FOK!forum / Culinesse à gogo / Welke olijfolie om te (roer)bakken?
Fokstardinsdag 2 februari 2010 @ 15:31
Hey,

Heb meestal de linkse van deze 2 gewoon van de LIDL



Nu roept een collega dat deze niet of minder geschikt is om in te bakken . Welke kan ik dan gebruiken ? Mag van de LIDL of een ander merk ook hoor .

groetjes
evo87dinsdag 2 februari 2010 @ 15:35
niet bakken in olijfolie. Alleen gebruiken voor dressing etc, nooit verhitten.
Q.E.D.dinsdag 2 februari 2010 @ 15:36
Niet extra virgine. Da's meer voor dressings.

Gewoon euroshopper van AH.
Fokstardinsdag 2 februari 2010 @ 15:40
quote:
Op dinsdag 2 februari 2010 15:35 schreef evo87 het volgende:
niet bakken in olijfolie. Alleen gebruiken voor dressing etc, nooit verhitten.
Maar bij La Place bakken ze toch ook in olijfolie ? Je hebt zelfs speciale olijfolie bij de AH om te frituren. Maar das dus niet de bedoeling ?
Q.E.D.dinsdag 2 februari 2010 @ 15:45
quote:
Op dinsdag 2 februari 2010 15:40 schreef Fokstar het volgende:

[..]

Maar bij La Place bakken ze toch ook in olijfolie ? Je hebt zelfs speciale olijfolie bij de AH om te frituren. Maar das dus niet de bedoeling ?
Nee de halve wereld bakt in olijfolie. Dat is geen probleem.

Het gaat erom dat "extra virgine" eerder kapot gaat als je het verhit (ontbinding van koolstofverbindingen).
Daarom reguliere olijfolie gebruiken.
Flurrydinsdag 2 februari 2010 @ 15:45
quote:
Op dinsdag 2 februari 2010 15:35 schreef evo87 het volgende:
niet bakken in olijfolie. Alleen gebruiken voor dressing etc, nooit verhitten.
Alleen de extra virgine (eerste persing) niet verhitten, daar zitten teveel vaste delen in en die verbranden, waar je kanker van krijgt ofzo

Goedkope olijfolie van een latere persing heeft een lichtere kleur en kan je prima gebruiken om mee te bakken
Fokstardinsdag 2 februari 2010 @ 15:47
Okay dus gewoon zonnebloemolie gebruiken Is natuurlijk minder duur ook
Of zijn er nog andere soorten olie die nog lekkerder en beter geschikt zijn dan zonnebloem ?
Q.E.D.dinsdag 2 februari 2010 @ 15:50
quote:
Op dinsdag 2 februari 2010 15:45 schreef Flurry het volgende:

[..]

Alleen de extra virgine (eerste persing) niet verhitten, daar zitten teveel vaste delen in en die verbranden, waar je kanker van krijgt ofzo

Goedkope olijfolie van een latere persing heeft een lichtere kleur en kan je prima gebruiken om mee te bakken
quote:
Op dinsdag 2 februari 2010 15:47 schreef Fokstar het volgende:
Okay dus gewoon zonnebloemolie gebruiken Is natuurlijk minder duur ook
Of zijn er nog andere soorten olie die nog lekkerder en beter geschikt zijn dan zonnebloem ?
Er zijn dus meerdere soorten olijfolie.

Zoals je hier kunt lezen: Bakken in olijfolie extra vierge gevaarlijk ?

is men het er niet over eens of extra virgine slecht is om in te bakken.

Ik zou dus voor de zekerheid normale olijfolie of inderdaad zonnebloem olie gebruiken.
Chahnadinsdag 2 februari 2010 @ 15:52
Ik bak altijd in olie maar dan wel de extra virgine, dat is dus niet goed?
Q.E.D.dinsdag 2 februari 2010 @ 15:57
quote:
Op dinsdag 2 februari 2010 15:52 schreef Chahna het volgende:
Ik bak altijd in olie maar dan wel de extra virgine, dat is dus niet goed?
Afhankelijk van wie je het vraagt... Puur chemisch gezien zou het niet gezond zijn:
quote:
Extra virgine olijfolie is de beste kwaliteit olijfolie. Het bevat een hoge concentratie aan onverzadigde vetzuren, polyfenolen en een aantal ander stoffen, die mogelijk een gezondheidsbevorderend effect hebben. Een aantal van deze stoffen is hittegevoelig en gaat dus verloren bij verhitten van deze olie.

Wanneer vetten verhit worden kunnen ze deels afgebroken of ge-oxideerd worden. Dit kan uiteindelijk resulteren in schadelijke stoffen. Vetten met een hoog percentage onverzadigde vetzuren zijn hier meer gevoelig voor dat vetten met meer verzadigde vetzuren. Olijfolie bevat nogal wat onverzadigde vetzuren en is dus meer geschikt voor éénmalige verhitting en niet voor langdurig gebruik als bijvoorbeeld frituurolie.

Het gebruik van extra virgine olijfolie voor bakken en braden wordt dus afgeraden. Maar niet omdat er giftige stoffen gevormd zouden worden, maar vooral omdat de gezondheidsbevorderende eigenschappen verloren gaan. Deze olie is dus meer geschikt voor dressings en andere toepassingen waarbij het niet verhit hoeft te worden.
Je moet eigenlijk altijd opletten met de temperatuur van olie.
Niet te lang wachten tot je je lapje vlees erop gooit. Want de olie mag niet boven de 200 graden komen. Dan gaat het roken en ontstaan de kankerverwekkende verbindingen.

[ Bericht 3% gewijzigd door Q.E.D. op 02-02-2010 16:16:20 ]
Fokstardinsdag 2 februari 2010 @ 16:01
quote:
Op dinsdag 2 februari 2010 15:57 schreef Q.E.D. het volgende:

[..]

Afhankelijk van wie je het vraagt... Puur chemisch gezien zou het niet gezond zijn:
[..]

Je moet eigenlijk altijd opletten met de temperatuur van olie.
Niet te lang wachten tot je je lapje vlees erop gooit. Want de olie mag niet boven de 200 graden komen. Dan gaat het roken en ontstaan de kankerverwekkende verbindingen.
Ok maar dan geldt dus voor olijfolie (dan even niet die eerste persing) hetzelfde als bijvoorbeeld zonnebloemolie of elke andere oliesoort?
Q.E.D.dinsdag 2 februari 2010 @ 16:06
quote:
Op dinsdag 2 februari 2010 16:01 schreef Fokstar het volgende:

[..]

Ok maar dan geldt dus voor olijfolie (dan even niet die eerste persing) hetzelfde als bijvoorbeeld zonnebloemolie of elke andere oliesoort?
Ja.

Elke olie kan schadelijk worden door verhitting. (Wanneer het gaat roken ontstaan er een aantal schadelijke nieuwe verbindingen).

Voor dagelijks gebruik: Een zalmfilet bakken, varkenshaasje, hamburgertje, daar zal je de olie gewoon 1 minuutje voor verhitten en dan je vlees erop doen. Want je hebt immers niet een hoge temperatuur nodig.

Maar de vraag uit de OP is dus beantwoord met: Extra virgine is geschikter voor dressings en minder geschikt voor bakken. Voor bakken gebruik je gewone olijfolie
speknekdinsdag 2 februari 2010 @ 16:07
Volgens mij is de gevaarlijkheid van bakken/wokken in extra virgin olijfolie een fabeltje. Alleen bij frituren moet je opletten dat de zuurtegraad laag is, maar volgens mij moet dat wel meevallen. En daarbij is extra virgin olijfolie van zichzelf ook nog gezonder.
Stansfielddinsdag 2 februari 2010 @ 16:12
Volgens mij heb ik een keer gezien bij de keuringsdienst van waren ofzo dat bakken in extra virgin olijfolie geen zin had zeg maar. Dat het extra's van extra virgin dan teniet werd gedaan door het bakken. Dat je qua bakken dus hetzelfde kon doen als zonnebloemolie ofzo.
Flurrydinsdag 2 februari 2010 @ 16:16
Voor stevig wokken ofzo kan je arachide (=pinda) olie gebruiken, dat houdt hogere temperaturen beter vol
RobinOokdinsdag 2 februari 2010 @ 16:35
quote:
Op dinsdag 2 februari 2010 15:47 schreef Fokstar het volgende:
Okay dus gewoon zonnebloemolie gebruiken Is natuurlijk minder duur ook
Of zijn er nog andere soorten olie die nog lekkerder en beter geschikt zijn dan zonnebloem ?


Ja, arachide olie
Maar soja olie, maisolie of rijstolie kan ook.
Ik weet niet waarom, maar ik heb een gruwelijke hekel aan de geur van zonnebloemolie. Zou dat echt nooit gebruiken, maar het kan natuurlijk wel gewoon.

En waarom in olijfolie bakken als er deskundigen zeggen dat het ongezond en kankerverwekkend kan zijn?

[ Bericht 2% gewijzigd door RobinOok op 02-02-2010 16:44:47 ]
Idlerdinsdag 2 februari 2010 @ 17:27
quote:
Op dinsdag 2 februari 2010 16:35 schreef RobinOok het volgende:

[..]

En waarom in olijfolie bakken als er deskundigen zeggen dat het ongezond en kankerverwekkend kan zijn?
Omdat er tegenwoordig over alles wel gezegd wordt dat je er kanker van krijgt. De ene 'deskundige' zegt dit, de ander dat.

Gewoon bakken in olijfolie, niets mis mee.
RobinOokdinsdag 2 februari 2010 @ 18:33
Omdat ze het elders wel eens mis hebben geloof je maar meteen helemaal niks meer?
Tsja, dat is ook een tactiek.
Ik vind het geen enkele moeite om ergens anders in de bakken.
Q.E.D.dinsdag 2 februari 2010 @ 18:34
Je kunt alles in olijfolie bakken.

Maar let op de temperatuur en gebruik bij voorkeur geen extra virgine olijfolie.

Is het nou zo moeilijk?
Koewamdinsdag 2 februari 2010 @ 18:35
Waarom bak je niet gewoon in boter?
Q.E.D.dinsdag 2 februari 2010 @ 18:37
quote:
Op dinsdag 2 februari 2010 18:35 schreef Koewam het volgende:
Waarom bak je niet gewoon in boter?
Als je 1x iets bakt in boter heb je meteen genoeg verzadigde vetten binnen voor de rest van de maand.

Olijfolie is veel beter.
popolondinsdag 2 februari 2010 @ 18:38
quote:
Op dinsdag 2 februari 2010 18:37 schreef Q.E.D. het volgende:

[..]

Als je 1x iets bakt in boter heb je meteen genoeg verzadigde vetten binnen voor de rest van de maand.

Olijfolie is veel beter.
Alles rauw eten is nog beter.

Bak ook nog wel in echte boter hoor, kan niks tegen op. En anders in de canola etc.
RobinOokdinsdag 2 februari 2010 @ 18:41
quote:
Op dinsdag 2 februari 2010 18:35 schreef Koewam het volgende:
Waarom bak je niet gewoon in boter?
Vind ik niet lekker.
Q.E.D.dinsdag 2 februari 2010 @ 18:45
quote:
Op dinsdag 2 februari 2010 18:38 schreef popolon het volgende:

[..]

Alles rauw eten is nog beter.

Bak ook nog wel in echte boter hoor, kan niks tegen op. En anders in de canola etc.
Als je in de VS woont is thuis bakken in boter zelfs nog gezond.

In de gemiddelde hamburger van een restaurant zit 80% van de ADH keukenzout en vet.
popolondinsdag 2 februari 2010 @ 18:51
quote:
Op dinsdag 2 februari 2010 18:45 schreef Q.E.D. het volgende:

[..]

Als je in de VS woont is thuis bakken in boter zelfs nog gezond.

In de gemiddelde hamburger van een restaurant zit 80% van de ADH keukenzout en vet.
Ik gril mijn echte vlees van de boer het meest, ik bak weinig.
Q.E.D.dinsdag 2 februari 2010 @ 18:54
quote:
Op dinsdag 2 februari 2010 18:51 schreef popolon het volgende:

[..]

Ik gril mijn echte vlees van de boer het meest, ik bak weinig.
Dat klinkt smakelijk.
Martijn_77dinsdag 2 februari 2010 @ 20:14
quote:
Op dinsdag 2 februari 2010 15:36 schreef Q.E.D. het volgende:
Niet extra virgine. Da's meer voor dressings.

Gewoon euroshopper van AH.
Idd, euroshopper is goed gnoeg een goede extra virgine is toruwens wel lekker door de salade / dressing
original_andaluciadinsdag 2 februari 2010 @ 21:04
quote:
Maar de vraag uit de OP is dus beantwoord met: Extra virgine is geschikter voor dressings en minder geschikt voor bakken. Voor bakken gebruik je gewone olijfolie
Daar gaan we weer.....

Extra virgin is geschikter voor dressings doordat de andere ( mindere ) gewoonweg wranger cq sterker is van smaak door zijn hogere zuurgraad..... Vandaar de fabel . Men voorkomt hiermee dat de mensen thuis de "andere"olie gebruiken in de dressing en dan zeggen dat hij niet lekker is.... Gewoon een comercieel verkoop verhaal.

Als je bakt met de "gewone ) virgin of welke naam men er ook aan geeft gebruik je olie met een hogere zuurgraad en dat is weer ongezonder....

Let wel op dat de olie alleen op mechanische wijze is verkregen ( staat op het etiket ) en vooral niet gefilterde olie.... dan heb je echt niets....

Er werd hier al terecht opgemerkt dat men gewoon op de temperatuur moet letten , dan is het geen probleem, en zonnebloem olie heeft een lager ""rookpunt "dan de olijfolie....

Als je gewoon een stukje vlees bakt is dat allemaal geen probleem. Als je gaat frituren heb je toch meestal 180 graden, dan moet je wel vaker de olie verversen. max 6 keer gebruiken is het advies van de olijfboeren uit Spanje.. Voor de rest geen probleem.
Winner_Tacodinsdag 2 februari 2010 @ 21:45


Geen gezeik met verzadigde/onverzadigde vetten.