en wat is ze al groot en mooi!
pi_86900087
misschien als opbeurende woorden op deze grauwe maandag maar ik wil een hart onder de riem steken van alle ouders van autistische kinderen en wel dat ze geweldig werk doen en zoveel van zichzelf voor hun kind opofferen,ook al is het logisch,want je moet het maar doen.
iig beter dan al die mensen die liever elke dag gaan shoppen en over koetjes en kalfjes praten en net doen alsof ze met het leed vd ander zijn begaan.

jullie kennen ze wel :{
Yvonne schreef op maandag 31 oktober 2011 @
13:59:43 in DEF SC #282 aan AchJa & Co
Vanaf hier en nu stopt het in DEF én op FOK!
Ik wil hier een normale SC zonder gebitch!
pi_86930427
Mijn jongens zijn allebei vorige week met hun sova-training/speltherapie gestart. Ik merk bij de oudste wel schoolstress..... maar zijn nukkige buien nemen gelukki wat af.
uit een aspergernest
  dinsdag 28 september 2010 @ 10:21:46 #229
12713 trui
enorm aantrekkelijk!
pi_86933215
quote:
Op maandag 27 september 2010 14:14 schreef _Ingrid_ het volgende:
Sneu dat Cato geplaagd wordt en daarom vaker in haar broek plast. Of lees ik dat verkeerd?
dat weet ik niet zeker, maar het zou kunnen dat 't een met het ander te maken heeft.

livelink, ik weet niet zeker of haar juf daar wel zo bovenop zit. ik zal 't nog eens aankaarten, want ze heeft 't volgens mij niet zo in de gaten.

quote:
Ik zag een foto voorbij komen en wat is ze al groot en mooi!
:Y O+

vanmorgen wel weer zo'n typisch voorbeeld van te letterlijk nemen van wat ik zeg: ze vroeg of ze nog even boven mocht spelen voor we gingen ontbijten. ik zei 'dat kan wel, ik moet nog douchen dus dan speel je gewoon nog even als ik douche en dan gaan we daarna samen naar beneden.' ik was toen nog even aan 't rondscharrelen voor ik daadwerkelijk in de douche stapte en ze vroeg 'ga je al douchen? ik wil spelen!' :D
en toen ik dan onder de douche stond bleef ze maar tegen me kletsen. ik riep 'ik versta je nu niet cato, dus als je iets wil zeggen moet je even naar de badkamer komen!' 'oh' was daarop haar antwoord en ik hoorde al aan de verbaasde klank dat ze dat waarschijnlijk ook zo letterlijk nam, dat ze eerst even dacht dat ze ook niet meer tegen haar poppetjes mocht praten. na een tijdje hoorde ik toch weer gebabbel dus 't was alweer in orde. :)

[ Bericht 22% gewijzigd door trui op 28-09-2010 10:33:59 ]
in de haak.
  † In Memoriam † dinsdag 28 september 2010 @ 12:42:36 #230
37843 lady-wrb
kortaf
pi_86937713
hoe oud is cato nu? (ik moet altijd lachen als ik die naam lees, ik heb een kippie met de naam catootje)
luca had ook op school dat hij af en toe in zijn broek plaste (in groep 1 en 2 ) gewoon omdat hij dan zo bezig was dat hij te laat was met naar de wc gaan , of dat hij er gewoon geen zin in had en als hij dan uiteindelijk ging, soms te laat was.
het hoeft niets met het plagen te maken te hebben.
  dinsdag 28 september 2010 @ 18:31:19 #231
11682 Moonah
Jolie femme
pi_86950158
Gebeurt nog best regelmatig hoor, bij kleuters, dat ze weer (een poosje) in hunbroek plassen.
Trui, lijkt me idd wel erg verstandig omde juf te attenderen op het plagen. Het kan ondanks betrokkenheid en alertheid van een juf toch onopgemerkt blijven. Het kan ook zo zijn dat het helemaal niet als plagen is bedoeld, maar wél zo wordt ervaren. En Cato is natuurlijk net een tikkie kwetsbaarder. Is ze er verdrietig of angstig of onzeker over/door?
"Bloemen zijn rood jongeman... "
Zo. Dan witte gullie dè ôk wir.
pi_86950944
Hee Moonah, hoe is het trouwens met je kletskopje? Ik was zo blij voor je he toen ik je gewenste update las ^O^
If you have a problem, if no-one else can help, and if you can find them, maybe you can hire the A-Team
pi_86951242
hoe werken de klokken? Ben ik erg benieuwd naar....
uit een aspergernest
  woensdag 29 september 2010 @ 09:28:16 #234
12713 trui
enorm aantrekkelijk!
pi_86970567
Cato (ze is nu 5,5) kan zich daar niet zo goed tegen verweren, dat geplaag. dan zegt die jongen bijvoorbeeld dat de vogelpoep op het bankje op het schoolplein poep van Cato is, of dat ze een heks is want heksen hebben kleren met stippen aan. het is ook lastig hoe je daar nou 't best op kan reageren. Cato gaat dan heel hard 'nee dat is niet waar!' roepen en wordt daarna verdrietig. ze kan 't in elk geval niet zo goed relativeren of er met een geintje op reageren. maar de juf zou 't een beetje in de gaten houden heeft ze me vanmorgen beloofd. extra lastig: zij gaat binnenkort (na de herfstvakantie) met zwangerschapsverlof en blijft daarna waarschijnlijk zelfs weg. we weten nog steeds niet wie haar zal vervangen.
in de haak.
  † In Memoriam † woensdag 29 september 2010 @ 11:46:04 #235
37843 lady-wrb
kortaf
pi_86974391
luca zit nu op sova training. ben benieuwd of dat wat verbetering op gaat leveren.

hij kan zich ook nog steeds niet goed verweren tegen plagerijtjes. neemt ze vaak veel te serieus op of snapt zelfs niet dat het niet echt waar is.
dankbaar object voor zulke flauwiteiten dus.

misschien is zo'n sovatraining (op termijn) iets voor haar?
pi_86977100
de klokken staan nu bij de makro trouwens.... kwam ze vandaag tegen
uit een aspergernest
pi_86984263
En bij de dwaze dagen bij de Bijenkorf.
pi_86989536
quote:
Op dinsdag 28 september 2010 18:55 schreef Mwanatabu het volgende:
Hee Moonah, hoe is het trouwens met je kletskopje? Ik was zo blij voor je he toen ik je gewenste update las ^O^
Tnx for asking Mwana. :)
Toevallig vroeg laatst iemand die hier lurkt en superlief is ( :P :* ) er ook naar. Thies heeft momenteel stukken minder 'auti-trekjes'. Het lijkt idd parallel te lopen met zijn spraakontwikkeling, zoals 'ze' bij de onderzoeken zeiden. Heel fijn natuurlijk! En verder twijfelen we erg over al dan niet SO ivm zijn spraak. Zie verder Speciaal Onderwijs ;).

Trui, sneu voor Cato. :{ De voorbeelden die je omschrijft zijn niet heel heftig, voor een weerbaar kind. Daar heeft ze dus duidelijk last van haar ASS. Thies kan dat soort dingen trouwens ook doen, hard en altijd hetzelfde roepen als hij iets niet leuk vindt: "NEE.NIET.KOEN!! DAT.VIND.IK.NIET.LEUK!!!" Zelf geen andere manier weten om te reageren dan het aangeleerde. Dat lijkt me ook het lastige van een SOVA-training voor ASSkinderen. Gaan zij de aangeleerde technieken niet heel letterlijk toepassen? En kunnen ze voorbeeldsituaties die uitgespeeld worden wel veralgemeniseren?
Erg jammer dat de juf weggaat. Maar het kán natuurlijk ook zo zijn dat er een nog veel betere voor in de plaats komt... Ik help het je hopen.

Hoe bevalt de SOVA-training Lucas? Naar wat ik heb gehoord van kinderen uit mijn groepen die er naartoe zijn geweest, is het vaak erg leuk. En leerzaam. Maar soms ook wel moeilijk om dingen in de praktijk toe te passen.
"Bloemen zijn rood jongeman... "
Zo. Dan witte gullie dè ôk wir.
pi_86990097
Hoe kies je die Sovatraining voor jonge kinderen?
Waar ik lesgeef zit het in het pakket dat de school aanbiedt, een middelbare school dus.

Ik leer van hier meelezen. Zie dat het de ouders zijn die hun kind kunnen lezen.
En ik houd dat zeker in me voorhoofd met lesgeven, ouderavonden en contacten met ouders.
pi_86990269
Sabine, meestal is dat vanaf een jaar of 7/8. Jonger wordt bij ons afgeraden. En zover ik weet gaat het altijd via de school maatschappelijk werkster.
En ik leer ook altijd veel hier, ook in andere topics trouwens.
"Bloemen zijn rood jongeman... "
Zo. Dan witte gullie dè ôk wir.
pi_86990775
Danx en heel veel wijssucces jij. ^O^

YPPY ook danx voor je uitleg.
pi_86990783
Even over de sovatrainingen (die heb ik gegeven). Bij ons waren die vanaf ongeveer 7 jaar. Het veralgemeniseren van handelingen is inderdaad heel moeilijk en je kunt natuurlijk maar een beperkt aantal situaties oefenen. Het sterkte kinderen wel heel erg, dat hoorden we ook van ouders terug. Het is dus vooral heel veel oefenen met rollenspelen. Wij hadden dan steeds 8 weken voor 1 vaardigheid, dus dan was er veel ruimte voor veel verschillende situatie. En je merkt dan ook wel, dat ook bij kinderen met ASS, bepaalde handelingen ingesleten raken. Bijvoorbeeld bij 'kennismaken'. Het aankijken is altijd hetzelfde. Of je iemand al kent of niet, of het een volwassene is of een kind, of het een juf is of een dokter. Aankijken moet altijd.
Of bij nee zeggen. Voor veel kinderen was het zoveel verder om te kunnen zeggen 'ik vind dit niet leuk'. Die zin, en dat hardop en verstaanbaar. Zoiets oefenden we dan in 10 situaties.
En bij iets vragen waren sommige ouders al helemaal blij als we de zin 'mag ik iets drinken' erin kregen. Het wisselde natuurlijk ontzettend per kind, maar ook bij kinderen met ASS was het dus zeker niet onmogelijk om vooruitgang te boeken.


Een persoonlijk hoogtepunt ;) was een volwassen man met ASS die ontslagen dreigde te worden omdat hij collega's sloeg en schopte. We hebben hem geleerd "IK BEN BOOS" te zeggen en dan stil te blijven staan. Voor collega's een signaal om heeeel snel de chef te roepen. Zo gaaf als je dan hoort dat iemand al 2 weken niemand geslagen heeft. En hij was een jaar of 40.

Nu *vlugvlugvlug* naar een kledingparty
"wat een heerlijke yppiaanse reactie! Vol begrip, nooit veroordelend en zeker niet stekelig! #hulde"
Hoe langer de weg naar de top, hoe mooier het uitzicht!
*OUD heilige*
pi_86991042
quote:
Op woensdag 29 september 2010 18:40 schreef Moonah het volgende:
Sabine, meestal is dat vanaf een jaar of 7/8. Jonger wordt bij ons afgeraden. En zover ik weet gaat het altijd via de school maatschappelijk werkster.
En ik leer ook altijd veel hier, ook in andere topics trouwens.
Bij ons bij de GGZ juist wel ook voor kindreen van 5-6... oudste kleuters. Het gaat dan heel speels. Spelletjes waarin je leert over jezelf (vies/lekker-spel), maar ook leert om te verliezen, als laatste te zijn e.d. Dingen die "onze" kinderen nu eenmaal niet vanzelf leren....
Voor mijn oudste hielp het heel goed. De juffen zagen duidelijke vooruitgang in zijn speelvaardigheid en omgangsvormen. Hopelijk werkt het voor mijn jongste ook zo goed.
uit een aspergernest
pi_86994032
quote:
Op woensdag 29 september 2010 18:54 schreef YPPY het volgende:
...
Een persoonlijk hoogtepunt ;) was een volwassen man met ASS die ontslagen dreigde te worden omdat hij collega's sloeg en schopte. We hebben hem geleerd "IK BEN BOOS" te zeggen en dan stil te blijven staan. Voor collega's een signaal om heeeel snel de chef te roepen. Zo gaaf als je dan hoort dat iemand al 2 weken niemand geslagen heeft. En hij was een jaar of 40.
...
_O_

Ik heb zelf dus zoals gemeld op het moment te maken met een ontzettend duidelijk geval van Asperger (ja, zo maar wat wild diagnosticeren mag niet, maar dit is echt een schoolvoorbeeld) waarvan ik heel vaak denk van "had hij vroeger maar..." want dan zou hij wat meer kunnen en begrijpen van wat hem overkomt want het is soms ronduit zielig hoe weinig hij meekrijgt...

Hij zou er trouwens absoluut niet meer voor openstaan denk ik en het etiketje zou inmiddels zijn hele leven en zelfbeeld kapot maken dus ik zal er nooooit over beginnen bij hem maar ik zie het vanaf de zijlijn allemaal gebeuren.
If you have a problem, if no-one else can help, and if you can find them, maybe you can hire the A-Team
  † In Memoriam † woensdag 29 september 2010 @ 20:36:36 #245
37843 lady-wrb
kortaf
pi_86995640
luca heeft met 6 of 7 jaar speltherapie gehad. hij was toen te jong voor sovatraining.
pi_86995924
quote:
Op woensdag 29 september 2010 18:40 schreef Moonah het volgende:
Sabine, meestal is dat vanaf een jaar of 7/8. Jonger wordt bij ons afgeraden. En zover ik weet gaat het altijd via de school maatschappelijk werkster.
En ik leer ook altijd veel hier, ook in andere topics trouwens.
bedoelen jullie met SOVA een sociale vaardigheids training?
  woensdag 29 september 2010 @ 20:50:40 #247
12713 trui
enorm aantrekkelijk!
pi_86996430
ja.
in de haak.
pi_86996552
Oh oke. Dat ging bij D juist niet via school. Zij adviseerde er wel een maar konden niets voor ons betekenen.
Wij moesten zelf zoeken (googlen dus) en afspraken maken en alles regelen.
(na maanden wachtlijst en wat gesprekken begint hij trouwens na de herfstvakantie. In een groepje van 5 jongens, allen met een ADHD diagnose).
pi_87009518
quote:
Op woensdag 29 september 2010 20:36 schreef lady-wrb het volgende:
luca heeft met 6 of 7 jaar speltherapie gehad. hij was toen te jong voor sovatraining.
ze noemen het speltherapie, maar het is wel ook een sova training (bij onze ggz dan....)
uit een aspergernest
  zaterdag 2 oktober 2010 @ 19:14:05 #250
73004 Oxymoron
zoekt rust en ruimte
pi_87109702
Ik verkoop mijn Geef me de 5 pictogrammen :)

Het zijn de standaardwijzer, de taakwijzerboekjes, de dagritmepicto's en de kleine picto's voor vrije tijd. Zie
http://www.graviant.eu/index.php/nl/autisme?start=12 voor de plaatjes.

Per pm ben ik te bereiken voor meer info, ik heb ook een advertentie op mp gezet. :P
Er is geen land over dat ik nog ontdekken kan. Er is alleen het eiland dat ik heet. - Ted van Lieshout
OUD Gouden Toetsenbord Award 2010!
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')