Circle.Of.Filth | zaterdag 16 januari 2010 @ 13:56 |
Hi, Ik wil dus vanavond tjolo-tjolo gaan maken ![]() Wat is dat? Een gerecht met de volgende ingredienten; Makreel Ketjap Manis (Depressief) ![]() Ui Rode peper (Of sambal) Tomaat Azijn (Of citroen of Asem) Komkommer (Optioneel) Selderij (Optioneel) Ik ga het serveren met basmatirijst en bonen. (Kan er ook wat kroepoek bij doen) Maar nu de hoeveelheden en timing (Hoe lang intrekken van de marinade?) Volgens de overlevering moet je het volgende doen; Eerst marinade maken; 1 kopje azijn Theelepel sambal (Of peper) 1/2 kopje Ketjap Manis 1/2 kopje water Dan goed roeren en laten staan 30 minuten weer roeren en proeven dan eventueel aanpassen en weer roeren en 30 min laten staan. Dan de (Gerookte of gebakken) makreel schoonmaken let op dat je grote stukken over houdt. ![]() Tomaat in dunne plakken snijden net als de ui en door de marinade doen Selderij hakken en ook erdoor roeren. Dan rijst en bonen gaan koken. Zo'n 10 minuten voordat de rijst/bonen klaar zijn de vis in de marinade leggen. Zou het gaan lukken zo of maak ik een of meerder fouten? ![]() | |
Erosjuhhh | zaterdag 16 januari 2010 @ 14:06 |
ik zou eerst de vis schoonmaken, dan de marinade maken en tegelijk de ui en tomaat erin doen met verder stiekem een beetje knoflook. hierin de vis leggen Dat roeren 30 min wachten roeren is bullshit als de vis er nog niet in zit. want een paar ingredienten heeft geen ruim half uur nodig om zich met elkaar te mengen. Leg de vis erin voor 30 min (dan evt roeren en nog evt wachten) Rijst / bonen klaar maken En dan zou ik in als de rijst gaar is (deze wil je toch nog 10-15 min laten rusten?) de vis beginnen te bakken. Of blijft de vis rauw? heb je niet in je stukje staan. | |
Circle.Of.Filth | zaterdag 16 januari 2010 @ 14:09 |
quote:De vis is in dit geval gerookt. De reden dat deze niet te lang in de marinade gaat is omdat anders de vetten van de vis door de marinade eruit gaan en de smaak van de marinade beïnvloeden. Het mengen en wachten ga ik korter proberen ![]() | |
Erosjuhhh | zaterdag 16 januari 2010 @ 14:12 |
quote:Aah op die manier. Dan zou ik persoonlijk de marinade eerst warm maken (beetje in laten koken en daar op t laatst de vis ingooien Heb je toch nog een beetje warme vis bij je rijst en bonen (en is de marinade ingedikt ![]() Maar ik houdt niet van vis, ik maak het alleen klaar voor mensen en proef t zelden ![]() | |
EricT | zaterdag 16 januari 2010 @ 15:16 |
Colo2 (tjolo2) 'hoort' eigenlijk zonder kecap manis, maar meestal wordt het inderdaad wel erbij gedaan. Je hoeft het niet in te laten trekken, gewoon het sausje maken en de de ui/paprika/makreel/citroenschijven/komkommer/selderij erin gooien. Btw: Sambal is geen vervanger van rode peper | |
Circle.Of.Filth | zaterdag 16 januari 2010 @ 16:17 |
quote:Zonder ketjap ![]() Dat heb ik nog nooit gezien/geproefd ![]() | |
EricT | zaterdag 16 januari 2010 @ 17:16 |
quote:Ja zo deed men vroeger sowieso (er was geen kecap). En nu doen sommige families op bijv. Saparua het nog wel. | |
Circle.Of.Filth | zaterdag 16 januari 2010 @ 17:44 |
quote:Aha. Alles staat nu te trekken rijst staat op net als de bonen ![]() Ik ben benieuwd hoe het gaat smaken ![]() | |
Circle.Of.Filth | zaterdag 16 januari 2010 @ 17:49 |
![]() Zo ziet het er nu uit ... | |
EricT | zaterdag 16 januari 2010 @ 17:49 |
quote:Maandag ga ik het ook maken ![]() | |
Circle.Of.Filth | zaterdag 16 januari 2010 @ 17:51 |
quote:Ha ha ik heb een inspiratietopic gemaakt ![]() | |
EricT | zaterdag 16 januari 2010 @ 18:00 |
quote:Ja meestal eet ik colo2 alleen in de zomer, maar heb er wel zin in gekregen nu. Van wie heb je die 'overlevering' ? | |
Circle.Of.Filth | zaterdag 16 januari 2010 @ 18:18 |
quote:Het is idd ook een echt mooi weer gerecht maar ik had er gewoon een craving voor ![]() Het is overgeleverd door familie van de kant van mijn pa. |