gewoon een vraag stellen als "wat zou je doen als" ?quote:Op woensdag 19 mei 2010 19:32 schreef Roosenzo27 het volgende:
Je besluitvaardigheid te traag....apart. Snap wel dat je die nodig hebt daar, maar ben benieuwd hoe ze daar achter komen dan....
Precies, maar als treindienstleider heb je dus geen minuten om na te denken. Dan moet je gelijk anticiperen.quote:Op woensdag 19 mei 2010 19:36 schreef Markster het volgende:
[..]
gewoon een vraag stellen als "wat zou je doen als" ?
Als je dan 20 minuten nodig hebt om antwoord te geven weten ze genoeg
Veel succes in elk geval.quote:
Je achtergrond maakt niet zoveel uit, er zit echt van alles. Het gaat erom hoe jij verkoopt dat je geschikt bent voor de functie en welke vaardigheden uit jou huidige functie aansluiten op het profiel.quote:Op dinsdag 19 februari 2013 12:14 schreef LV88 het volgende:
Goeiedag allemaal!
Ik heb ook een aantal vragen namelijk:
- Welke vooropleidingen/achtergrond hebben jullie? Letten ze hier erg op?
- Heb je na je opleiding een dienstplicht? Moet je de opleiding terug betalen als je bijv. na 1 of 2 jaar werken stopt/switcht van baan.
Alvast bedankt!
Gr.
Opleiding vindt in de regel in Utrecht plaats inderdaad, schuin tegenover het CS. Ik ben zelf echter ook wel is in amsterdam en arnhem op de simulator geweest. Ligt er ook aan hoeveel leerlingen tegelijk worden opgeleid.quote:Op woensdag 20 februari 2013 15:45 schreef dutchman79 het volgende:
Heb ik het goed begrepen dat onafhankelijk van de locatie van de post waarvoor je solliciteert, het opleidingsdeel altijd in Utrecht plaatsvindt ?
Waarom is de vraag naar treindienstleiders altijd zo groot ? Het lijkt me dat het altijd werkplekken beperkt is, dit in combinatie met mensen die het eenmaal zijn ook voor langere tijd blijven ?
Ok duidelijk verhaal.quote:Op woensdag 20 februari 2013 16:05 schreef Mind_State het volgende:
[..]
Opleiding vindt in de regel in Utrecht plaats inderdaad, schuin tegenover het CS. Ik ben zelf echter ook wel is in amsterdam en arnhem op de simulator geweest. Ligt er ook aan hoeveel leerlingen tegelijk worden opgeleid.
De reden dat ze altijd mensen zoeken is omdat het aantal afvallers in de opleiding extreem hoog is, prorail te maken heeft met vergrijzing, er een natuurlijk verloop is van mensen die doorgroeien en er een hoop mensen(vrouwen) zijn die na hun zwangerschap alleen nog maar bepaalde diensten willen werken waardoor de flexibiliteit verlaagd wordt. Daarbij kost het best wat tijd voor je opgeleid ben en helemaal veel tijd voordat je allround ingezet kan worden (je moet op ieder verantwoordelijkheidsgebied opnieuw examen afleggen).
Vergeet niet dat ze 3 volledige ploegen nodig hebben per dag, aangezien het werk 24u per dag door gaat.
Je zit steeds een volle week in Utrecht, en dan 2 tot 3 weken op de post. Op de post zijn er bepaalde opdrachten die je moet uitvoeren (met je begeleider het spoor op, met een machinist mee, met iemand van de werkploeg mee, ook snachts een keer) en verder zit je naast je begeleider op een werkplek en neem je langzamerhand meer taken over. Overigens werk je op de post ook aan een programma om je theoriekennis te vergroten. Onderwerpen zijn o.a. kennis van het spoor, de systemen, de structuur, de communicatie, de verkeersregels etc etc.quote:Op woensdag 20 februari 2013 18:54 schreef dutchman79 het volgende:
[..]
Ok duidelijk verhaal.
Maar als per trein reizen toch voor niets is, is de afstand Heerlen <--> Utrecht ook nog wel te doen.
In welk interval wissel je tijdens de opleiding tussen opleidingsplek en werkplek op de post ?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |