abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
pi_125515048
Ik maak de laatste tijd het deeg in de BBM en maak dan bolletjes en doe ze in de oven.. Het brood word echter niet echt luchtig, zijn daar tips voor?

(Ik maak het deeg gewoon volgens de handleiding, daarna zet ik de BBM op 'dough', dan zou het toch goed moeten gaan? Recept dat ik gebruik is: 240 ml water, 420 g bloem, 3/4 tl olie, 3/4 tl suiker, 3/4 tl zout en 1 tl gist)

[ Bericht 44% gewijzigd door Reflectionne op 20-04-2013 08:47:05 ]
pi_125685482
nou heb ik vandaag mn broodbakmachine gekregen, staan er bij allen recepten dat ik meelsoort T55 moet gebruiken
echter kan ik dat nergens vinden ook niet via googlen
weet iemand wat dat is precies?
pi_125686741
Geen flauw idee, het lijkt mij ook niet echt uitmaken welk meelsoort je gebruikt, lijkt mij meer een kwestie van smaak?
pi_125687073
nope er staat letterlijk in t boekje '' het gebruik van een meelsoort T55 word aangeraden ''
pi_125687968
quote:
0s.gif Op woensdag 24 april 2013 18:12 schreef casper019 het volgende:
nope er staat letterlijk in t boekje '' het gebruik van een meelsoort T55 word aangeraden ''
Zal ontgtwijfeld ook wel met willekeurig ander soort meel lukken. :P
Optimist tot in de kist
Miniem's internetvriendinnetje :P
Bij vlagen briljant, helaas is het momenteel windstil
pi_125688017
quote:
0s.gif Op dinsdag 16 april 2013 21:31 schreef casper019 het volgende:
Ik lees trouwens dat bij veel broden uit broodbakmachines dat er een ''gat'' in t brood zit vanwege de deeghaken
is dat nog steeds zo of alleen bij de oudere machines?
Hoe wil je anders kneden als er geen kneedhaken in de machine zitten? :P Overigens totaal niet storend, je moet ze alleen wel even goed invetten om ze er makkelijk uit te krijgen.
Optimist tot in de kist
Miniem's internetvriendinnetje :P
Bij vlagen briljant, helaas is het momenteel windstil
pi_125688946
quote:
0s.gif Op woensdag 24 april 2013 18:38 schreef trovey het volgende:

[..]

Hoe wil je anders kneden als er geen kneedhaken in de machine zitten? :P Overigens totaal niet storend, je moet ze alleen wel even goed invetten om ze er makkelijk uit te krijgen.
met wat moet je e invetten dan??

en weet iemand dat over dat Meel T55?

bij alle recepten die in mn recepten boekje (Moulinex ow3101) erbij staan staat dat ik dat mail nodig heb...
http://www.gebruikershand(...)dleiding-299570.html
daar staat t nog eens in mn handleiding!
pi_125689114
quote:
0s.gif Op woensdag 24 april 2013 19:05 schreef casper019 het volgende:

[..]

met wat moet je e invetten dan??

en weet iemand dat over dat Meel T55?

bij alle recepten die in mn recepten boekje (Moulinex ow3101) erbij staan staat dat ik dat mail nodig heb...
http://www.gebruikershand(...)dleiding-299570.html
daar staat t nog eens in mn handleiding!
Ik vet de kneekhaken(buiten- en binnenkant) en de pen waarop ze staan en waar de haken de bodem raken in met wat boter, plakken ze niet zo vast aan de pennen en in het brood en daardoor is de kans dat je de haken gaat beschadigen doordat je teveel geweld gebruikt ook minder, ik heb de anti-aanbaklaag op zowel de haken en op de bakpan nog perfect want als die gaat beschadigen gaat het steeds moeilijk worden om het brood uit de vorm te krijgen. :P Als ik de boel wat moet losmaken uit de pan gebruik ik een houten spatel, werkt perfect. ^O^
Optimist tot in de kist
Miniem's internetvriendinnetje :P
Bij vlagen briljant, helaas is het momenteel windstil
  Eurovisie Songfestival Queen woensdag 24 april 2013 @ 19:18:33 #99
163650 Greys
pi_125689409
Dat van T55 moet je niet te nauw nemen, dat is de uitmalingsgraad van het meel:
Ik googlede op 'meel 55' en toen kreeg ik meteen:

http://www.dekooktips.com/warenkennis/graan-rijst/meel-uitm.htm

quote:
De fijnste bloem van het type 45 wordt ook wel ook ' patentbloem' genoemd (in vrijwel alle supermarkten verkrijgbaar) en is bedoeld voor fijn gebak en cake. Verder komt bloem van het type 45 veel voor (in mixen) voor fijn gebak en cakemeel.

De 'gewone' tarwebloem in de supermarkt is van het type 55. Deze bloem heeft over het algemeen zeer slechte bakeigenschappen en is niet geschikt voor gerezen brood. Gebruik deze bloem voor: sauzen, pap, pannenkoeken, bladerdeeg, pasteideeg, gebak (eventueel met toevoeging van bakpoeder).

Behalve voor sommige 'broodmixen' die in de supermarkt te vinden zijn, wordt bloem van de andere types (65 en hoger) voornamelijk door de industrie (en de warme bakker) gebruikt voor het bakken van brood. Deze bloemsoorten - ook wel bakkersmeel genoemd - worden voor particulier gebruik alleen in speciaalzaken, molens etc. verkocht.
Kortom, niks van aantrekken verder, gewoon eerst eens lekker gaan rommelen met kant en klare broodmixen uit de supermarkt zou ik zeggen :)
IT'S GREYSIE IT'S PARTY
pi_125692412
nu heb ik net mn 1e brood gebakken
krijg alleen het brood niet uit t bakje zeg maar doe ik wat fout??
  † In Memoriam † woensdag 24 april 2013 @ 20:23:07 #101
91830 MaximusTG
pi_125692500
er staat bij dat je het warm eruit moet halen
  † In Memoriam † woensdag 24 april 2013 @ 20:46:06 #103
91830 MaximusTG
pi_125693802
jup en mezelf heerlijk verbrand hahah

moet morgen nog maar eens kijken als ik nog een brood ga bakken hoe die meng ding erin moet

want die meng ding op de bodem kan er met 2 kanten in

op t plaatje staat omgekeerd maar dan steekt hij extreem uit.
terwijl als ik hem omgekeerd erin doe hij perfect past....

miss ligt het daarin dat hij zo moeilikj eruit ging
pi_125716592
nou ben ik zo intelligent geweest om met een bod mes mn brood eruit te wippen: resultaat krassen aan de binnenkant van mijn broodpan (dus inde broodvorm zeg maar)

kan dit nu kwaad dat daar krassen inzitten (nja paar) of ??
pi_125717006
quote:
0s.gif Op donderdag 25 april 2013 13:33 schreef casper019 het volgende:
nou ben ik zo intelligent geweest om met een bod mes mn brood eruit te wippen: resultaat krassen aan de binnenkant van mijn broodpan (dus inde broodvorm zeg maar)

kan dit nu kwaad dat daar krassen inzitten (nja paar) of ??
Je brood zal het niet leuk vinden de volgende keer, meer kans dat je brood steeds meer vast komt te zitten na het bakken want de anti-aanbaklaag is kapot op dat deel.
Optimist tot in de kist
Miniem's internetvriendinnetje :P
Bij vlagen briljant, helaas is het momenteel windstil
pi_125717085
quote:
0s.gif Op woensdag 24 april 2013 20:22 schreef casper019 het volgende:
nu heb ik net mn 1e brood gebakken
krijg alleen het brood niet uit t bakje zeg maar doe ik wat fout??
Voorzichtig met een houten spatel lang de rand van het brood steken (zo beschadig je de anti-aanbaklaag niet) en volgende keer de kneedhaken goed invetten (ook eronder) zodat ze makkelijker loskomen van de pennen)....nu moet je gewoon flink doorschudden. :P
Optimist tot in de kist
Miniem's internetvriendinnetje :P
Bij vlagen briljant, helaas is het momenteel windstil
pi_125717769
Niemand tips voor luchtiger brood? Minder/meer van iets toevoegen?
  † In Memoriam † donderdag 25 april 2013 @ 14:27:20 #109
91830 MaximusTG
pi_125718659
quote:
0s.gif Op donderdag 25 april 2013 14:02 schreef Reflectionne het volgende:
Niemand tips voor luchtiger brood? Minder/meer van iets toevoegen?
Minder broodbakmachine, meer gewone oven :P.

Maar serieus - ik zie dat je 240 ml water op 420 gram bloem gebruikt.
Een universele taal die bakkers over de hele wereld gebruiken is het formuleren van recepten in bakkerspercentages. Dat is van elk ingredient bepalen hoeveel procent (qua gewicht) het is van de totale hoeveelheid bloem.
Jouw bloemhoeveelheid is 420 gram. Water, 240 gram. Geeft een percentage van 57% voor het water.
Als je dat berekent voor een brood zie je heel snel hoe droog/nat het deeg is tov een ander recept. Probeer je hoeveelheid water eens te verhogen, bv naar 60-63%.
63% = 0.63*420 = 264,6 -> 265 gram water (afwegen!!).

[ Bericht 12% gewijzigd door MaximusTG op 25-04-2013 14:36:11 ]
pi_125721437
quote:
0s.gif Op donderdag 25 april 2013 14:27 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Minder broodbakmachine, meer gewone oven :P.

Maar serieus - ik zie dat je 240 ml water op 420 gram bloem gebruikt.
Een universele taal die bakkers over de hele wereld gebruiken is het formuleren van recepten in bakkerspercentages. Dat is van elk ingredient bepalen hoeveel procent (qua gewicht) het is van de totale hoeveelheid bloem.
Jouw bloemhoeveelheid is 420 gram. Water, 240 gram. Geeft een percentage van 57% voor het water.
Als je dat berekent voor een brood zie je heel snel hoe droog/nat het deeg is tov een ander recept. Probeer je hoeveelheid water eens te verhogen, bv naar 60-63%.
63% = 0.63*420 = 264,6 -> 265 gram water (afwegen!!).
Ik maak alleen het deeg in de BBM, bak het brood daarna in de oven. Bedankt voor je tip, ga het properen!
  † In Memoriam † donderdag 25 april 2013 @ 15:53:14 #111
91830 MaximusTG
pi_125721738
quote:
0s.gif Op donderdag 25 april 2013 15:45 schreef Reflectionne het volgende:

[..]

Ik maak alleen het deeg in de BBM, bak het brood daarna in de oven. Bedankt voor je tip, ga het properen!
Gebruik je de BBM dan alleen voor het kneden, of gebruik je ook een rijsstand of zo (geen idee wat je allemaal in kan stellen op die dingen)?
Heb je een wat uitgebreidere beschrijving van de stappen en bijbehorende tijd die je nu doet?
Er zijn namelijk wel meer dingen van invloed op een luchtig brood.
Als je je BBM alleen als mixer gebruikt kan je misschien beter eens een kijkje nemen in het CUL / Brood bakken in de oven #11: We bakken nog even door.. topic
pi_125722319
quote:
0s.gif Op donderdag 25 april 2013 13:42 schreef trovey het volgende:

[..]

Je brood zal het niet leuk vinden de volgende keer, meer kans dat je brood steeds meer vast komt te zitten na het bakken want de anti-aanbaklaag is kapot op dat deel.
quote:
0s.gif Op donderdag 25 april 2013 13:42 schreef trovey het volgende:

[..]

Je brood zal het niet leuk vinden de volgende keer, meer kans dat je brood steeds meer vast komt te zitten na het bakken want de anti-aanbaklaag is kapot op dat deel.
crap das kut... maar op dat na geen andere effecten? (dat het minder goed bakt ofzo?)
pi_125723171
quote:
0s.gif Op donderdag 25 april 2013 15:53 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

Gebruik je de BBM dan alleen voor het kneden, of gebruik je ook een rijsstand of zo (geen idee wat je allemaal in kan stellen op die dingen)?
Heb je een wat uitgebreidere beschrijving van de stappen en bijbehorende tijd die je nu doet?
Er zijn namelijk wel meer dingen van invloed op een luchtig brood.
Als je je BBM alleen als mixer gebruikt kan je misschien beter eens een kijkje nemen in het CUL / Brood bakken in de oven #11: We bakken nog even door.. topic
Dit is wat ie doet volgens de beschrijving:
- 20 min kneden
- 30 min rusten
- 30 min rijzen
  † In Memoriam † donderdag 25 april 2013 @ 16:55:54 #114
91830 MaximusTG
pi_125723874
quote:
0s.gif Op donderdag 25 april 2013 16:33 schreef Reflectionne het volgende:

[..]

Dit is wat ie doet volgens de beschrijving:
- 20 min kneden
- 30 min rusten
- 30 min rijzen
En dan doe jij daarna?
pi_125723928
quote:
0s.gif Op donderdag 25 april 2013 16:55 schreef MaximusTG het volgende:

[..]

En dan doe jij daarna?
Bolletjes maken en in de voorverwarmde oven leggen
  † In Memoriam † donderdag 25 april 2013 @ 17:00:15 #116
91830 MaximusTG
pi_125724053
Je laat het niet meer rijzen daarna?

Na dat programma zou je ze kunnen vormen, afdekken met folie, en als ze gerezen zijn -dán de oven inschuiven..
pi_125724157
quote:
0s.gif Op donderdag 25 april 2013 17:00 schreef MaximusTG het volgende:
Je laat het niet meer rijzen daarna?

Na dat programma zou je ze kunnen vormen, afdekken met folie, en als ze gerezen zijn -dán de oven inschuiven..
Oke, ik zal het eens proberen.. Weer 30 minuten rijzen?
  † In Memoriam † donderdag 25 april 2013 @ 17:08:13 #118
91830 MaximusTG
pi_125724342
Eigenlijk vind ik dat veel te kort.. Afhankelijk van hoeveel gist je gebruikt zit je zo aan twee keer een uur. Minimaal. Laat je deeg nog een half uur langer in de bbm zitten, stort het dan op je werkblad, in stukken, goed! opbollen - dat moet strak, je moet een strakke buitenste "huid" maken. Dat doe je op bakpapier op een bakplaat als je geen steen hebt. Afdekken, laten rijzen tot het deeg ongeveer in volume verdubbeld is. Voel je deeg af en toe. Prik er met een vinger in; Als het deeg ingedrukt blijft ben je te laat, komt het meteen weer naar boven te vroeg, komt het langzaam omhoog is het klaar om te bakken.
Ondertussen had je natuurlijk je oven voorverwarmd, met een metalen bakje onderin. Schuif je bakplaat in de oven als het deeg goed is en giet wat water in het bakje. Dat geeft stoom. Deur dicht en bakken.
pi_125724449
quote:
0s.gif Op donderdag 25 april 2013 17:08 schreef MaximusTG het volgende:
Eigenlijk vind ik dat veel te kort.. Afhankelijk van hoeveel gist je gebruikt zit je zo aan twee keer een uur. Minimaal. Laat je deeg nog een half uur langer in de bbm zitten, stort het dan op je werkblad, in stukken, goed! opbollen - dat moet strak, je moet een strakke buitenste "huid" maken. Dat doe je op bakpapier op een bakplaat als je geen steen hebt. Afdekken, laten rijzen tot het deeg ongeveer in volume verdubbeld is. Voel je deeg af en toe. Prik er met een vinger in; Als het deeg ingedrukt blijft ben je te laat, komt het meteen weer naar boven te vroeg, komt het langzaam omhoog is het klaar om te bakken.
Ondertussen had je natuurlijk je oven voorverwarmd, met een metalen bakje onderin. Schuif je bakplaat in de oven als het deeg goed is en giet wat water in het bakje. Dat geeft stoom. Deur dicht en bakken.
Heel erg bedankt, ik ga het op deze manier proberen!
  † In Memoriam † donderdag 25 april 2013 @ 17:19:20 #120
91830 MaximusTG
pi_125724717
quote:
7s.gif Op donderdag 25 april 2013 17:11 schreef Reflectionne het volgende:

[..]

Heel erg bedankt, ik ga het op deze manier proberen!
Hier nog een filmpje met een aantal manieren om bolletjes te vormen:


Hou niet te vast aan twee keer een uur rijzen - hoe je deeg gewoon goed in de gaten. Rijstijden zijn afhankelijk van tijd, temperatuur, beginhoeveelheid gist. Probeer het een keer uit, en hou goed bij wat je precies gedaan hebt. Dan kan je bepaalde dingen aanpassen als het niet helemaal beviel.

Succes.
abonnement Unibet Coolblue Bitvavo
Forum Opties
Forumhop:
Hop naar:
(afkorting, bv 'KLB')