19-01-2010
Drie oorzaken voor de vele slachtoffers op Haïti
Volgens de Verenigde Naties is de omvang van de ramp op Haïti zo groot, omdat het getroffen gebied dichtbevolkt is. Maar er zijn meer oorzaken. Daarnaast kan de aardschok van vorige week de eerste zijn van een reeks bevingen in het Caribisch gebied.
Dat zeggen geologen tegen het wetenschappelijk tijdschrift New Scientist.
![]()
Veel gebouwen waren van beton, dat bleek catastrofaal.
In de eerste plaats heeft de ondiepe bron van de aardbeving bijgedragen aan de verwoestende werking. Het epicentrum lag dicht onder het oppervlak. Daardoor kwamen de primaire, waarschuwende golven en de krachtige, afschuivende golven bijna op hetzelfde moment kwamen.
Ondiepe bron
'Met diepe aardbevingen arriveren de primaire golven als eerste. Die waarschuwen vervolgens voor de afschuivende golven, die de grond van links naar rechts laten schudden,’ zegt Uri ten Brink van de US Geological Enquête in Woods Hole, Massachusetts. Ten Brink is expert op gebied van aardbevingen in de Caraïben.
Door de ondiepe bron van de beving hadden mensen dus geen tijd om gebouwen uit te vluchten.
Aardschokken
De tweede oorzaak is dat Port-au-Prince, de hoofdstad van Haïti, niet gebouwd is op stevige rotsgrond, maar op een zachte soort aarde. Die bodemstructuur stort in bij aardschokken.
Het beton waar veel gebouwen van gemaakt zijn, dragen de wetenschappers als laatste reden aan voor de enorme omvang van de ramp. 'De gebouwen waren broos en hadden geen flexibiliteit, dat is catastrofaal bij een aardbeving,’ zegt Ian Main, een seismoloog aan de Universiteit van Edinburgh, Groot-Brittannië.
Seismische energie
Geologen waarschuwen voor meer aardschokken, omdat niet alle opgehoopte seismische energie werd uitgebracht bij de beving vorige week.
Door Frederique Dormaar
(Elsevier)