abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_76889014
Hi,

Ik wil dus vanavond tjolo-tjolo gaan maken

Wat is dat?

Een gerecht met de volgende ingredienten;

Makreel
Ketjap Manis (Depressief)
Ui
Rode peper (Of sambal)
Tomaat
Azijn (Of citroen of Asem)
Komkommer (Optioneel)
Selderij (Optioneel)

Ik ga het serveren met basmatirijst en bonen. (Kan er ook wat kroepoek bij doen)

Maar nu de hoeveelheden en timing (Hoe lang intrekken van de marinade?)

Volgens de overlevering moet je het volgende doen;

Eerst marinade maken;

1 kopje azijn
Theelepel sambal (Of peper)
1/2 kopje Ketjap Manis
1/2 kopje water

Dan goed roeren en laten staan 30 minuten weer roeren en proeven dan eventueel aanpassen en weer roeren en 30 min laten staan.

Dan de (Gerookte of gebakken) makreel schoonmaken let op dat je grote stukken over houdt.

Tomaat in dunne plakken snijden net als de ui en door de marinade doen
Selderij hakken en ook erdoor roeren.

Dan rijst en bonen gaan koken.

Zo'n 10 minuten voordat de rijst/bonen klaar zijn de vis in de marinade leggen.

Zou het gaan lukken zo of maak ik een of meerder fouten?
http://epicshirtsandgadgets.spreadshirt.nl/
Epic Beard Man is in My web Shop ;-]
  zaterdag 16 januari 2010 @ 14:06:03 #2
22851 Erosjuhhh
Blijven dromen schatjuh
pi_76889309
ik zou eerst de vis schoonmaken, dan de marinade maken en tegelijk de ui en tomaat erin doen met verder stiekem een beetje knoflook.
hierin de vis leggen
Dat roeren 30 min wachten roeren is bullshit als de vis er nog niet in zit. want een paar ingredienten heeft geen ruim half uur nodig om zich met elkaar te mengen.
Leg de vis erin voor 30 min (dan evt roeren en nog evt wachten)
Rijst / bonen klaar maken
En dan zou ik in als de rijst gaar is (deze wil je toch nog 10-15 min laten rusten?) de vis beginnen te bakken.

Of blijft de vis rauw? heb je niet in je stukje staan.
Vroeger maakte het niet uit welk bier je dronk, maar toen dacht je ook dat alle meisjes hetzelfde waren
pi_76889426
quote:
Op zaterdag 16 januari 2010 14:06 schreef Erosjuhhh het volgende:
ik zou eerst de vis schoonmaken, dan de marinade maken en tegelijk de ui en tomaat erin doen met verder stiekem een beetje knoflook.
hierin de vis leggen
Dat roeren 30 min wachten roeren is bullshit als de vis er nog niet in zit. want een paar ingredienten heeft geen ruim half uur nodig om zich met elkaar te mengen.
Leg de vis erin voor 30 min (dan evt roeren en nog evt wachten)
Rijst / bonen klaar maken
En dan zou ik in als de rijst gaar is (deze wil je toch nog 10-15 min laten rusten?) de vis beginnen te bakken.

Of blijft de vis rauw? heb je niet in je stukje staan.
De vis is in dit geval gerookt.
De reden dat deze niet te lang in de marinade gaat is omdat anders de vetten van de vis door de marinade eruit gaan en de smaak van de marinade beïnvloeden.

Het mengen en wachten ga ik korter proberen
http://epicshirtsandgadgets.spreadshirt.nl/
Epic Beard Man is in My web Shop ;-]
  zaterdag 16 januari 2010 @ 14:12:55 #4
22851 Erosjuhhh
Blijven dromen schatjuh
pi_76889526
quote:
Op zaterdag 16 januari 2010 14:09 schreef Circle.Of.Filth het volgende:

[..]

De vis is in dit geval gerookt.
De reden dat deze niet te lang in de marinade gaat is omdat anders de vetten van de vis door de marinade eruit gaan en de smaak van de marinade beïnvloeden.

Het mengen en wachten ga ik korter proberen
Aah op die manier.
Dan zou ik persoonlijk de marinade eerst warm maken (beetje in laten koken en daar op t laatst de vis ingooien
Heb je toch nog een beetje warme vis bij je rijst en bonen (en is de marinade ingedikt ).
Maar ik houdt niet van vis, ik maak het alleen klaar voor mensen en proef t zelden
Vroeger maakte het niet uit welk bier je dronk, maar toen dacht je ook dat alle meisjes hetzelfde waren
pi_76891462
Colo2 (tjolo2) 'hoort' eigenlijk zonder kecap manis, maar meestal wordt het inderdaad wel erbij gedaan. Je hoeft het niet in te laten trekken, gewoon het sausje maken en de de ui/paprika/makreel/citroenschijven/komkommer/selderij erin gooien.

Btw: Sambal is geen vervanger van rode peper
Lawamena hitihala Lawamena haulala
pi_76893173
quote:
Op zaterdag 16 januari 2010 15:16 schreef EricT het volgende:
Colo2 (tjolo2) 'hoort' eigenlijk zonder kecap manis, maar meestal wordt het inderdaad wel erbij gedaan. Je hoeft het niet in te laten trekken, gewoon het sausje maken en de de ui/paprika/makreel/citroenschijven/komkommer/selderij erin gooien.

Btw: Sambal is geen vervanger van rode peper
Zonder ketjap

Dat heb ik nog nooit gezien/geproefd
http://epicshirtsandgadgets.spreadshirt.nl/
Epic Beard Man is in My web Shop ;-]
pi_76894894
quote:
Op zaterdag 16 januari 2010 16:17 schreef Circle.Of.Filth het volgende:

[..]

Zonder ketjap

Dat heb ik nog nooit gezien/geproefd
Ja zo deed men vroeger sowieso (er was geen kecap). En nu doen sommige families op bijv. Saparua het nog wel.
Lawamena hitihala Lawamena haulala
pi_76895846
quote:
Op zaterdag 16 januari 2010 17:16 schreef EricT het volgende:

[..]

Ja zo deed men vroeger sowieso (er was geen kecap). En nu doen sommige families op bijv. Saparua het nog wel.
Aha.

Alles staat nu te trekken rijst staat op net als de bonen

Ik ben benieuwd hoe het gaat smaken
http://epicshirtsandgadgets.spreadshirt.nl/
Epic Beard Man is in My web Shop ;-]
pi_76895951


Zo ziet het er nu uit ...
http://epicshirtsandgadgets.spreadshirt.nl/
Epic Beard Man is in My web Shop ;-]
pi_76895963
quote:
Op zaterdag 16 januari 2010 17:44 schreef Circle.Of.Filth het volgende:

[..]

Aha.

Alles staat nu te trekken rijst staat op net als de bonen

Ik ben benieuwd hoe het gaat smaken
Maandag ga ik het ook maken
Lawamena hitihala Lawamena haulala
pi_76896011
quote:
Op zaterdag 16 januari 2010 17:49 schreef EricT het volgende:

[..]

Maandag ga ik het ook maken
Ha ha ik heb een inspiratietopic gemaakt
http://epicshirtsandgadgets.spreadshirt.nl/
Epic Beard Man is in My web Shop ;-]
pi_76896235
quote:
Op zaterdag 16 januari 2010 17:51 schreef Circle.Of.Filth het volgende:

[..]

Ha ha ik heb een inspiratietopic gemaakt
Ja meestal eet ik colo2 alleen in de zomer, maar heb er wel zin in gekregen nu. Van wie heb je die 'overlevering' ?
Lawamena hitihala Lawamena haulala
pi_76896710
quote:
Op zaterdag 16 januari 2010 18:00 schreef EricT het volgende:

[..]

Ja meestal eet ik colo2 alleen in de zomer, maar heb er wel zin in gekregen nu. Van wie heb je die 'overlevering' ?
Het is idd ook een echt mooi weer gerecht maar ik had er gewoon een craving voor

Het is overgeleverd door familie van de kant van mijn pa.
http://epicshirtsandgadgets.spreadshirt.nl/
Epic Beard Man is in My web Shop ;-]
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')