quote:FERMACELL platen mogen niet ‘koud’ tegen elkaar zonder voegverbinding gemonteerd worden. De reden is dat er meestal een afwerking op een wand wordt aangebracht, bijvoorbeeld behang of een verfsysteem. De platen onder deze afwerking moeten een goede verbinding met elkaar hebben. Als die ontbreekt, kunnen scheuren in de afwerking ontstaan ter plaatse van de plaatnaden. Drie methoden die een goede voegverbinding garanderen, zijn sterke, snelle lijmmethode en de meer traditionele gipsvoegmethode en AKvoegmethode.
Lijmvoeg
Voor een goede lijmvoegverbinding gaat u uit van rechte plaatkanten (dit zijn de af fabriek aanwezige zaagkanten). Gaat u platen verzagen, let er dan op dat dit zuiver haaks gebeurt. De plaatkanten moeten stofvrij zijn voordat met het lijmen kan worden begonnen. De eerste plaat wordt tegen de stijlen (hout of metalen profielen) bevestigd. Deze dient geheel afgeschroefd of geniet te zijn. Nu kunt u de voegenlijm tegen de zijkant van de plaat aanbrengen. Hiertoe wordt de spuitmond van de lijmkoker schuin afgesneden, zodat de doorsnede van de opening ongeveer 8 mm is. Zorg er altijd voor dat de lijm niet op de houten of metalen stijlen komt, maar alleen op de zijkant van de FERMACELL plaat. Er dient ongeveer 4/5 van de plaatdikte voorzien te zijn van lijm. De tweede plaat wordt met een zijwaartse beweging stotend tegen de gemonteerde plaat aan gedrukt. Na het bevestigen van deze plaat ontstaat een lijmnaad die kleiner is dan 1 mm. De overtollige lijm is het gemakkelijkst te verwijderen als deze volledig is uitgehard (na ca. 24 uur). De lijm kan dan eenvoudig schuin weggestoken worden met een plamuurmes. Eventuele nog achterblijvende lijmresten zijn te verwijderen met een Surformschaaf. Groot voordeel van de lijmvoegverbinding is dat men geen rekening hoeft te houden met de 5 tot 7 mm brede voeg die bij de gipsvoegverbinding verplicht is. Precies uitmeten hoeft dus niet, wat veel sneller werkt. Een ander niet minder belangrijk voordeel is dat u met deze methode bespaart op uw achterhoutconstructie. De lijmverbinding is immers zo sterk dat horizontale naden niet ondersteund hoeven te worden met regels of profielen!
Gipsvoeg
Bij deze toepassing is het belangrijk dat tussen de FERMACELL platen (10 of 12,5 mm dik) onderling een naad van 5-7 mm wordt gehouden. Deze naad is nodig om voldoende FERMACELL voegengips te kunnen aanbrengen. Bij een smallere voeg komt er onvoldoende FERMACELL voegengips in de voeg om een goede verbinding te bereiken. Ook bestaat bij een te smalle voeg de kans dat het water waarmee het voegengips is aangemaakt, te snel in de zijkanten van de plaat trekt waardoor de gipsvoeg ‘verbrandt’. Dit houdt in dat het gips onvoldoende reageert met het water. Het gips hardt niet voldoende uit, wat een goede verbinding in de weg staat. Er mag pas worden afgevoegd als de platen vrij zijn van bouwvocht, in het algemeen als de relatieve luchtvochtigheid in een gebouw gedurende twee dagen niet hoger is geweest dan 70%. Op zich is dit geen probleem, omdat men met het afvoegen kan wachten tot alle platen zijn gemonteerd. Men kan het afvoegen als het ware vlak voor de afwerkingsfase uitvoeren. FERMACELL voegengips kan worden toegepast zonder wapeningsband. Alleen bij speciale afwerkingen is wapeningsband nodig, bijvoorbeeld bij stuc- of spuitpleister (spacwerk). Achter een horizontale of verticale naad van 5-7 mm dient altijd een regel of een stijl te zitten.
AK-voeg
Bij deze toepassing worden FERMACELL platen (10 of 12,5 mm dik) met een afgeschuinde kant stotend tegen elkaar aan gemonteerd. De voegverbinding wordt gemaakt door in het ontstane verdiepte gedeelte over de voeg een gaasband aan te brengen en het verdiepte gedeelte volledig vol af te voegen met FERMACELL Voegengips. Er mag pas worden afgevoegd als de platen vrij zijn van bouwvocht, in het algemeen als de relatieve luchtvochtigheid in een gebouw gedurende twee dagen niet hoger is geweest dan 70%. Op zich is dit geen probleem, omdat men met het afvoegen kan wachten tot alle platen zijn gemonteerd. Men kan het afvoegen als het ware vlak voor de afwerkingsfase uitvoeren. Achter een horizontale of verticale naad dient altijd een regel of een stijl te zitten.
quote:De enige scheuren die we hebben zijn in de overgangen van steen naar gips,maar daar doen we na de zomer wat aan,maar die zijn nog geen mm.
Getuige mijn keukenwandquote:Op maandag 8 maart 2010 14:14 schreef klusfoobje het volgende:
maakt hij zo'n breuklijn niet, dan krijg je een scheurlijn die grillig heen en weer loopt.
wees blij dat jij het in je keuken hebt.....quote:
Precies dat.quote:Op maandag 8 maart 2010 14:14 schreef klusfoobje het volgende:
belangrijk is wel dat je stuccadoor de boel los heeft gesneden van elkaar. In weze maakt hij dan een breeklijn die precies in de hoek valt. In die hoek zet je dan een kit randje en daardoor zie je het niet.
Ook als het al uitgehard is?quote:Op dinsdag 9 maart 2010 18:26 schreef junkiexp het volgende:
Breeklijn kan je zelf ook maken met een mes.
Heb ik in een kamer wel gedaan ja, gewoon met een mesje of een dunne schroevendraaier een geul maken zodat het stucwerk van de het plafond en de muur niet in verbinding staan.quote:
Dat moet je voor zijn idd.quote:Op dinsdag 9 maart 2010 19:33 schreef klusfoobje het volgende:
das nieuw voor me, dat je het na uitharden nog kunt doen. Dan moetje er volgens mij wel erg vlot bij zijn. Geloof dat de meeste kracks binnen een maand toch wel verschijnen.
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |