abonnement Unibet Coolblue
  dinsdag 30 mei 2000 @ 13:33:00 #1
272 R@b
No-nonsens
pi_265936
BRon : http://www.ad.nl/actueel/ZZZU30LTU8C.html

-----------------------
Door Jaap van Ginniken


Het langlopende SBS-programma De Bus is afgelopen week het laatste rechte stuk ingegaan. Bij de laatste ‘gewone' nominatie en eliminatie trad het Ruud-effect op, dat inmiddels bekend is van de voorloper Big Brother. Het publiek bleek uitgekeken op de mooie en ‘spontane' Esmeralda, lang de populairste en de gedoodverfde winnares

De Bus had dit voorjaar een overtreffende trap van Veronica's Big Brother van afgelopen najaar moeten worden, maar werd uiteindelijk slechts een slap aftreksel. Dat kwam mijns inziens door een dubbel misverstand. De eerste reden is dat men voor De Bus weliswaar een veel kleurrijker groep had gekozen, maar dat die door ‘het tee-vee' al snel werd teruggebracht tot dezelfde grijze middenmoot als Big Brother. De tweede reden is dat het opeengepakt zijn en van hot naar her gezeuld worden bij De Bus kunstmatig voor afleiding moesten zorgen, terwijl Big Brother juist boeiend was vanwege de focus op de saaiheid van het dagelijks leven.
Het meest opvallende aan De Bus was destijds het betrekkelijk grote aandeel van wat ‘tweede generatie' allochtonen leken. Niet alleen was de koffiekleurige studio-presentatrice Sylvana veel leuker en levendiger dan het arische duo Rolf en Daphne. Maar ook de wilde Seki, de sullige Aziz en de slimme Bülent leken voor zuidelijk leven in de noordelijke brouwerij te gaan zorgen. Een beetje te veel leven kennelijk, naar de mening van media en publiek. Want net als de exotische Cyrille in Big Brother, verdwenen zij al spoedig weer van het toneel.

Toch bleek de resterende kerngroep ook weer verbazingwekkend homogeen: een beetje half-studentikoze blanke hetero's, met timide aanzetten tot serieuze gesprekken, die nooit echt van de grond kwamen. Alleen het obligate ‘uit je dak gaan' bij een ‘avondje stappen' keerde telkens terug. Misschien werden ze daarom populair bij het publiek: als GGD, als grootste gemene deler. Dat verwijst naar een ander punt waar de opzet tot verlevendiging duidelijk heeft gefaald. De bewoners van het BB-huis werden aanvankelijk geïsoleerd gehouden, kregen geen informatie van buiten. Bovendien was het de eerste keer, en hadden ze geen idee van het effect van het programma. Later werd daar overigens de hand mee gelicht. Maar de bussagiers, gingen steeds zelf boodschappen doen en zelf ‘de bladen' kopen. Ze lazen daarin de hele tijd terug hoe ze ‘overkwamen' en wat ze fout hadden gedaan. Via chatboxen, e-mail en mobieltjes hoorden ze van familie, vrienden en onbekenden hoe ze minder controversieel en meer populair konden worden. Er werd hun als het ware voortdurend een electronische spiegel voorgehouden, waarin ze hun meest sympathieke gezichten konden oefenen. Dat maakt het ook zo saai, deze laatste weken.

Ondertussen gaat de nek-aan-nek race tussen John de Mol en zijn alter ego's verder. Bij SBS 6 en Net5, altijd iets vulgairder en nooit erg origineel, liet men het begin van De Bus volgen door ‘Geboeid', waarbij een handvol deelnemers aan elkaar geketend door het leven moest gaan. Dat was helemaal niks. Het gewonere ‘De Meiden' ging niet door, omdat de weldenkenden in de buurt bezwaar maakten. Bij Veronica is men daarentegen na Big Brother zojuist begonnen aan een VIP-versie met BN'ers, met Bekende Nederlanders. Intussen zijn de morele paniek en mediahype nu ook in Duitsland en Spanje goed op gang gekomen.

Toch zijn al die varianten gebaseerd op hetzelfde hardnekkige misverstand. Namelijk dat je bekende mensen of buitennissige omstandigheden moet hebben om het interessant te maken. Misschien is dat een beroepsdeformatie, maar ik vind juist het omgekeerde het geval. Het buitengewone aan BB was juist het gewone. Het gevoel dat je door een gat in de muur recht bij de buren naar binnen kon kijken, op ieder ogenblik van de dag. Er is misschien wel een zekere heimwee naar de kleine dagelijkse omgang met elkaar. Juist nu we avond aan avond naast elkaar op de bank zitten, met koffie en koekjes, bier en chips. Geïntimideerd door Las Vegas-achtige showprogramma's en Hollywood-achtige spektakelfilms. Zwijgend.

------------------------------------

AD: Een van de vele onofficiële sites over De Bus. Met foto's van de bus en de deelnemers. Met ongecensureerd nieuws en liedjes met de bus als thema.


R@b is inderdaad één van de verschrikkelijkste personen die ik ken.
  dinsdag 30 mei 2000 @ 13:42:00 #2
272 R@b
No-nonsens
pi_265937
Dat schiet me ineens te binnen. Jaap van Ginneken, dat zal wel die psycholoog zijn waarvan ik een mp3 van op mijn site heb staan. Over de dubbele pet waarmee de bus psychologen Ernie en Bert werken.

quote:
Ook zitten er nogal wat sociaal minder vaardige deelnemers in De Bus, waarbij hij met name doelde op Seki en Jop die volgens hem minder stabiel zijn. Ook uitte hij stevige kritiek op de huispsychologen van SBS6. "Men kan niet met 2 gezichten op psycholoog zijn", volgens Jaap. Wat hem betreft zou De Bus eigenlijk moeten stoppen, maar aan de andere kant moet men het ook zelf maar weten

Staat ergens in archief 3 dacht ik. De MP3 staat ook nog online.

R@b is inderdaad één van de verschrikkelijkste personen die ik ken.
  FOK!-Schrikkelbaas dinsdag 30 mei 2000 @ 17:17:00 #3
862 Arcee
Look closer
pi_265938
quote:
Het buitengewone aan BB was juist het gewone. Het gevoel dat je door een gat in de muur recht bij de buren naar binnen kon kijken, op ieder ogenblik van de dag.

En zo is het maar net.

  dinsdag 30 mei 2000 @ 21:06:00 #4
1658 bogus
... het lijk in jouw badkuip
pi_265939
R@B, ik denk idd dat dat dezelfde is. Van Ginniken schreef ten tijde van BB (wat is het eigenlijk alweer lang geleden!) twee keer per week een column over BB, met natuurlijk zijn psychologiekennis als basis. Waren best interessante stukjes. Ik was het niet altijd met hem eens, en ik vond dat hij toen soms ook erg slecht oplette, maar hij kon leuke conclusies trekken uit het gedrag van de bewoners.
Destroy all dreamers with doubts and depression...
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')