Je brood zal het niet leuk vinden de volgende keer, meer kans dat je brood steeds meer vast komt te zitten na het bakken want de anti-aanbaklaag is kapot op dat deel.quote:Op donderdag 25 april 2013 13:33 schreef casper019 het volgende:
nou ben ik zo intelligent geweest om met een bod mes mn brood eruit te wippen: resultaat krassen aan de binnenkant van mijn broodpan (dus inde broodvorm zeg maar)
kan dit nu kwaad dat daar krassen inzitten (nja paar) of ??
Voorzichtig met een houten spatel lang de rand van het brood steken (zo beschadig je de anti-aanbaklaag niet) en volgende keer de kneedhaken goed invetten (ook eronder) zodat ze makkelijker loskomen van de pennen)....nu moet je gewoon flink doorschudden.quote:Op woensdag 24 april 2013 20:22 schreef casper019 het volgende:
nu heb ik net mn 1e brood gebakken
krijg alleen het brood niet uit t bakje zeg maar doe ik wat fout??
Minder broodbakmachine, meer gewone ovenquote:Op donderdag 25 april 2013 14:02 schreef Reflectionne het volgende:
Niemand tips voor luchtiger brood? Minder/meer van iets toevoegen?
Ik maak alleen het deeg in de BBM, bak het brood daarna in de oven. Bedankt voor je tip, ga het properen!quote:Op donderdag 25 april 2013 14:27 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
Minder broodbakmachine, meer gewone oven.
Maar serieus - ik zie dat je 240 ml water op 420 gram bloem gebruikt.
Een universele taal die bakkers over de hele wereld gebruiken is het formuleren van recepten in bakkerspercentages. Dat is van elk ingredient bepalen hoeveel procent (qua gewicht) het is van de totale hoeveelheid bloem.
Jouw bloemhoeveelheid is 420 gram. Water, 240 gram. Geeft een percentage van 57% voor het water.
Als je dat berekent voor een brood zie je heel snel hoe droog/nat het deeg is tov een ander recept. Probeer je hoeveelheid water eens te verhogen, bv naar 60-63%.
63% = 0.63*420 = 264,6 -> 265 gram water (afwegen!!).
Gebruik je de BBM dan alleen voor het kneden, of gebruik je ook een rijsstand of zo (geen idee wat je allemaal in kan stellen op die dingen)?quote:Op donderdag 25 april 2013 15:45 schreef Reflectionne het volgende:
[..]
Ik maak alleen het deeg in de BBM, bak het brood daarna in de oven. Bedankt voor je tip, ga het properen!
quote:Op donderdag 25 april 2013 13:42 schreef trovey het volgende:
[..]
Je brood zal het niet leuk vinden de volgende keer, meer kans dat je brood steeds meer vast komt te zitten na het bakken want de anti-aanbaklaag is kapot op dat deel.
crap das kut... maar op dat na geen andere effecten? (dat het minder goed bakt ofzo?)quote:Op donderdag 25 april 2013 13:42 schreef trovey het volgende:
[..]
Je brood zal het niet leuk vinden de volgende keer, meer kans dat je brood steeds meer vast komt te zitten na het bakken want de anti-aanbaklaag is kapot op dat deel.
Dit is wat ie doet volgens de beschrijving:quote:Op donderdag 25 april 2013 15:53 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
Gebruik je de BBM dan alleen voor het kneden, of gebruik je ook een rijsstand of zo (geen idee wat je allemaal in kan stellen op die dingen)?
Heb je een wat uitgebreidere beschrijving van de stappen en bijbehorende tijd die je nu doet?
Er zijn namelijk wel meer dingen van invloed op een luchtig brood.
Als je je BBM alleen als mixer gebruikt kan je misschien beter eens een kijkje nemen in het CUL / Brood bakken in de oven #11: We bakken nog even door.. topic
En dan doe jij daarna?quote:Op donderdag 25 april 2013 16:33 schreef Reflectionne het volgende:
[..]
Dit is wat ie doet volgens de beschrijving:
- 20 min kneden
- 30 min rusten
- 30 min rijzen
Oke, ik zal het eens proberen.. Weer 30 minuten rijzen?quote:Op donderdag 25 april 2013 17:00 schreef MaximusTG het volgende:
Je laat het niet meer rijzen daarna?
Na dat programma zou je ze kunnen vormen, afdekken met folie, en als ze gerezen zijn -dán de oven inschuiven..
Heel erg bedankt, ik ga het op deze manier proberen!quote:Op donderdag 25 april 2013 17:08 schreef MaximusTG het volgende:
Eigenlijk vind ik dat veel te kort.. Afhankelijk van hoeveel gist je gebruikt zit je zo aan twee keer een uur. Minimaal. Laat je deeg nog een half uur langer in de bbm zitten, stort het dan op je werkblad, in stukken, goed! opbollen - dat moet strak, je moet een strakke buitenste "huid" maken. Dat doe je op bakpapier op een bakplaat als je geen steen hebt. Afdekken, laten rijzen tot het deeg ongeveer in volume verdubbeld is. Voel je deeg af en toe. Prik er met een vinger in; Als het deeg ingedrukt blijft ben je te laat, komt het meteen weer naar boven te vroeg, komt het langzaam omhoog is het klaar om te bakken.
Ondertussen had je natuurlijk je oven voorverwarmd, met een metalen bakje onderin. Schuif je bakplaat in de oven als het deeg goed is en giet wat water in het bakje. Dat geeft stoom. Deur dicht en bakken.
Hier nog een filmpje met een aantal manieren om bolletjes te vormen:quote:Op donderdag 25 april 2013 17:11 schreef Reflectionne het volgende:
[..]
Heel erg bedankt, ik ga het op deze manier proberen!
Nee, maar ik zou de bak bv. even invetten met wat boter zodat je het probleem van vastzitten voor bent.quote:Op donderdag 25 april 2013 16:06 schreef casper019 het volgende:
[..]
[..]
crap das kut... maar op dat na geen andere effecten? (dat het minder goed bakt ofzo?)
Dankjewel! M'n brood is al een stuk beter geworden!quote:Op donderdag 25 april 2013 17:19 schreef MaximusTG het volgende:
[..]
Hier nog een filmpje met een aantal manieren om bolletjes te vormen:
Hou niet te vast aan twee keer een uur rijzen - hoe je deeg gewoon goed in de gaten. Rijstijden zijn afhankelijk van tijd, temperatuur, beginhoeveelheid gist. Probeer het een keer uit, en hou goed bij wat je precies gedaan hebt. Dan kan je bepaalde dingen aanpassen als het niet helemaal beviel.
Succes.
Haha zo lekker dat 't al op is.. Ik ga 't nog een keer proberen (kon nog beter, langer wachten denk ik), dan maak ik ook een fotoquote:
IEmand aub?quote:Op maandag 29 april 2013 21:02 schreef casper019 het volgende:
Ik heb nu al een paar broden gemaakt met kantenklaar wit broodmixen
maar steeds krijgt de onderkant en zijkant een soort witte ''afdruk'''
ik dacht eerst dat het sporen van meel waren maar dat is het niet want als ik er meer water bijdoe dan heb ik het ook (heb er 1x zelfs te veel water in gedaan, toen zakte mn brood in.. maar alsnog met die witte sporen aan de zijkanten)
weet iemand wat het wel is/wat ik fout doe?
[ afbeelding ]
[ afbeelding ]
In de eerste de beste reform/natuurwinkel?quote:Op dinsdag 30 april 2013 17:12 schreef casper019 het volgende:
[..]
IEmand aub?
en weet iemand waar je in omgeving amsterdam/purmerend meel kan kopen ? (dus geen mixen)
of desnoods eengoeie beetje goedkopewebshop ervoor?
haha dat wist ik niet! tis mn eerste BBMquote:Op dinsdag 30 april 2013 17:13 schreef trovey het volgende:
[..]
In de eerste de beste reform/natuurwinkel?
Is dat bij witbrood niet heel normaal?![]()
Lijkt me weinig verschil maken als je basisrecepten gebruikt.quote:Op dinsdag 30 april 2013 21:57 schreef casper019 het volgende:
[..]
haha dat wist ik niet! tis mn eerste BBM
en de smaak is echt HEEEEEEEEEEEEERLIJK maar i dacht het oog wil ook wat en daarom vroeg ik het me af!!
over die meel/mixen nou in de natuurwinkel (heb er 2 hier) hebben ze t niet!!
dus als iemand een goeie webshop of andere winkel weet in purmerend/amsterdam graag.......
zou graag eens met losse gist en meel maken enzo.. (is dat eigenlijk veel lekkerder dan mixen???)
jup maar ik zoek juist geen mixen maar meelquote:Op dinsdag 30 april 2013 22:00 schreef trovey het volgende:
[..]
Lijkt me weinig verschil maken als je basisrecepten gebruikt.Heb je een Welkoop/Boerenbond in de buurt, die heeft het merk Soezie (zowel mixen als alleen meel), dat werkt ook erg prettig.
Ze hebben trouwens ook een webwinkel. Even op Soezie zoeken en op de site zie je dan een link voor de webwinkel (onder een andere naam).
Zeg ik toch, ze hebben ook meel in alle soorten en maten.quote:Op dinsdag 30 april 2013 23:12 schreef casper019 het volgende:
[..]
jup maar ik zoek juist geen mixen maar meel
heb wel een Welkoop/Boerenbond in de buurt, maar das een tuincentrum toch?quote:Op dinsdag 30 april 2013 23:13 schreef trovey het volgende:
[..]
Zeg ik toch, ze hebben ook meel in alle soorten en maten.
Nee, dat is geen tuincentrum.quote:Op dinsdag 30 april 2013 23:14 schreef casper019 het volgende:
[..]
heb wel een Welkoop/Boerenbond in de buurt, maar das een tuincentrum toch?
verkopen die meelen??
heb je een recept voor die semolina?quote:Op dinsdag 30 april 2013 23:24 schreef bloempje-moi het volgende:
Online bijvoorbeeld http://www.bakkertjethuis.nl/site/
Ik heb gisteren heerlijk brood gemaakt van semolina, te koop bij de turk.
Deze site is sowieso erg goed voor broodbakkers.quote:Op woensdag 1 mei 2013 11:18 schreef casper019 het volgende:
[..]
heb je een recept voor die semolina?
Thx!quote:Op woensdag 1 mei 2013 11:22 schreef bloempje-moi het volgende:
[..]
Deze site is sowieso erg goed voor broodbakkers.
http://uitdekeukenvanarde(...)semolinabrood-1.html
Wat is er dan mis met het brood, zie zo niet zoveel geks?quote:Op donderdag 30 mei 2013 20:45 schreef casper019 het volgende:
Weet iemand wat ik in godsnaam fout doe?
ik bak nu al enkele weken broden, maar nu al 3 dagen achter elkaar is elke dag mn brood mislukt
terwijl ik nog exact het zelfde meel gebruik, en exact dezelfde ingredieente en verhoudingen en instellingen..
maar dan ziet mn brood na het bakken er zo uit:
[ afbeelding ]
weet iemand miss wat het is???
ik snap het niet bak 20 broden op deze manier perfecten nu plots 3 x shit?
|
Forum Opties | |
---|---|
Forumhop: | |
Hop naar: |