FOK!forum / Culinesse à gogo / Tjolo Tjolo ?
Circle.Of.Filthzaterdag 16 januari 2010 @ 13:56
Hi,

Ik wil dus vanavond tjolo-tjolo gaan maken

Wat is dat?

Een gerecht met de volgende ingredienten;

Makreel
Ketjap Manis (Depressief)
Ui
Rode peper (Of sambal)
Tomaat
Azijn (Of citroen of Asem)
Komkommer (Optioneel)
Selderij (Optioneel)

Ik ga het serveren met basmatirijst en bonen. (Kan er ook wat kroepoek bij doen)

Maar nu de hoeveelheden en timing (Hoe lang intrekken van de marinade?)

Volgens de overlevering moet je het volgende doen;

Eerst marinade maken;

1 kopje azijn
Theelepel sambal (Of peper)
1/2 kopje Ketjap Manis
1/2 kopje water

Dan goed roeren en laten staan 30 minuten weer roeren en proeven dan eventueel aanpassen en weer roeren en 30 min laten staan.

Dan de (Gerookte of gebakken) makreel schoonmaken let op dat je grote stukken over houdt.

Tomaat in dunne plakken snijden net als de ui en door de marinade doen
Selderij hakken en ook erdoor roeren.

Dan rijst en bonen gaan koken.

Zo'n 10 minuten voordat de rijst/bonen klaar zijn de vis in de marinade leggen.

Zou het gaan lukken zo of maak ik een of meerder fouten?
Erosjuhhhzaterdag 16 januari 2010 @ 14:06
ik zou eerst de vis schoonmaken, dan de marinade maken en tegelijk de ui en tomaat erin doen met verder stiekem een beetje knoflook.
hierin de vis leggen
Dat roeren 30 min wachten roeren is bullshit als de vis er nog niet in zit. want een paar ingredienten heeft geen ruim half uur nodig om zich met elkaar te mengen.
Leg de vis erin voor 30 min (dan evt roeren en nog evt wachten)
Rijst / bonen klaar maken
En dan zou ik in als de rijst gaar is (deze wil je toch nog 10-15 min laten rusten?) de vis beginnen te bakken.

Of blijft de vis rauw? heb je niet in je stukje staan.
Circle.Of.Filthzaterdag 16 januari 2010 @ 14:09
quote:
Op zaterdag 16 januari 2010 14:06 schreef Erosjuhhh het volgende:
ik zou eerst de vis schoonmaken, dan de marinade maken en tegelijk de ui en tomaat erin doen met verder stiekem een beetje knoflook.
hierin de vis leggen
Dat roeren 30 min wachten roeren is bullshit als de vis er nog niet in zit. want een paar ingredienten heeft geen ruim half uur nodig om zich met elkaar te mengen.
Leg de vis erin voor 30 min (dan evt roeren en nog evt wachten)
Rijst / bonen klaar maken
En dan zou ik in als de rijst gaar is (deze wil je toch nog 10-15 min laten rusten?) de vis beginnen te bakken.

Of blijft de vis rauw? heb je niet in je stukje staan.
De vis is in dit geval gerookt.
De reden dat deze niet te lang in de marinade gaat is omdat anders de vetten van de vis door de marinade eruit gaan en de smaak van de marinade beïnvloeden.

Het mengen en wachten ga ik korter proberen
Erosjuhhhzaterdag 16 januari 2010 @ 14:12
quote:
Op zaterdag 16 januari 2010 14:09 schreef Circle.Of.Filth het volgende:

[..]

De vis is in dit geval gerookt.
De reden dat deze niet te lang in de marinade gaat is omdat anders de vetten van de vis door de marinade eruit gaan en de smaak van de marinade beïnvloeden.

Het mengen en wachten ga ik korter proberen
Aah op die manier.
Dan zou ik persoonlijk de marinade eerst warm maken (beetje in laten koken en daar op t laatst de vis ingooien
Heb je toch nog een beetje warme vis bij je rijst en bonen (en is de marinade ingedikt ).
Maar ik houdt niet van vis, ik maak het alleen klaar voor mensen en proef t zelden
EricTzaterdag 16 januari 2010 @ 15:16
Colo2 (tjolo2) 'hoort' eigenlijk zonder kecap manis, maar meestal wordt het inderdaad wel erbij gedaan. Je hoeft het niet in te laten trekken, gewoon het sausje maken en de de ui/paprika/makreel/citroenschijven/komkommer/selderij erin gooien.

Btw: Sambal is geen vervanger van rode peper
Circle.Of.Filthzaterdag 16 januari 2010 @ 16:17
quote:
Op zaterdag 16 januari 2010 15:16 schreef EricT het volgende:
Colo2 (tjolo2) 'hoort' eigenlijk zonder kecap manis, maar meestal wordt het inderdaad wel erbij gedaan. Je hoeft het niet in te laten trekken, gewoon het sausje maken en de de ui/paprika/makreel/citroenschijven/komkommer/selderij erin gooien.

Btw: Sambal is geen vervanger van rode peper
Zonder ketjap

Dat heb ik nog nooit gezien/geproefd
EricTzaterdag 16 januari 2010 @ 17:16
quote:
Op zaterdag 16 januari 2010 16:17 schreef Circle.Of.Filth het volgende:

[..]

Zonder ketjap

Dat heb ik nog nooit gezien/geproefd
Ja zo deed men vroeger sowieso (er was geen kecap). En nu doen sommige families op bijv. Saparua het nog wel.
Circle.Of.Filthzaterdag 16 januari 2010 @ 17:44
quote:
Op zaterdag 16 januari 2010 17:16 schreef EricT het volgende:

[..]

Ja zo deed men vroeger sowieso (er was geen kecap). En nu doen sommige families op bijv. Saparua het nog wel.
Aha.

Alles staat nu te trekken rijst staat op net als de bonen

Ik ben benieuwd hoe het gaat smaken
Circle.Of.Filthzaterdag 16 januari 2010 @ 17:49


Zo ziet het er nu uit ...
EricTzaterdag 16 januari 2010 @ 17:49
quote:
Op zaterdag 16 januari 2010 17:44 schreef Circle.Of.Filth het volgende:

[..]

Aha.

Alles staat nu te trekken rijst staat op net als de bonen

Ik ben benieuwd hoe het gaat smaken
Maandag ga ik het ook maken
Circle.Of.Filthzaterdag 16 januari 2010 @ 17:51
quote:
Op zaterdag 16 januari 2010 17:49 schreef EricT het volgende:

[..]

Maandag ga ik het ook maken
Ha ha ik heb een inspiratietopic gemaakt
EricTzaterdag 16 januari 2010 @ 18:00
quote:
Op zaterdag 16 januari 2010 17:51 schreef Circle.Of.Filth het volgende:

[..]

Ha ha ik heb een inspiratietopic gemaakt
Ja meestal eet ik colo2 alleen in de zomer, maar heb er wel zin in gekregen nu. Van wie heb je die 'overlevering' ?
Circle.Of.Filthzaterdag 16 januari 2010 @ 18:18
quote:
Op zaterdag 16 januari 2010 18:00 schreef EricT het volgende:

[..]

Ja meestal eet ik colo2 alleen in de zomer, maar heb er wel zin in gekregen nu. Van wie heb je die 'overlevering' ?
Het is idd ook een echt mooi weer gerecht maar ik had er gewoon een craving voor

Het is overgeleverd door familie van de kant van mijn pa.