dat klinkt eerder een beetje zielig, dan echt asociaal... gewoon iemand zonder zelfvertrouwen en waarschijnlijk een minderwaardigheidsgevoel ... wat dan natuurlijk makkelijk een negatieve spiraal wordt als die persoon zich ook zelf erg negatief gaat opstellen naar anderen toe.quote:"Alles wat ik zeg vinden jullie toch verkeerd"
"Wat ik zeg is toch niet goed"
quote:Op dinsdag 9 maart 2010 16:51 schreef RM-rf het volgende:
[..]
dat klinkt eerder een beetje zielig, dan echt asociaal... gewoon iemand zonder zelfvertrouwen en waarschijnlijk een minderwaardigheidsgevoel ... wat dan natuurlijk makkelijk een negatieve spiraal wordt als die persoon zich ook zelf erg negatief gaat opstellen naar anderen toe.
Ik zit met een gebroken enkel, dus ben gewoon even op mijn ouders aangewezen. Daarbij is mijn moeder een geweldige vrouw, dus overdag als m'n pa op z'n werk is is het prima.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 16:47 schreef picodealion het volgende:
Klinkt inderdaad als een flink asociale man. Heb je al zicht op een nieuwe plek voor jezelf? Zo ja, even doorbijten en uitkijken naar het moment dat je weer wegbent.
Als het langer gaat duren zou ik hem gewoon constant op de feiten blijven drukken en even asociaal terug gaan doen. Met hem in gesprek gaan helpt toch niet zo te lezen, dus dan moet 'ie het maar voelen.
Depressief weet ik niet, proberen te praten helpt niet echt. Hij praat niet over zijn gevoel. Hij praat wel eens met een maatschappelijk werker over van alles (omdat hij een niertransplantatie moet binnenkort). Opzich is dat heel goed dat hij met zo'n iemand praat (al is dat gewoon door die transplantatie). Het kan zijn dat hij diep ongelukkig is, ik weet het niet.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 16:48 schreef Levitation het volgende:
Het klinkt eigenlijk alsof je pa depressief is. Heb je wel eens geprobeerd met hem te praten over hoe het met hem gaat? Misschien is de man gewoon diep ongelukkig.
Z'n stoel kan niet draaien, dat scheelt misschien. Maar echt geïnteresseerd als in, echt je aan kijken, echt een gesprek proberen te hebben is heel zelden. Uit zich zelf iets zeggen is eigenlijk heel zeldzaam. Trouwens heel erg fijn dat er iemand zegt dat zij haar vader er in herkent!quote:Op dinsdag 9 maart 2010 16:53 schreef Jumping-Skippy het volgende:
Jééémig, TS, het lijkt mijn vader wel! Echt vrijwel alles herken ik. Even tvp dus.
Heeft jouw vader ook dat áls hij eens iets zegt dat hij dan in zijn stoel zit met de rug naar je/jullie toe?
[..]. Klopt.
Ooit gehoord van moeder die zich uit overlevingsdrang aan vader heeft aangepast en dus dit soort dingen zegt?quote:Op dinsdag 9 maart 2010 16:55 schreef RedDevil085 het volgende:
Snap niet goed waar jij je druk om maakt. Volgens mij heeft je vader het recht verdiend om te doen en laten wat hij wil in zijn eigen huis. Schijnbaar heeft je moeder er weinig problemen mee en is de enige die zit te miepen is de persoon die op de zak van haar oh-zo-asociale pa leeft...
Als je ouders zich goed of in elk geval content voelen in hun situatie, wie ben jij dan om daar kritiek op te leveren?
Ik ben daar om kritiek op te leveren omdat ik hun dochter ben, omdat ik bij hun op visite moet en omdat ik een broertje heb die wel bij hun thuis leeft die ook met deze problemen te maken heeft. En daarnaast, omdat mijn moeder zegt dat ik het moet negeren omdat ze het naar mijn idee ook niet helemaal fijn vindt maar negeren als enige oplossing ziet. En inderdaad, misschien wel als een oplossing waarmee zij content is.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 16:55 schreef RedDevil085 het volgende:
Snap niet goed waar jij je druk om maakt. Volgens mij heeft je vader het recht verdiend om te doen en laten wat hij wil in zijn eigen huis. Schijnbaar heeft je moeder er weinig problemen mee en is de enige die zit te miepen is de persoon die op de zak van haar oh-zo-asociale pa leeft...
Als je ouders zich goed of in elk geval content voelen in hun situatie, wie ben jij dan om daar kritiek op te leveren?
Klopt, ik merk dat aardig doen het beste werkt. Hoe moeilijk soms ook. Ik probeer inderdaad gewoon aardig te doen en als dat niet lukt te negeren. Al zeg ik er soms wel wat van als hij zo tegen m'n oma deed als hij deed, ik vind dat hij gewoon mag weten hoe zijn gedrag over komt. Het is niet zo dat ik dan begin te schreeuwen, ik vraag hem gewoon waarom hij m'n oma niet even aan kon kijken toen hij dat vertelde en dat ze ook alleen maar interesse toonde. Op een rustige manier.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 16:57 schreef PopcornMonster het volgende:
Sommige dingen komen mij ook bekend voor. Toen ik nog wat jonger was en wat puber-gedrag vertoonde, ging ik er glashard tegen in wat weleens tot ruzies leidde. Echter, de laatste paar jaar ben ik erachter gekomen dat ik met vriendelijk gedrag een stuk verder kom. Je vader heeft misschien niet in de gaten dat hij vervelend overkomt, of hij heeft een zware last waar hij mee moet leven.
Als mijn vader aan tafel nors doet, ga ik even achter hem staan en kneed z'n schouders of geef hem een knuffel, en de hele avond is hij weer een stuk vrolijker. Of ik vertel hem dat ik het vervelend vind wat hij aan het doen is en of hij er mee op wil houden, zonder dit op een negatieve manier te brengen.
Soms werkt aardig zijn beter dan er hard tegenin te gaan. Dit vergt natuurlijk soms wel wat geduld van je of je moet even tot 3 tellen voordat je iets zegt.
Succes!
Niet zo gehoord nee. Wel is het zo dat ze de ene keer zelf ook tegen m'n vader in probeert te gaan en de andere keer niet.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 16:57 schreef Jumping-Skippy het volgende:
[..]
Ooit gehoord van moeder die zich uit overlevingsdrang aan vader heeft aangepast en dus dit soort dingen zegt?
Zou kunnen, ik hoop nu dat het beter met hem gaat als hij een nieuwe nier heeft etc.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 16:57 schreef wijsneus het volgende:
Volgens mij is je vader diep ongelukkig. Pas als hij dat beseft kan hij mogelijk veranderen...
Dat is ook een lekker antwoord. Militaire dienst lost alles op?quote:Op dinsdag 9 maart 2010 17:06 schreef Dichtpiet. het volgende:
Herkenbaar, TS.
Mijn vader is ook zo'n moeilijk figuur. Wanneer dingen niet gaan zoals hij wil, wordt hij kwaad en gefrustreerd. Wanneer ik het een keer met hem oneens ben zegt hij "dat ik in militaire dienst had gemoeten".
Ik had het tegen RedDevil085quote:Op dinsdag 9 maart 2010 17:04 schreef Reflectionne het volgende:
Niet zo gehoord nee. Wel is het zo dat ze de ene keer zelf ook tegen m'n vader in probeert te gaan en de andere keer niet.
hij bedoelt het half als grapje natuurlijk, maar zit wel een kern van serieusheid inquote:Op dinsdag 9 maart 2010 17:09 schreef Reflectionne het volgende:
Dat van m'n oma is dus net gebeurd en toen ik mijn vader er op aansprak hoorde mijn moeder dat ook. M'n moeder kwam me net vertellen dat ze maar even naar oma was geweest om te zeggen dat papa zich niet lekker voelde enzo.
[..]
Dat is ook een lekker antwoord. Militaire dienst lost alles op?
Nouja, geeft niks hoor. Ervaringen delen kan ookquote:Op dinsdag 9 maart 2010 17:09 schreef Jumping-Skippy het volgende:
[..]
Ik had het tegen RedDevil085. Mijn moeder gaat de ene keer ook tegen mijn vader in en de andere keer niet; maar meestal is het van laat maar waaien. Na bijna 33 jaar huwelijk weet ze wel wie het zegt... Hij heeft haar gedurende hun huwelijk echt afgeknepen, heeft thuis geen ene donder geleerd.
Maar goed, ik wil hier geen topickaping van maken dus back to you.
Het probleem is, is dat dat niet zeker is en dat je met een bek optrekken zijn gedrag alleen maar verergerd. Zeg je hem om 8 uur zoiets dan is hij de rest van de avond stil en kijkt hij boos.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 17:10 schreef picodealion het volgende:
De enige reden dat hij al jaren zo doet is dat iedereen blijkbaar te laf is om zijn bek tegen hem open te trekken. Lief doen en negeren gaat hem echt geen leuker mens maken hoor. Sterker nog, je gaat je alleen maar meer aan hem ergeren.
Amen en inderdaad. Samenvatting van mijn verhaalquote:Op dinsdag 9 maart 2010 17:17 schreef skudkind het volgende:
Volgens mij heeft hij een minderwaardigheidscomplex en de oorzaak ligt 'm dan vaak in zijn leven buiten zijn gezin om. Is hij wel tevreden met wat hij heeft bereikt wat betreft werk enzo. Hij is vast teleurgesteld in iets fundamenteels. Ik heb precies zo'n vader als jou TS. Eist ook dat ik hem aanspreek met pap, pa of papa wanneer ik hem iets vraag of op hem reageer. Echt belachelijk gewoon. Doet kinderachtig als hij zijn zin niet krijgt, puur voor de aandacht. Je kan ook niet met hem discussieren, want dan voelt ie zich geintimideerd. Dan komt hij met uitspraken als: "Jij weet het natuurlijk altijd beter!" en neemt vervolgens de eerste exit uit de discussie. Zijn definitie van een gesprek is dat hij vertelt en jij luistert, dus een discussie is voor hem hetzelfde als een ruzie, want blijkbaar ben je zo stom om niet ja te knikken naar de 'alwetende verteller'.
Ik ben ongeveer even oud als jou en ik ben er al achter dat ik er maar mee moet leren leven. Het valt allemaal heel erg mee, zoals je zelf al aangaf, als je mekaar hoogstens een keer per week ziet. Is in mijn geval ook zo en het gaat goed.
Nóg zo een! Mijn vader kan ook zo betweterig uit de hoek komen.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 17:17 schreef skudkind het volgende:
Volgens mij heeft hij een minderwaardigheidscomplex en de oorzaak ligt 'm dan vaak in zijn leven buiten zijn gezin om. Is hij wel tevreden met wat hij heeft bereikt wat betreft werk enzo. Hij is vast teleurgesteld in iets fundamenteels. Ik heb precies zo'n vader als jou TS. Eist ook dat ik hem aanspreek met pap, pa of papa wanneer ik hem iets vraag of op hem reageer. Echt belachelijk gewoon. Doet kinderachtig als hij zijn zin niet krijgt, puur voor de aandacht. Je kan ook niet met hem discussieren, want dan voelt ie zich geintimideerd. Dan komt hij met uitspraken als: "Jij weet het natuurlijk altijd beter!" en neemt vervolgens de eerste exit uit de discussie. Zijn definitie van een gesprek is dat hij vertelt en jij luistert, dus een discussie is voor hem hetzelfde als een ruzie, want blijkbaar ben je zo stom om niet ja te knikken naar de 'alwetende verteller'.
Ik ben ongeveer even oud als jou en ik ben er al achter dat ik er maar mee moet leren leven. Het valt allemaal heel erg mee, zoals je zelf al aangaf, als je mekaar hoogstens een keer per week ziet. Is in mijn geval ook zo en het gaat goed.
Daar heb je óók een punt, dat klopt volgens mij wel ja.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 17:28 schreef Dichtpiet. het volgende:
Het komt volgens mij een beetje ervan dat veel mannen van middelbare leeftijd in de jaren '50/'60 opgegroeid zijn met het idee dat jongens geen/weinig gevoelens hoorden te hebben ....
en bovendien veelal de traditionele autoritaire opvoeding ondergingen, waarin er géén ruime was voor direkte kritiek op de ouders ...quote:Op dinsdag 9 maart 2010 17:28 schreef Dichtpiet. het volgende:
Het komt volgens mij een beetje ervan dat veel mannen van middelbare leeftijd in de jaren '50/'60 opgegroeid zijn met het idee dat jongens geen/weinig gevoelens hoorden te hebben ....
Dat pak slaag is natuurlijk niet nodig maar je moet jezelf afvragen of het wel zo'n goed idee is om als ouder over alles en nog wat te discussieren met je kind, sommige zaken zouden , principieel, niet discussieerbaar moeten zijn.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 17:52 schreef RM-rf het volgende:
[..]
en bovendien veelal de traditionele autoritaire opvoeding ondergingen, waarin er géén ruime was voor direkte kritiek op de ouders ...
hun eigen vader zou waarschijnlijk zulk een 'discussie' hebben beantwoord met een pak slaag
Dat is waar, dat ben ik met je eens. Sommige dingen heeft een kind zich gewoon aan te houden.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 19:05 schreef robber57 het volgende:
Enige inspraak is natuurlijk wel mogelijk maar er zijn nu eenmaal zaken waarover je als ouder miz geen consessies doet, ook niet na een "discussie" van een paar uur met je kind en dus is die discussie bij voorbaat overbodig.
Als je niet een dergelijke opstelling aanhoud en daarin elkaar als ouder ondersteund krijg je vroeger of later de deksel op je neus in de vorm van een uit de kluiten gegroeide puber die denkt hij/zij het "recht" heeft op "niet werken en een uitkering" , neusringen, een tattoo van een schedel op hun voorhoofd, 2 dagen van huis wegblijven zonder te vertellen waarheen of waarom enz enz.
Pubers die over elke klipklap met je in discussie gaan omdat ze denken dat ze dat recht hebben.
Maar dat is een heel andere discussie en helpt ts niet echt.
quote:Op dinsdag 9 maart 2010 19:16 schreef Reflectionne het volgende:
Verder was m'n vader verdacht 'vrolijk' onder het eten zonet. Toen ik vertelde dat ik iets ging doen (doet er niet toe wat), vroeg hij wat dat iets was. (Heeft iets met studeren te maken). Ook al heb ik dat al eerder gedaan en zou hij best kunnen weten wat het is, hij vroeg er naar.
Valt te proberenquote:Op dinsdag 9 maart 2010 19:29 schreef skudkind het volgende:
[..]
Is bij mijn vader ook soms zo, dan is hij opeens de vrolijkheid zelve, maar dat kan net zo snel weer omslaan.
Het helpt om hem te 'belonen' voor goed gedrag als het ware. Als hij prettig in de omgang is, dat je hem dan ook bejegent op de manier zoals hij het graag wil. Mag zelfs overdreven. Dat zal hem doen nadenken. Heeft voor mij ook een beetje gwerkt, niet helemaal, maar wel een beetje.
Dat was ikkequote:Op dinsdag 9 maart 2010 19:31 schreef Reflectionne het volgende:
[..]
Valt te proberen, is wel moeilijk denk ik. Omdat toch het idee van "Oh, nu opeens wel" komt.
Overigens, wat iemand zei over topic kapen, het is prima om andermans ervaringen enzo te delen hoor!
Een nogal opportune uitspraak van iemand die 20 is en terug bij zijn ouders is gaan wonen(als is het maar tijdelijk), als er 1 ding van te zeggen is dan is dat iig je niet voor de "volwassen" weg hebt gekozen door niet meer terug te vallen op de hulp van je ouders terwijl je toch zeer waarschijnlijk wel wist dat dit probleem de kop op zou steken.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 19:16 schreef Reflectionne het volgende:
Zo ga je niet als volwassene met elkaar om, in die mate kan ik dat van niemand uitstaan.
Herkenbaar. Mijn vader zou ook nooit aan een psychologisch onderzoek deelnemen; al is het alleen maar omdat hij dat geestelijk nooit aan zou kunnen. Hij is erg labiel; kan weinig aan. En hij ziet het nut er ook niet van in; als het er al op aankomt zegt hij "ja, wat kan die er nou aan doen?".quote:Op dinsdag 9 maart 2010 19:46 schreef Miasan het volgende:
Ik zit in haast exact in dezelfde situatie als TS. Ik woon inmiddels weer op mezelf.
Mijn vader is ontzettend gesloten en mijn moeder en zusje die nog thuis wonen ergeren zich nogal eens.
Nu er ruimte is tussen mij en mijn ouders is de band weer beter. Tegenwoordig praat ik gewoon met of desnoods tegen mijn vader over waar ik mee bezig ben of wat ik ga doen. Dit is natuurlijk voornamelijk om de band tussen ons tweeën te versterken en mogelijk als indirect ook binnen de rest van het gezin. Hij praat nu soms ook wel eens uit zichzelf, en maakt slechte grapjes. Vooruitgang.
Meer valt er niet echt aan te doen denk ik, in zo'n situatie. Mijn vader zou dus écht niet een psychologisch onderzoek of wat dan ook accepteren/serieus nemen. Hij weet immers altijd alles beter.
Ik weet niet hoe jij je dan hebt gered, maar ik had weinig keus. Ik woon niet samen, maar in een studentenhuis. Het was ook de normaalste zaak om bij m'n ouders te gaan wonen, ik kan niet zelf een broek aan krijgen en ik kan geen drinken pakken door het hinkelen over de drempels/of met krukken te lopen. Ook was het voor hun de meest logische manier dat ik thuis kwam wonen, had dat nooit kunnen weigeren.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 19:48 schreef robber57 het volgende:
[..]
Een nogal opportune uitspraak van iemand die 20 is en terug bij zijn ouders is gaan wonen(als is het maar tijdelijk), als er 1 ding van te zeggen is dan is dat iig je niet voor de "volwassen" weg hebt gekozen door niet meer terug te vallen op de hulp van je ouders terwijl je toch zeer waarschijnlijk wel wist dat dit probleem de kop op zou steken.
Ik had toen ik 24 was bij een motor ongeval mijn nek, twee benen,middenhandsbeentjes,sleutelbeen en nog meer gebroken maar het laatste waar ik aan dacht wat betreft de zorg voor mezelf was weer bij mijn moeder gaan inwonen, al was het maar tijdelijk, terwijl dat weldegelijk een (makkelijke) oplossing was geweest.
Maar goed: de eerste "stap" is er ?
Vliegen vang je alleen maar met stroop, wellicht een idee om het eens een tijdje over een andere boeg te proberen?
Probeer eens een tijdje je houding naar je vader te veranderen van onafhankelijke zelf wetende en zelf beslissende individu naar een meer waarderende houding waarin je je vader meer laat weten over het leven dat je hebt en de beslissingen die je neemt en doet en waarom je dat zo doet.
Laat hem weten dat je zijn mening waardeert ook al ben je het er niet altijd mee eens en houd je jezelf het recht voor ( en vertel hem dat)om toch anders te beslissen dan hij graag zou zien.
"Psychologen zijn voor gekken"quote:Op dinsdag 9 maart 2010 19:51 schreef Jumping-Skippy het volgende:
[..]
Herkenbaar. Mijn vader zou ook nooit aan een psychologisch onderzoek deelnemen; al is het alleen maar omdat hij dat geestelijk nooit aan zou kunnen. Hij is erg labiel; kan weinig aan. En hij ziet het nut er ook niet van in; als het er al op aankomt zegt hij "ja, wat kan die er nou aan doen?".
Dat zou mijn vader niet zozeer zeggen, maar hij houdt daar helemaal niet van. Vroeger zei hij altijd "praten helpt niet". En ook van "je kunt maar beter geen emoties hebben, je hebt er niets aan".quote:
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |