Wanorde in jeugdhonken
Jongerenwerkers Crooswijk geïntimideerd en beledigd
Rotterdam - Jeugdhonken in de Rotterdamse wijk Crooswijk kampen met grote overlast van een groep jongeren. Personeel wordt stelselmatig beledigd en geïntimideerd, maar doet nauwelijks aangifte.
Door Antti Liukku
Jongerenwerkers, die anoniem willen blijven, vrezen dat de zaak binnenkort uit de hand loopt. Ook stellen ze dat de leiding van Welzijnsorganisatie 'We Zijn' de raddraaiers een hand boven het hoofd houdt.
,,Het zijn de jongeren die zich de baas voelen. Jongerenwerkers die hen niet bevallen worden naar de keel gegrepen of bedreigd. Er wordt bijna niets tegen gedaan, uit angst om het vertrouwen van de jongeren te verliezen,'' aldus een betrokkene.
De politie meldt twee aangiftes, een van diefstal uit een clubhuis en een andere van poging tot aanranding van een jongerenmedewerker. De politie erkent dat er meer voorvallen bekend zijn, 'maar als er geen aangifte wordt gedaan, kunnen we niet zo veel.' Volgens een woordvoerder gaat het om een wisselende groep van zo'n dertig jongeren, met een vaste kern van negentien personen.
Crooswijk kampt al langer met overlastgevende jongeren. Twee jaar geleden voelden winkeliers op de Crooswijkseweg zich bedreigd. Toen nam burgemeester Opstelten harde maatregelen: er kwam cameratoezicht, een mosquito en harder optreden door de politie.
Sindsdienst hebben de problemen zich verplaatst naar de jongerenhuizen, vooral in de Van Reynstraat en de Isaac Hubertstraat. De huizen worden gedomineerd door één enkele groep, die de panden als zijn territorium beschouwt. ,, Het zijn vooral Marokkaanse jongeren, de rest van de jeugd zie je niet meer,'' aldus een jongerenwerker. ,, Buiten op straat drinken en blowen ze, doen ze alles war God verboden heeft. Een klein deel houdt zich bezig met criminele activiteiten.''
Karim Zoundri, hoofd jongerenwerk van 'We Zijn', ontkent dat probleemjongeren de hand boven het hoofd gehouden wordt. ,,We komen van ver: vroeger was het ondenkbaar dat het jongerenwerk aangifte zou doen. Dat gebeurt nu wel en vereist moed. We hebben onlangs twee jongens een pandverbod gegeven, we laten dus wel degelijk zien wie hier de baas is.'' Hij erkent dat er spanningen zijn, maar wijst er op dat meer dan ooit met de politie wordt samengewerkt. ,, Dat is meteen een van de problemen. Als je praat met een agent, ben je in de ogen van de jongeren meteen een 'verrader'.''
De deelgemeente Kralingen-Crooswijk zegt de situatie te kennen en is bezorgd. ''Binnenkort komt er een gesprek met 'We Zijn', de politie en de deelgemeente om te komen tot concrete werkafspraken.''
Pagina 10
'Agent heeft hier niets te zoeken'
Bron: Algemeen Dagblad, woensdag 12 mei 2010, pagina 5.
Laten we denken in termen van oplossingen (dus niet: PVV stemmen!) en niet bashen over de afkomst, maar hoe deze hangjongeren bestreden kunnen worden.