Fokstar | dinsdag 2 februari 2010 @ 15:31 |
Hey, Heb meestal de linkse van deze 2 gewoon van de LIDL ![]() Nu roept een collega dat deze niet of minder geschikt is om in te bakken . Welke kan ik dan gebruiken ? Mag van de LIDL of een ander merk ook hoor . groetjes | |
evo87 | dinsdag 2 februari 2010 @ 15:35 |
niet bakken in olijfolie. Alleen gebruiken voor dressing etc, nooit verhitten. | |
Q.E.D. | dinsdag 2 februari 2010 @ 15:36 |
Niet extra virgine. Da's meer voor dressings. Gewoon euroshopper van AH. | |
Fokstar | dinsdag 2 februari 2010 @ 15:40 |
quote:Maar bij La Place bakken ze toch ook in olijfolie ? Je hebt zelfs speciale olijfolie bij de AH om te frituren. Maar das dus niet de bedoeling ? | |
Q.E.D. | dinsdag 2 februari 2010 @ 15:45 |
quote:Nee de halve wereld bakt in olijfolie. Dat is geen probleem. Het gaat erom dat "extra virgine" eerder kapot gaat als je het verhit (ontbinding van koolstofverbindingen). Daarom reguliere olijfolie gebruiken. | |
Flurry | dinsdag 2 februari 2010 @ 15:45 |
quote:Alleen de extra virgine (eerste persing) niet verhitten, daar zitten teveel vaste delen in en die verbranden, waar je kanker van krijgt ofzo ![]() Goedkope olijfolie van een latere persing heeft een lichtere kleur en kan je prima gebruiken om mee te bakken | |
Fokstar | dinsdag 2 februari 2010 @ 15:47 |
Okay dus gewoon zonnebloemolie gebruiken ![]() ![]() Of zijn er nog andere soorten olie die nog lekkerder en beter geschikt zijn dan zonnebloem ? | |
Q.E.D. | dinsdag 2 februari 2010 @ 15:50 |
quote: quote:Er zijn dus meerdere soorten olijfolie. Zoals je hier kunt lezen: Bakken in olijfolie extra vierge gevaarlijk ? is men het er niet over eens of extra virgine slecht is om in te bakken. Ik zou dus voor de zekerheid normale olijfolie of inderdaad zonnebloem olie gebruiken. | |
Chahna | dinsdag 2 februari 2010 @ 15:52 |
Ik bak altijd in olie maar dan wel de extra virgine, dat is dus niet goed? | |
Q.E.D. | dinsdag 2 februari 2010 @ 15:57 |
quote:Afhankelijk van wie je het vraagt... Puur chemisch gezien zou het niet gezond zijn: quote:Je moet eigenlijk altijd opletten met de temperatuur van olie. Niet te lang wachten tot je je lapje vlees erop gooit. Want de olie mag niet boven de 200 graden komen. Dan gaat het roken en ontstaan de kankerverwekkende verbindingen. [ Bericht 3% gewijzigd door Q.E.D. op 02-02-2010 16:16:20 ] | |
Fokstar | dinsdag 2 februari 2010 @ 16:01 |
quote:Ok maar dan geldt dus voor olijfolie (dan even niet die eerste persing) hetzelfde als bijvoorbeeld zonnebloemolie of elke andere oliesoort? | |
Q.E.D. | dinsdag 2 februari 2010 @ 16:06 |
quote:Ja. ![]() Elke olie kan schadelijk worden door verhitting. (Wanneer het gaat roken ontstaan er een aantal schadelijke nieuwe verbindingen). Voor dagelijks gebruik: Een zalmfilet bakken, varkenshaasje, hamburgertje, daar zal je de olie gewoon 1 minuutje voor verhitten en dan je vlees erop doen. Want je hebt immers niet een hoge temperatuur nodig. Maar de vraag uit de OP is dus beantwoord met: Extra virgine is geschikter voor dressings en minder geschikt voor bakken. Voor bakken gebruik je gewone olijfolie ![]() | |
speknek | dinsdag 2 februari 2010 @ 16:07 |
Volgens mij is de gevaarlijkheid van bakken/wokken in extra virgin olijfolie een fabeltje. Alleen bij frituren moet je opletten dat de zuurtegraad laag is, maar volgens mij moet dat wel meevallen. En daarbij is extra virgin olijfolie van zichzelf ook nog gezonder. | |
Stansfield | dinsdag 2 februari 2010 @ 16:12 |
Volgens mij heb ik een keer gezien bij de keuringsdienst van waren ofzo dat bakken in extra virgin olijfolie geen zin had zeg maar. Dat het extra's van extra virgin dan teniet werd gedaan door het bakken. Dat je qua bakken dus hetzelfde kon doen als zonnebloemolie ofzo. | |
Flurry | dinsdag 2 februari 2010 @ 16:16 |
Voor stevig wokken ofzo kan je arachide (=pinda) olie gebruiken, dat houdt hogere temperaturen beter vol | |
RobinOok | dinsdag 2 februari 2010 @ 16:35 |
quote: ![]() Ja, arachide olie Maar soja olie, maisolie of rijstolie kan ook. Ik weet niet waarom, maar ik heb een gruwelijke hekel aan de geur van zonnebloemolie. Zou dat echt nooit gebruiken, maar het kan natuurlijk wel gewoon. En waarom in olijfolie bakken als er deskundigen zeggen dat het ongezond en kankerverwekkend kan zijn? [ Bericht 2% gewijzigd door RobinOok op 02-02-2010 16:44:47 ] | |
Idler | dinsdag 2 februari 2010 @ 17:27 |
quote:Omdat er tegenwoordig over alles wel gezegd wordt dat je er kanker van krijgt. De ene 'deskundige' zegt dit, de ander dat. Gewoon bakken in olijfolie, niets mis mee. | |
RobinOok | dinsdag 2 februari 2010 @ 18:33 |
Omdat ze het elders wel eens mis hebben geloof je maar meteen helemaal niks meer? Tsja, dat is ook een tactiek. Ik vind het geen enkele moeite om ergens anders in de bakken. | |
Q.E.D. | dinsdag 2 februari 2010 @ 18:34 |
Je kunt alles in olijfolie bakken. ![]() Maar let op de temperatuur en gebruik bij voorkeur geen extra virgine olijfolie. Is het nou zo moeilijk? ![]() | |
Koewam | dinsdag 2 februari 2010 @ 18:35 |
Waarom bak je niet gewoon in boter? | |
Q.E.D. | dinsdag 2 februari 2010 @ 18:37 |
quote:Als je 1x iets bakt in boter heb je meteen genoeg verzadigde vetten binnen voor de rest van de maand. Olijfolie is veel beter. | |
popolon | dinsdag 2 februari 2010 @ 18:38 |
quote:Alles rauw eten is nog beter. Bak ook nog wel in echte boter hoor, kan niks tegen op. En anders in de canola etc. | |
RobinOok | dinsdag 2 februari 2010 @ 18:41 |
quote:Vind ik niet lekker. | |
Q.E.D. | dinsdag 2 februari 2010 @ 18:45 |
quote:Als je in de VS woont is thuis bakken in boter zelfs nog gezond. In de gemiddelde hamburger van een restaurant zit 80% van de ADH keukenzout en vet. ![]() | |
popolon | dinsdag 2 februari 2010 @ 18:51 |
quote:Ik gril mijn echte vlees van de boer het meest, ik bak weinig. ![]() | |
Q.E.D. | dinsdag 2 februari 2010 @ 18:54 |
quote:Dat klinkt smakelijk. ![]() | |
Martijn_77 | dinsdag 2 februari 2010 @ 20:14 |
quote:Idd, euroshopper is goed gnoeg een goede extra virgine is toruwens wel lekker door de salade / dressing ![]() | |
original_andalucia | dinsdag 2 februari 2010 @ 21:04 |
quote:Daar gaan we weer..... Extra virgin is geschikter voor dressings doordat de andere ( mindere ) gewoonweg wranger cq sterker is van smaak door zijn hogere zuurgraad..... Vandaar de fabel . Men voorkomt hiermee dat de mensen thuis de "andere"olie gebruiken in de dressing en dan zeggen dat hij niet lekker is.... Gewoon een comercieel verkoop verhaal. Als je bakt met de "gewone ) virgin of welke naam men er ook aan geeft gebruik je olie met een hogere zuurgraad en dat is weer ongezonder.... Let wel op dat de olie alleen op mechanische wijze is verkregen ( staat op het etiket ) en vooral niet gefilterde olie.... dan heb je echt niets.... Er werd hier al terecht opgemerkt dat men gewoon op de temperatuur moet letten , dan is het geen probleem, en zonnebloem olie heeft een lager ""rookpunt "dan de olijfolie.... Als je gewoon een stukje vlees bakt is dat allemaal geen probleem. Als je gaat frituren heb je toch meestal 180 graden, dan moet je wel vaker de olie verversen. max 6 keer gebruiken is het advies van de olijfboeren uit Spanje.. Voor de rest geen probleem. | |
Winner_Taco | dinsdag 2 februari 2010 @ 21:45 |
![]() Geen gezeik met verzadigde/onverzadigde vetten. |