abonnement bol.com Unibet Coolblue
  zaterdag 20 mei 2000 @ 13:45:00 #1
2946 femfatale
Lets party!!!!
pi_264471
Tja, ik kon het even niet laten om ook het verhaal over de chatsessies van SBS even te vermelden.
* femfatale is helaas nog niet helemaal uitgeslapen om haar mening hierover al neer te zetten.

* femfatale sluit niet uit dat de vaste chatters hier hun mening over kwijt willen.


quote:

Chatten is een traktatie
datum: Vrijdag 19 mei 17:35
bron: Internetredactie
Je kan de klok er bijna op gelijk zetten. Elke dag om twaalf uur ‘s middags worden de passagiers getrakteerd op een live chat. Via deze openbare babbelbox kunnen fans en belangstellenden via het Internet direct vragen stellen aan de dienstdoende passagier die weer antwoord teruggeeft. Samen met het beeld uit de BUS (de livestream) ontstaat voor de kijker een mooi totaalbeeld. Op hun beurt houden de passagiers contact met familie, vrienden en de vele fans. Een kijkje achter de chatschermen.

Het dagelijkse halfuurtje digitaal keuvelen is inmiddels uitgegroeid tot een van de favoriete bezigheden van de passagiers. Elke dag neemt een van hen trouw plaats achter de laptop, de co-assistent schrijft zelfs de vragen op zodat ook de werkende passagiers later de vragen kunnen teruglezen. De chatters nemen geen blad voor de mond. Vooral over de BUS-relaties wordt de passagiers het hemd van het lijf gevraagd, bijvoorbeeld de romance tussen Antonette en Jop.

In de eerste roerige weken moesten de passagiers nog wel wennen aan het fenomeen ‘chatten’. Enkele passagiers, bijvoorbeeld Willeke en Aziz, hadden nog geen eerdere computerervaring opgedaan en zij namen opmerkingen uit de chatbox soms wel erg serieus. “Ik ben helemaal niet bemoederend!”, sprak Willeke na een opmerking over haar routinedingetjes in de ochtend.

Remold Krol, officieel IRC-adminstrator en opererend onder de naam Slaapkop, beaamt dat het chatten leeft in de BUS. Hijzelf is dagelijks in de chatbox te vinden om een oogje in het zeil te houden en de chatservers te beheren. Remold: “De passagiers vinden het heel plezierig om contact te hebben met de buitenwereld en zijn ook blij dat ze, na het stofzuigen, lekker ontspannen kunnen gaan chatten. Naast de telefoon is het chatten een van de weinige mogelijkheden om contact te hebben met vrienden en familie. Tevens drukt het hun nog weer duidelijk op de feiten dat iedereen ze kan zien. Ze schrikken soms nog wel eens als er een opmerking komt over iets wat ze gedaan hebben en dachten dat niemand het door had.”

Bij de beginnende chatters is er wel vaak enige gewenning nodig aan de razendsnelle chatwereld. De “do’s en don’ts” (tik bijvoorbeeld nooit hoofdletters, dat is schreeuwen) zijn niet bij iedereen direct duidelijk. Toch is het ook voor beginners goed uit te houden in de chatbox. Het chatkanaal ‘helpdesk’ kan zo nodig een helpende hand bieden. Bovendien waakt Remold en zijn collega’s over de orde. Samen met de Internetredactie worden de vragen geselecteerd en alleen deze worden doorgestuurd naar de BUS. Personen die anderen lastig vallen wordt de toegang tot de chatkamer (tijdelijk) ontzegd. Remold: “In het begin van de BUS was het een hele klus om alles netjes te laten lopen, maar nu gaat het heel goed. Er zijn bijna 24 uur per dag mensen aanwezig om de boel in de gaten te houden. Deze mensen doen dit volledig vrijwillig, zodat ik mijzelf meer kan concentreren op het beheer van de server.”

Al met al is het chatten een succes. De Internet-activiteiten rondom de BUS tonen aan dat de nieuwe media prima kan samensmelten met het gevestigde medium televisie, om zo elkaar aan te vullen. Meer en meer televisieprogramma’s bieden dan ook interactieve mogelijkheden via het Internet om zo de kijker dichter bij het programma te brengen. Remold nog eenmaal: “Zoals je nu kunt zien met de BUS zijn tv en Internet heel goed te combineren, je kan bijvoorbeeld 24 uur per dag de passagiers volgen via de videobeelden op het Internet en je kan ook chatten via je GSM met de televisie (Teletekst pagina 666 van SBS 6).” En morgen is er weer een chat, be there!
DR



* femfatale heeft niet het hele verhaal neergezet, maar wel de belangrijkste punten, hoop ik.


[Dit bericht is gewijzigd door femfatale (Datum 20 Mei 2000).]

never play games........
abonnement bol.com Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')