Nu de Eyjafjallajökull (waarschijnlijk) klaar is met ons luchtruim te verstoren, is het nog voorzichtig wachten geblazen op zijn grotere broer, de Katla.
De Katla ligt onder de Myrdalsjökull-gletsjer, een gletsjer die veel groter is dan die van de naburige Eyjafjallajökull. Hierdoor is de mogelijke asverspreiding (door "freatomagmatische" erupties, erupties die gepaard gaan met het contact van lava met water en ijs) en de kans op "gletsjerlopen" (grote overstromingen veroorzaakt door de plotselinge doorbraak van een ijsdam) erg groot.
De Eyjafjalla-vulkaan is eigenlijk niks vergeleken met Katla, die in het verleden is uitgebarsten op een veel grotere schaal dan den Eyjafjalla. In Engeland en in andere delen van Europa zijn destijds zelfs duizenden mensen gestorven door de effecten van giftige gassen en as van de Katla. Als deze vulkaan uitbarst, zal waarschijnlijk niet alleen de luchtvaart eronder lijden.
In het verleden heeft bijna elke bekende uitbarsting van de Eyjafjallajökull (wat een naam ook hč) geleid tot een uitbarsting van de Katla. De vraag is: zal het nu weer gebeuren? De laatste drie keren dat de Eyjafjallajökull uit is gebarsten, volgde de Katla hierop. Daarbij was de laatste keer dat de Katla op grote schaal uit is gebarsten in 1918. De perioden tussen zulke uitbarstingen bij deze vulkaan liggen tussen de 40 en 80 jaar, met een gemiddelde van 50 jaar. We zouden dus allang een nieuwe (grote) eruptie moeten verwachten.
Dus wat denken jullie hiervan: zal de Katla de chaos compleet maken, of zal deze situatie met een sisser aflopen?
voor een realtime webcam, ga naar:
http://www.ruv.is/katla
"Don't fear death, for it is coming anyway. Instead, fear never having truly lived."