FOK!forum / Culinesse à gogo / Wie deelt z'n geheime uiensoep recept met mij?
Trustendinsdag 15 december 2009 @ 10:49
Wie vertelt me wat het ultieme recept voor uiensoep is?
Biogardedinsdag 15 december 2009 @ 10:50
Veel uien. En kaas

* Meeleest.
-moppie-dinsdag 15 december 2009 @ 10:51
ik lurk mee want lekkere uiensoep gaat er wel in.
GasTurbinedinsdag 15 december 2009 @ 10:52
Ui
Kaas
Bouillon
Macaronischelpjes
Aardappelkruiden
1 el crème fraîche
Trustendinsdag 15 december 2009 @ 10:53
quote:
Op dinsdag 15 december 2009 10:52 schreef GasTurbine het volgende:
Ui
Kaas
Bouillon
Macaronischelpjes
Aardappelkruiden
1 el crème fraîche
Klinkt niet heel aantrekkelijk........don't shoot me
Rensjebreedinsdag 15 december 2009 @ 10:53
Heb ik wel, helaas is het geheim
#ANONIEMdinsdag 15 december 2009 @ 10:57
quote:
Op dinsdag 15 december 2009 10:52 schreef GasTurbine het volgende:
Ui
Kaas
Bouillon
Macaronischelpjes
Aardappelkruiden
1 el crème fraîche
gatver
-moppie-dinsdag 15 december 2009 @ 10:58
Ik hou niet van pasta in de soep.
JackHerrerdinsdag 15 december 2009 @ 11:00
Flink wat ui bakken in zo'n 50 gram boter, wacht tot het bruin aan het worden is en doe dan wat knoflook, laurier en thijm erbij, bouillon erbij gieten en wiite wijn.
spanishgirldinsdag 15 december 2009 @ 11:06
quote:
Op dinsdag 15 december 2009 10:52 schreef GasTurbine het volgende:
Ui
Kaas
Bouillon
Macaronischelpjes
Aardappelkruiden
1 el crème fraîche
Kun je de bereidingswijze laten weten?
SicSicSicsdinsdag 15 december 2009 @ 11:08
Eerst de uien, met een (paar) teentje(s) knoflook, mooi goudgeel laten worden (op laag vuur!) in een redelijke hoeveelheid roomboter. Daarna een mooi roetje maken (apart). (Runder)Bouillon bij de uien, het lekkerst is het natuurlijk als deze zelfgemaakt is, maar blokjes ken natuurlijk ook! Roetje en een flinke scheut witte wijn (wijn optioneel) er langzaam doorroeren en een goeie tijd door laten koken op laag vuur.

Gril van de oven aanzetten. Kopjes volschenken. Stokbroodje met een laag Gruyère in het kommetje en even onder de grill!

Variatie; Wat ook leuk is om de kopjes af te dekken met Pizzadeeg (Vergeet niet om een flinke schep goede kaas eerst in de kom te doen.) en dan even in de oven (niet onder de grill) tot het deeg gaar is.

Goede soep kost tijd!

Eet smakelijk!
Rickjeedinsdag 15 december 2009 @ 11:09
quote:
Op dinsdag 15 december 2009 11:00 schreef JackHerrer het volgende:
Flink wat ui bakken in zo'n 50 gram boter, wacht tot het bruin aan het worden is en doe dan wat knoflook, laurier en thijm erbij, bouillon erbij gieten en wiite wijn.

Dit recept is goed, zou alleen de witte wijn vervangen voor rode wijn, en dan met de rode wijn het geheel afblussen, wat suiker erbij en dan het late carameliseren,, en dan de bouillon erop, laat het geheel maar een paar uur trekken. en uiteraard van brood een crouton maken met gesmolten kaas erop om het geheel af te maken! succes
Beregddinsdag 15 december 2009 @ 11:10
Bij uiensoep hoort spek!
SicSicSicsdinsdag 15 december 2009 @ 11:11
quote:
Op dinsdag 15 december 2009 11:09 schreef Rickjee het volgende:
Dit recept is goed, zou alleen de witte wijn vervangen voor rode wijn, en dan met de rode wijn het geheel afblussen, wat suiker erbij en dan het late carameliseren,, en dan de bouillon erop, laat het geheel maar een paar uur trekken. en uiteraard van brood een crouton maken met gesmolten kaas erop om het geheel af te maken! succes
Bruine bastard bij de uien voor je de bouillon erbij doet? Hmmmm, ook maar eens proberen! Ik doe er meestal helemaal geen wijn bij. Die drink ik er liever naast!
Obliviondinsdag 15 december 2009 @ 11:11
quote:
Op dinsdag 15 december 2009 11:08 schreef SicSicSics het volgende:
Eerst de uien, met een (paar) teentje(s) knoflook, mooi goudgeel laten worden (op laag vuur!) in een redelijke hoeveelheid roomboter. Daarna een mooi roetje maken (apart). (Runder)Bouillon bij de uien, het lekkerst is het natuurlijk als deze zelfgemaakt is, maar blokjes ken natuurlijk ook! Roetje en een flinke scheut witte wijn er langzaam doorroeren en een goeie tijd door laten koken op laag vuur.


Zoiets doe ik het ook, maar dan met nog een sheut worcestersaus erbij, vraag me niet waarom, het is zo lekker!
quote:

Gril van de oven aanzetten. Kopjes volschenken. Stokbroodje met een laag Gruyère in het kommetje en even onder de grill!

Variatie; Wat ook leuk is om de kopjes af te dekken met Pizzadeeg (Vergeet niet om een flinke schep goede kaas eerst in de kom te doen.) en dan even in de oven (niet onder de grill) tot het deeg gaar is.

Goede soep kost tijd!

Eet smakelijk!
Klinkt allemaal goed!

Pietverdrietdinsdag 15 december 2009 @ 11:13
Snij heel veel uien aan halve ringen, doe olie in een gietijzeren braadpan en gaar de uien op een laag vuur heeeeel langzaam gaar. Moet echt een goudbruine massa geworden zijn. Duurt zeker een uur. Voeg een 1/3
fles rode wijn toe en breng aan de kook. Voeg 1 1/2 a 2 liter stevige runderboullion met vlees toe en breng aan de kook.
Serveren met brood.
Rickjeedinsdag 15 december 2009 @ 11:14
quote:
Op dinsdag 15 december 2009 11:11 schreef SicSicSics het volgende:

[..]

Bruine bastard bij de uien voor je de bouillon erbij doet? Hmmmm, ook maar eens proberen! Ik doe er meestal helemaal geen wijn bij. Die drink ik er liever naast!
De suiker maakt de soep net IETS zoeter, maakt de smaak er beter op, de wijn verdampt toch, de alcohol gaat er toch uit door het afblussen je krijgt alleen de wijnsmaak, maakt de soep ook weer lekkerder:P
een goede wijn voor er naast is inderdaad ook niet verkeerd!
Trustendinsdag 15 december 2009 @ 11:14
quote:
Op dinsdag 15 december 2009 11:13 schreef Pietverdriet het volgende:
Snij heel veel uien aan halve ringen, doe olie in een gietijzeren braadpan en gaar de uien op een laag vuur heeeeel langzaam gaar. Moet echt een goudbruine massa geworden zijn. Duurt zeker een uur. Voeg een 1/3
fles rode wijn toe en breng aan de kook. Voeg 1 1/2 a 2 liter stevige runderboullion met vlees toe en breng aan de kook.
Serveren met brood.
Klinkt goed! Als je het hebt over 2 liter bouillion toevoegen, hoeveel ui hebben we het dan ongeveer over? En waarom olie in plaats van boter (zoals in de meeste recepten)?
slaapvaakdinsdag 15 december 2009 @ 11:17
jammie, binnenkort ook eens proberen!
SicSicSicsdinsdag 15 december 2009 @ 11:17
Ik gebruik meestal een kilo op 2 liter!
Pietverdrietdinsdag 15 december 2009 @ 11:17
quote:
Op dinsdag 15 december 2009 11:14 schreef Trusten het volgende:

[..]

Klinkt goed! Als je het hebt over 2 liter bouillion toevoegen, hoeveel ui hebben we het dan ongeveer over?
Poeh, zoveel dat je grote gietijzeren braadpan kan hebben en je ook nog kan roeren. Ligt dus een beetje aan je pan, en in de tijd dat ie langzaam gaart, meer dan een uur, slinken de uien nogal.
#ANONIEMdinsdag 15 december 2009 @ 11:18
bouillon trekken van mergpijp en rundvlees en groenten. uien fruiten. bouillon zeven en bij uien doen en lekker laten pruttelen. deel bouillon en ui eruit halen en met de staafmixer er door. Dat weer terug in de pan en zo heb je een ietwat steviger soepke. Sneetje stokbrood onder de grill met bijv gruyere en dan eten maar
Pietverdrietdinsdag 15 december 2009 @ 11:20
Suiker zit er trouwens genoeg in de uien, het toevoegen van suiker is voor mensen die het geduld niet kunnen opbrengen de uien langzaam te garen waarbij ze vanzelf bruin worden.
Trustendinsdag 15 december 2009 @ 11:23
Bedankt voor de tip mensen. Nog een vraag, kun je uiensoep een dag van tevoren maken of is dat niet bevorderlijk voor de smaak?
SicSicSicsdinsdag 15 december 2009 @ 11:24
Ik vind hem vers meestal het lekkerst... Maar dat kan verschillen! Langzaam koken is wel een must.
Pietverdrietdinsdag 15 december 2009 @ 11:25
quote:
Op dinsdag 15 december 2009 11:23 schreef Trusten het volgende:
Bedankt voor de tip mensen. Nog een vraag, kun je uiensoep een dag van tevoren maken of is dat niet bevorderlijk voor de smaak?
Tuurlijk kan dat, hoe gaarder de uien, hoe beter.
Maar je moet natuurlijk ook nog eerst boullion maken, en dat kost ook tijd, hou daar rekening mee.
Trustendinsdag 15 december 2009 @ 11:25
quote:
Op dinsdag 15 december 2009 11:25 schreef Pietverdriet het volgende:
Tuurlijk kan dat, hoe gaarder de uien, hoe beter.
Maar je moet natuurlijk ook nog eerst boullion maken, en dat kost ook tijd, hou daar rekening mee.
Ok ja de bouillion wil ik eigenlijk al ruim van tevoren maken en invriezen want in de drukke dagen voor kerst gaat hem dat niet worden
-moppie-dinsdag 15 december 2009 @ 11:25
Hadden laatst op het werk gebonden uiensoep. Was overigens erg lekker.
De uien die erin zaten waren nog een beetje knapperig.
minilotdinsdag 15 december 2009 @ 11:26
Ik maak graag klassieke Franse uiensoep, naar recept van de illustere Julia Child.. Kost je wel even een uur of twee, maar dan heb je ook wat. In dit topic zijn er al een paar soortgelijke recepten gepost, maar hier even iets uitgebreider..
(En zoals al gezegd, suiker is niet écht nodig, maar ik durf niet van Julia Child af te wijken.. )

Ingrediënten (voor zes personen):
700 gram uien, gepeld en in dunne plakken gesneden
40 gram roomboter
1 eetlepel olijfolie
snufje suiker
3 eetlepels bloem
1 liter runderbouillon
120 ml droge witte wijn
zout en peper
stevige pan met dikke bodem en deksel
extra pannetje


Bereiding:
- Boter en olie smelten in stevige pan met dikke bodem. Uien erin, vuur laag draaien uien met deksel op de pan een kwartier laten bakken.
- Deksel van pan af, vuur iets hoger zetten. Theelepel zout en snufje suiker toevoegen en uien onder af en toe roeren in zo'n 40 minuten laten karamelliseren, langer indien nodig. Je weet dat je goed zit als je uien diep goudbruin zijn geworden. Ondertussen runderbouillon in andere pan aan de kook brengen.
- Bloem in de pan strooien en gedurende drie minuten flink roeren
- Bouillon en witte wijn aan uien toevoegen, goed roeren. Nu 40 minuten met deksel half op de pan heel zachtjes laten pruttelen. Je kunt af en toe het bovendrijvende vet afscheppen.
- Al proevende zout en peper toevoegen tot soep goed is.

Je kunt de soep heel goed vooraf maken - als de soep is afgekoeld en daarna weer wordt opgewarmd is -ie eigenlijk nog lekkerder. Extra lekker: klein scheutje cognac erdoor.

En als je het helemaal goed wilt doen, dan maak je er croûtes bij: plakken stokbrood inwrijven met een teentje knoflook en dan een poosje knapperig laten worden in de oven. Als je soep klaar is, verdelen over ovenvaste kommen, croûtes erop leggen en een dikke laag Gruyère overheen raspen. Even in de oven onder de grill tot de kaas gesmolten is en dan gauw opeten!

Het lijkt misschien nogal wat werk, maar het is supermakkelijk en ik heb in geen enkel restaurant ooit lekkerder uiensoep gegeten dan deze.

[ Bericht 1% gewijzigd door minilot op 15-12-2009 11:33:59 ]
Trustendinsdag 15 december 2009 @ 11:28
quote:
Op dinsdag 15 december 2009 11:26 schreef minilot het volgende:
Het lijkt misschien nogal wat werk, maar het is supermakkelijk en ik heb in geen enkel restaurant ooit lekkerder uiensoep gegeten dan deze.
Veel werk vind ik niet erg, leuk juist klinkt goed, thanks!
sc00pdinsdag 15 december 2009 @ 11:30
TVP
Pietverdrietdinsdag 15 december 2009 @ 11:31
Soldaatjes zijn er ook altijd lekker bij
Pietverdrietdinsdag 15 december 2009 @ 11:31
quote:
Op dinsdag 15 december 2009 11:25 schreef Trusten het volgende:

[..]

Ok ja de bouillion wil ik eigenlijk al ruim van tevoren maken en invriezen want in de drukke dagen voor kerst gaat hem dat niet worden
Heel verstandig!
ShevaJBdinsdag 15 december 2009 @ 11:36
Teeveepee! Uiensoep
minilotdinsdag 15 december 2009 @ 11:38
quote:
Op dinsdag 15 december 2009 11:25 schreef -moppie- het volgende:
Hadden laatst op het werk gebonden uiensoep. Was overigens erg lekker.
De uien die erin zaten waren nog een beetje knapperig.
Knapperige uien en uiensoep gaan in mijn brein niet echt samen. Bruine prut moet het wezen!
-moppie-dinsdag 15 december 2009 @ 11:43
quote:
Op dinsdag 15 december 2009 11:38 schreef minilot het volgende:

[..]

Knapperige uien en uiensoep gaan in mijn brein niet echt samen. Bruine prut moet het wezen!
Volgens mij was het prut (gebonden) en dan nog met extra stukjes knapperige ui erin.
Aangezien ik zo een rauwe ui kan opeten vond ik het erg lekker.
BasEnAaddinsdag 15 december 2009 @ 11:48
http://www.tastyweb.nl/recept/klassieke/franse/uiensoep

Deze laatst geprobeerd. Echt heel lekker.
DarkElfdinsdag 15 december 2009 @ 14:26
ik doe het altijd zo, verschilt niet veel van de al genoemde recepten:

600 gram uien in ringen snijden en met een goeie klont roomboter heel zachtjes laten stoven (duurt idd zeker een half uur/drie kwartier) Dus niet roeren maar gewoon in de pan en heel zachtjes laten stoven met de deksel erop... daarna vuur omhoog en al omscheppende op middelhoog vuur in 10 min bakken. Scheut port erbij en na een minuutje of 2 runderbouillon erbij zodat de ui onderstaat laurierblad en wat verse tijm en 30 min laten pruttelen. Op smaak brengen (kruiden eruit).

Lekker met geraspte gruyere erin en/of sneetjes stokbrood inwrijven met knoflook, in de oven met geraspte gruyere erover (grill even aan op t laatst) en die in je kop soep gooien

yummie! snel weer eens maken
Dunckiedinsdag 15 december 2009 @ 14:27
tvp
Winner_Tacodinsdag 22 december 2009 @ 02:36
tvp
Oceanonixdinsdag 22 december 2009 @ 11:12
Ik gebruik het recept van Piet met wat tijm. Maar ik gebruik geen witte uien maar rode.
Dev1205dinsdag 22 december 2009 @ 11:53
Recept van Piet aanhouden en op het laatst op smaak maken met een scheutje witte wijn azijn.
Oledinsdag 22 december 2009 @ 13:27
dit ga ik volgende week zeker een keer maken!
Trustendonderdag 24 december 2009 @ 14:46
Zo, hij staat op...een beetje volgens het recept van Piet en een beetje volgens het recept van minilot...het ruikt in ieder geval heerlijk!
-Mellow-vrijdag 25 december 2009 @ 15:01
Hier mijn recept:

Uiensoep

- 6 middelgrote uien
- 1 liter zelfgemaakte runderbouillon
- roomboter
- bloem
- rode port
- witte wijn
- stokbrood
- gruyère

Boter op laag vuur laten smelten. Uien in dunne ringen snijden en in de pan doen. Minimaal half uurtje op heel laag vuur laten sudderen zodat het gaat karameliseren.
Daarna wat bloem erbij, omscheppen.
Scheut port erbij.
Dan de bouillon en een scheut witte wijn eraan toevoegen. Aan de kook brengen en nog half uurtje op laag vuur laten pruttelen.
Stokbroodjes met geraspte gruyère erover in de oven tot kaas is gesmolten.
Soep in een kom doen, beetje gruyère erin doen en het stokbroodje in de soep leggen.

Het zoete van de uien en de port gaat zo heerlijk samen met gruyere
Fokskivrijdag 25 december 2009 @ 20:40
Sorry, is geheim.
Weird-donderdag 7 januari 2010 @ 19:43
Even een kleine schop omhoog.

Heb uiensoep gemaakt volgens het recept van Piet. Was onwijs lekker
Winner_Tacomaandag 18 januari 2010 @ 03:22
Vandaag op bij een restaurant .
Vond het maar laf smaken . Soort runderbouillon met uien that's it?
Librismaandag 18 januari 2010 @ 07:05
Goed idee om weer eens uiensoep te maken. Ik deed er ook weleens een spaans pepertje doorheen voor een beetje meer pit.
Pietverdrietmaandag 18 januari 2010 @ 09:34
quote:
Op maandag 18 januari 2010 03:22 schreef Winner_Taco het volgende:
Vandaag op bij een restaurant .
Vond het maar laf smaken . Soort runderbouillon met uien that's it?
Als je het slecht klaarmaakt smaakt het idd niet.
Trustenmaandag 18 januari 2010 @ 10:59
Ik had het nog niet laten weten maar mijn soepje was echt heerlijk geworden!
Pisces29zondag 31 januari 2010 @ 22:56
Ik zoek nog steeds hét ultieme recept , want de uiensoepen die ik tot nu toe gemaakt heb zijn gewoon niet zo lekker als in bepaalde (goeie) cafetaria's, dus ik ga eens wat recepten van hier uitproberen
vaagselzondag 31 januari 2010 @ 22:59
quote:
Op zondag 31 januari 2010 22:56 schreef Pisces29 het volgende:
Ik zoek nog steeds hét ultieme recept , want de uiensoepen die ik tot nu toe gemaakt heb zijn gewoon niet zo lekker als in bepaalde (goeie) cafetaria's, dus ik ga eens wat recepten van hier uitproberen
Een dag laten staan is belangrijk, en het gebruiken van zelfgemaakte runderbouillon zal ook zeker helpen.
Winner_Tacozondag 31 januari 2010 @ 23:01
Wat voor ui zou eigenlijk het meest geschikt zijn ? Sjalot?
vaagselzondag 31 januari 2010 @ 23:25
quote:
Op zondag 31 januari 2010 23:01 schreef Winner_Taco het volgende:
Wat voor ui zou eigenlijk het meest geschikt zijn ? Sjalot?
Ik gebruik gewoon de good old Nederlandse ui. Sjalot geeft denk ik een te sterke smaak, en daarbij duurt het veel te lang om een kilo sjalotten te schillen.