gebrokenglas | donderdag 10 juni 2010 @ 17:45 |
Wat vragen: Als ik wat eitjes wil koken, heb ik heel vaak (ongeveer de helft van alle eieren) dat de schaal stukspringt op het moment dat ik het ei in de pan doe. Wat is daar aan te doen? Of moet het ei niet geheel onder water maar voor driekwart? Of zout erin? Een ei dat drijft: is daar wat mee of hoort dat zo? | |
Daffodil31LE | donderdag 10 juni 2010 @ 17:46 |
Leg het ei in de pan als het water nog niet kookt. En dan vooral als je ei rechtstreeks uit de koelkast komt. | |
Qebbel | donderdag 10 juni 2010 @ 17:47 |
Prik je er wel een gaatje in? | |
#ANONIEM | donderdag 10 juni 2010 @ 17:48 |
Een ei dat drijft is oud en niet meer eetbaar. Verder: prik een gaatje in de onderkant van de eieren en zet ze met koud water op. Dus niet eerst het water aan de kook brengen. Edit: Wat de twee lui hierboven zeggen dus. Gecombineerd. ![]() [ Bericht 29% gewijzigd door #ANONIEM op 10-06-2010 17:48:33 ] | |
kwiwi | donderdag 10 juni 2010 @ 17:49 |
quote:Maar hoe weet je dan precies wanneer het ei klaar is? Want hij wordt al een beetje hard voordat het water gaat koken natuurlijk.. | |
_Michiel_ | donderdag 10 juni 2010 @ 17:49 |
Gooi een scheutje azijn in het water. Hierdoor wordt de schaal iets zachter en zal hij niet meer breken. | |
Daffodil31LE | donderdag 10 juni 2010 @ 17:51 |
quote:Da's een kwestie van uitproberen. Als ik een ei kook dan begin ik te tellen zodra het water kookt. Twee minuten later heb ik een perfect gekookt ei. Niet te snotterig en niet te hard. | |
Like-a-Bunny | donderdag 10 juni 2010 @ 17:51 |
Omdat de meesten visueel ingesteld zijn:![]() ![]() | |
TheStonedOne | donderdag 10 juni 2010 @ 17:52 |
http://nl.wikipedia.org/wiki/Eierprikker of met een mespunt een klein gat maken in de bolle onderkant van het ei. | |
Qebbel | donderdag 10 juni 2010 @ 17:53 |
quote:Ja, ik vind dat dus ook lastiger. Mijn ![]() | |
kwiwi | donderdag 10 juni 2010 @ 17:53 |
quote:Ah oke, dus er is niet iets als een soort maatstaf van; ei 6 minuten erin als het water kookt, is gelijk aan ei 8 minuten erin als het gelijk in het water wordt gedaan. Ofzoiets ![]() ![]() | |
pervertedhermit | donderdag 10 juni 2010 @ 17:54 |
Gaatje met een naald ofzo in de onderkant lost dit op. | |
__Saviour__ | donderdag 10 juni 2010 @ 17:54 |
Ik doe eieren ook pas altijd erin als het water kookt. Dat is veel makkelijker te timen. Je kunt een scheut zout in het water doen. Dat voorkomt niet dat de schil eventueel barst, maar zorgt er wel voor dat het ontsnappende eiwit sneller stolt en de scheur afsluit. | |
#ANONIEM | donderdag 10 juni 2010 @ 17:54 |
quote:Jawel, het verschil zit ergens tussen de 1 en 2 minuten. | |
kwiwi | donderdag 10 juni 2010 @ 17:56 |
Ik leg trouwens m'n eieren altijd rustig met een lepel in het water als het al kookt, zodat er in ieder geval geen barstje kan ontstaan doordat ie de bodem raakt bij het erin doen. | |
Godtje | donderdag 10 juni 2010 @ 17:57 |
Ik heb gewoon een piepei dan hoef je je niet druk te maken om timing. | |
Zwaalie | donderdag 10 juni 2010 @ 17:58 |
Ik hou van (overbodige) apparaten en zweer bij m'n eierkoker! ![]() | |
Bootje84 | donderdag 10 juni 2010 @ 17:58 |
quote:Dat, maar pas wel als het kookt.. | |
gebrokenglas | donderdag 10 juni 2010 @ 18:01 |
ooo, ik doe het ei inderaad pas in het water als het water kookt, en vanuit de koelkast. En ook geen gaatje nee. Ik zal 't eens proberen, ei samen met water opwarmen en koken. Ik dacht dat je dat niet kon doen want dan duurde het te lang. Dank voor de tips. En het drijvend c.q. te oud ei: ik heb ook dat heel regelmatig. En dan klopt de einddatum op de eierdoos nog wel, die ligt nog enkele dagen in't voren. Eieren van Appie notabene. | |
Daffodil31LE | donderdag 10 juni 2010 @ 18:06 |
quote:Vreemd. De eieren die ik kook komen van een kip. ![]() | |
Broertie | donderdag 10 juni 2010 @ 18:09 |
* Broertie doet het ei ook al in het water voordat hij het opzet en dan barst het alsnog....... ![]() | |
__Saviour__ | donderdag 10 juni 2010 @ 18:24 |
quote:Waar liggen eieren in de supermarkt? Aha! | |
kwiwi | donderdag 10 juni 2010 @ 18:26 |
quote:Daar zeg je wat ![]() ![]() | |
Pannenkoeken | donderdag 10 juni 2010 @ 18:39 |
Ik doe altijd een deel koud water in de pan, leg daar het ei in en giet er later nog gekookt water bij ![]() | |
Ilse86 | donderdag 10 juni 2010 @ 18:51 |
quote:Volgens mij is dat omdat de temperatuur in supermarkten over het algemeen lager is dan die in de huiskamer. Thuis zou je de eieren dan in een kelder moeten bewaren of een andere koele ruimte. Aangezien veel mensen die niet hebben, is de koelkast toch een betere optie dan bewaren op kamertemperatuur. Heb ik wel eens gehoord.. ![]() | |
mascarpone | vrijdag 11 juni 2010 @ 00:01 |
Ik bewaar de eieren op kamertemperatuur, gaatje erin, en als het water kookt voorzichting met een lepel de eieren erin laten zakken. Nooit problemen mee dat ze knappen. Vroeger bewaarde ik ze in de koelkast en toen kwam het idd veel vaker voor dat ze ondanks het gaatje toch braken. | |
La_Vita | vrijdag 11 juni 2010 @ 22:22 |
Wat ook wel eens wil helpen, is het water minder hard te laten koken. | |
gebrokenglas | vrijdag 11 juni 2010 @ 23:54 |
quote:? Kokend water is kokend water toch? Ik laat het ei heel voorzichtig middels een lepel in het water glijden, zodat het ei niet pats op de bodem van de pan terecht komt en daardoor stuk zou kunnen gaan. | |
La_Vita | zaterdag 12 juni 2010 @ 00:03 |
quote:HA! echt niet ![]() | |
RobinOok | zaterdag 12 juni 2010 @ 00:17 |
Qua temperatuur is kokend water wel kokend water ja. Maar qua borrelen en dus kapotbeuken van je eitje (of aardappelen of zo) niet. | |
TheStonedOne | zaterdag 12 juni 2010 @ 01:14 |
Of je koopt gewoon een eierkoker. | |
The_stranger | zaterdag 12 juni 2010 @ 09:36 |
quote:Bij mij puur vanwege de ruimte. heb een klein aanrecht en relatief weinig kastruimte en een plekje in de deur van de koelkast is altijd wel aanwezig. De eventuele geuren die de eieren opnemen heb ik nog niet ontdekt al die jaren. Dus voor mij is het simpelweg gemak (ruimte). En eieren koken is bij mij pan op het (inductie)"vuur", al vanaf het begin het ei erin tot het water kookt, dan 6 minuten laten koken. 9 v.d. 10 keer een perfect ei (eiwit hard, eigeel nog een klein beetje stroperig). | |
LilDutchPrincess | zondag 13 juni 2010 @ 00:15 |
Gatverdemme... kook die eieren toch eens goed hard ![]() verder inderdaad beginnen met koud water, niet met kokend water, dan kook je ze stuk. Dan hoeft er niet perse een gaatje in. Als je ze perse in kokend water wil gooien wel een gaatje maken. | |
The_stranger | zondag 13 juni 2010 @ 15:51 |
quote:Lekker van die blauw uitgeslagen dooiers. ![]() Nee, snot is niet goed, stroperig wel. Dan is het eigeel 50% hard, 50% lobbig geslagen slagroom-achtig.. Mmmm ![]() ![]() ![]() | |
__Saviour__ | zondag 13 juni 2010 @ 15:53 |
Ik doe zelf zachtgekookte eieren 4.5 minuten koken (pas in het water als het kookt) Dan de eieren even onderdompelen in koud water zodat het kookproces binnen niet meer doorgaat en dan zijn ze voor mij perfect. | |
Adames | zondag 13 juni 2010 @ 15:54 |
Als water te veel borrelt zal het eitje te vaak tegen de rand stoten en kan breken. En natuurlijk een gaatje er in prikken. Wil je het echter goed doen, haal je deze voor een tientje: ![]() | |
miss_dynastie | zondag 13 juni 2010 @ 16:26 |
quote:Dan gooi je er zo'n ding in dat je mee kan koken en aangeeft wanneer het ei klaar is. Ik ben alleen even de naam kwijt ![]() Zo ziet het eruit, in elk geval ![]() | |
#ANONIEM | zondag 13 juni 2010 @ 16:33 |
quote:Egg-perfect. Maar die gaan niet erg lang mee. | |
The_stranger | zondag 13 juni 2010 @ 16:36 |
quote:Eieren zijn zelf een stuk goedkoper, je dondert er 5 in een pan en haalt er steeds 1 uit met 1 minuut of zo tussen pauze. Maak je ze allemaal open en kijk je welke je het meest bevalt. Die tijd neem je dan als tijd voor je volgende ei. | |
miss_dynastie | zondag 13 juni 2010 @ 16:40 |
quote:Oh is dat zo ![]() | |
Godtje | zondag 13 juni 2010 @ 16:50 |
quote:Of piepei zoals ik al eerder heb gepost. Anderhalf jaar ongeveer. |