FOK!forum / Culinesse à gogo / Van die witte saus bij gerookte zalm, wat voor soort is dat?
Dipkipdinsdag 4 mei 2010 @ 21:02
Hai

Ik geef een etentje voor mn schoonouders en zij eten als we uit eten gaan altijd graag gerookte zalm als voorgerecht. Het leek me dus gegarandeerd scoren en lekker makkelijk om dat nu ook als voorgerecht te doen. Maar in restaurants serveren ze dat meestal met wat sla en een wit sausje zo een beetje er omheen gedruppelt weet je wel?

Ik eet het liever zonder sausjes dus ik heb geen idee wat voor sausje dat is, maar ik zou het graag maken voor bij het etentje omdat zij het dus wel erg lekker vinden bij hun zalm. Heeft iemand enig idee wat voor saus dat is? Het is spierwit, ondoorzichtig en vrij dun, bijna dressing-dun. Mn moeder heeft het over mayonaise maar het is veel dunner dan dat. Uit mn herinnering van het proeven had het een redelijk neutrale smaak (volgens mij was het geen dillesaus oid).

Nee, ook geen sperma nee.
Marksterdinsdag 4 mei 2010 @ 21:03
vissaus
RobinOokdinsdag 4 mei 2010 @ 21:12
mayo
sammyd118dinsdag 4 mei 2010 @ 21:15
creme fraisch
Dipkipdinsdag 4 mei 2010 @ 21:25
quote:
Op dinsdag 4 mei 2010 21:15 schreef sammyd118 het volgende:
creme fraisch
Zou het? Alleen maar creme fraiche?
sammyd118dinsdag 4 mei 2010 @ 21:50
met zout en peper en evt wat bieslook,is heel klassiek! je kan ook half mayo half creme fraisch en een beetje citroensap doen,ok lekker!
Drassssdinsdag 4 mei 2010 @ 21:50
warme basilicum saus
littledrummergirldinsdag 4 mei 2010 @ 22:40
hollandaise saus?
Mini_rulezdinsdag 4 mei 2010 @ 22:45
Mijn ouders eten het weleens met wasabi, maar geen idee of dat is wat jij bedoelt.
dreamzkdinsdag 4 mei 2010 @ 22:51
quote:
Op dinsdag 4 mei 2010 22:45 schreef Mini_rulez het volgende:
Mijn ouders eten het weleens met wasabi, maar geen idee of dat is wat jij bedoelt.
Wasabi is groen
Mini_rulezdinsdag 4 mei 2010 @ 22:52
quote:
Op dinsdag 4 mei 2010 22:51 schreef dreamzk het volgende:

[..]

Wasabi is groen
Hm, misschien was het dan mierikswortel.
pavvdinsdag 4 mei 2010 @ 22:57
is het misschien deze?



ik ben niet zo'n sausjesfan bij de vis.


Morgen gaat bij mij weer een stukje zalm op een cedarhouten plankje op de weber bbq

daar vraat je je vingers bij op!

Tinkepinkdinsdag 4 mei 2010 @ 22:59
Hollandaise saus denk ik. Al is een honing-mosterd-citroensausje ook best lekker vind ik. Of een gewone witte roomsaus.
Sometimesdinsdag 4 mei 2010 @ 23:01
Hollandaisesaus of ravigottesaus (al zit die laatste verder bij je beschrijving vandaan).
sammyd118dinsdag 4 mei 2010 @ 23:01
hollandaise saus is geel en dik (eidooiers en boter),niet spierwit en dun
Luuksordinsdag 4 mei 2010 @ 23:03
Nee is meestal gewoon half creme fraiche, half room, zout, peper en dille. De dille is wat je zoekt!
Dipkipdinsdag 4 mei 2010 @ 23:38
quote:
Op dinsdag 4 mei 2010 22:52 schreef Mini_rulez het volgende:
Hm, misschien was het dan mierikswortel.
Volgens mij is mierikswortel niet echt neutraal van smaak

Die met creme fraiche klinkt goed, ik denk dat ik daar wat mee ga proberen. Dankjulliewel en als iemand nog een ander idee heeft hoor ik het graag!!
golferwoensdag 5 mei 2010 @ 00:08
quote:
Op dinsdag 4 mei 2010 23:03 schreef Luuksor het volgende:
Nee is meestal gewoon half creme fraiche, half room, zout, peper en dille. De dille is wat je zoekt!
Dat is hem inderdaad.
RobinOokwoensdag 5 mei 2010 @ 00:19
Dille heeft helemaal geen neutrale smaak.
evo87woensdag 5 mei 2010 @ 07:12
beurre blanc of course!
sammyd118woensdag 5 mei 2010 @ 08:49
enne dille is ook groen
Dipkipwoensdag 5 mei 2010 @ 10:19
quote:
Op woensdag 5 mei 2010 00:19 schreef RobinOok het volgende:
Dille heeft helemaal geen neutrale smaak.
Nee klopt, en dat zou ik ook wel herkend hebben toen ik het proefte. Misschien is het gewoon creme fraiche met room gemengd? Zout lijkt me ook nogal onnodig, op gerookte zalm?
evo87woensdag 5 mei 2010 @ 10:29
neee, het is een beurre blanc... lezen!
Spanky78woensdag 5 mei 2010 @ 10:32
Maar mieriksworteldressing is wel klassiek bij zalm. Bovendien spierwit en dun... En Errug lekker bovendien. Ik zou daarvoor gaan.... (is trouwens mierikswortel in witte wijn, slagroom en cotroensap, beetje zout).

Overigens vind ik geen van alle bovengenoemde zaken neutraal van smaak, maar dat zal dan wel an mij liggen
Dipkipwoensdag 5 mei 2010 @ 10:47
quote:
Op woensdag 5 mei 2010 10:32 schreef Spanky78 het volgende:
Maar mieriksworteldressing is wel klassiek bij zalm. Bovendien spierwit en dun... En Errug lekker bovendien. Ik zou daarvoor gaan.... (is trouwens mierikswortel in witte wijn, slagroom en cotroensap, beetje zout).

Overigens vind ik geen van alle bovengenoemde zaken neutraal van smaak, maar dat zal dan wel an mij liggen
Ik zag in mn active topics dat ene Spanky gereageerd had in mn witte saus topic dus ik kwam aanstormen om NEEHEE ECHT GEEN SPERMA te roepen

Ik denk niet dat ik mierikswortel aandurf, stel dat ze dat dan niet lusten
Spanky78woensdag 5 mei 2010 @ 11:30
quote:
Op woensdag 5 mei 2010 10:47 schreef Dipkip het volgende:

[..]

Ik zag in mn active topics dat ene Spanky gereageerd had in mn witte saus topic dus ik kwam aanstormen om NEEHEE ECHT GEEN SPERMA te roepen

Ik denk niet dat ik mierikswortel aandurf, stel dat ze dat dan niet lusten
Mwahaha, nou, ken je de rascals?? Daar komt die nick vandaan eh... Maargoed, ik vind zelf mierikswortel echt superlekker bij zalm, zeker gerookt. Als je hem goed maakt is hij niet te sterk..Op zich is hij dan errug lekker, beetj duits/scandinavisch om het zo te eten...

Wat je natuurlijk ook altijd kunt doen is 2 sausjes maken en ze zelf laten kiezen... Misschien niet restaurant-like, maar wel veilig. Zo moeilijk zijn de sausjes niet te maken
BertusGwoensdag 5 mei 2010 @ 14:36
quote:
Op woensdag 5 mei 2010 10:47 schreef Dipkip het volgende:

[..]
Ik denk niet dat ik mierikswortel aandurf, stel dat ze dat dan niet lusten
Dan word je uit de familie getrapt, lijkt me duidelijk...
Koewamwoensdag 5 mei 2010 @ 14:40
Ravignottesaus.
Dipkipwoensdag 5 mei 2010 @ 17:11
Zou het trouwens niet gewoon sour cream kunnen zijn? Ik kocht het net voor in het dessert en ik had ineens zoiets van hmmmmmmmmm.
Rejectedwoensdag 5 mei 2010 @ 17:13
Het is wel dillesaus.
Martijn_77woensdag 5 mei 2010 @ 17:35
@TS een witte wijn saus misschien?
quote:
Op dinsdag 4 mei 2010 22:57 schreef pavv het volgende:
Morgen gaat bij mij weer een stukje zalm op een cedarhouten plankje op de weber bbq

daar vraat je je vingers bij op!

[ afbeelding ]
Dat ziet er goed uit hoe maak je die zo?

Dit mag je ook vertellen in BBQ TOPIC 2010 DEEL 1
Dipkipwoensdag 5 mei 2010 @ 17:45
quote:
Op woensdag 5 mei 2010 17:13 schreef Rejected het volgende:
Het is wel dillesaus.
Ik heb dille gekocht dus ik denk dat ik gewoon maar wat ga proberen en het door mn vriend laat proeven. Die kan beter inschatten of zn ouders het lekker zullen vinden. En als de dille niet door de keuring komt maak ik een hele neutrale met wat room en citroensap enzo.