Iedereen kent de regeling wel dat wanneer je in je eerste studiejaar voor 1 februari stopt met je studie, dat je dan je opgebouwde studieschuld krijgt kwijtgescholden. Wat veel mensen niet weten, is dat je alleen je studiefinanciering hoeft stop te zetten per 1 februari; daadwerkelijk stoppen met studeren hoeft niet.
Dit is interessant wanneer je nu in je eerste studiejaar zit, je studie af wilt maken, maar verwacht om er langer over te doen dan er nominaal voor staat. De uitloop moet minimaal zeven maanden zijn wil je voordeel halen, maar het voordeel wordt groter naarmate de uitloop langer is. Bij een uitloop van een jaar is het voordeel maximaal. Het allergrootste voordeel wordt behaald wanneer je in je eerste jaar thuis woont, een jaar uitloop hebt, en in je laatste jaar verwacht op kamers te wonen (2464,09 euro voordeel bij de huidige bedragen).
Hoe werkt het? Je zegt je studiefinanciering (dat zijn prestatiebeurs, OV-kaart, lening) per 1 februari stop, en verzoekt de IB-groep om kwijtschelding van de lening (
link mbo,
link hoger onderwijs). Dit hoeft niet vóór 1 februari, want het kan ook met terugwerkende kracht worden stopgezet, maar dan moet je wel betalen voor de tijd tussen 1 februari en het moment van deactiveren dat je onterecht een OV-chipkaart hebt kunnen gebruiken. Ondertussen blijf je wel het complete studiejaar ingeschreven aan de universiteit en studeer je gewoon door. Voor het nieuwe studiejaar (dat begint in september) vraag je opnieuw studiefinanciering aan. Er gaat dan een nieuwe termijn lopen van vier jaar (bij sommige studies vijf of zes jaar) waarin je studiefinanciering mag ontvangen.
Dit is de situatie voor iemand die vijf jaar over een studie doet waar vier jaar voor staat:
zonder toepassen truukje- 4 jaar studiefinanciering
- 1 jaar lenen
met toepassen truukje- 5 maanden studiefinanciering (september t/m januari)
- 7 maanden geheel zelf bekostigen; lenen van de IB-groep mag ook niet; geen OV-kaart
- 4 jaar studiefinanciering
Het verschil zit hem dus in het jaar lenen, dat wordt vervangen door 5 maanden gratis studiefinanciering en een periode waarin je geheel zelf in je onderhoud moet voorzien.
Onderbouwing met wetteksten waaruit blijkt dat stoppen met studeren niet nodig is:
quote:
Artikel 4.11, Wet studiefinanciering 2000
Indien een deelnemer in het eerste jaar van een opleiding voor het eerst prestatiebeurs geniet en hij in dat studiejaar ophoudt studiefinanciering te genieten vóór 1 februari, en hij niet over datzelfde studiejaar opnieuw studiefinanciering voor het volgen van een opleiding niveau 3 of 4 dan wel voor hoger onderwijs krijgt toegekend, wordt op zijn aanvraag per 1 januari van het kalenderjaar volgend op het einde van dat studiejaar de over dat studiejaar toegekende prestatiebeurs omgezet in een gift.
En dit valt allemaal onder studiefinanciering:
quote:
Artikel 3.1 lid 1, Wet studiefinanciering 2000
Studiefinanciering bestaat uit basisbeurs, uit basislening en uit aanvullende beurs of aanvullende lening en voor studenten ook uit collegegeldkrediet