FOK!forum / Culinesse à gogo / Geurloze brandpasta geurt toch en valt vaak uit
#ANONIEMzondag 11 april 2010 @ 23:20
Ik wist niet goed waar ik deze vraag moest stellen, het heeft te maken met het bereiden van eten en dus gok ik maar hier ipv in het klusforum .

Ik heb een poosje geleden een roestvrijstalen fonduestel gekocht met een brander en brandpasta van het merk Farmlight. De 1e paar keren deed ie het goed enz maar nu ruikt het enorm naar ja hoe moet ik het beschrijven, walmende petroleum? Niet zo een fijne geur. Volgens de beschrijving van de brandpaste is ie geurloos en roet ie niet. Hij valt ook steeds uit tenzij ik de ventilatiegaten groot maak (zijn verstelbaar) maar dan brand de kaasfondue veel sneller aan. De 1e paar keren kon ik de ventilatiegaten dichtlaten zodat het een klein vlammetje was.

Ik heb het een keer doorlaten branden tot het echt helemaal op is (normaal doof ik het met een bijhorende deskeltje) zodat alle oude overtollige niet verbrande pasta echt weg is. Maar dit helpt niet bij een volgende keer dat ik nieuwe pasta indoe en aansteek.

Weet iemand wat ik eigenlijk verkeerd doe? Moet ik de brander schoonmaken na afloop met terpentine of wat dan ook?

_Ophelia_zondag 11 april 2010 @ 23:34
Is het losse pasta die je in het branderbakje doet? Ik heb van die wegwerpcupjes met brandpasta, werkt perfect.
#ANONIEMmaandag 12 april 2010 @ 00:28
Ja losse pasta uit een knijpbare fles.

Die cupjes, leg je dat in de brander op de 1e afbeelding in de OP ?

[ Bericht 21% gewijzigd door #ANONIEM op 12-04-2010 00:28:51 ]
Casosmaandag 12 april 2010 @ 08:50
quote:
Op zondag 11 april 2010 23:20 schreef SolidasRock het volgende:
knip

Weet iemand wat ik eigenlijk verkeerd doe? Moet ik de brander schoonmaken na afloop met terpentine of wat dan ook?

[ afbeelding ]
Volgens mij doe je niets fout. Het lijkt mij sterk dat er een brandbare vloeistof / gel is die bij verbranding totaal geurloos blijft. Zo goed als, bijna geen geur, ok, maar geurloos, nee, dat wil er bij mij niet in.

Net zoals onderhoudsvrij....... dat is in 9 van de 10 gevallen ook niet letterlijk te nemen.
_Ophelia_maandag 12 april 2010 @ 09:16
quote:
Op maandag 12 april 2010 00:28 schreef SolidasRock het volgende:
Ja losse pasta uit een knijpbare fles. [ afbeelding ]

Die cupjes, leg je dat in de brander op de 1e afbeelding in de OP ?
Yep, zoiets als deze (ik heb een ander merk uit één of andere kookwinkel):

Pietverdrietmaandag 12 april 2010 @ 09:20
Al die troep stinkt altijd.
lemonlimemaandag 12 april 2010 @ 10:22
Volgens mij is zo'n fondueset ook meer voor vleesfondue, met olie of bouillon, dan voor kaasfondue. Daar kun je beter gewoon een waxinelichtje onder zetten ofzo.
#ANONIEMmaandag 12 april 2010 @ 10:27
Jij denkt dat de inhoud van de fonduepannetje wat te maken heeft met het functioneren van de brander, ik zie het niet zo? Ze komen onmogelijk in elkaar buurt....?

Iemand ervaring met het reinigen van de brander, waarmee zou ik dat het beste kunnen doen?
RobinOokmaandag 12 april 2010 @ 10:57
Ja, tuurlijk is de pan wel van belang. Zoiets als kaasfondue moet in een pan met dikke bodem. Fonduen in olie of bouillon in pan met dunne bodem, hoewel in pan met dikke bodem ook vast wel zal gaan.

Maar kaasfondue in een pannetje met dunne bodem? Recipe for disaster.

Met brandpasta geen ervaring.
_Ophelia_maandag 12 april 2010 @ 10:59
quote:
Op maandag 12 april 2010 10:57 schreef RobinOok het volgende:
Ja, tuurlijk is de pan wel van belang. Zoiets als kaasfondue moet in een pan met dikke bodem. Fonduen in olie of bouillon in pan met dunne bodem.
Maar dat heeft niets te maken met de geur en het goed functioneren van de brander alleen met de eetbaarheid van het gerecht.
RobinOokmaandag 12 april 2010 @ 11:01
Ja, dat zou je misschien denken, maar euh kaasfondue volgens wikipiki: "Fondue is a Swiss communal dish shared at the table in an earthenware pot (caquelon) over a small burner (rechaud)".

Die brandpasta is veel meer bedoeld om echt lekker te fikken. Als er gekookt moet worden dus, niet voorzichtig warmgehouden..

denk ik...
Pietverdrietmaandag 12 april 2010 @ 11:01
Ik zou gewoon elektrisch gaan. Stinkt niet naar smerige brandpasta of stierenpis Spiritus er is vrijwel geen brandgevaar, en de kans dat ie omflikkerd en de hete olie over de eters heengaat is ook een stuk minder. Verder zit er een thermostaat op zodat de olie niet te warm of te koud is.
En een elektrieke fondue koop je vanaf een euro of 25.
_Ophelia_maandag 12 april 2010 @ 11:03
quote:
Op maandag 12 april 2010 11:01 schreef RobinOok het volgende:
Ja, dat zou je misschien denken, maar euh kaasfondue doe je volgens wikipiki "Fondue is a Swiss communal dish shared at the table in an earthenware pot (caquelon) over a small burner (rechaud)".

Die brandpasta is veel meer bedoeld om echt lekker te fikken. Als er gekookt moet worden dus, niet voorzichtig warmgehouden..
Ik heb die cupjes pasta toch regelmatig gebruikt voor kaasfondue, gaat perfect. Zoveel hitte komt er niet vanaf.
RobinOokmaandag 12 april 2010 @ 11:05
Okay dan.
_Ophelia_maandag 12 april 2010 @ 11:06
quote:
Op maandag 12 april 2010 11:05 schreef RobinOok het volgende:
Okay dan.
Al moet ik wel eerlijk toegeven dat ik een vrij massieve kaasfondue pan heb, misschien scheelt dat
lemonlimemaandag 12 april 2010 @ 11:09
Ik doelde meer op het aanbranden van de kaasfondue. Maar het blijft raar dat je eerst wel een kleine vlam kon krijgen en later niet meer.
#ANONIEMdinsdag 13 april 2010 @ 15:16
je hebt wel gelijk, ik heb nog een aardewerken fondue staan, die gebruik ik voortaan wel met waxine lichtje. Maar de andere brander wil ik wel "repareren". Hoe maak ik hem het beste schoon? Terpentine?
RobinOokdinsdag 13 april 2010 @ 16:03
Ik zou zeggen, opbranden.
#ANONIEMwoensdag 14 april 2010 @ 11:30
quote:
Op dinsdag 13 april 2010 16:03 schreef RobinOok het volgende:
Ik zou zeggen, opbranden.
al 2 keren gedaan. Volgens mij blijft er iets achter wat niet op te branden is? ik zal de brander eens openmaken en kijken.