FOK!forum / Nieuws & Achtergronden / Kisten met 100 jaar oude whisky onder ijs Zuidpool gevonden
Frutselvrijdag 5 februari 2010 @ 11:15
quote:
Whisky zuidpoolreiziger na 100 jaar gevonden

WELLINGTON - Nieuw-Zeelandse onderzoekers hebben onder het ijs van Antarctica vijf kisten whisky en brandy gevonden, die daar ruim honderd jaar geleden waren begraven door de poolreiziger Ernest Shackleton (1874-1922).

Dat heeft de leider van de Nieuw-Zeelandse expeditie, Al Fastier, vrijdag gemeld.

Fastier zei dat in drie kisten whisky zat en in de andere twee brandy. Fastier zei dat in het ijs rond de gevonden kisten de geur van alcohol hing. Dat duidt er volgens hem op dat een of meerdere flessen zijn gebroken.

De Engels-Ierse Shackleton en Robert Falcon Scott probeerden tussen 1907 en 1909 tevergeefs de Zuidpool te bereiken. Bij Cape Royds bouwden ze in 1908 een hut. De kisten met whisky werden daar begraven.

Gebrek

Door gebrek aan voldoende voorraden lukte het de expeditie niet de Zuidpool te bereiken. Bij hun vertrek uit Antarctica moesten ze whisky en andere spullen achterlaten omdat de winter intrad.

Shackleton maakte daarna nog enkele poolreizen. De whiskyfirma Whyte and Mackay gaat de whisky van Shackleton analyseren en proberen de blend te reproduceren.
Proost
UncleSamvrijdag 5 februari 2010 @ 11:16
Is dat nou nog te drinken of niet?
larry_flyntvrijdag 5 februari 2010 @ 11:17
Volgens mij is die Whisky nog gewoon te dirnken.
Mutant01vrijdag 5 februari 2010 @ 11:19
Heeft global warming toch nog een positieve kant.
e97073vrijdag 5 februari 2010 @ 11:20
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:16 schreef UncleSam het volgende:
Is dat nou nog te drinken of niet?
Nee joh gekkie, moet toch eerst ontdooien
vosssvrijdag 5 februari 2010 @ 11:20
Ik had het niet eens gemeld, maar gewoon opgezopen
woidvrijdag 5 februari 2010 @ 11:26
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:20 schreef e97073 het volgende:

[..]

Nee joh gekkie, moet toch eerst ontdooien
oh?
e97073vrijdag 5 februari 2010 @ 11:27
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:26 schreef woid het volgende:

[..]

oh?
Of ga jij het als je een ijsje eten?
Ralphmeistervrijdag 5 februari 2010 @ 11:28
Whiskey is in principe onbeperkt houdbaar, daarvoor zou je hem eigenlijk wel recht op staand voor moeten bewaren en af en toe de kurk vochtig moeten houden.. Anders vervliegt de alcohol lang de kurk.
e97073vrijdag 5 februari 2010 @ 11:31
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:28 schreef Ralphmeister het volgende:
Whiskey is in principe onbeperkt houdbaar, daarvoor zou je hem eigenlijk wel recht op staand voor moeten bewaren en af en toe de kurk vochtig moeten houden.. Anders vervliegt de alcohol lang de kurk.
Het is echt niet onbeperkt houdbaar, ook niet als de fles recht op laat staan en de kurk vochtig maakt.
remlofvrijdag 5 februari 2010 @ 11:34
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:20 schreef e97073 het volgende:

[..]

Nee joh gekkie, moet toch eerst ontdooien
Ik denk niet dat de whisky bevroren was, gezien het alcoholpercentage van die substantie.
e97073vrijdag 5 februari 2010 @ 11:36
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:34 schreef remlof het volgende:

[..]

Ik denk niet dat de whisky bevroren was, gezien het alcoholpercentage van die substantie.
Ik ben net wakker
Daniel1976vrijdag 5 februari 2010 @ 11:36
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:31 schreef e97073 het volgende:

[..]

Het is echt niet onbeperkt houdbaar, ook niet als de fles recht op laat staan en de kurk vochtig maakt.
Nee maar 100 jaar lukt wel.
Er is wijn die ouder is en dat heeft een lager alcohol percentage
e97073vrijdag 5 februari 2010 @ 11:37
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:36 schreef Daniel1976 het volgende:

[..]

Nee maar 100 jaar lukt wel.
Er is wijn die ouder is en dat heeft een lager alcohol percentage
100 jaar is dan ook iets anders dan onbeperkt
remlofvrijdag 5 februari 2010 @ 11:39
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:36 schreef e97073 het volgende:

[..]

Ik ben net wakker
Ow wacht:
quote:
Alcohol has a much lower freezing point than water: -117C, compared to water at 0C. A mixture of water and alcohol has a freezing point somewhere between. Since whisky is standardised at 40 proof i.e. 20% alcohol, the freezing point of a whisky wil be something like -24C. Since domestic freezers are normally set to -18C, you will never freeze the mixture.

Actually, if you leave it long enough, the alcohol will begin to separate out and the remainimg water to freeze. However, the mushy ice you get will have very little alcohol in it, so you will not get the result you want.
bron

Denk wel dat het bevroren is geweest dus.
capriciavrijdag 5 februari 2010 @ 11:40
Whiskey-ijsje, iemand?
Ralphmeistervrijdag 5 februari 2010 @ 11:40
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:37 schreef e97073 het volgende:

[..]

100 jaar is dan ook iets anders dan onbeperkt
En wat is er naar jouw mening over nog eens 100 jaar aan deze whiskey veranderd dan?
TheThirdMarkvrijdag 5 februari 2010 @ 11:53
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:31 schreef e97073 het volgende:

[..]

Het is echt niet onbeperkt houdbaar, ook niet als de fles recht op laat staan en de kurk vochtig maakt.
Onbeperkt niet. Maar 1000 jaar is geen probleem (bij de gegoede whisky, en niet het bocht van ¤20).
Perrinvrijdag 5 februari 2010 @ 12:08
Voor wie het boek nog niet heeft gelezen, een aanrader!

AskMevrijdag 5 februari 2010 @ 12:22
Zal dan wel veel waard zijn of niet?
JuiceJuicevrijdag 5 februari 2010 @ 12:26
Nice
TheThirdMarkvrijdag 5 februari 2010 @ 12:52
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 12:22 schreef AskMe het volgende:
Zal dan wel veel waard zijn of niet?
18 y/o kost zo rond de ¤70 (de laatste keer dat ik een Glenmorangie gekocht heb). Dus 100 jaar zal de prijs wel aardig boosten ja
Loedertjevrijdag 5 februari 2010 @ 12:55
quote:
Fastier zei dat in drie kisten whisky zat en in de andere twee brandy. Fastier zei dat in het ijs rond de gevonden kisten de geur van alcohol hing
Waarom geloof ik dat niet? Alcohol vervliegt toch?
Joe-Mommavrijdag 5 februari 2010 @ 12:57
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:20 schreef e97073 het volgende:

[..]

Nee joh gekkie, moet toch eerst ontdooien
Alcohol bevriest niet flippo!!
ETAvrijdag 5 februari 2010 @ 13:00
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 12:57 schreef Joe-Momma het volgende:

[..]

Alcohol bevriest niet flippo!!
een onware quote overnemen maakt je niet slimmer flippo!
ETAvrijdag 5 februari 2010 @ 13:01
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 12:55 schreef Loedertje het volgende:

[..]

Waarom geloof ik dat niet? Alcohol vervliegt toch?
dat lijkt me ook erg sterk, misschien dat ze tijdens het opgraven een flesje hebben kapot gemaakt?
TheThirdMarkvrijdag 5 februari 2010 @ 13:26
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 12:55 schreef Loedertje het volgende:

[..]

Waarom geloof ik dat niet? Alcohol vervliegt toch?
Alcohol vervliegt, ook bij extreem lage temperaturen. Daarentegen is het ook haast onmogelijk om Alcohol te ruiken. Je ruikt eerder de ingrediënten.
Giertjevrijdag 5 februari 2010 @ 13:29
doe mij een fles jummie
Denkbaarvrijdag 5 februari 2010 @ 13:32
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 12:52 schreef TheThirdMark het volgende:

[..]

18 y/o kost zo rond de ¤70 (de laatste keer dat ik een Glenmorangie gekocht heb). Dus 100 jaar zal de prijs wel aardig boosten ja
Een 18 jaar oude whisky heeft 18 jaar in het vat gezeten, al zit 'ie honderd jaar in een fles is 'ie nog 18 jaar oud.
TheThirdMarkvrijdag 5 februari 2010 @ 13:42
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 13:32 schreef Denkbaar het volgende:

[..]

Een 18 jaar oude whisky heeft 18 jaar in het vat gezeten, al zit 'ie honderd jaar in een fles is 'ie nog 18 jaar oud.
Je vergeet dat een 18y/o die over de 100 jaar oud is veranderd in een VSOP. Dus is hij niet meer ''nog 18 jaar oud'' en heeft de drank wel degelijk een verandering ondergaan.
Tijnvrijdag 5 februari 2010 @ 13:47
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:53 schreef TheThirdMark het volgende:

[..]

(bij de gegoede whisky, en niet het bocht van ¤20).
Bocht van 20 euro? Daar heb je een fles Glenlivet voor, dat is toch geen bocht, gek
Akkerdjievrijdag 5 februari 2010 @ 13:54
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 12:52 schreef TheThirdMark het volgende:

[..]

18 y/o kost zo rond de ¤70 (de laatste keer dat ik een Glenmorangie gekocht heb). Dus 100 jaar zal de prijs wel aardig boosten ja
In principe blijft de whiskey als het eenmaal uit het vat is gehaald hetzelfde. De prijs zal denk ik wel nog wat stijgen vanwege historische waarde.
Grippervrijdag 5 februari 2010 @ 14:17
Dit bericht is in december ook al eens te lezen geweest, de vondst werd toen al vermeld in het centrale whiskytopic in CUL. Komkommertijd in het nieuws?

Of wacht, volgens mij zijn ze toen ontdekt, en nu echt naar boven gehaald
Stephen_Dedalusvrijdag 5 februari 2010 @ 15:00
Sir Ernest Shackleton wat een held.

Men wanted for hazardous journey. Small wages.Bitter cold.Long months of complete darkness.
Constant danger.Safe return doubtful. Honour and recognition in case of success.
Enneacanthus_Obesusvrijdag 5 februari 2010 @ 15:44
100 jaar oude whiskey.. Wow!
Wat zou die waard zijn, en hoe zou ie smaken?
DS4vrijdag 5 februari 2010 @ 16:03
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:19 schreef Mutant01 het volgende:
Heeft global warming toch nog een positieve kant.
IJs aan de Zuidpool groeit aan...

(ok, niet overal)
MFE15vrijdag 5 februari 2010 @ 20:06
Is de whisky die in het vat zat van de distilleerderij Glenmorangie? Of stel ik nu een vraag over oud-nieuws?
Of is 't opgekocht door Glenmorangie?
Depratervrijdag 5 februari 2010 @ 20:24
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 11:17 schreef larry_flynt het volgende:
Volgens mij is die Whisky nog gewoon te drinken.
lijkt me wel
woidvrijdag 5 februari 2010 @ 20:35
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 13:32 schreef Denkbaar het volgende:

[..]

Een 18 jaar oude whisky heeft 18 jaar in het vat gezeten, al zit 'ie honderd jaar in een fles is 'ie nog 18 jaar oud.
tenminste iemand die t snapt
Enneacanthus_Obesusvrijdag 5 februari 2010 @ 21:12
quote:
Op vrijdag 5 februari 2010 20:35 schreef woid het volgende:

[..]

tenminste iemand die t snapt
Verstoor de illusie nou niet.. whiksey of wokda van een eeuw oud.. Geweldig!