Je ziet niks over 't hoofd, uiteindelijk is het grootste deel van de stijging van de huizenprijs gebakken lucht. In Duitsland zijn de prijzen een stuk lager, daar hebben ze dan ook geen hypotheekrenteaftrek (een deel van de oorzaak).quote:Op maandag 4 januari 2010 19:21 schreef Heurts het volgende:
Wat zie ik dan over het hoofd. Wat maakt het bouwen van een huis aanzienlijk duur.
quote:Op maandag 4 januari 2010 20:46 schreef draaijer het volgende:
Zelfs met 2k bruto??!?! Met zo'n salaris moet het ook niet mogelijk zijn om iets te kopen. Eerst carriere maken en niet bij je 1e baantje een huis kopen
Het is 24K bruto p.j. Voor iemand die net van school af is nog helemaal niet zo slecht. Modaal is maar 34K, dus TS komt daar nog echt wel aan.quote:Op maandag 4 januari 2010 20:46 schreef draaijer het volgende:
Zelfs met 2k bruto??!?! Met zo'n salaris moet het ook niet mogelijk zijn om iets te kopen. Eerst carriere maken en niet bij je 1e baantje een huis kopen
Er zijn mogelijkheden genoeg hoor!quote:Op maandag 4 januari 2010 21:57 schreef wootahH het volgende:
je kan tegenwoordig nog beter in een hotel gaan wonen dan een huis huren of kopen
Nee. Het bouwen van een huis is misschien relatief nog wel goedkoper dan 25 jaar geleden. Maar je mag dus niet zomaar overal je huis bouwen. Dat mag alleen op bouwgrond.quote:Op maandag 4 januari 2010 22:34 schreef Heurts het volgende:
Mijn vraag is eerder of het niet (zelfs de helft?!) goedkoper kan, wanneer je zelf een eigen huis bouwt? Dan neem je al die overwaarde niet in mee.
Bedankt voor je antwoord. Dat had ik nodig, aangezien de materialen en het expertise door de jaren heen min of meer even duur gebleven zijn.quote:Op maandag 4 januari 2010 22:39 schreef LXIV het volgende:
Nee. Het bouwen van een huis is misschien relatief nog wel goedkoper dan 25 jaar geleden. Maar je mag dus niet zomaar overal je huis bouwen. Dat mag alleen op bouwgrond.
Gewone landbouwgrond, die 5 euro per meter kost is "opeens" 1000 euro per meter (randstad) wanneer het bouwgrond wordt. Een klein kaveltje van 200m2 kost dan al 200.000 euro. Zet je er goedkoop voor 100.000 euro een huis op dan ben je nog altijd 300.000 euro kwijt. Dat verklaart dus de hoge prijs van huizen in Nederland: de prijs van de bouwgrond wordt (door de gemeente) aangepast aan de marktprijs van het huis dat je erop zou kunnen bouwen.
Door alles zelf te doen kun je misschien wel 40.000 euro aan bouwkosten besparen. Is wel heel veel werk. Dan kost dat huis je nog altijd 260.000 euro. Dat schiet dus niet op.
Gemeenten passen die prijzen aan omdat ze het geld goed kunnen gebruiken. Ook projectontwikkelaars etc. verdienen er natuurlijk goed aan. Kijk maar eens hoeveel vastgoed-miljonairs de Quote-500 zijn binnengekomen de afgelopen 15 jaar! Gemeenten zullen de grondprijzen altijd zo stellen dat de huizen die erop gebouwd worden marktconform geprijsd zijn. En de vraag naar vrije kavels is nog altijd groter dan het aanbod, dus ook die prijzen blijven gewoon hoog!quote:Op maandag 4 januari 2010 22:44 schreef Heurts het volgende:
[..]
Bedankt voor je antwoord. Dat had ik nodig, aangezien de materialen en het expertise door de jaren heen min of meer even duur gebleven zijn.
Zijn de gemeenten verplicht om de prijs van de bouwgrond aan de marktconforme prijs aan te passen? Anders valt er misschien nog wat te regelen...![]()
Zoals je al zei: creatief zijn. Mag je overigens wel een boerderij op landbouwgrond bouwen?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |