davo1979 | donderdag 20 mei 2010 @ 12:01 |
Ik vroeg me af of dat er hier mensen zijn die zelf weleens kaas maken. Dit heeft de laatste tijd mijn aandacht gevraagd en ik wil hier wat mee gaan doen. Tips enz zijn allemaal welkom. Is het te doen? Prijs/kwaliteit verhouding ect. | |
lurf_doctor | donderdag 20 mei 2010 @ 12:04 |
Als je heel goedkoop aan je melk kan komen is het te doen, moet je je litertjes in de supermarkt kopen wordt het een dure hobby ![]() | |
onderjas | donderdag 20 mei 2010 @ 12:04 |
Leuk! Heb je zelf ook koeien of koop je wel gewoon melk? | |
davo1979 | donderdag 20 mei 2010 @ 12:08 |
quote:Nee geen koeien. Heb maar een tuintje in een dorp. Ik ben er nog niet mee bezig in de zin van maken maar meer info zoeken of het wel te doen is. Plaatje is dus gewoon gepikt van het internet. | |
Pien85 | donderdag 20 mei 2010 @ 12:15 |
Ik heb op een kaasboerderij gewerkt ![]() ![]() ![]() | |
onderjas | donderdag 20 mei 2010 @ 12:26 |
Ik heb het wel ooit gezien hoe ze het maken. Het grootste deel is wachten. | |
RobinOok | donderdag 20 mei 2010 @ 12:32 |
Kaas maken vind ik nou typisch iets wat je aan een vakman over laat die er jaren en jaren ervaring mee heeft. Een kunst, zo te zeggen, geen trucje. Zoveel dingen op de wereld die wel meteen lekkerder zijn als je 't zelf maakt, maar met kaas blijft het volgens mij altijd een slap aftreksel van goeie kaas. Begin anders eens met indiase paneer? | |
Mirjam | donderdag 20 mei 2010 @ 13:05 |
*poets | |
Weltschmerz | donderdag 20 mei 2010 @ 15:29 |
quote:Misschien kun je er een geit inzetten? Hangt er een beetje vanaf wat voor begroeiing je hebt en waar dat beest voor de rest aan knabbelt, maar misschien kun je dan wel hele lekkere kleine geitenkaasjes maken. | |
lurf_doctor | donderdag 20 mei 2010 @ 16:10 |
Van 1 geit ![]() Qua kaas wordt het resultaat dan echt niet groter dan een babybel ![]() | |
kabouter.muts | donderdag 20 mei 2010 @ 16:19 |
10 liter melk voor 1 kilo kaas. Een geit geeft gemiddeld 3 liter melk per dag. Dus 3-4 dagen melk opslaan heb je toch mooi 3-4 kaasjes. | |
Weltschmerz | donderdag 20 mei 2010 @ 16:20 |
Dan kun je zelf mooie "La chevre qui rit" maken, 1 blokje per keer. Ik heb geen idee hoeveel melk een geit geeft, maar stel dat het een liter per dag is, dan zou je toch geitenkaasjes van een ons kunnen maken? Met koeienkaas heb je het probleem dat het over het algemeen rijpt in grote stukken. Bovendien neemt geitenmelk ongepasteuriseerd veel karakter uit het voor mee. Geitenkaas wordt volgens mij heel vaak kleinschalig gemaakt, waarschijnlijk omdat er ergens een verdwaalde geit rondloopt en het zich er prima voor leent. | |
XiC | donderdag 20 mei 2010 @ 16:21 |
Mozzarella is ook kaas..... http://flavourites.punt.nl/index.php?r=1&id=453957&tbl_archief=0 | |
kletsbets | donderdag 20 mei 2010 @ 16:21 |
Heb wel in het verleden eens een soort verse kruidenkaas gemaakt, denk aan paturain. 1 liter melk verwarmen en er wat vers citoensap doorheen roeren, dan laten staan. Het gaat schiften door het zuur, en word wat dikker. Laten uitlekken in een kaasdoek, en er dan kruidenzout ( herbamare of zo) doorheen doen, verse knoflook en verse kruiden als peterselie en bieslook. Laat een dagje lekker in de koelkast staan om de smaken door te laten trekken, en dan op een stukje stokbrood. | |
littledrummergirl | donderdag 20 mei 2010 @ 18:05 |
quote:en dan de belangrijkste cul-vraag ![]() | |
kletsbets | donderdag 20 mei 2010 @ 18:35 |
Laat ik het zo zeggen, we hebben het zo vaak gegeten dat we het nu NIET meer eten..... Ja, het was dus lekker! | |
Zana | donderdag 20 mei 2010 @ 18:56 |
quote:nu ik dacht ook een keer leuk te doen met één liter melk, citroensap een een schoon theedoek (dus soort van paneer) had het recept uit een blad van de supermarkt en de "kaas" moest gebakken worden....voor mij hoeft het niet meer, het was echt smakeloos en viel vies kruimelig uit mekaar | |
kletsbets | donderdag 20 mei 2010 @ 20:11 |
Moest je daar dan geen smaakmakers aan toevoegen? Ja, dan heeft het natuurlijk weinig smaak, jammer. | |
stavromulabeta | donderdag 20 mei 2010 @ 22:25 |
Kaas maken wil ik ook nog wel een keer doen. Een boek heb ik al, de ruimte helaas niet... Nog maar even wachten totdat ik mijn appartementje in een Haagse pauperwijk inruil voor een mooi boerderijtje in de Ardennen met schapen, geiten en vette varkens in de tuin... ![]() | |
Pietverdriet | vrijdag 21 mei 2010 @ 12:40 |
Lijkt me heel leuk een keer te doen, om het eens gedaan te hebben, en om wellicht nog eens te experimenteren maar de kwaliteit van de kaas die je koopt is zo goed dat ik niet denk dat het makkelijk is beter te kunnen. Dit in tegenstelling tot brood trouwens. | |
Spanky78 | vrijdag 21 mei 2010 @ 20:18 |
Hmm, je moet aan stremsel zien te komen... en het rijpen is geen eenvoudig proces, lastig om de omstandigheden qua tremperatuur en vochtigheid lange tijd constant te houden... Wel een uitdaging, maar het zal niet eenvoduig zijn om echt lekkere kaas te maken. | |
davo1979 | vrijdag 21 mei 2010 @ 20:43 |
Die paneer uitgeprobeerd, wat een ranzige met geen smaak eraan zeg. | |
RobinOok | vrijdag 21 mei 2010 @ 21:04 |
Wat had je ermee gemaakt dan? | |
MevrouwPuff | donderdag 31 maart 2011 @ 14:24 |
KICK! Zijn er hier mensen die ervaring hebben met zelf paneer maken? Ik lees hier dat de opbrengsten van zelf kaas maken best tegenvallen, maar het wordt bij mij wel een heel erg klein kaasje... Nu heb ik gewone volle supermarktmelk gebruikt. Heeft iemand een tip voor vettere melk dan de 3,5% supermarktmelk? (tenminste, ik denk dat de opbrengst met name voortkomt uit het vetpercentage?) | |
golfer | donderdag 31 maart 2011 @ 16:09 |
Authentiek Indiaas eten in Nederland? | |
stavromulabeta | donderdag 31 maart 2011 @ 19:28 |
Leuk, ik heb ooit iets ricotta-achtigs gefabriceerd. Hardere kaas wil ik ook wel ooit een keer gaan maken, maar daarvoor moet ik toch echt gaan verhuizen... De boel bij een goede temperatuur en luchtvochtigheid laten rijpen is toch een beetje lastig in een 2-kamer-appartement ![]() Om de gemiddelde supermarktkaas te overtreffen lijkt me niet zo'n probleem. Die moet immers vooral goedkoop, consistent tussen batches en lang consistent blijven. En dat gaat niet samen met een perfecte rijping waar de kaas op een gegeven moment over z'n top heen is. Maar echt goede kaas willen overtreffen, dat lijkt me inderdaad iets waar je jaren voor moet oefenen. | |
Spanky78 | donderdag 31 maart 2011 @ 21:45 |
Nee, ook het eiwitpercentage en lactose is belangrijk, dus gewoon volle melk gebruiken. Je hebt wel echt minstens 10-20 liter melk nodig voor een kilo kaas, afhankelijk van het soort kaas enzo. | |
Erasmo | donderdag 31 maart 2011 @ 21:54 |
Bij de boer. | |
VakantieNancy | vrijdag 1 april 2011 @ 17:02 |
Koop volle melk en een paar pakjes houdbare slagroom bij lidl of aldi en meng die er naar behoeven doorheen. Kaas gaat niet alleen om vet maar ook om eiwit. | |
Erasmo | vrijdag 1 april 2011 @ 20:49 |
Daarom kun je ook het beste rauwe melk gebruiken, bij fabrieksmelk is alle karakterestiek eruit gehaald. | |
Spanky78 | vrijdag 1 april 2011 @ 21:06 |
In de slagroIn de houdbare slagrrom zit vaak verdikkingsmiddel. Ik weet neit wat dit met je kaas gaat doen, maar beter wordt het niet. Gewoon goede volle melk is prima. Als je niet ziek wilt worden neem je gepasteuriseerde volle melk, al dan niet biologisch. | |
MevrouwPuff | zaterdag 2 april 2011 @ 08:45 |
Bedankt, het is logisch inderdaad dat eiwit ook meetelt. ![]() Waarschijnlijk blijf ik bij volle melk. | |
VakantieNancy | maandag 4 april 2011 @ 11:44 |
Heb dat nog nooit op de inhoudsopgave zien staan, volgens mij mag het dan ook helemaal geen slagroom heten. Rauwe melk is voor de doorsnee Nederlander ook errug lastig aan te komen. | |
Spanky78 | maandag 4 april 2011 @ 19:45 |
De houdbare slagroom van de Lidl bevat carrageen dacht ik. En die van de Aldi ook. Ik heb er even geen foto van.. Die carrageen is nodig omdat anders het vet zich scheidt van de waterfase en ook de eiwitten kunnen afscheiden. De carrageen verdikt de room en reageert met de eiwitten, zodat deze stabieler worden. | |
Haarlemmer73 | zondag 5 juni 2011 @ 22:00 |
stond laatst in ik meen Allerhande een receptje om Paneer te maken. Schijnt niet al te moeilijk te zijn. De ingrediënten: 2 liter volle melk, liefs boerenland hoe vetter hoe beter 20 ml azijn zeef een natte theedoek Bereidingswijze: Breng de melk tot koken. Voeg de azijn toe. De melk scheidt zich nu in witte vlokken (de paneer) en iets waterigs. Giet alles door een zeef. De paneer blijft achter. Spoel de paneer met water af. Laat de paneer even in de zeef uitlekken. Leg de paneer in het midden van de theedoek. Til de hoekpunten van de theedoek op. Pak de hoekpunten bij elkaar in een hand en draai met je andere hand de paneer meerdere malen zodat je het resterende water uit de paneer perst. Leg nu de theedoek met paneer op een bord en plaats daarbovenop een zwaar voorwerp (bijvoorbeeld een pan water). Laat dit zolang mogelijk zo staan maximaal 12 uur, (hoe langer je wacht des te meer wordt de paneer een geheel) giet af en toe het water dat er uit wordt geperst af. De paneer kan in blokjes gesneden worden. En heel goed worden ingevroren. [ Bericht 83% gewijzigd door Haarlemmer73 op 05-06-2011 22:06:27 ] | |
LeeHarveyOswald | dinsdag 28 juni 2011 @ 13:24 |
Ik zou de paneer geen 12 uur laten staan. Hoe verser, hoe lekkerder. Gister geiten-paneer gemaakt. Geitenmelk gekookt (1,5 liter), citroensap erdoor, en dan door een kaasdoek. Paar keer wringen, klaar. Zit qua smaak een beetje tussen normale paneer en geitenkaas in. Alleen wel erg kruimelig en droog. Volgende keer ga ik toch iets van room toevoegen denk ik. En ik had deze keer te veel citroensap gebruikt; de wei van de geitenmelk is veel witter, en de vlokken die je overhoudt zijn veel kleiner dan bij koeienmelk. | |
Chewbalhaar | dinsdag 28 juni 2011 @ 18:07 |
![]() ![]() Ben ik benieuwd naar hoeveel mensen gemiddeld kunnen aanmaken ![]() |