FOK!forum / Culinesse à gogo / Ei koken: schaal springt stuk. Hoe voorkomen?
gebrokenglasdonderdag 10 juni 2010 @ 17:45
Wat vragen:
Als ik wat eitjes wil koken, heb ik heel vaak (ongeveer de helft van alle eieren) dat de schaal stukspringt op het moment dat ik het ei in de pan doe.
Wat is daar aan te doen? Of moet het ei niet geheel onder water maar voor driekwart? Of zout erin?

Een ei dat drijft: is daar wat mee of hoort dat zo?
Daffodil31LEdonderdag 10 juni 2010 @ 17:46
Leg het ei in de pan als het water nog niet kookt. En dan vooral als je ei rechtstreeks uit de koelkast komt.
Qebbeldonderdag 10 juni 2010 @ 17:47
Prik je er wel een gaatje in?
#ANONIEMdonderdag 10 juni 2010 @ 17:48
Een ei dat drijft is oud en niet meer eetbaar.

Verder: prik een gaatje in de onderkant van de eieren en zet ze met koud water op. Dus niet eerst het water aan de kook brengen.

Edit: Wat de twee lui hierboven zeggen dus. Gecombineerd.

[ Bericht 29% gewijzigd door #ANONIEM op 10-06-2010 17:48:33 ]
kwiwidonderdag 10 juni 2010 @ 17:49
quote:
Op donderdag 10 juni 2010 17:46 schreef Daffodil31LE het volgende:
Leg het ei in de pan als het water nog niet kookt. En dan vooral als je ei rechtstreeks uit de koelkast komt.
Maar hoe weet je dan precies wanneer het ei klaar is? Want hij wordt al een beetje hard voordat het water gaat koken natuurlijk..
_Michiel_donderdag 10 juni 2010 @ 17:49
Gooi een scheutje azijn in het water. Hierdoor wordt de schaal iets zachter en zal hij niet meer breken.
Daffodil31LEdonderdag 10 juni 2010 @ 17:51
quote:
Op donderdag 10 juni 2010 17:49 schreef kwiwi het volgende:

[..]

Maar hoe weet je dan precies wanneer het ei klaar is? Want hij wordt al een beetje hard voordat het water gaat koken natuurlijk..
Da's een kwestie van uitproberen.

Als ik een ei kook dan begin ik te tellen zodra het water kookt. Twee minuten later heb ik een perfect gekookt ei. Niet te snotterig en niet te hard.
Like-a-Bunnydonderdag 10 juni 2010 @ 17:51
Omdat de meesten visueel ingesteld zijn:



TheStonedOnedonderdag 10 juni 2010 @ 17:52
http://nl.wikipedia.org/wiki/Eierprikker of met een mespunt een klein gat maken in de bolle onderkant van het ei.
Qebbeldonderdag 10 juni 2010 @ 17:53
quote:
Op donderdag 10 juni 2010 17:49 schreef kwiwi het volgende:

[..]

Maar hoe weet je dan precies wanneer het ei klaar is? Want hij wordt al een beetje hard voordat het water gaat koken natuurlijk..
Ja, ik vind dat dus ook lastiger. Mijn zet altijd ei met koud water op en dat gaat dan prima. Ik niet, ik laat eerst het water aan de kook komen en kook dan de eieren (met gaatje!) ongeveer 5/6 min. Afhankelijk van de grootte.
kwiwidonderdag 10 juni 2010 @ 17:53
quote:
Op donderdag 10 juni 2010 17:51 schreef Daffodil31LE het volgende:

[..]

Da's een kwestie van uitproberen.

Als ik een ei kook dan begin ik te tellen zodra het water kookt. Twee minuten later heb ik een perfect gekookt ei. Niet te snotterig en niet te hard.
Ah oke, dus er is niet iets als een soort maatstaf van; ei 6 minuten erin als het water kookt, is gelijk aan ei 8 minuten erin als het gelijk in het water wordt gedaan. Ofzoiets
pervertedhermitdonderdag 10 juni 2010 @ 17:54
Gaatje met een naald ofzo in de onderkant lost dit op.
__Saviour__donderdag 10 juni 2010 @ 17:54
Ik doe eieren ook pas altijd erin als het water kookt. Dat is veel makkelijker te timen.
Je kunt een scheut zout in het water doen. Dat voorkomt niet dat de schil eventueel barst, maar zorgt er wel voor dat het ontsnappende eiwit sneller stolt en de scheur afsluit.
#ANONIEMdonderdag 10 juni 2010 @ 17:54
quote:
Op donderdag 10 juni 2010 17:53 schreef kwiwi het volgende:

[..]

Ah oke, dus er is niet iets als een soort maatstaf van; ei 6 minuten erin als het water kookt, is gelijk aan ei 8 minuten erin als het gelijk in het water wordt gedaan. Ofzoiets
Jawel, het verschil zit ergens tussen de 1 en 2 minuten.
kwiwidonderdag 10 juni 2010 @ 17:56
Ik leg trouwens m'n eieren altijd rustig met een lepel in het water als het al kookt, zodat er in ieder geval geen barstje kan ontstaan doordat ie de bodem raakt bij het erin doen.
Godtjedonderdag 10 juni 2010 @ 17:57
Ik heb gewoon een piepei dan hoef je je niet druk te maken om timing.
Zwaaliedonderdag 10 juni 2010 @ 17:58
Ik hou van (overbodige) apparaten en zweer bij m'n eierkoker!
Bootje84donderdag 10 juni 2010 @ 17:58
quote:
Op donderdag 10 juni 2010 17:56 schreef kwiwi het volgende:
Ik leg trouwens m'n eieren altijd rustig met een lepel in het water als het al kookt, zodat er in ieder geval geen barstje kan ontstaan doordat ie de bodem raakt bij het erin doen.
Dat, maar pas wel als het kookt..
gebrokenglasdonderdag 10 juni 2010 @ 18:01
ooo, ik doe het ei inderaad pas in het water als het water kookt, en vanuit de koelkast. En ook geen gaatje nee.
Ik zal 't eens proberen, ei samen met water opwarmen en koken. Ik dacht dat je dat niet kon doen want dan duurde het te lang.
Dank voor de tips.

En het drijvend c.q. te oud ei: ik heb ook dat heel regelmatig. En dan klopt de einddatum op de eierdoos nog wel, die ligt nog enkele dagen in't voren. Eieren van Appie notabene.
Daffodil31LEdonderdag 10 juni 2010 @ 18:06
quote:
Op donderdag 10 juni 2010 18:01 schreef gebrokenglas het volgende:
Eieren van Appie.
Vreemd. De eieren die ik kook komen van een kip.
Broertiedonderdag 10 juni 2010 @ 18:09
* Broertie doet het ei ook al in het water voordat hij het opzet en dan barst het alsnog.......
__Saviour__donderdag 10 juni 2010 @ 18:24
quote:
Op donderdag 10 juni 2010 17:46 schreef Daffodil31LE het volgende:
En dan vooral als je ei rechtstreeks uit de koelkast komt.
Waar liggen eieren in de supermarkt? Aha!
kwiwidonderdag 10 juni 2010 @ 18:26
quote:
Op donderdag 10 juni 2010 18:24 schreef __Saviour__ het volgende:

[..]

Waar liggen eieren in de supermarkt? Aha!
Daar zeg je wat Waarom leggen mensen de eieren altijd in de koelkast terwijl ze daar nooit staan in de winkel
Pannenkoekendonderdag 10 juni 2010 @ 18:39
Ik doe altijd een deel koud water in de pan, leg daar het ei in en giet er later nog gekookt water bij .
Ilse86donderdag 10 juni 2010 @ 18:51
quote:
Op donderdag 10 juni 2010 18:26 schreef kwiwi het volgende:

[..]

Daar zeg je wat Waarom leggen mensen de eieren altijd in de koelkast terwijl ze daar nooit staan in de winkel
Volgens mij is dat omdat de temperatuur in supermarkten over het algemeen lager is dan die in de huiskamer. Thuis zou je de eieren dan in een kelder moeten bewaren of een andere koele ruimte. Aangezien veel mensen die niet hebben, is de koelkast toch een betere optie dan bewaren op kamertemperatuur. Heb ik wel eens gehoord..
mascarponevrijdag 11 juni 2010 @ 00:01
Ik bewaar de eieren op kamertemperatuur, gaatje erin, en als het water kookt voorzichting met een lepel de eieren erin laten zakken. Nooit problemen mee dat ze knappen.
Vroeger bewaarde ik ze in de koelkast en toen kwam het idd veel vaker voor dat ze ondanks het gaatje toch braken.
La_Vitavrijdag 11 juni 2010 @ 22:22
Wat ook wel eens wil helpen, is het water minder hard te laten koken.
gebrokenglasvrijdag 11 juni 2010 @ 23:54
quote:
Op vrijdag 11 juni 2010 22:22 schreef La_Vita het volgende:
Wat ook wel eens wil helpen, is het water minder hard te laten koken.
?
Kokend water is kokend water toch?

Ik laat het ei heel voorzichtig middels een lepel in het water glijden, zodat het ei niet pats op de bodem van de pan terecht komt en daardoor stuk zou kunnen gaan.
La_Vitazaterdag 12 juni 2010 @ 00:03
quote:
Op vrijdag 11 juni 2010 23:54 schreef gebrokenglas het volgende:

[..]

?
Kokend water is kokend water toch?

HA! echt niet
RobinOokzaterdag 12 juni 2010 @ 00:17
Qua temperatuur is kokend water wel kokend water ja.
Maar qua borrelen en dus kapotbeuken van je eitje (of aardappelen of zo) niet.
TheStonedOnezaterdag 12 juni 2010 @ 01:14
Of je koopt gewoon een eierkoker.
The_strangerzaterdag 12 juni 2010 @ 09:36
quote:
Op donderdag 10 juni 2010 18:26 schreef kwiwi het volgende:

[..]

Daar zeg je wat Waarom leggen mensen de eieren altijd in de koelkast terwijl ze daar nooit staan in de winkel
Bij mij puur vanwege de ruimte. heb een klein aanrecht en relatief weinig kastruimte en een plekje in de deur van de koelkast is altijd wel aanwezig. De eventuele geuren die de eieren opnemen heb ik nog niet ontdekt al die jaren. Dus voor mij is het simpelweg gemak (ruimte).

En eieren koken is bij mij pan op het (inductie)"vuur", al vanaf het begin het ei erin tot het water kookt, dan 6 minuten laten koken. 9 v.d. 10 keer een perfect ei (eiwit hard, eigeel nog een klein beetje stroperig).
LilDutchPrincesszondag 13 juni 2010 @ 00:15
Gatverdemme... kook die eieren toch eens goed hard snoteieren...

verder inderdaad beginnen met koud water, niet met kokend water, dan kook je ze stuk. Dan hoeft er niet perse een gaatje in.
Als je ze perse in kokend water wil gooien wel een gaatje maken.
The_strangerzondag 13 juni 2010 @ 15:51
quote:
Op zondag 13 juni 2010 00:15 schreef LilDutchPrincess het volgende:
Gatverdemme... kook die eieren toch eens goed hard snoteieren...
Lekker van die blauw uitgeslagen dooiers.

Nee, snot is niet goed, stroperig wel. Dan is het eigeel 50% hard, 50% lobbig geslagen slagroom-achtig.. Mmmm
__Saviour__zondag 13 juni 2010 @ 15:53
Ik doe zelf zachtgekookte eieren 4.5 minuten koken (pas in het water als het kookt)
Dan de eieren even onderdompelen in koud water zodat het kookproces binnen niet meer doorgaat en dan zijn ze voor mij perfect.
Adameszondag 13 juni 2010 @ 15:54
Als water te veel borrelt zal het eitje te vaak tegen de rand stoten en kan breken.
En natuurlijk een gaatje er in prikken. Wil je het echter goed doen, haal je deze voor een tientje:

miss_dynastiezondag 13 juni 2010 @ 16:26
quote:
Op donderdag 10 juni 2010 17:49 schreef kwiwi het volgende:

[..]

Maar hoe weet je dan precies wanneer het ei klaar is? Want hij wordt al een beetje hard voordat het water gaat koken natuurlijk..
Dan gooi je er zo'n ding in dat je mee kan koken en aangeeft wanneer het ei klaar is. Ik ben alleen even de naam kwijt
Zo ziet het eruit, in elk geval
#ANONIEMzondag 13 juni 2010 @ 16:33
quote:
Op zondag 13 juni 2010 16:26 schreef miss_dynastie het volgende:

[..]

Dan gooi je er zo'n ding in dat je mee kan koken en aangeeft wanneer het ei klaar is. Ik ben alleen even de naam kwijt
Zo ziet het eruit, in elk geval
[ afbeelding ]
Egg-perfect. Maar die gaan niet erg lang mee.
The_strangerzondag 13 juni 2010 @ 16:36
quote:
Op zondag 13 juni 2010 16:33 schreef Igen het volgende:

[..]

Egg-perfect. Maar die gaan niet erg lang mee.
Eieren zijn zelf een stuk goedkoper, je dondert er 5 in een pan en haalt er steeds 1 uit met 1 minuut of zo tussen pauze. Maak je ze allemaal open en kijk je welke je het meest bevalt. Die tijd neem je dan als tijd voor je volgende ei.
miss_dynastiezondag 13 juni 2010 @ 16:40
quote:
Op zondag 13 juni 2010 16:33 schreef Igen het volgende:

[..]

Egg-perfect. Maar die gaan niet erg lang mee.
Oh is dat zo ? Die van mij komt alleen uit de kast met Pasen als ik eerlijk ben wil geen gaatjes in m'n eieren dan i.v.m. schilderen , alle andere keren gebruik ik gewoon mijn eierkoker.
Godtjezondag 13 juni 2010 @ 16:50
quote:
Op zondag 13 juni 2010 16:33 schreef Igen het volgende:

[..]

Egg-perfect. Maar die gaan niet erg lang mee.
Of piepei zoals ik al eerder heb gepost. Anderhalf jaar ongeveer.