FOK!forum / Culinesse à gogo / Gietijzeren koekenpan met sop afwassen?
kaasplankjewoensdag 3 maart 2010 @ 09:26
Hoi!

Wij hebben hier regelmatig discussie of je de gietijzeren koekenpannen met sop af moet wassen of juist niet.

Ik zeg van niet, zo gaat de vetlaag die het metaal beschermt verloren en tevens bakt de boel aan.
Mn babe zegt daarentegen dat de pan niet goed schoon wordt van alleen heet water.

Wat vinden jullie?
TeleluvRwoensdag 3 maart 2010 @ 09:27
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 09:26 schreef kaasplankje het volgende:
Hoi!

Wij hebben hier regelmatig discussie of je de gietijzeren koekenpannen met sop af moet wassen of juist niet.

Ik zeg van niet, zo gaat de vetlaag die het metaal beschermt verloren en tevens bakt de boel aan.
Mn babe ...
Pardon?

Verder, niet afwassen, schoonmaken en een beetje ingevet/olied wegzetten!
Adfundumwoensdag 3 maart 2010 @ 09:30
Maak de gietijzeren pan voor het gebruik goed schoon met heet water, maak het daarna goed droog en vet de pan in met olijf olie. Laat de pan daarna goed inbranden tot de olijf olie goed in het materiaal is getrokken, deze behandeling bied een goede bescherming tegen corrosie.
De gietijzeren pannen enkel droog reinigen en invetten, gebuik geen afwas middelen. Naarmate de pan vaker gebruikt word zal u merken dat het braden beter en smakelijker wordt en het materiaal steeds corrosie bestendiger word.

bron: http://www.gaswinkel.com/(...)ietijzerenpannen.htm
Misanwoensdag 3 maart 2010 @ 09:42
Gietijzer spul was ik altijd gewoon af met sop, pannen met antiaanbaklaag ook trouwens
kaasplankjewoensdag 3 maart 2010 @ 09:43
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 09:27 schreef TeleluvR het volgende:

[..]

Pardon?
Dat is "Pardon meneer" voor jou vrind
quote:
Verder, niet afwassen, schoonmaken en een beetje ingevet/olied wegzetten!
Dat zei ik dus ook
Pietverdrietwoensdag 3 maart 2010 @ 09:44
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 09:27 schreef TeleluvR het volgende:

]
Verder, niet afwassen, schoonmaken en een beetje ingevet/olied wegzetten!
QFT
Pietverdrietwoensdag 3 maart 2010 @ 09:45
Het is de hele bedoeling dat de binnenkant van de pan niet goed schoon wordt, hij moet juist een laagje hebben, dan brand ie niet aan.
RobinOokwoensdag 3 maart 2010 @ 12:15
Pietverdrietwoensdag 3 maart 2010 @ 12:17
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 12:15 schreef RobinOok het volgende:

Wat is jouw probleem?
RobinOokwoensdag 3 maart 2010 @ 12:20
Dat ik het net als die vriendin van TT goor vind om je pannen niet af te wassen met zeep.
Bah, bah, bah. En nergens voor nodig anno 2010. Stelletje viespeuken.
Pietverdrietwoensdag 3 maart 2010 @ 12:50
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 12:20 schreef RobinOok het volgende:
Dat ik het net als die vriendin van TT goor vind om je pannen niet af te wassen met zeep.
Bah, bah, bah. En nergens voor nodig anno 2010. Stelletje viespeuken.
Ah, en hoe was jij anno 2010 gietijzeren koekenpannen af?
Stop je ze in de vaatwasser?
Erosjuhhhwoensdag 3 maart 2010 @ 12:56
Echter mocht iemand te lui zijn om zijn koekenpan met zeep te wassen. mag die hem ook naar mij opsturen
RobinOokwoensdag 3 maart 2010 @ 12:56
Ze komen gewoon mijn huis niet in.
En als ik er toch een tegen zou komen in de keuken zou ik 'm een paar nachtjes in de week zetten.
Adfundumwoensdag 3 maart 2010 @ 13:18
Nou mensen, ga maar nooit in een restaurant eten...
Pietverdrietwoensdag 3 maart 2010 @ 13:19
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 12:56 schreef RobinOok het volgende:
Ze komen gewoon mijn huis niet in.
En als ik er toch een tegen zou komen in de keuken zou ik 'm een paar nachtjes in de week zetten.
Je hebt dus de ballen verstand van hoe je met gietijzeren pannen omgaat.
RobinOokwoensdag 3 maart 2010 @ 13:32
Ja, want dat is heel ingewikkeld en staat ook helemaal niet al 25 keer in dit topic beschreven he? Duhuh.
Pietverdrietwoensdag 3 maart 2010 @ 13:33
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 13:32 schreef RobinOok het volgende:
Ja, want dat is heel ingewikkeld en staat ook helemaal niet al 25 keer in dit topic beschreven he? Duhuh.
En jij weet dat beter en wilt soppen
Duhuh
RobinOokwoensdag 3 maart 2010 @ 13:36
Moe'k het nog uit aan leggen ook.....
IK WIL GEEN GIETIJZEREN PAN!
Dus wat doe je dan als je er een krijgt? Je vermoordt 'm.
Deed ik bijvoorbeeld ook met de orchidee die ik van mijn schoonmoeder kreeg.

[ Bericht 0% gewijzigd door RobinOok op 03-03-2010 14:07:00 ]
Misanwoensdag 3 maart 2010 @ 13:37
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 12:50 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Ah, en hoe was jij anno 2010 gietijzeren koekenpannen af?
Stop je ze in de vaatwasser?
wat dacht je van water met een theelepeltje Dreft?
Pietverdrietwoensdag 3 maart 2010 @ 13:38
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 13:37 schreef Misan het volgende:

[..]

wat dacht je van water met een theelepeltje Dreft?
Faal
Erosjuhhhwoensdag 3 maart 2010 @ 13:48
Laat maar Piet.
Ze kunnen het gewoon niet begrijpen omdat bij hen toch al het eten aanbakt etc.
Zij weten niet hoe het is om goed gereedschap te hebben, te houden & te gebruiken.
Hun koksmessen gaan ook gewoon de vaatwasser in,
etc.
Pietverdrietwoensdag 3 maart 2010 @ 13:52
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 13:48 schreef Erosjuhhh het volgende:
Laat maar Piet.
Ze kunnen het gewoon niet begrijpen omdat bij hen toch al het eten aanbakt etc.
Zij weten niet hoe het is om goed gereedschap te hebben, te houden & te gebruiken.
Hun koksmessen gaan ook gewoon de vaatwasser in,
etc.
Vrees het ook.
Al het eten gooien ze waarschijnlijk ook het liefst in de koelkast, en de biefstuk moet doorgebakken worden.
Erosjuhhhwoensdag 3 maart 2010 @ 13:53
En hun grootste vrienden zijn Knorr, Maggie & Honig en een italiaanse kennis genaamd Bertolli.
Jordy-Bwoensdag 3 maart 2010 @ 13:54
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 13:36 schreef RobinOok het volgende:
IK WIL GEEN GIETIJZEREN PAN!
Wat doe je dan in dit topic?
Misanwoensdag 3 maart 2010 @ 13:59
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 13:48 schreef Erosjuhhh het volgende:
Laat maar Piet.
Ze kunnen het gewoon niet begrijpen omdat bij hen toch al het eten aanbakt etc.
Zij weten niet hoe het is om goed gereedschap te hebben, te houden & te gebruiken.
Hun koksmessen gaan ook gewoon de vaatwasser in,
etc.
ik denk het ook ja
RobinOokwoensdag 3 maart 2010 @ 14:02
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 13:54 schreef Jordy-B het volgende:
Wat doe je dan in dit topic?
Kaasplankje's babe steunen.
Pietverdrietwoensdag 3 maart 2010 @ 14:29
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 14:02 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Kaasplankje's babe steunen.
RobinOokwoensdag 3 maart 2010 @ 14:37
Pietverdrietwoensdag 3 maart 2010 @ 14:39
RobinOokwoensdag 3 maart 2010 @ 14:51


Met je vieze pannen!
Pietverdrietwoensdag 3 maart 2010 @ 15:21
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 14:51 schreef RobinOok het volgende:
[ afbeelding ]

Met je vieze pannen!
Wil je er nog een ?
Waar denk je dat verpieteren naar genoemd is...
RobinOokwoensdag 3 maart 2010 @ 15:26
Naar jou, viespeuk!
krakkemiekewoensdag 3 maart 2010 @ 15:29
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 13:52 schreef Pietverdriet het volgende:

[..]

Vrees het ook.
Al het eten gooien ze waarschijnlijk ook het liefst in de koelkast vaatwasser, en de biefstuk moet doorgebakken worden.
kaasplankjewoensdag 3 maart 2010 @ 15:53
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 15:26 schreef RobinOok het volgende:
Naar jou, viespeuk!
Willen jullie aub ontopic blijven? Persoonlijke vetes gaarne elders uitvechten
MissHobjewoensdag 3 maart 2010 @ 15:57
Zullen we het dan vanaf nu wel over TS zijn vraag houden?
Dank!
Wat mij betreft alleen heet water, gietijzeren pannen help je om zeep met sop, dat is zonde. Een ander soort pan zou dan wellicht de oplossing zijn als je met sop wil afwassen.
Erosjuhhhwoensdag 3 maart 2010 @ 16:06
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 15:57 schreef MissHobje het volgende:
Zullen we het dan vanaf nu wel over TS zijn vraag houden?
Dank!
Wat mij betreft alleen heet water, gietijzeren pannen help je om zeep met sop, dat is zonde. Een ander soort pan zou dan wellicht de oplossing zijn als je met sop wil afwassen.
Zo is deze hele discussie begonnen MissHobje maar ze willen niet luisteren.
kaasplankjewoensdag 3 maart 2010 @ 16:10
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 15:57 schreef MissHobje het volgende:
Zullen we het dan vanaf nu wel over TS zijn vraag houden?
Dank!
Wat mij betreft alleen heet water, gietijzeren pannen help je om zeep met sop, dat is zonde. Een ander soort pan zou dan wellicht de oplossing zijn als je met sop wil afwassen.
grappig
RobinOokwoensdag 3 maart 2010 @ 16:11
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 15:57 schreef MissHobje het volgende:
Zullen we het dan vanaf nu wel over TS zijn vraag houden?
Waarom, die is nu toch al wel beantwoord?
En als hier niet dan in de 3000 andere topics over ditzelfde onderwerp.
kaasplankjewoensdag 3 maart 2010 @ 16:12
Thuis bij paps en mn zus kan ik het ook niet prediken, ze geloven me gewoon niet
MissHobjewoensdag 3 maart 2010 @ 16:25
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 16:11 schreef RobinOok het volgende:

[..]

Waarom, die is nu toch al wel beantwoord?
En als hier niet dan in de 3000 andere topics over ditzelfde onderwerp.
Dan nog hoeft er niet offtopic te worden gegaan, wellicht wil TS nog wat meer meningen en ervaringen weten.
Leintjeuhwoensdag 3 maart 2010 @ 16:47
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 16:11 schreef RobinOok het volgende:
Waarom, die is nu toch al wel beantwoord?
En als hier niet dan in de 3000 andere topics over ditzelfde onderwerp.
Dat de vraag van Kaas beantwoord is en het antwoord jou niet aanstaat, betekend niet dat je je als een echte snobistische kook-feeks mag gedragen.

Ondanks dat ik als de babe van Kaasplankje erg blij ben met je support
RobinOokwoensdag 3 maart 2010 @ 17:15
Sjesus, wat een zure mutsen hier allemaal. Het antwoord staat mij prima aan, er is namelijk maar 1 fucking antwoord mogelijk. Ik ben geen snob (de snobs zijn juist dol op die gietijzeren zut) en er is geen sprake van een vete. Echt geen greintje gevoel voor humor jullie. Aaaaaararrggghhhh.

Weet je wat, ik zal eens een leuk nieuw topic open over hoe lang ik mijn kipfilet kan bewaren. Of dat de eieren buiten of binnen de koelkast moeten en of je op een tefal grillpan kan grillen. *gaaaaaaaaaaaaaaaaaap*
Mirjamwoensdag 3 maart 2010 @ 17:49
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 17:15 schreef RobinOok het volgende:
Sjesus, wat een zure mutsen hier allemaal. Het antwoord staat mij prima aan, er is namelijk maar 1 fucking antwoord mogelijk. Ik ben geen snob (de snobs zijn juist dol op die gietijzeren zut) en er is geen sprake van een vete. Echt geen greintje gevoel voor humor jullie. Aaaaaararrggghhhh.

Weet je wat, ik zal eens een leuk nieuw topic open over hoe lang ik mijn kipfilet kan bewaren. Of dat de eieren buiten of binnen de koelkast moeten en of je op een tefal grillpan kan grillen. *gaaaaaaaaaaaaaaaaaap*
jezus, gaat 'ie lekker?
doe ff lekker relaxed man
Misanwoensdag 3 maart 2010 @ 17:53
Ik heb een gietijzeren wok, en heb ik eigenlijk altijd schoongemaakt met water en zeep en werkt nog steeds prima (bakt ook niet aan ofzo)
Op welke manier zou 'ie niet meer werken dan?
MiestOrwoensdag 3 maart 2010 @ 18:17
Heet water alleen is mijn ding, zoiezo met al mn pannen (als je direct afwast)
maar ieder zn ding...

Hopelijk zijn jullie wel met me eens dat hete pannen met zeep afwassen niet zn strak plan is...
Sunnythesunwoensdag 3 maart 2010 @ 19:45
Meestal is alleen heel heet water absoluut afdoende. Maar soms heb ik sterk geurende gerechten gemaakt en dan is mijn ervaring dat die geur blijft hangen. Dan gebruik ik een klein drupje sop. En dan de volgende keer eerst even extra oliën..
kaasplankjewoensdag 3 maart 2010 @ 20:16
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 17:15 schreef RobinOok het volgende:
Sjesus, wat een zure mutsen hier allemaal. Het antwoord staat mij prima aan, er is namelijk maar 1 fucking antwoord mogelijk. Ik ben geen snob (de snobs zijn juist dol op die gietijzeren zut) en er is geen sprake van een vete. Echt geen greintje gevoel voor humor jullie. Aaaaaararrggghhhh.

Weet je wat, ik zal eens een leuk nieuw topic open over hoe lang ik mijn kipfilet kan bewaren. Of dat de eieren buiten of binnen de koelkast moeten en of je op een tefal grillpan kan grillen. *gaaaaaaaaaaaaaaaaaap*
Relax babe enne, ieder z'n eigen niveau hé?
SPOILER
vrouwen
Pietverdrietwoensdag 3 maart 2010 @ 20:17
Eieren buiten de koelkast trouwens.
krakkemiekewoensdag 3 maart 2010 @ 20:23
Ik ben geen snob maar gietijzer is een heel simpel ijzer. Daarom zit er op sommige pannen emaille overheen, want gietijzer roest snel.
Een laagje vet voorkomt roesten.
Ik snap niet waarom een laagje vet zo vies zou zijn. Ten eerste is het vet en ten tweede verhit je die laag met elk gebruik.
Ik heb jaren met de 'vieze' wok van mijn ex gekookt en ik ben er nooit ziek van geworden.
RobinOokwoensdag 3 maart 2010 @ 20:43
quote:
Op woensdag 3 maart 2010 20:17 schreef Pietverdriet het volgende:
Eieren buiten de koelkast trouwens.
Joh!
piepkuiken21woensdag 3 maart 2010 @ 21:42
in de koeling doen ze het ook prima 2 maanden na de THT