abonnement Unibet Coolblue
pi_77553363
Hey,

Heb meestal de linkse van deze 2 gewoon van de LIDL



Nu roept een collega dat deze niet of minder geschikt is om in te bakken . Welke kan ik dan gebruiken ? Mag van de LIDL of een ander merk ook hoor .

groetjes
pi_77553520
niet bakken in olijfolie. Alleen gebruiken voor dressing etc, nooit verhitten.
  dinsdag 2 februari 2010 @ 15:36:34 #3
267150 Q.E.D.
qat erat ad vundum
pi_77553589
Niet extra virgine. Da's meer voor dressings.

Gewoon euroshopper van AH.
Hetgeen bewezen en beklonken moest worden.
pi_77553774
quote:
Op dinsdag 2 februari 2010 15:35 schreef evo87 het volgende:
niet bakken in olijfolie. Alleen gebruiken voor dressing etc, nooit verhitten.
Maar bij La Place bakken ze toch ook in olijfolie ? Je hebt zelfs speciale olijfolie bij de AH om te frituren. Maar das dus niet de bedoeling ?
  dinsdag 2 februari 2010 @ 15:45:40 #5
267150 Q.E.D.
qat erat ad vundum
pi_77554034
quote:
Op dinsdag 2 februari 2010 15:40 schreef Fokstar het volgende:

[..]

Maar bij La Place bakken ze toch ook in olijfolie ? Je hebt zelfs speciale olijfolie bij de AH om te frituren. Maar das dus niet de bedoeling ?
Nee de halve wereld bakt in olijfolie. Dat is geen probleem.

Het gaat erom dat "extra virgine" eerder kapot gaat als je het verhit (ontbinding van koolstofverbindingen).
Daarom reguliere olijfolie gebruiken.
Hetgeen bewezen en beklonken moest worden.
  dinsdag 2 februari 2010 @ 15:45:59 #6
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_77554050
quote:
Op dinsdag 2 februari 2010 15:35 schreef evo87 het volgende:
niet bakken in olijfolie. Alleen gebruiken voor dressing etc, nooit verhitten.
Alleen de extra virgine (eerste persing) niet verhitten, daar zitten teveel vaste delen in en die verbranden, waar je kanker van krijgt ofzo

Goedkope olijfolie van een latere persing heeft een lichtere kleur en kan je prima gebruiken om mee te bakken
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
pi_77554117
Okay dus gewoon zonnebloemolie gebruiken Is natuurlijk minder duur ook
Of zijn er nog andere soorten olie die nog lekkerder en beter geschikt zijn dan zonnebloem ?
  dinsdag 2 februari 2010 @ 15:50:34 #8
267150 Q.E.D.
qat erat ad vundum
pi_77554222
quote:
Op dinsdag 2 februari 2010 15:45 schreef Flurry het volgende:

[..]

Alleen de extra virgine (eerste persing) niet verhitten, daar zitten teveel vaste delen in en die verbranden, waar je kanker van krijgt ofzo

Goedkope olijfolie van een latere persing heeft een lichtere kleur en kan je prima gebruiken om mee te bakken
quote:
Op dinsdag 2 februari 2010 15:47 schreef Fokstar het volgende:
Okay dus gewoon zonnebloemolie gebruiken Is natuurlijk minder duur ook
Of zijn er nog andere soorten olie die nog lekkerder en beter geschikt zijn dan zonnebloem ?
Er zijn dus meerdere soorten olijfolie.

Zoals je hier kunt lezen: Bakken in olijfolie extra vierge gevaarlijk ?

is men het er niet over eens of extra virgine slecht is om in te bakken.

Ik zou dus voor de zekerheid normale olijfolie of inderdaad zonnebloem olie gebruiken.
Hetgeen bewezen en beklonken moest worden.
pi_77554291
Ik bak altijd in olie maar dan wel de extra virgine, dat is dus niet goed?
  dinsdag 2 februari 2010 @ 15:57:29 #10
267150 Q.E.D.
qat erat ad vundum
pi_77554509
quote:
Op dinsdag 2 februari 2010 15:52 schreef Chahna het volgende:
Ik bak altijd in olie maar dan wel de extra virgine, dat is dus niet goed?
Afhankelijk van wie je het vraagt... Puur chemisch gezien zou het niet gezond zijn:
quote:
Extra virgine olijfolie is de beste kwaliteit olijfolie. Het bevat een hoge concentratie aan onverzadigde vetzuren, polyfenolen en een aantal ander stoffen, die mogelijk een gezondheidsbevorderend effect hebben. Een aantal van deze stoffen is hittegevoelig en gaat dus verloren bij verhitten van deze olie.

Wanneer vetten verhit worden kunnen ze deels afgebroken of ge-oxideerd worden. Dit kan uiteindelijk resulteren in schadelijke stoffen. Vetten met een hoog percentage onverzadigde vetzuren zijn hier meer gevoelig voor dat vetten met meer verzadigde vetzuren. Olijfolie bevat nogal wat onverzadigde vetzuren en is dus meer geschikt voor éénmalige verhitting en niet voor langdurig gebruik als bijvoorbeeld frituurolie.

Het gebruik van extra virgine olijfolie voor bakken en braden wordt dus afgeraden. Maar niet omdat er giftige stoffen gevormd zouden worden, maar vooral omdat de gezondheidsbevorderende eigenschappen verloren gaan. Deze olie is dus meer geschikt voor dressings en andere toepassingen waarbij het niet verhit hoeft te worden.
Je moet eigenlijk altijd opletten met de temperatuur van olie.
Niet te lang wachten tot je je lapje vlees erop gooit. Want de olie mag niet boven de 200 graden komen. Dan gaat het roken en ontstaan de kankerverwekkende verbindingen.

[ Bericht 3% gewijzigd door Q.E.D. op 02-02-2010 16:16:20 ]
Hetgeen bewezen en beklonken moest worden.
pi_77554705
quote:
Op dinsdag 2 februari 2010 15:57 schreef Q.E.D. het volgende:

[..]

Afhankelijk van wie je het vraagt... Puur chemisch gezien zou het niet gezond zijn:
[..]

Je moet eigenlijk altijd opletten met de temperatuur van olie.
Niet te lang wachten tot je je lapje vlees erop gooit. Want de olie mag niet boven de 200 graden komen. Dan gaat het roken en ontstaan de kankerverwekkende verbindingen.
Ok maar dan geldt dus voor olijfolie (dan even niet die eerste persing) hetzelfde als bijvoorbeeld zonnebloemolie of elke andere oliesoort?
  dinsdag 2 februari 2010 @ 16:06:02 #12
267150 Q.E.D.
qat erat ad vundum
pi_77554895
quote:
Op dinsdag 2 februari 2010 16:01 schreef Fokstar het volgende:

[..]

Ok maar dan geldt dus voor olijfolie (dan even niet die eerste persing) hetzelfde als bijvoorbeeld zonnebloemolie of elke andere oliesoort?
Ja.

Elke olie kan schadelijk worden door verhitting. (Wanneer het gaat roken ontstaan er een aantal schadelijke nieuwe verbindingen).

Voor dagelijks gebruik: Een zalmfilet bakken, varkenshaasje, hamburgertje, daar zal je de olie gewoon 1 minuutje voor verhitten en dan je vlees erop doen. Want je hebt immers niet een hoge temperatuur nodig.

Maar de vraag uit de OP is dus beantwoord met: Extra virgine is geschikter voor dressings en minder geschikt voor bakken. Voor bakken gebruik je gewone olijfolie
Hetgeen bewezen en beklonken moest worden.
  dinsdag 2 februari 2010 @ 16:07:05 #13
8369 speknek
Another day another slay
pi_77554942
Volgens mij is de gevaarlijkheid van bakken/wokken in extra virgin olijfolie een fabeltje. Alleen bij frituren moet je opletten dat de zuurtegraad laag is, maar volgens mij moet dat wel meevallen. En daarbij is extra virgin olijfolie van zichzelf ook nog gezonder.
They told me all of my cages were mental, so I got wasted like all my potential.
pi_77555135
Volgens mij heb ik een keer gezien bij de keuringsdienst van waren ofzo dat bakken in extra virgin olijfolie geen zin had zeg maar. Dat het extra's van extra virgin dan teniet werd gedaan door het bakken. Dat je qua bakken dus hetzelfde kon doen als zonnebloemolie ofzo.
  dinsdag 2 februari 2010 @ 16:16:09 #15
24492 Flurry
Het was een mooie tijd
pi_77555287
Voor stevig wokken ofzo kan je arachide (=pinda) olie gebruiken, dat houdt hogere temperaturen beter vol
We cross our bridges when we come to them and burn them behind us, with nothing to show for our progress except a memory of the smell of smoke, and a presumption that once our eyes watered.
  dinsdag 2 februari 2010 @ 16:35:42 #16
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_77556124
quote:
Op dinsdag 2 februari 2010 15:47 schreef Fokstar het volgende:
Okay dus gewoon zonnebloemolie gebruiken Is natuurlijk minder duur ook
Of zijn er nog andere soorten olie die nog lekkerder en beter geschikt zijn dan zonnebloem ?


Ja, arachide olie
Maar soja olie, maisolie of rijstolie kan ook.
Ik weet niet waarom, maar ik heb een gruwelijke hekel aan de geur van zonnebloemolie. Zou dat echt nooit gebruiken, maar het kan natuurlijk wel gewoon.

En waarom in olijfolie bakken als er deskundigen zeggen dat het ongezond en kankerverwekkend kan zijn?

[ Bericht 2% gewijzigd door RobinOok op 02-02-2010 16:44:47 ]
  dinsdag 2 februari 2010 @ 17:27:17 #17
246373 Idler
Simplicity!
pi_77558105
quote:
Op dinsdag 2 februari 2010 16:35 schreef RobinOok het volgende:

[..]

En waarom in olijfolie bakken als er deskundigen zeggen dat het ongezond en kankerverwekkend kan zijn?
Omdat er tegenwoordig over alles wel gezegd wordt dat je er kanker van krijgt. De ene 'deskundige' zegt dit, de ander dat.

Gewoon bakken in olijfolie, niets mis mee.
It is impossible to enjoy idling thoroughly unless one has plenty of work to do.
A man is rich in proportion to the number of things he can afford to let alone.
  dinsdag 2 februari 2010 @ 18:33:08 #18
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_77560346
Omdat ze het elders wel eens mis hebben geloof je maar meteen helemaal niks meer?
Tsja, dat is ook een tactiek.
Ik vind het geen enkele moeite om ergens anders in de bakken.
  dinsdag 2 februari 2010 @ 18:34:46 #19
267150 Q.E.D.
qat erat ad vundum
pi_77560415
Je kunt alles in olijfolie bakken.

Maar let op de temperatuur en gebruik bij voorkeur geen extra virgine olijfolie.

Is het nou zo moeilijk?
Hetgeen bewezen en beklonken moest worden.
pi_77560455
Waarom bak je niet gewoon in boter?
  dinsdag 2 februari 2010 @ 18:37:39 #21
267150 Q.E.D.
qat erat ad vundum
pi_77560536
quote:
Op dinsdag 2 februari 2010 18:35 schreef Koewam het volgende:
Waarom bak je niet gewoon in boter?
Als je 1x iets bakt in boter heb je meteen genoeg verzadigde vetten binnen voor de rest van de maand.

Olijfolie is veel beter.
Hetgeen bewezen en beklonken moest worden.
  dinsdag 2 februari 2010 @ 18:38:33 #22
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_77560573
quote:
Op dinsdag 2 februari 2010 18:37 schreef Q.E.D. het volgende:

[..]

Als je 1x iets bakt in boter heb je meteen genoeg verzadigde vetten binnen voor de rest van de maand.

Olijfolie is veel beter.
Alles rauw eten is nog beter.

Bak ook nog wel in echte boter hoor, kan niks tegen op. En anders in de canola etc.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
  dinsdag 2 februari 2010 @ 18:41:54 #23
232606 RobinOok
Patroonheilige van CUL
pi_77560712
quote:
Op dinsdag 2 februari 2010 18:35 schreef Koewam het volgende:
Waarom bak je niet gewoon in boter?
Vind ik niet lekker.
  dinsdag 2 februari 2010 @ 18:45:49 #24
267150 Q.E.D.
qat erat ad vundum
pi_77560891
quote:
Op dinsdag 2 februari 2010 18:38 schreef popolon het volgende:

[..]

Alles rauw eten is nog beter.

Bak ook nog wel in echte boter hoor, kan niks tegen op. En anders in de canola etc.
Als je in de VS woont is thuis bakken in boter zelfs nog gezond.

In de gemiddelde hamburger van een restaurant zit 80% van de ADH keukenzout en vet.
Hetgeen bewezen en beklonken moest worden.
  dinsdag 2 februari 2010 @ 18:51:31 #25
10763 popolon
Fetchez la vache!
pi_77561118
quote:
Op dinsdag 2 februari 2010 18:45 schreef Q.E.D. het volgende:

[..]

Als je in de VS woont is thuis bakken in boter zelfs nog gezond.

In de gemiddelde hamburger van een restaurant zit 80% van de ADH keukenzout en vet.
Ik gril mijn echte vlees van de boer het meest, ik bak weinig.
Patience is not one of my virtues, neither is memory. Or patience for that matter.
abonnement Unibet Coolblue
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')