Als je iets met politiek wilt doen, is rechten een goede optie (met als master staatsrecht).quote:Op dinsdag 4 mei 2010 17:14 schreef Reenske het volgende:
Ik wil 'later' heel graag iets doen in de politiek. Het liefst iets op het gebied van immigratie, ontwikkelingshulp of het klimaat.
Succes alvast in de politiekquote:Op dinsdag 4 mei 2010 17:20 schreef Reenske het volgende:
Ik ben namelijk niet iemand die heel graag secuur bezig is met regels opzoeken. Eigenlijk ben ik gewoon behoorlijk chaotisch...
Oke, bedankt voor je reactie! Dan heb ik natuurlijk nog wel een paar vragen:quote:Op dinsdag 4 mei 2010 17:25 schreef Ryon het volgende:
Algemene sociale wetenschappen is inderdaad een goede combinatie van die drie. Maar goed, verder:
1. Politicologie: Erg veel theorie en filosofie, heel erg leuk, maar ook heel erg breed. Naar mijn mening allemaal een beetje vrijblijvend. Zit vol met studenten die denken de volgende Wouter Bos te worden. Naar mijn mening echt een studie je leuk is om naast iets anders (rechten/economie/sociologie oid) te doen.
2. Sociologie: Erg in zichzelf gekeerd qua filosofie - politicologie behandelt veel meer - maar wel heel erg specifiek en praktisch. Ook erg veel onderzoek, wat heel veel relevante kennis oplevert. Als je specifiek met immigratie wil bezig zijn is dit wel verreweg de meest interessante keuze.
3. Bestuurskunde: Buitengewoon boeiende studie. Maar gaat meer in op organisatieprocessen etc. Maar wellicht dat dat in Brabant anders is.
4. Antropologie: Tjah, bepaald slag mens dat daar rondloopt. De lezingen die zijn gegeven door antropologen heb ik altijd erg vaag en vrijblijvend gevonden. Leuk voor als veel in het buitenland met andere culturen wil werken, maar mijn ding is het compleet niet.
In het eerste jaar krijg je 1 vak Psychologie inderdaad, maar daarna kies je een van de 5 richtingen. Pedagogiek komt bijna niet aan bod heb ik gemerkt.quote:Op dinsdag 4 mei 2010 17:20 schreef Reenske het volgende:
Bedankt voor jullie reactie!
Voor ASW heb ik al eens gekeken, maar het draait toch ook om pedagogiek en psychologie? Daar heb ik niet zoveel mee. Vooral met pedagogiek niet. Na dit jaar weet ik zeker dat ik niets met onderwijs o.i.d. heb. En waar ligt de nadruk dan op qua terreinen?
Bij rechten heb ik ook al gekeken, maar ik vond het teveel regeltjes. Ik ben namelijk niet iemand die heel graag secuur bezig is met regels opzoeken. Eigenlijk ben ik gewoon behoorlijk chaotisch...
Dankjewel! Het klinkt wel breed en dat vind ik misschien eigenlijk ook wel fijn... En wat zijn precies de beroepsperspectieven?quote:Op dinsdag 4 mei 2010 17:33 schreef Sinceria het volgende:
[..]
In het eerste jaar krijg je 1 vak Psychologie inderdaad, maar daarna kies je een van de 5 richtingen. Pedagogiek komt bijna niet aan bod heb ik gemerkt.
In het tweede jaar kies je dus een richting/domein: bij de richting Conflictstudies krijg je voornamelijk politicologische vakken (sluit ook aan op de master Politicologie) en bij bijvoorbeeld de richting Zorg & Gezondheid vooral antropologische vakken. Ikzelf ga voor Grootstedelijke problematiek, waarvan de aansluitmaster b.v International Development Studies is.![]()
De studie is heel breed, je richt je op sociale problematiek in het algemeen. Je wordt niet specifiek aan 1 gebied heel veel tijd besteed. In het 2e semester van het 1e jaar ga je dan kijken welke kant je op wil, je volgt dan een keuzevak bij een andere studie.
Deze studie in Wageningen lijkt ook wel op je wensen aan te sluiten trouwens:
http://www.bin.wur.nl/NL/
De politiek als onderwerp van studie is vrij euh.. breed, hoewel economie en sociologie daar ook last van hebben. Er komt echt een scala aan onderwerpen langs zonder dat er superveel gereedschap is om die te lijf te gaan. economie, sociologie en rechten bieden meer structuur daarin. Moet wel zeggen dat de verdieping binnen politicologie goed is. Je krijgt veel geschiedenis en filosofie en daarnaast ook nog relevante onderdelen van recht, sociologie en economie. Maar wat sociale wetenschap zo mooi maakt is dat je probeert problemen te doorgronden en op te lossen. De straat op gaat en echt sociale processen in kaart probeert te brengen en probeert te plaatsen in het grotere geheel. Bij politieke wetenschappen is dat allemaal een beetje beperkt.quote:Op dinsdag 4 mei 2010 17:32 schreef Reenske het volgende:
[..]
Oke, bedankt voor je reactie! Dan heb ik natuurlijk nog wel een paar vragen:
1)Maar wat vind je dan zo vrijblijvend aan politicologie?
2) Wat is er dan precies zo boeiend aan bestuurskunde? En in hoeverre spelen die organisatieprocessen een rol?
3) Wat vind je zo vaag aan antropologie? Dat het geen goede perspectieven heeft, zijn de onderwerpen te vaag of ligt het aan de studenten die er rondlopen?
De beroepsperspectieven hangen vooral af van de master die je gaat doen en de richting die je in het 2e jaar kiest. Het is inderdaad een heel brede studie in het begin, ik vond dat wel fijn omdat je niet meteen hoeft te kiezen wat je wil gaan doen. Je komt er gaandeweg achter wat je leuk vindt om je mee bezig te houden en dan staan de opties nog open om die kant op te gaan.quote:Op dinsdag 4 mei 2010 17:39 schreef Reenske het volgende:
[..]
Dankjewel! Het klinkt wel breed en dat vind ik misschien eigenlijk ook wel fijn... En wat zijn precies de beroepsperspectieven?
De studie in Wageningen heb ik al eerder gezien en het klinkt geweldig, maar ik kom uit de omgeving Rotterdam. Dan vind ik Wageningen wel erg ver en op kamers is eigenlijk nog geen optie.
Aan politicologie lijkt het me juist leuk om dus ook veel met filosofie bezig te zijn. Wel snap ik je punt dat het allemaal wel teveel theoretisch blijft.quote:Op dinsdag 4 mei 2010 17:47 schreef Ryon het volgende:
[..]
De politiek als onderwerp van studie is vrij euh.. breed, hoewel economie en sociologie daar ook last van hebben. Er komt echt een scala aan onderwerpen langs zonder dat er superveel gereedschap is om die te lijf te gaan. economie, sociologie en rechten bieden meer structuur daarin. Moet wel zeggen dat de verdieping binnen politicologie goed is. Je krijgt veel geschiedenis en filosofie en daarnaast ook nog relevante onderdelen van recht, sociologie en economie. Maar wat sociale wetenschap zo mooi maakt is dat je probeert problemen te doorgronden en op te lossen. De straat op gaat en echt sociale processen in kaart probeert te brengen en probeert te plaatsen in het grotere geheel. Bij politieke wetenschappen is dat allemaal een beetje beperkt.
De reden waarom ik bestuurskunde op dit moment boeiend vind is omdat het stiekem een beetje een veredelde HBO is. Lekker concreet met schema's enzo in de weer gaan. Moet wel zeggen dat ik nog maar bijster weinig ervan gezien heb, dus op dit moment kan ik er niet veel over kwijt.
Antropologie.. tjsah... Je zou zeggen dat het veel veldwerk en observatie betracht. Niets is minder waar. Veel leeswerk over vage studies en theorieen. Veel 'de wereld zou zo moeten zijn maar..' colleges. Veel blowende hippies en - dat stoort me wellicht het meest - heel veel een įlternatieve kijk op dingen, de wetenschap en op de maatschappij'. En ik kan je verklappen, aan de 'alternatieve' mogelijkheden heb je echt geen klap.
Dankjewel voor je reactie! En op reden waarvan moet je dan absoluut geen bestuurskunde gaan doen?quote:Op dinsdag 4 mei 2010 20:05 schreef Ziewoarut het volgende:
Als je echt de politiek in wilt moet je absoluut geen bestuurskunde gaan doen. Heb toevallig een paar weken geleden een gesprek gehad met de decaan van bestuurskunde in Nijmegen.
Als je echt de politiek in wilt kan je beter met politicologie verder.
Hmm bij nader inzien weet ik niet eens meer zeker of je hebt gezegd dat je de politiek in wilt maar ik moet zo hard schijten dat ik geen tijd heb om het even terug te kijken.![]()
Veel succes als ik het niet gehaald heb laat ik het jullie weten
Als je kijkt naar de tweede kamer dan zie dat de meeste mensen een achtergrond hebben in rechten, economie, sociologie of een combinatie daarvan. Toch wel een beetje de studies waarmee je dossier kennis opbouwt en veel maatschappelijk bezig bent. Bestuurskunde is echt een ambtenaren opleiding, heel erg boeiend als je dus bij een gemeente of ministerie aan de slag wil.quote:Op woensdag 5 mei 2010 14:01 schreef Reenske het volgende:
[..]
Dankjewel voor je reactie! En op reden waarvan moet je dan absoluut geen bestuurskunde gaan doen?
Had je het nog gehaald?![]()
ASW klinkt eigenlijk wel heel ideaal. Ik woon in Dordrecht en echt dichtbij is ASW dan ook niet te vinden, enkel Utrecht of Amsterdam. Amsterdam lijkt me dan de leukste stad. Kun jij me misschien (i.v.m.) reistijd iets vertellen over hoeveel dagen je gemiddeld per week colleges hebt? En hoe zijn ze verdeeld?quote:Op dinsdag 4 mei 2010 17:56 schreef Sinceria het volgende:
[..]
De beroepsperspectieven hangen vooral af van de master die je gaat doen en de richting die je in het 2e jaar kiest. Het is inderdaad een heel brede studie in het begin, ik vond dat wel fijn omdat je niet meteen hoeft te kiezen wat je wil gaan doen. Je komt er gaandeweg achter wat je leuk vindt om je mee bezig te houden en dan staan de opties nog open om die kant op te gaan.
Ik heb wat onderwerpen neergezet waar we een essay over moesten schrijven in het eerste jaar:
De problematiek in Culemborg (Marokkanen versus Molukkers)
Buitenstaanders (mensen die buiten de normale samenleving staan)
Een ethnografie over een Bedoeļnenstam in Egypte
Andere opdrachten zijn het doen van onderzoek naar de invloed van de staat op de vorming van wijken (de Bijlmer bijvoorbeeld was vroeger op een specifieke manier ingericht) en een leeronderzoek naar een sociaal onderwerp dat je interessant vindt (bv. de uitwerking van de Citotoets bij kinderen, hooligans, tienermoeders, de invloed van reclame op mensen etc.)
Dit jaar was het zo dat je in ieder geval 3 dagen hoorcolleges en verplichte werkgroepen had en als je pech had (zoals ik had) viel je schrijfpracticum op de verkeerde dag en dan dan moest je 4 dagen per week op komen draven. Indeling is meestal zo gedaan dat je 1 of 2, soms 3 dingen per dag moet bijwonen. Ze zijn wel redelijk fan van dingen vroeg laten beginnen (niet alles, ik had 2 keer per week iets wat om 9 uur begon, de rest was in de middag).quote:Op donderdag 6 mei 2010 17:07 schreef Reenske het volgende:
[..]
ASW klinkt eigenlijk wel heel ideaal. Ik woon in Dordrecht en echt dichtbij is ASW dan ook niet te vinden, enkel Utrecht of Amsterdam. Amsterdam lijkt me dan de leukste stad. Kun jij me misschien (i.v.m.) reistijd iets vertellen over hoeveel dagen je gemiddeld per week colleges hebt? En hoe zijn ze verdeeld?
En kun je me misschien ook iets vertellen over de grootte van de studie? Via de site van de UvA heb ik me aangemeld om een dag mee te lopen met een student, hopelijk reageren ze deze keer wel...
En in hoeverre speelt de wiskunde toets een rol? Kun je dat gewoon tijdens je 1e jaar halen?
Alvast bedankt!
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |