quote:
nee, ik geloof dat deze het vooral deed met slechtgestookte of nep wodka. met als doel om te beroven. de doden deerden hem blijkbaar niet en het ging om de beroving. niet persé om het doden van mensen. maar ik kan er naast zitten.
over slechtgestookte alcohol:
van:
http://www.waarwoontwillem.nl/alcoholprut_verstoken.htmMethanol en ethanol
Vaak krijg ik de vraag hoe het zit met methanol (giftige alcohol) en ethanol (de alcohol waar het om gaat).
Het klopt dat er heel wat mensen nog steeds overlijden aan het drinken van zelf gedistilleerde alcohol waar teveel methanol in zit! Het is echter heel eenvoudig om ervoor te zorgen dat je zeker geen methanolvergiftiging zult krijgen.
Methanol ontstaat bij het vergisten van oa. vruchten omdat daar pectine in zit. Ook in wijn en bier zit dus methanol! Ga je vruchten vergisten en daarna distilleren, dan zal de concentratie van methanol hoger worden. Je haalt immers alle alcohol uit je alcoholprut. Omdat het kookpunt van methanol lager ligt dan die van ethanol, zal alle methanol éérst verdampen. Na de methanol verdampt de ethanol en als laatste verdampt het water. Als je de temperatuur van de alcoholdamp nauwkeurig kunt controleren, zie je wanneer je bezig bent met het distilleren van methanol (65 °C), alcohol (78 °C) of water (100°C).
Je zou dus kunnen zeggen dat je methanol en ethanol heel goed van elkaar kunt onderscheiden als je maar goed genoeg de temperatuur meet. MAAR: alleen échte professionals met zeer nauwkeurige apparatuur zijn in staat om heel precies de temperatuur van de alcoholdamp te bepalen! De meeste thuis-brouwers hebben niet zulke apparatuur tot hun beschikking. Daarom raad ik deze methode ten zeerste af: de kans op giftige alcohol is gewoon te groot. Ik zou het risico in ieder geval nooit nemen.
Mijn oplossing: gebruik geen vruchten!
Het simpele antwoord op de methanolvraag is: vergist nooit vruchten, maar alleen zuiver kristalsuiker. In kristalsuiker zit
geen pectine die meevergist kan worden, zoals bij vruchten wel het geval is. Als je de volgende scheikundige formules bekijkt, begrijp je waarom er bij het vergisten van kristalsuiker géén methanol kan onstaan.
Vergisten van kristalsuiker:
suiker (C6) -> 2 x C3 -> 2 x ethanol (C2) + 2 x CO2
Vergisten van pectine:
Pectine (C5) -> 1 x C2 + 1 x C3 -> 1 x ethanol (C2) + 1 x methanol (C1) + 2 x CO2
Voor de leken: kristalsuiker bestaat uit 6 C-atomen, pectine bestaat uit 5 C-atomen. Suiker (oftwel C6) wordt bij het vergisten eerst gesplitst; je hebt dan 2 molekulen met 3 C-molekulen (C3). Daarna wordt er van elke C3 één C-atoom afgekoppeld (de CO2), waarna je een C2-molekuul overhoudt (ethanol).
Bij het vergisten van pectine (oftwel C5) gebeurt hetzelfde. Alleen ontstaan er bij de eerste splitsing geen twee gelijke C3-molekulen, maar één C3- en één C2-molekuul. Als je dáár vervolgens één C-atoom van afkoppelt, ontstaan er een C2-molekuul én een C1-molekuul. En een C1-molekuul is methanol.
[ Bericht 0% gewijzigd door zoalshetis op 11-02-2010 19:50:17 ]